Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, προσεγγίσαμε τα φθινοπωρινά φρούτα μέσα από την τέχνη. Παρατηρήσαμε και επεξεργαστήκαμε πίνακες ζωγραφικής γνωστών ζωγράφων με φθινοπωρινά φρούτα. Έτσι, συζητήσαμε για το περιεχόμενο τους, τα ονόματα, τα χαρακτηριστικά, την ποσότητα, το μέγεθος, την τοποθέτηση των φρούτων σε σχέση με άλλα στοιχεία του πίνακα, τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των καλλιτεχνών στην απεικόνισή τους, τί μας κάνει εντύπωση στον κάθε πίνακα και γιατί κ.α. Οι πίνακες από εδώ.
Παίξαμε ένα ψηφιακό παιχνίδι όπου βάλαμε στη θέση του το φρούτο που ξεπήδησε και έφυγε από τον κάθε πίνακα, παρατηρώντας τα στοιχεία του, τα χρώματα, το φόντο, για να βοηθηθούμε. Πατήστε στην εικόνα για να παίξετε.
Ασχοληθήκαμε με τα μαθηματικά και τους αριθμούς, μετρώντας τα φθινοπωρινά φρούτα κάποιων πινάκων. Επιλέγαμε τον σωστό αριθμό, αναγνωρίζοντάς τον ανάμεσα σε τρεις. Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Στη συνέχεια, συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας όπου μετρούσαμε τα μήλα του κάθε πίνακα, που τον βλέπαμε ταυτόχρονα στον διαδραστικό και γράφαμε τον σωστό αριθμό. Για να γίνει αυτό, ένα νήπιο, συνήθως, σηκωνόταν και έγραφε στον πίνακα τον αριθμό που είχαμε πει και τον αντιγράφαμε στο αντίστοιχο κουτάκι. Έτσι, ήρθαμε σε επαφή με τους αριθμούς 1-5. Τους γράψαμε και στον πίνακα. Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Γνωρίσαμε «τα φρούτα αλλιώς», παρατηρώντας πίνακες του ιταλού ζωγράφου Giuseppe Arcimboldo. Μας φάνηκε αστείος ο ευφάνταστος τρόπος που ζωγράφιζε τα φρούτα, φτιάχνοντας πρόσωπα μόνο μ’αυτά! Αναγνωρίσαμε τα φρούτα και σχολιάσαμε τον τρόπο τοποθέτησής τους για τη δημιουργία των προσώπων.
Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και φτιάξαμε τους δικούς μας πίνακες με τα αληθινά μας φρούτα, επιδιώκοντας να αποδώσουμε ένα πρόσωπο. Τους παρουσιάσαμε και εξηγήσαμε τα χαρακτηριστικά τους, συμπεραίνοντας πως με τα ίδια φρούτα, οι πίνακές μας ήταν διαφορετικοί αλλά και οι δύο πολύ όμορφοι, καθώς χρησιμοποιήσαμε διαφορετικά αλλά δημιουργικά τη φαντασία και το ταλέντο μας ως καλλιτέχνες!
Παίξαμε παιχνίδι με αινίγματα φθινοπωρινών φρούτων, επιλέγοντας τυχαία κάρτες όπου αναγραφόταν το αίνιγμα, αλλά ήταν κρυμμένη η εικόνα του φρούτου. Δίναμε τη λύση και επαληθεύαμε, αποκαλύπτοντας την κρυμμένη εικόνα. Έπειτα, παίρναμε την κάρτα μας και ταυτίζαμε το φρούτο με το αντίστοιχο φρούτο στον διαδραστικό πίνακα.
Οι κάρτες με τα αινίγματα αλλά με καλυμμένες τις εικόνες από εδώ.
Παίξαμε ένα ψηφιακό παιχνίδι με αινίγματα και γι’ αυτά αλλά και γι’ άλλα φρούτα, επιλέγοντας τη σωστή ανάμεσα σε δύο εικόνες. Πατήστε στην εικόνα.
Ζωγραφίσαμε την απάντηση δύο αινιγμάτων -μήλο και σταφύλι- και αντιγράψαμε τα ονόματά τους, γράφοντας στο κάθε κουτάκι τα γράμματα της λέξης που βλέπαμε από πάνω. Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, ακούσαμε και χορέψαμε την ιστορία της Ρηνούλας και της Μηλιάς.
Παίξαμε ψηφιακό παιχνίδι με αινίγματα για τα φθινοπωρινά φρούτα και ψηφιακό παιχνίδι ταύτισης λέξεων.
Πατήστε στις εικόνες για να παίξετε.
Συνεχίσαμε με κινητικό παιχνίδι γραμματοσαλάτας και στο τέλος τα γράμματα μπήκαν στη σωστή σειρά για να φτιάξουν το όνομα του φρούτου.
Ολοκληρώσαμε την αφίσα του Φθινοπώρου και συμπληρώσαμε το φύλλο εργασίας συμπληρώνοντας το αγαπημένο τους φρούτο.
Στο τέλος βάλαμε τις ψήφους ανά φρούτο, τις καταμετρήσαμε και μάθαμε ποιο φθινοπωρινό φρούτο είναι ο αρχηγός στην καρδιά μας.
Το φύλλο καταγραφής από εδώ, λίγο τροποποιημένο για τις ανάγκες μας.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, παρακολουθήσαμε την ιστορία του Φλέτσερ με τα φθινοπωρινά φύλλα-πατήστε εδώ, στη μέση της ανάρτησης, για να τη δείτε.
Τα παιδιά και του ολοήμερου τμήματος 2, δημιουργήσαμε τα “Φρουτοανθρωπάκια μας”. Τα φρούτα από εδώ.
Η ιδέα από το Pinterest.
Τα παιδιά και των 2 ολοήμερων τμημάτων δημιουργήσαμε το δικό μας παιχνίδι ανάπτυξης της λεπτής μας κινητικότητας-ένα σκουληκάκι μέσα στο μηλαράκι. Η ιδέα από εδώ.
Επίσης βρήκαμε και βάψαμε τα γερά μήλα που θα πάει η Χιονάτη στη γιαγιά της. Τα καταμετρήσαμε και γράψαμε τον αριθμό και τη λέξη “μήλα”.
Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Τέλος παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο για τα σημαντικότερα γεγονότα του Φθινοπώρου καθώς σε λίγες μέρες θα γνωρίσουμε την ελιά και τα προϊόντα της.
Πρόσφατα σχόλια