Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1,ακούσαμε το μελοποιημένο ποίημα της Ρένας Καρθαίου «Στου Νοέμβρη το χαρτί» και συζητήσαμε για τις αλλαγές αυτού του μήνα, σχολιάζοντας τις παραστατικές εικόνες.
Εμείς, εστιάσαμε στα δέντρα του φθινοπώρου με τα οποία ασχολούμαστε αυτές τις μέρες. Αυτή τη φορά στοχεύοντας στα μαθηματικά, παρατηρήσαμε τρία δέντρα στον διαδραστικό πίνακα και εξοικειωθήκαμε με τις έννοιες χαμηλό – ψηλό, βάζοντάς τα στη σωστή σειρά από το χαμηλότερο στο ψηλότερο και αντίστροφα.
Σε μια δεύτερη εικόνα, κατανοήσαμε τις έννοιες μικρότερο – μεγαλύτερο, βάζοντας στη σωστή σειρά τα φύλλα. Τα ταξινομήσαμε κατά μέγεθος σε μικρό – μεσαίο – μεγάλο, βάζοντας τους αριθμούς 1, 2, 3 από το μικρότερο στο μεγαλύτερο.
Τα φύλλα εργασίας που χρησιμοποιήσαμε.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε την πηγή με υπόλοιπα φύλλα εργασίας.
Συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας, όπου χρωματίζαμε ανάμεσα σε τρία πράγματα του φθινοπώρου αρχικά μόνο το μεγαλύτερο σε μέγεθος και έπειτα μόνο το μικρότερο.
Προσεγγίσαμε τη φθινοπωρινή φύση μέσα από την τέχνη, παρακολουθώντας ένα βίντεο
με πίνακες ζωγραφικής και αναφέραμε το όνομα του καλλιτέχνη του εκάστοτε πίνακα.
Μεταμορφωθήκαμε εμείς σε καλλιτέχνες και δημιουργήσαμε το δικό μας φθινοπωρινό τοπίο που το ονομάσαμε «Το δέντρο στο φθινοπωρινό δάσος»! Για την κατασκευή μας επεξεργαστήκαμε και ανακατέψαμε υλικά και τεχνικές ζωγραφικής. Πάνω σε χαρτί του μέτρου, σχεδιάσαμε πρώτα με κηρομπογιά και μετά με καφέ τέμπερα το δέντρο μας, γυμνό από φύλλα.
Φτιάξαμε τον κορμό του με χαρτί γκοφρέ, όπου σκίζαμε τα κομμάτια, τα κάναμε μπαλίτσες και τα κολλούσαμε.
Για τα φύλλα μας, είχαμε κόψει νωρίτερα στα τραπεζάκια χαρτί γκοφρέ σε τετραγωνάκια στα φθινοπωρινά χρώματα.
Πειραματιστήκαμε με μία τεχνική που στην αρχή μας φάνηκε παράξενη και απορήσαμε για τον τρόπο χρήσης, καθώς είδαμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε ένα μολύβι με γόμα επάνω, χωρίς όμως να γράψουμε με αυτό! Αυτή η τεχνική θα βοηθούσε ώστε τα φύλλα μας να φαίνονται πιο ζωντανά και αληθινά. Βάλαμε υγρή κόλλα στα πιατάκια και κρατώντας ένα τέτοιο μολύβι ανάποδα, τυλίγαμε γύρω του το κομματάκι. Κρατώντας τις άκρες για να μην κολλήσουν στο πιάτο, το βουτούσαμε στην κόλλα για ένα δευτερόλεπτο. Με το ένα χέρι πιέζαμε προσεκτικά το κομμάτι προς τα κάτω και με το άλλο αποδεσμεύαμε το μολύβι και στριφογυρνούσαμε τις άκρες που δεν είχαν κολλήσει. Το αποτέλεσμα μας εντυπωσίασε!
Κολλήσαμε τα φύλλα μας αλλά και αληθινά φύλλα (τα είχαμε μαζέψει από την αυλή αυτές τις μέρες και παίξαμε παιχνίδια, βλέπε προηγούμενες δραστηριότητες-εδώ και εδώ) και γύρω από το δέντρο, που έπεφταν κάτω από τον άνεμο. Επίσης, κολλήσαμε και κάποια αληθινά λεπτά κλαδάκια πάνω του. Τέλος, τρίψαμε τα αληθινά φύλλα, κολλώντας τα χαμηλά γύρω από τον κορμό του δέντρου. Έτσι, το έργο τέχνης γέμισε μας με όμορφα φθινοπωρινά χρώματα και υλικά!! Ιδέα από εδώ.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, σήμερα εστιάσαμε περισσότερο στον διαχωρισμό των δέντρων σε Φυλλοβόλα και Αειθαλή.
Παίξαμε ψηφιακά παιχνίδια ταξινόμησης και στη συνέχεια επιδαπέδιο παιχνίδι αναγνώρισης αριθμών και ποσοτήτων . Κάθε παιδί έριχνε το ζάρι , αφού ολοκλήρωνε τη διαδρομή του πατώντας στη σειρά στα πλακάκια των αριθμών . Έπειτα εντόπιζε τον αριθμό που του υποδείκνυε το ζάρι στις ψηφιακές κάρτες , άνοιγε την κάρτα και απαντούσε αν το δέντρο της εικόνας είναι φυλλοβόλο ή αειθαλές.
Πατήστε στις εικόνες για να παίξετε. Τα παιχνίδια είναι δημιουργία της κας Ελένης.
Συνεχίσαμε με παιχνίδια σειραθέτησης κατά μέγεθος από το μεγαλύτερο φύλλο στο μικρότερο. Έτσι εξοικειωθήκαμε και με τις έννοιες «μεγάλο», «μεσαίο», «μικρό».
Έπειτα με κινητικό παιχνίδι γίναμε πολύ μικροί, μικροσκοπικοί, μπήκαμε σε ένα φύλλο για να δούμε από κοντά τη «μαγείρισσα» χλωροφύλλη (προβολή αντίστοιχων εκπαιδευτικών βίντεο)και κάποια από τα μέρη του όπως πχ τα στόματα, οι νευρώνες. Στόχος ήταν να επαναλάβουμε αλλά και να εμπλουτίσουμε τις βασικές γνώσεις μας σχετικά με το τι συμβαίνει στα φύλλα των φυλλοβόλων δέντρων τώρα το φθινόπωρο.
Παρατηρήσαμε αληθινά ξερά φύλλα με τη βοήθεια των μεγεθυντικών φακών.
Τέλος, σε χάρτινα φύλλα σχεδιάσαμε τους νευρώνες ( προγραφική άσκηση ) και έπειτα τα κολλήσαμε σε φύλλο εργασίας, από το μεγαλύτερο στο μικρότερο.
Το φύλλο εργασίας, δημιουργία της κας Ελένης.
Τα παιδιά των ολοήμερων τμημάτων ξεκινήσαμε την κατασκευή ενός φυλλοβόλου δέντρου χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές και υλικά. Με νερομπογιές στα χρώματα του φθινοπώρου ή του δειλινού βάψαμε τη βάση της κατασκευής μας.
Στη συνέχεια με τέμπερες βάψαμε, στα χρώματα του φθινοπώρου, εφημερίδες. Η κατασκευή θα ολοκληρωθεί αύριο.
Σε φύλλο εργασίας συμπληρώσαμε τη συμμετρία των φύλλων.
Το φύλλο εργασίας.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, δημιουργήσαμε το φύλλο συμπληρώνοντας την αριθμογραμμή από το 1 έως το 10. Στη συνέχεια το βάψαμε με τα χρώματα του φθινοπώρου. Οι φίλοι του ολοήμερου τμήματος 1 θα το κάνουν αύριο.
Το φύλλο εργασίας.
Επίσης τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2 ολοκληρώσαμε το φθινοπωρινό παζλ-κοιτάξτε εδώ στο τέλος της ανάρτησης– και το φάκελο αποθήκευσής του ζωγραφίζοντας πάνω του φθινοπωρινά τοπία.
Τα παιδιά του διευρυμένου ωραρίου, μιλήσαμε για τα φύλλα, τις διαφορές τους ως προς το χρώμα, το μέγεθος και το σχήμα. Μετά κάναμε μια κατασκευή όπου κολλήσαμε τα φύλλα σε σχοινάκι και τα κρεμάσαμε στο παράθυρο της τάξης.
από 12ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ κάτω από: Το παιχνίδι, Φθινόπωρο| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κατασκευή: Φυλλοβόλο δέντρο- Ασκήσεις και online παιχνίδια ταξινόμησης από το μεγάλο στο μικρό και αλλιώς-Βίντεο για τη φωτοσύνθεση-Φθινοπωρινό παζλ και φάκελος αποθήκευσης
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή
Πρόσφατα σχόλια