Για παιδιά του πρωινού τμήματος 1, η εβδομάδα ξεκίνησε αφού ακούσαμε ακόμα μια φορά το τραγούδι «Αλφαβήτα» από Λάχανα και Χάχανα, ώστε να ξαναθυμηθούμε τα γράμματα.
Παίξαμε ένα ψηφιακό παιχνίδι, τον τροχό των ονομάτων. Ο καθένας μας κρατούσε το αρχικό γράμμα του ονόματός του. Μόλις ο τροχός σταματούσε στο εκάστοτε όνομα, έπρεπε να αναγνωρίσει ο καθένας μας το δικό του, να φωνάξει «το δικό μου!!» ώστε να γίνει παύση, να το δείξει στον διαδραστικό πίνακα και να δείξει στα υπόλοιπα παιδιά το αρχικό του που κρατούσε.
Έπειτα, έπρεπε να ψάξει σ’ ένα πιάτο ανάμεσα σε άλλα σκόρπια πλαστικά χρωματιστά γραμματάκια ένα ακόμα όμοιο γράμμα. Πολλά παιδιά επιδιώκαμε να βρούμε και το ίδιο χρώμα!! Αυτοί που είχαμε όμοια γράμματα, κάναμε και ομαδούλες μεταξύ μας.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τον τροχό.
Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο, «Τα ζώα της αλφαβήτου».
Βλέποντας κάθε ζώο το ονομάζαμε, καθώς στο βίντεο ακουγόταν μόνο ο ήχος από το εκάστοτε ζωάκι, λέγαμε το αρχικό του και τη φωνούλα του.
Έπειτα, μεταφερθήκαμε στα τραπέζια και παίξαμε «Μαγικά γράμματα»!! Η ιδέα από εδώ.
Χωριστήκαμε σε δυάδες και είχαμε μπροστά μας ένα άσπρο χαρτόνι Α4, όπου δε φαινόταν κάτι με την πρώτη ματιά. (Νωρίτερα για κάθε ομάδα είχαν σχηματιστεί στο κάθε φύλλο τα κεφαλαία γράμματα των ονομάτων των δύο παιδιών με άσπρο λαδοπαστέλ). Αφού έγινε επίδειξη του τρόπου χρήσης για τις νερομπογιές, πήραμε τα πινέλα μας και όπως ζωγραφίζαμε με διάφορα χρώματα της επιλογής μας στο χαρτόνι, σχηματίζονταν «μαγικά» γράμματα!! Έτσι, προσπαθήσαμε να τα αποκαλύψουμε όλα ώστε να εντοπίσουμε ο καθένας μας το δικό μας αρχικό ή/και του ζευγαριού μας. Κάθε αρχικό μας το βρήκαμε 2-3 φορές και το λέγαμε με ενθουσιασμό!!
Στη συνέχεια, μεταφερθήκαμε στην παρεούλα και κάθε ομάδα παρουσίαζε στις υπόλοιπες τα δικά της «μαγικά» γράμματα.
Έπειτα συζητούσε κρυφά, επέλεγε ένα ζώο που ξεκινάει με ένα από τα δύο γράμματα και το αναπαριστούσε με παντομίμα, μιμούμενη και τον ήχο του ζώου. Τα υπόλοιπα παιδιά προσπαθούσαν να το μαντέψουν, έχοντας τη βοήθεια του αρχικού γράμματος του ζώου, καθώς ήξεραν ότι θα είναι ένα από τα δύο, αφού μόλις τα είχαμε παρουσιάσει!!
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2,σήμερα καλωσορίσαμε τον καινούριο μήνα και συμπληρώσαμε όλα τα στοιχεία στο ημερολόγιο μας.
Κάναμε γυμναστική χορεύοντας χόκι πόκι.
Εξασκηθήκαμε στ’ αρχικά μας γράμματα με ψηφιακά παιχνίδια.
Τα παιχνίδια, δημιουργίες της κας Ελένης. Πατήστε στις εικόνες για να παίξετε.
Στα πλαίσια της θεματικής «Το όνομά μου, ο εαυτός μου» ,παρατηρήσαμε σε καθρέφτη τα βασικά εξωτερικά χαρακτηριστικά του προσώπου μας και συμπληρώσαμε το αντίστοιχο φύλλο εργασίας.
Το φύλλο εργασίας, δημιουργία της κας Ελένης.
Παίξαμε ομαδικό παιχνίδι μίμησης, « Ο καθρέφτης», στο οποίο ένας μαθητής κάτω από το πανί παίρνει μια πόζα και μόλις αποκαλυφθεί όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να αντιγράψουν ακριβώς την ίδια στάση του σώματος.
Τέλος, στο εργαστήρι μας φτιάξαμε μαγικούς καθρέφτες για να βλέπουμε τον εαυτό μας με τα δικά μας μάτια. Χρησιμοποιήσαμε χαρτόνι, αλουμινόχαρτο και άφθονες πούλιες και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να εξασκήσουμε τη λεπτή μας κινητικότητα.
Τα παιδιά των ολοήμερων τμημάτων ασχοληθήκαμε με μαθηματικές δραστηριότητες σε σχέση με τ’ όνομά μας. Πόσο μακρύ ή πόσο κοντό είναι σε σχέση με τον αριθμό των γραμμάτων που περιέχει. Αφού επεξεργαστήκαμε υλικό παλαιότερων αναρτήσεών μας για τις έννοιες του μακρύ-κοντό-πατήστε εδώ και εδώ για να τις δείτε στη μέση περίπου των αναρτήσεων-κυκλώναμε τ’ αντίστοιχα αντικείμενα στο διαδραστικό μας πίνακα ανάλογα με τις έννοιες που μας έλεγε η κυρία.
Στη συνέχεα πήραμε τις καρτέλες των ονομάτων μας και μαρκαδόρους. Κάθε μαρκαδόρος αντιστοιχούσε σένα γράμμα του ονόματός μας. Μετρήσαμε πόσα γράμματα έχει τ’ όνομά μας και πόσους μαρκαδόρους θα χρησιμοποιήσουμε. Π.χ. Φώτης=5 γράμματα=5 μαρκαδόροι. Τους βάλαμε στη σειρά και παρακολουθήσαμε το μέγεθος του ονόματός μας.
Όμως έτσι δεν μπορούσαμε να εκτιμήσουμε ποιο ή ποια ονόματα είναι τα πιο μακριά και τα πιο κοντά. Τα τοποθετήσαμε το ένα κάτω από το άλλο.
Στην αριθμογραμμή μας είδαμε ποιος περιέχει τα περισσότερα στοιχεία, ποιος έχει τα αμέσως λιγότερα κλπ. Τα τοποθετήσαμε στην σειρά και
τα καταγράψαμε σε πίνακα. Ο Μιχαήλ Άγγελος έχει το πιο μακρύ όνομα και το πιο κοντό το διεκδικούμε η Βάσια, ο Νίκος, ο Χάρης και ο Φώτης.
Ο πίνακας, δημιουργία της κας Βάνας, σε εκτύπωση Α3.
Φεύγοντας πήραμε και τα σουπλά του ονόματός μας-πατήστε εδώ στο τέλος της ανάρτησης– γεμάτοι περηφάνια για τον κόπο μας.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, διακόσμησαν και το αρχικό τους γράμμα γράφοντας και τ’όνομά τους.
Πρόσφατα σχόλια