Σήμερα, τελευταία μέρα πριν τις πασχαλινές διακοπές μας, παρακολουθήσαμε από τη θεατρική ομάδα “Τα πάντα Φι”-πατήστε εδώ για πληροφορίες, την παράσταση κουκλοθέατρου: “Ο Εγωιστής Γίγαντας”.
Ένα μικρό δείγμα από την παράσταση.
Στη συνέχεια ετοιμάσαμε την πασχαλινή μας τσάντα με όλες τις κατασκευές που είχαμε ετοιμάσει: Πασχαλινή κάρτα-πατήστε εδώ, Αβγό κοτόπουλο-πατήστε εδώ, Προβατάκι διακοσμητικό-πατήστε εδώ, Λαζαράκι-πατήστε εδώ, Πασχαλινό καλάθι-πατήστεεδώ, Πασχαλινό μπαλόνι-πατήστε εδώ, Βαμμένα αβγά με τεχνική-πατήστε εδώ και εδώ.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας βάζοντας στη σειρά τις εικόνες για να περιγράψουμε τα γεγονότα του Πάσχα. Σε κάθε εικόνα γράψαμε την ιστορία της: Ιεροσόλυμα, Μυστικός Δείπνος, Σταύρωση, Ανάσταση. Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Τελειώσαμε με το καπέλο κούνελου και ευχηθήκαμε ο ένας στον άλλον “Καλό Πάσχα”, “Καλή Ανάσταση”. Φωτογραφηθήκαμε παίρνοντας πόζα κούνελου.
Καλό Πάσχα, να έχουμε υγεία και το Άγιο Φως να μας γεμίσει ηρεμία, πρόοδο και χαμόγελα!! Επιστροφή στις αίθουσες, τη Δευτέρα 28/4/2025.
Τα παιδιά του πρωινού και ολοήμερου τμήματος 2, ξεκινήσαμε την ημέρα μας με κουίζ γνώσεων για τα γεγονότα και έθιμα του Πάσχα. Πατήστε στις παρακάτω εικόνες για να παίξετε.
Παρακολουθήσαμε την ιστορία του Πάσχα μέσα από πίνακες του Ελ Γκρέκο(Δομήνικου Θεοτοκόπουλου) και συζητήσαμε σταματώντας η κυρία στα κατάλληλα σημεία.
Έχοντας γνωρίσει τη σύνδεση της παπαρούνας με τη Σταύρωση του Χριστού ακούσαμε το παραμύθι “Τα λουλούδια της ελπίδας”.
Τέλος γίναμε αγιογράφοι και απεικονίσαμε τον Γολγοθά. Δεν παραλείψαμε να προσθέσουμε τις παπαρούνες και τα καιρικά φαινόμενα που ξέσπασαν μόλις ακούστηκε το “Τετέλεσθαι” από τον Χριστό. Οι εικόνες των σταυρών και του Ιησού από παλαιότερη ανάρτησή μας-πατήστε εδώ.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ξεκινήσαμε με τις υπόλοιπες αναδιηγήσεις των παραμυθιών που δανειστήκαμε. Η επόμενη ώρα ήταν των Αγγλικών. Συνεχίσαμε με το δεύτερο αβγό μας, το οποίο το στολίσαμε με γκοφρέ πολύχρωμα χαρτιά.
Τέλος, συμπληρώσαμε το παρακάτω φύλλο εργασίας, από εδώ.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, ολοκληρώσαμε τα προβατάκια από χαρτόκουτο και βαμβάκι-όπως είχαν κάνει οι φίλοι του ολοήμερου τμήματος 2-πατήστε εδώ στο τέλος της ανάρτησης.
Μαζί τους χαρίσαμε ευχές: Καλό Πάσχα, Καλές Γιορτές, Καλή Ανάσταση.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, στα πλαίσια του λόγου του Χριστού για την προσφορά και το πόσο σημαντικό είναι να νοιαζόμαστε τους φίλους μας και να βοηθάμε όταν μπορούμε όσους έχουν ανάγκη, παρακολουθήσαμε και συζητήσαμε την ιστορία “Ένα βουνό καρότα”, κάνοντας παύση σε καίρια σημεία του βίντεο.
Στη συνέχεια δημιουργήσαμε τον δικό μας λαγό προσφοράς, που δίνει το καρότο του με την ευχή “Καλό Πάσχα”. Τα πατρόν του λαγού από παλαιότερη ανάρτησή μας-πατήστε εδώ.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, ξεκινήσαμε την πρώτη διδακτική ώρα με το μάθημα των Αγγλικών. Συνεχίσαμε διαβάζοντας το βιβλίο «Η Ανάσταση του Χριστού» και αναφερθήκαμε στα έθιμα το βράδυ της Ανάστασης.
Παρακολουθήσαμε αποσπάσματα από βίντεο με την αφή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα. Παρακολουθήσαμε βίντεο με την αφή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα. Με αφορμή την γιορτή της αγάπης και της συγχώρεσης, τραγουδήσαμε και χορέψαμε τραγούδια με θέμα την προσφορά αγάπης προς τους άλλους.
Συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας με κρυπτόλεξο και λέξεις πασχαλινές.
Έγιναν τα αποκαλυπτήρια των χθεσινών αυγών που βάψαμε-πατήστε εδώ.
Τέλος, ξεκινήσαμε με μια πρώτη ομάδα παιδιών να στολίζουμε το δεύτερο αβγό μας με τεχνική decoupage κολλώντας με ατλακόλ μικρές χάρτινες ψηφίδες από γκοφρέ χαρτί.
Το ίδιο κάναμε και τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, θυμηθήκαμε τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας και τα ήθη και τα έθιμα που έχουμε. Στη συνέχεια, βάψαμε τα πασχαλινά μας αυγά με χρώματα ζαχαροπλαστικής.
Τραγουδήσαμε τα κάλαντα του Λαζάρου και τον υπόλοιπο χρόνο τον αφιερώσαμε στην αναδιήγηση των παραμυθιών που δανειστήκαμε.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, ολοκληρώσαμε την κατασκευή τρισδιάστατης κάρτας για να την κάνουν δώρο τα παιδιά στον Νονό και στη Νονά. Το εξώφυλλο στολίστηκε με αβγό από χαρτόνι που έκοψαν τα παιδιά και με φιογκάκια που έραψε η κ. Μαρίνα και τα αρωμάτισε με άρωμα τριαντάφυλλο.
Επαναλάβαμε τα γεγονότα και της Μεγάλης Εβδομάδας και θυμηθήκαμε όσα έγιναν κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου. Συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας μαθηματικών.
Το φύλλο εργασίας είναι δημιουργία της κας Ελένης.
Έπειτα εστιάσαμε στο έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου και παρακολουθήσαμε αποσπάσματα από την περιφορά του στην Κέρκυρα με τις φιλαρμονικές και της περιοχής μας.
Τέλος, βάψαμε τα πασχαλινά μας αυγά με τεχνική tie dye. Τα αβγά μας ήταν τυλιγμένα σαν πουγκί με χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτα λευκή. Τα παιδιά τα έβαφαν εξωτερικά με χρώματα ζαχαροπλαστικής με τη χρήση μπατονέτας. Περιμένουμε να στεγνώσουν για να θαυμάσουμε τ’ αποτελέσματα.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, ακούσαμε και παρακολουθήσαμε την ιστορία του Πάσχα του Τάκη Προβατάκη. Ο Τάκης φοβήθηκε ότι θα γίνει σουβλιστός την ημέρα του Πάσχα καθώς άκουσε τα λόγια του βοσκού του. Ο φόβος του θα γίνει πραγματικότητα; Πατήστε στην παρακάτω εικόνα να διαβάσετε την ιστορία με κινούμενες εικόνες. Η διαδραστική παρουσίαση είναι δημιουργία της κας Βάνας.
Συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας με τη γραφή της λέξης Πάσχα και ζωγραφίσαμε εικόνες που μας θυμίζουν γεγονότα του Πάσχα, έθιμα του Πάσχα και φιγούρες της γιορτής. Μέσα από το φύλλο εργασίας ανασύραμε από τη μνήμη μας τα σημαντικά γεγονότα του Πάσχα, ποια έθιμα έχουμε και ποιες οι αγαπημένες πασχαλινές φιγούρες-λαγός,κότα,αρνάκι-προβατάκι.
Το φύλλο εργασίας είναι δημιουργία της κας Βάνας.
Τέλος ξεκινήσαμε την κατασκευή κινούμενου κούνελου με πλαστικά καλαμάκια για τα χέρια του, χάρτινο ποτήρι για το σώμα του και με τα χαρακτηριστικά του-κεφάλι και πατουσάκια. Αύριο θα την ολοκληρώσουμε.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο και έπειτα αναφερθήκαμε στα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας.
Tραγουδήσαμε τα κάλαντα του Λαζάρου
Στη συνέχεια είχαμε Αγγλικά. Τέλος, φτιάξαμε τα πασχαλινά καλαθάκια μας τα οποία στολίσαμε με φύλλα και παπαρούνες.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, ξεκινήσαμε την κατασκευή τρισδιάστατης πασχαλινής κάρτας για τον νονό και τη νονά μας την οποία θα ολοκληρώσουμε αύριο.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, ξεκινήσαμε την πρώτη διδακτική ώρα με το μάθημα των Αγγλικών. Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας και εστιάσαμε στο Μυστικό Δείπνο. Διαβάσαμε το βιβλίο «Ο Μυστικός Δείπνος».
Αξιοποιήσαμε της εικόνες-φιγούρες των 12 μαθητών για να τους γνωρίσουμε και ν’ αναπαραστήσουμε τον Μυστικό Δείπνο σε κουκλοθέατρο.
Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό βίντεο για τον Μυστικό Δείπνο.
Τέλος, ξεκινήσαμε να στολίζουμε τα πασχαλινά μας καλαθάκια από χάρτινα πιάτα, με παπαρούνες και φυλλαράκια.
Ενδεικτικά κάποια από αυτά … Η κατασκευή μας θα ολοκληρωθεί αύριο.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, ολοκληρώσαμε το αρνάκι-διακοσμητικό μας που είχαμε ξεκινήσει την Παρασκευή-πατήστε εδώ προς το τέλος της ανάρτησης όπου θα βρείτε και το πατρόν. Κολλήσαμε το μαλλάκι του, τη μυτούλα του, ζωγραφίσαμε το στόμα του, τα πόδια του σε μανταλάκι ξύλινο και τέλος προσθέσαμε το λαμπερό λουλουδάκι του από το λιβάδι που κάνει τη βόλτα του.
Τελειώσαμε με το τραγουδάκι, “Είχα ένα πρόβατο” που οι στίχοι του μιλούν για τη φιλία και την αγάπη ενός κοριτσιού προς το προβατάκι της και αντιστρόφως.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ξεκινήσαμε με την παρακάτω κατασκευή προκειμένου να θυμόμαστε πιο εύκολα την ιστορία του Πάσχα. Ιδέα από εδώ. Συνεχίσαμε γράφοντας τις ευχές μας στην πασχαλινή κάρτα μας: “Καλό Πάσχα” και “Καλή Ανάσταση”.
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων συζητήσαμε για το τι μπορούμε να κάνουμε για να τα φροντίσουμε και να τα προστατέψουμε καθώς και για τις ανάγκες που έχουν. Κάθε παιδί σκέφτηκε τι θεωρεί μεγαλύτερη προτεραιότητα για ένα αδέσποτο ζώο και του το πρόσφερε μέσα από την ζωγραφιά του.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, στόλισαν τ’ αβγά που είχαν κόψει σε κομμάτια από χαρτόνι. Πάνω τους είχαν διάφορες ανοιξιάτικες εικόνες και φιογκάκια.
Ξεκινήσαμε, μαζί με τους φίλους του ολοήμερου τμήματος 2, την κατασκευή προβάτων την οποία θα ολοκληρώσουμε την Δευτέρα.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων ξεκινήσαμε με συζήτηση και προσωπικές εμπειρίες σχετικά με τ’ αδεσποτάκια και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα φροντίσουμε και να τα προστατεύσουμε. Συνεχίσαμε διαβάζοντας την ιστορία ενός γαϊδαράκου που κανείς δεν τον είχε καβαλικεύσει. Μόνο ο Χριστός τα κατάφερε με την αγάπη του και την καλοσύνη του. Ήταν το βιβλίο « Η Πασχαλινή ιστορία» και μέσα από αυτή κάναμε επανάληψη στην ιστορία των Παθών.
Με αφορμή αυτήν την ιστορία αναφερθήκαμε στην Κυριακή των Βαΐων που ο Χριστός πήγε στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι.
Παραμένοντας στη θεματική των ζώων που σχετίζονται με το Πάσχα, παίξαμε κινητικά παιχνίδια αναπαράστασης της γυμναστικής της κότας και της γυμναστικής του λαγού.
Η μουσικές του παιχνιδιού ….
Συνεχίσαμε γράφοντας την ευχή «Καλό Πάσχα» για τις κάρτες μας.
Τέλος, ακούσαμε τις αναδιηγήσεις της τελευταίας ομάδας των παραμυθάδων της δανειστικής βιβλιοθήκης.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, ολοκληρώσαμε την κατασκευή του πασχαλινού μπαλονιού με αλουμινόχαρτο και πλαστικοποίηση-κοιτάξτε εδώ. Τοποθετήσαμε στην ειδική οπή που είχε κάνει η κυρία εχθές, το μπαλόνι μας και ξεκίνησε το φούσκωμα.
Στη συνέχεια μιλώντας για τις εικόνες σύμβολα του Πάσχα, μετά τον λαγό και την κότα με τα κοτοπουλάκια σειρά είχε το αρνάκι ή προβατάκι. Το υπέροχο αυτό ζώο μας δίνει εκτός από το κρέας του και το γάλα του,τα εσωτερικά του όργανα-έντερο,πνευμόνια,νεφρά,συκώτι-για το νόστιμο κοκορέτσι την ημέρα του Πάσχα. Επίσης μας δίνει το μαλλί του για την κατασκευή πουλόβερ, σκούφων, κασκόλ, γαντιών, κουβερτών, χαλιών. Παρακολουθήσαμε τη βοσκή των προβάτων στη φύση με προστάτες εκτός των κτηνοτρόφων και των σκύλων αυτών.
Κατόπιν είδαμε το κούρεμα των προβάτων και με κουρευτική μηχανή και με ψαλίδι.
Κλείσαμε τον κύκλο των βίντεο προς συζήτηση με το παρακάτω: Από το πρόβατο στις κλωστές.
Τέλος περάσαμε, όπως και οι φίλοι του ολοήμερου τμήματος 1, στην ετοιμασία της κατασκευής του πρόβατου-αρνιού, πασχαλινό διακοσμητικό. Κόψαμε τη μορφή του αρνιού σε χαρτόκουτα, Βάψαμε με άσπρη κιμωλία και τοποθετήσαμε τα μάτια του. Τη Δευτέρα η συνέχεια.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο και ακολούθησε συζήτηση για το Πάσχα.
Συνεχίσαμε με τις τελευταίες αναδιηγήσεις των παραμυθιών που δανειστήκαμε.
Στον χρόνο που μας απέμεινε, ολοκληρώσαμε τις πασχαλινές κάρτες μας.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, ξεκινήσαμε τη διακόσμηση των πασχαλινών αβγών μας-πατήστε εδώ-η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, ξεκινήσαμε μιλώντας για την Μεγάλη εβδομάδα και τα έθιμά της με τη βοήθεια του Πασχαλινού ημερολογίου της τάξης.
Σήμερα ξεκίνησε και επίσημα το «ταξίδι» μας, δύο χιλιάδες χρόνια πίσω στο χρόνο για να μάθουμε για τη ζωή και τα Πάθη του Χριστού. Εστιάσαμε στο θαύμα της Ανάστασης του Λαζάρου και στα έθιμα εκείνης της ημέρας. Μετά από τη συζήτηση παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο.
Σχετικά με τα έθιμα του Σαββάτου του Λαζάρου παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο.
Ακούσαμε και τα κάλαντα του Λαζάρου και προσπαθήσαμε να τα μάθουμε κι εμείς.
Στη συνέχεια ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε ζύμη για διακοσμητικά λαζαράκια που όμως θα μυρίζουν κανέλλα και γαρύφαλλο, σαν τα αληθινά. Θα είναι φτιαγμένα από αρωματική αλατοζύμη όποτε βάλαμε τα υλικά μας: αλεύρι, αλάτι, νερό, κανέλλα και γαρύφαλλο και ζυμώσαμε τη ζύμη.
Μετά πλάσαμε ο καθένας το δικό του λαζαράκι. Θα κάνουμε υπομονή όμως γιατί χρειάζονται ψήσιμο.
Τέλος, ολοκληρώσαμε τις πασχαλινές μας κάρτες.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, ολοκληρώσαμε την πασχαλινή διακόσμηση με την κότα και τα κοτοπουλάκια της. Σήμερα σχεδιάσαμε τα κοτοπουλάκια, το λιβάδι που ζουν μαζί με τη μαμά κότα και γράψαμε την ευχή “Καλό Πάσχα”.
Το βίντεο που παρακολουθήσαμε και ακολουθήσαμε τις οδηγίες του για τον σχεδιασμό των κοτόπουλων.
Στη συνέχεια, ξεκινήσαμε την προετοιμασία για το πασχαλινό μπαλόνι μας με πρωτότυπο τρόπο. Σε διπλό κομμάτι αλουμινόχαρτο, μέσα στον κύκλο ζωγραφίσαμε τον πασχαλινό λαγό μας. Κόψαμε το διπλό αλουμινόχαρτο και στην πίσω πλευρά από τη ζωγραφιά μας, γράψαμε τ’ όνομά μας, την ευχή “Καλό Πάσχα” και το έτος 2025.
Η κυρία πλαστικοποίησε τ’αλουμινόχαρτα-μπαλόνια, άνοιξε και μια μικρή οπή στην άκρη του μπαλονιού μας γιατί αύριο στην οπή θα τοποθετήσουμε καλαμάκια και θα φουσκώσουμε τα πασχαλινά μπαλόνια μας.
Την ιδέα την πήραμε από ένα βίντεο στο Instagram. Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να το δείτε.
Τελειώσαμε την ημέρα με την καταμέτρηση 10 πασχαλινών αβγών. Ανεβήκαμε τη δεκάδα και τσουγκρίζοντας ένα ένα αβγό την κατεβήκαμε.
Χορέψαμε τα κόκκινα πασχαλινά αβγά στο ρυθμό “Ράμ σαμ σαμ”.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ολοκληρώσαμε την κατασκευή του λαγού.
Δεύτερη διδακτική ώρα είχαμε Αγγλικά. Συνεχίσαμε βάφοντας την πασχαλινή κάρτα μας και την κοτούλα που θα τοποθετήσουμε απάνω.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, συνεχίσαμε το ταξίδι μας στην Αφρική και θυμηθήκαμε τα προβλήματα που έχουν τα παιδιά εκεί-πατήστε εδώ– και οι μαθητές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Στη συνέχεια και μετά από συνεννόηση των νηπιαγωγών των δυο ολοήμερων τμημάτων, μας επισκέφτηκαν οι φίλοι του ολοήμερου τμήματος 2, λίγο πριν από το φαγητό και μας απήγγειλαν απόσπασμα από το “Πρωινό άστρο” του ποιητή Γιάννη Ρίτσου αντί της καθιερωμένη μας προσευχής. Τους ευχαριστούμε πολύ!!!
Μετά το φαγητό είδαμε παιδικό ντοκιμαντέρ με το λιοντάρι καθώς είναι ζώο που ζει στην Αφρική και εντυπωσιάζει πολύ τους μαθητές.
Στη συνέχεια, ασχοληθήκαμε με το Πάσχα και κάναμε φύλλο εργασίας με την ακροστοιχίδα του Πάσχα. Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Τέλος, ξεκινήσαμε την κατασκευή πασχαλινών αυγών από χαρτόνι τα οποία έκοψαν τα παιδιά. Θα τα συνεχίσουμε αύριο με στολισμό τους.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, ξεκίνησαν την πρώτη διδακτική ώρα με το μάθημα των Αγγλικών. Στη συνέχεια γίναμε εργαστήρι κατασκευής πασχαλινής κάρτας με πρωταγωνίστρια την κότα την Παρδάλω. Ξεκινήσαμε χρωματίζοντας το λιβάδι πάνω στην κάρτα της.
Έπειτα χρωματίσαμε με νερομπογιές το σώμα της κότας και το αφήσαμε να στεγνώσει.
Προσθέσαμε το ματάκι και τα φτερά της με ζωγραφική με μαύρο μαρκαδόρο και την κόψαμε.
Τέλος, κολλήσαμε το λειρί, το ράμφος και τα φτερά της. Ανυπομονεί αύριο να «γεννήσει» το αυγό της και να ολοκληρωθεί η κάρτα μας.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, ανασύραμε από τη μνήμη μας όσα έχουμε μάθει για την ιστορία του Πάσχα μέσα από διαδραστικές ερωτήσεις και παιχνίδια της παρακάτω παρουσίασης.
Πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να παίξετε.
Στη συνέχεια μέσα από τις οδηγίες που παρακολουθήσαμε σε βίντεο σχεδιάσαμε το πρώτο κομμάτι της δημιουργίες μας, τη μοναδική μας κότα. Αύριο θ’ ολοκληρώσουμε τη δημιουργία μας με κοτοπουλάκια και το λιβάδι που ζουν η κότα μας και τα κοτοπουλάκια τους.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, συζητήσαμε για τα βασικά γεγονότα του Πάσχα και φτιάξαμε μια κατασκευή με το κοτοπουλάκι που βγαίνει από το αβγό. Συνεχίσαμε με την κυρία Γιώτα, την Κοινωνική Λειτουργό του σχολείου μας, που μας μίλησε για τα συναισθήματα. Τέλος, βάψαμε με άσπρη τέμπερα ρολά προκειμένου να φτιάξουμε αύριο κουνελάκια-μολυβοθήκες.
Σήμερα, τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, συνεχίσαμε το ταξίδι μας στην Αφρική που ξεκινήσαμε εχθές-πατήστε εδώ στη μέση περίπου της ανάρτησης. Τα παιδιά ξεκίνησαν μια συζήτηση σχετική με το χθεσινό βίντεο που είχαν δει χθες με τα παιδιά στην Αφρική που στερούνται βασικά αγαθά. Η κ. Μαρίνα ρώτησε τα παιδιά με ποιο τρόπο πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Διατυπώθηκαν διάφορες απαντήσεις από τους μαθητές: όπως θα έδινα τα μισά μου παιχνίδια, θα έδινα κάποια από τα ρούχα μου, θα έδινα φαγητό από αυτό που φτιάχνει η μαμά μου. Άλλες απαντήσεις ήταν εφικτές και κάποιες άλλες όχι, όμως όλες ήταν χρήσιμες καθώς αφενός εξωτερίκευαν τα συναισθήματα των παιδιών και αφετέρου καλλιεργούσαν την ενσυναίσθηση τους. Στη συνέχεια είδαμε βίντεο με μουσική και χορό παιδιών της Αφρικής.
Σε κάποια από τα παιδιά φάνηκε λίγο παράξενο αλλά η κ. Μαρίνα τους εξήγησε ότι ακριβώς εκεί κρύβεται η ομορφιά, γιατί όπως τα λουλούδια που είναι διαφορετικά μεταξύ τους είναι όλα όμορφα και φτιάχνουν έναν όμορφο κήπο έτσι και τα παιδιά που είναι διαφορετικά μεταξύ τους, χορεύουν με διαφορετικό τρόπο και τραγουδούν σε διαφορετικές γλώσσες φτιάχνουν έναν όμορφο κόσμο. Είδαμε ένα παραδοσιακό αφρικανικό παραμύθι: ο τυφλός και ο κυνηγός.
Τα παιδιά ζωγράφισαν εικόνες από το παραμύθι.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, ξεκινήσαμε με τις αναδιηγήσεις μιας ακόμη ομάδας παραμυθάδων της δανειστικής βιβλιοθήκης.
Συνεχίσαμε με τη θεματική του Πάσχα. Αναφερθήκαμε στα ζωάκια του Πάσχα και πώς προετοιμάζονται. Με παιχνίδι αναπαραστήσαμε τις κότες και κάναμε διαγωνισμό κλωσίματος. Ποια κότα θα κάτσει πρώτη να κλωσήσει το αβγό με τον αριθμό που λέει η δασκάλα; Όποιος παίχτης-κότα κάτσει πρώτη πάνω στο αβγό το κερδίζει. Στο τέλος βρήκαμε τους πρωταθλητές κλωσίματος.
Συνεχίσαμε με την πασχαλινή κατασκευή μας. Ολοκληρώσαμε τ’ αβγουλάκια μας και προσθέσαμε μέσα από ένα κοτοπουλάκι για να ξεπροβάλει. Ολοκληρώσαμε με μια επανάληψη στα βασικά γεγονότα της Ιστορίας του Πάσχα.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, ακούσαμε σε αφήγηση της κυρίας όλη την ιστορία του Πάσχα, τη διδασκαλία του Ιησού για τις αρετές της φιλίας,αγάπης,αλληλοβοήθειας,σεβασμού,εκτίμησης,συνεργασίας, πώς οδηγήθηκε στη Σταύρωση και στην Ανάσταση και μερικά από τα θαύματα που πραγματοποίησε(Ανάσταση Λαζάρου, Ο γάμος στην Κανά, Περπάτημα πάνω στο νερό).Μιλήσαμε γιατί η Μεγάλη Βδομάδα λέγεται Μεγάλη, όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες από τις άλλες αλλά γιατί κάθε μέρα συμβολίζει ένα σημαντικό γεγονός προς την Ανάσταση του Χριστού. Παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο.
Στη συνέχεια μέσω οδηγιών βίντεο, σε συνδυασμό δεξιότητας παρατήρησης και εφαρμογής, δημιουργήσαμε τον πασχαλινό λαγό μας και το φόντο που τον τοποθετήσαμε.
Με τους λαγούς μας στολίσαμε τα παράθυρα της τάξης μας.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ξεκινήσαμε μαθαίνοντας τα νέα μας. Στη συνέχεια κάναμε μια πρώτη αναφορά στο Πάσχα. Τη δεύτερη ώρα είχαμε Αγγλικά. Την υπόλοιπη ώρα την αφιερώσαμε στην αναδιήγηση των παραμυθιών.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, συνεχίσαμε το ταξίδι μας στην Ασία-πατήστε εδώ στην αρχή σχετικά της ανάρτησης– βλέποντας εκπαιδευτικό βίντεο για τις καμήλες μετά από αίτημα των μαθητών.
Είδαμε επίσης βίντεο με φωτογραφικό υλικό με καμήλες.
Έπειτα σ’ ερώτηση της κυρίας σε ποια Ήπειρο θα θέλαμε να ταξιδέψουμε οι περισσότεροι επιλέξαμε την Αφρική. Παρακολουθήσαμε ανάλογο βίντεο.
Στη συνέχεια μιλήσαμε για την ζωή στην Αφρική και το πώς πιστεύουμε ότι ζουν τα παιδιά εκεί και το αν πηγαίνουν στο σχολείο. Είδαμε απόσπασμα από το παρακάτω βίντεο.
Τέλος θέλαμε να δούμε εκπαιδευτικό βίντεο με τα αιλουροειδή της Αφρικής και είδαμε απόσπασμα από το παρακάτω βίντεο.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, ξεκινήσαμε την πρώτη διδακτική ώρα με το μάθημα των Αγγλικών. Συνεχίσαμε με αναδιηγήσεις των παραμυθιών της δανειστικής από μια ομάδα παραμυθάδων.
Ακολούθησε εισαγωγική συζήτηση και προβολή διαφανειών σχετικά με τα βασικά γεγονότα της ιστορίας του Πάσχα.
Τραγουδήσαμε το πρώτο πασχαλινό μας τραγούδι «Ήρθε πάλι η Πασχαλιά».
Τέλος, προετοιμάσαμε την πρώτη πασχαλινή μας κατασκευή που ‘ναι είναι ένα αβγουλάκι – έκπληξη.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, ξεκινήσαμε με θύμησες από το περσινό Πάσχα. Κλείσαμε τα μάτια μας και παρουσιάστηκαν μπροστά μας εικόνες πασχαλινές, π.χ.: κόκκινα αβγά, σοκολατένιοι λαγοί, σοκολατένια αβγά, τσουρέκια, κουλουράκια, λαμπάδες. Εστιάσαμε στα πασχαλινά αβγά και ακούσαμε τις περιπέτειες του Λαγού Φρειδερίκου που έχασε τα πολύτιμα βαμμένα αβγά του.
Στη συνέχεια παίξαμε κι εμείς διαδραστικά παιχνίδια με κρυμμένα αβγά μέσα στην τάξη με διαφορετικές οδηγίες κάθε φορά. Στο πρώτο παιχνίδι αφού βρίσκαμε ο καθένας ένα από τα κρυμμένα αβγά πηγαίναμε στην παρεούλα μέχρι να μαζευτούμε όλοι. Πίσω το αβγό του καθενός έκρυβε ποια κίνηση έπρεπε να κάνει. Μαζί του εκτελούσαμε την κίνηση όλοι.
Στο δεύτερο παιχνίδι έπρεπε να σχηματίσουμε τ’αβγά με τον αριθμό και τις ανάλογες βουλίτσες. Πάλι σε κυνήγι κρυμμένων αβγών ο καθένας ανακάλυπτε ένα κομμάτι, είτε με αριθμό είτε με βουλίτσες. Αυτός/ή που είχε τον αριθμό τον έλεγε δυνατά και περίμενε το ταίρι του με τον σωστό αριθμών βουλών ώστε να δημιουργήσουμε τ’αβγό.
Στο τρίτο και τελευταίο παιχνίδι έπρεπε ανάλογα με το χρώμα του κομματιού αβγών που βρίσκαμε θα έπρεπε να σταθούμε πάνω από το στεφάνι που είχαμε ορίσει εξ’αρχής. Τα κομμάτια των αβγών ήταν κόκκινα, κόκκινα με χρυσή γραμμή, κίτρινα και πράσινα. Αφού μαζεύονταν όλα τα κομμάτια του συγκεκριμένου χρώματος αβγού, έπρεπε να το φτιάξουμε. Νικητής ήταν η ομάδα που θα ολοκλήρωνε το αβγό της πρώτη. Η πράσινη ομάδα ήταν η νικήτρια.
Τελειώσαμε με αυθόρμητη ζωγραφική πασχαλινών αβγών και γράψαμε τον τίτλο τους.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή
Πρόσφατα σχόλια