Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ξεκινήσαμε μ’ επανάληψη όσων μάθαμε χθες για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και προσθέσαμε κάποιες επιπλέον πληροφορίες, συζητώντας και παρακολουθώντας ένα εκπαιδευτικό βίντεο. Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις δραστηριότητές μας στη θεματική 25η Μαρτίου.
Παρακολουθήσαμε μέσω ενός βίντεο τους Ήρωες της Επανάστασης να «ζωντανεύουν», προσπαθώντας να τους αναγνωρίσουμε, αναφέροντας κάθε φορά τα ονόματά τους κι ό,τι γνωρίζουμε γι’αυτούς και τα κατορθώματά τους.
Στη διάρκειά του, ακούσαμε τον «Θούριο», που μάθαμε χθες, αλλά και το «Να ‘τανε το ‘21, το οποίο ακούσαμε και τραγουδήσαμε μετά μέσα από ένα βίντεο με παραστατικές εικόνες.
Παίξαμε με τον διαδραστικό τροχό γνώσεων για το 1821, συζητώντας κάθε φορά για τους Ήρωες και τα γεγονότα.
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να παίξετε με τον τροχό του 1821.
Θέλοντας να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο, δημιουργήσαμε τον δικό μας πάπυρο, γράφοντας αρχικά με λαδοπαστέλ τα νήπια τον ιστορικό στίχο του «Θούριου» του Ρήγα Φεραίου, το αγαπημένο μας σύνθημα των ημερών, και τα προνήπια «25η Μαρτίου 1821».
Κάναμε ομαδικά ένα πείραμα για να κάνουμε το χαρτί μας να φαίνεται παλαιωμένο, χρησιμοποιώντας και ανακατεύοντας γαλλικό και ελληνικό καφέ και λεμόνι.
Τσαλακώσαμε τα χαρτιά μας και περάσαμε με το πινέλο το μείγμα μας. Μας φάνηκε αληθοφανές το αποτέλεσμα μόλις αυτά στέγνωσαν!
Ο πάπυρος της κατασκευής.
Εστιάσαμε στο «Κρυφό Σχολειό», παρακολουθώντας και σχολιάζοντας ένα εκπαιδευτικό βίντεο κι ακούγοντας δύο τραγούδια.
Εξηγήσαμε το νόημα του τραγουδιού «Φεγγαράκι μου λαμπρό», μαθαίνοντας πλέον τον λόγο που δημιουργήθηκε.
Το Κρυφό σχολειό -https://www.youtube.com/watch?v=m05sNgV35TY
Επεξεργαστήκαμε τον γνωστό πίνακα του Ν. Γύζη,
περιγράφοντάς τα στοιχεία του και τι μας κάνει εντύπωση, συγκρίνοντας το σχολείο εκείνο με το δικό μας σήμερα και συζητώντας για τα συναισθήματα των παιδιών του κρυφού σχολειού.
Εμπνευστήκαμε από τον πίνακα, μεταφερθήκαμε εκεί με τη φαντασία μας και φτιάξαμε τη δική μας κατασκευή με το κρυφό σχολειό. Κόψαμε και τοποθετήσαμε στο κέντρο τους χαρτιού μας την πορτούλα και γύρω της σχεδιάσαμε την πετρόκτιστη εκκλησία μας. Την κόψαμε και την κολλήσαμε σε σκούρο μπλε χαρτόνι, ζωγραφίζοντας τον νυχτερινό ουρανό με λαδοπαστέλ. Τέλος, κολλήσαμε την εικόνα του πίνακα στην πόρτα της εκκλησίας, αποκαλύπτοντας έτσι το κρυφό εσωτερικό της!
Η πόρτα της κατασκευής μας.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2,, ξεκινήσαμε μ’ επαναληπτικά ψηφιακά παιχνίδια με θέμα την 25η Μαρτίου 1821.
Πατήστε στις παρακάτω εικόνες για να παίξετε.
Παρακολουθήσαμε βίντεο με θέμα την Επανάσταση και τα κατορθώματα των Ηρώων καθώς και τον παραδοσιακό εορτασμό στην Ύδρα για τη δράση του Ανδρέα Μιαούλη.
Έπειτα με βάση όσα μάθαμε, διάλεξε ο καθένας την εικόνα του αγαπημένου του Ήρωα και την δαφνοστεφανώσαμε με ζωγραφική. Οι εικόνες από εδώ.
Συμπληρώσαμε και ένα ακόμη φύλλο εργασίας με την αναγνώριση της ημερομηνίας έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.
Είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε από κοντά τη φορεσιά του τσολιά και να κατονομάσουμε τα μέρη της. Αναφερθήκαμε και στις διαφοροποιήσεις με τις φορεσιές των νησιωτών.
Τέλος, φτιάξαμε μια παραδοσιακή φορεσιά και για τον εαυτό μας με απλά υλικά όπως χαρτί, χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας.
Τα παιδιά των ολοήμερων τμημάτων, παρακολουθήσαμε κι εμείς τους ήρωες που “ζωντανεύουν” με τη μουσική υπόκρουση του εθνικού ύμνου.
Παρακολουθήσαμε βίντεο για τη ζωή κάποιων από τους γνωστούς μας ήρωες μέσα από το υλικό του συνδέσμου εδώ. Διαλέξαμε τον αγαπημένο μας και παρατηρώντας την εικόνα του προσπαθήσαμε να τον απεικονίσουμε. Οι εικόνες από εδώ.
Πρόσφατα σχόλια