ΤΑ ΖΩΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ (Τμήμα Α’)

Ασχοληθήκαμε και με τα ζώα των πάγων, ζώα που τους αρέσει να ζουν σε κρύα μέρη.

Ξεκινώντας καταγράψαμε τις αρχικές ιδέες μας.

Εντοπίσαμε τις γνώσεις που είχαμε και επικεντρωθήκαμε σε όσα θα μας ενδιέφερε να γνωρίσουμε.

Παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ “Λευκός πλανήτης” και γνωρίσαμε τα ζώα που ζουν στην Αρκτική. Έπειτα με την βοήθεια εικόνων, θυμηθήκαμε την ονομασία τους και τις συνήθειες τους.

Παίξαμε παντομίμα, όπου ένα παιδί μιμούνταν ένα ζώο της αρκτικής και οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να μαντέψουν ποιο είναι αυτό. Αφού το έβρισκαν, το παιδί μιμητής ανέφερε τις πληροφορίες που θυμόταν για την τροφή τα όπλα και τους εχθρούς του συγκεκριμένου ζώου.

Ζωγραφίσαμε τα ζώα της αρκτικής και κατασκευάσαμε μία πολική αρκούδα χρησιμοποιώντας πλαστικό πιρούνι.

Με αφορμή το θαλάσσιο ελέφαντα και διερευνώντας τον λόγο για τον οποίο πήρε το συγκεκριμένο όνομα, εντοπίσαμε τον ήχο ε και προσπαθήσαμε να βρούμε λέξεις από ε.

Έπειτα, τοποθετώντας εικόνες σε υφασμάτινο ζάρι, ρίχνουμε το ζάρι και τα παιδιά μιμούνταν το ζώο που απεικόνιζε κάθε φορά η εικόνα.

Στη συνέχεια ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε την Ανταρκτική και τα ζώα που ζουν σε αυτή.

Παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ: «Το Ταξίδι του Αυτοκράτορα» και το βίντεο του BBC: «Οι καλύτερες στιγμές των ζώων της Ανταρκτικής».

Γνωρίσαμε και ζωγραφίσαμε τους πιγκουίνους και τα υπόλοιπα ζώα της Ανταρκτικής, γνωρίσαμε τα μέρη του σώματος ενός πιγκουίνου και τον κύκλο της ζωής του από το αυγό μέχρι τον ενήλικα πιγκουίνο. Διαβάσαμε το βιβλίο οι πιγκουίνοι και μάθαμε περισσότερες πληροφορίες για τα υπόλοιπα ζώα της Ανταρκτικής με τη βοήθεια εικόνων.

Χορέψαμε και τραγουδήσαμε το ψυχοκινητικό τραγούδι: «έχεις ξαναδεί πιγκουίνους το πρωί» και με τη βοήθεια του ψηφιακού τροχού δραστηριοτήτων δραματοποιήσαμε τα πολικά ζώα.

Εντοπίσαμε επάνω στην υδρόγειο σφαίρα την Αρκτική και την Ανταρκτική.

Παίξαμε το παιχνίδι μαθηματικών: τάισέ τον πιγκουίνο τόσα ψάρια όσα σου ζητάει η κάρτα, κάναμε παζλ και διαδραστικές εργασίες αναγνώρισης των πολικών ζώων, μοτίβα και τον κύκλο ζωής του πιγκουίνου.

Εμπνευσμένοι από την όρκα, παρακολουθήσαμε το βίντεο: «Ένα Γράμμα Μια Ιστορία – Ο Ονειροπαρμένος Ορειβάτης» και προσπαθήσαμε και εμείς με τη σειρά μας να βρούμε λέξεις που ξεκινούν από τον ήχο ο και να γράψουμε το σύμβολο του στο διαδραστικό πίνακα.

Με τη χρήση του GoogleMaps εντοπίσαμε το σχολείο μας, κάνοντας σμίκρυνση είδαμε τη χώρα της Χίου και έπειτα ολόκληρο το νησί. Συνεχίζοντας τη σμίκρυνση είδαμε την Ελλάδα, την Ευρώπη και μετακινηθήκαμε στο βόρειο και στο νότιο πόλο αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια εικόνων και βίντεο γνωρίσαμε τη ζωή των Εσκιμώων όπως ήταν παλιά και όπως είναι σύγχρονη εποχή και κάναμε δραματοποίηση τη ζωή τους.

Διασκεδάσαμε διαβάζοντας και κάνοντας μιμητικές κινήσεις στο ψυχοκινητικό ποίημα: «Νανούκ ο μικρός Εσκιμώος».

Συνεχίσαμε φτιάχνοντας σε ομάδες δύο μακέτες, η μία με τα ζώα της Αρκτικής και η άλλη με τα ζώα της Ανταρκτικής. Όλοι ενθουσιαστήκαμε πάρα πολύ, φτιάχνοντας το χιόνι, τους πάγους στη θάλασσα και κυρίως παίζοντας και αλληλοεπιδρώντας μαζί τους.

Κλείσαμε τη θεματική ενότητα ταξινομώντας τα πολικά ζώα σε αυτά που γεννούν αυγά- Ωοτόκα και σε αυτά που γεννούν μικρά- θηλαστικά.