ΤΑ ΖΩΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ (Τμήμα Β’)

Ο χειμώνας μας δίνει την ευκαιρία να ασχοληθούμε με ένα πολύ αγαπημένο θέμα των παιδιών τα ζώα των πάγων. Έτσι καταγράψαμε τα ζώα που ζουν στους 2 πόλους της γης και αποφασίσαμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτά.

Διαβάσαμε το παραμύθι: «Όσκαρ, το μικρό Αρκουδάκι» , το ζωγραφίσαμε και παίξαμε το παιχνίδι: «Ποιος κρύβει το αρκουδάκι;». Είδαμε εποπτικό υλικό για τις πολικές αρκούδες, τις σειραθετήσαμε από τη μεγαλύτερη στη μικρότερη και το αντίστροφο, ζωγραφίσαμε 3 πράγματα που τις αρέσει να κάνουν και φτιάξαμε πολικές αρκούδες.

Μέσα από την ιστορία  « Ο μεγάλος χνουδωτός»  μιλήσαμε για τους Εσκιμώους και τα ιγκλού και φτιάξαμε τη χειροτεχνία: «Σίρα, η Εσκιμώα». Παίξαμε το παιχνίδι συντονισμού και ετοιμότητας: «Η Σίρα και η τσάντα με το φαγητό» και κάναμε μια μικρή επανάληψη στη φωνή Α,α.

Είδαμε το παραμύθι: «Η Λευκή ταξιδεύει στο δάσος» ,ζωγραφίσαμε από μια σκηνή του παραμυθιού, σειραθετήσαμε τις ζωγραφιές μας και φτιάξαμε το δικό μας βιβλίο. Στη συνέχεια γίναμε μικρά αρκουδάκια και παίξαμε χιονοπόλεμο.

Με αφορμή το παραμύθι: « Ένας πιγκουίνος…όχι και τόσο τέλειος» μιλήσαμε για τους πιγκουίνους. Παίξαμε παιχνίδι στον H/Y με πιγκουίνους( αριθμοί 1-10) και κατασκευάσαμε πιγκουίνους με το αποτύπωμα της παλάμης μας. Ταΐσαμε τους πιγκουίνους ψαράκια( αριθμοί 1-12) και μεταφέραμε τη δραστηριότητα μας σε Φ.Ε.

Είδαμε εικόνες με πιγκουίνους που μας έδιναν διάφορα παραγγέλματα.

Παίξαμε με δαχτυλόκουκλες και κόψαμε, κολλήσαμε και ζωγραφίσαμε τα μέρη ενός πιγκουίνου.

Φτιάξαμε πάζλ με τα ζώα των πάγων και παίξαμε memory game με τα αρκτικά ζώα. Διασκεδάσαμε με τα παιχνίδια: « Ο κρυμμένος θησαυρός» και « Σκι στους πάγους»( ski chase). Μιμηθήκαμε ήχους των πολικών ζώων στη φωλιά μας (στεφάνι) και  ζωγραφίσαμε ποιο ζώο των πάγων θα θέλαμε να είμαστε και αιτιολογήσαμε την απάντηση μας. Τέλος για να δούμε τι θυμόμαστε  παίξαμε στον H/Y κουίζ με τα πολικά ζώα.

 

Στολίσαμε την τάξη μας με πολύ όμορφες χειροτεχνίες. Φτιάξαμε παγωμένο τοπίο με βρεγμένο γκοφρέ σε αποχρώσεις του μπλε και κόψαμε και κολλήσαμε φώκιες. Μάθαμε πληροφορίες για τους θαλάσσιους ίππους και φτιάξαμε κι εμείς τους δικούς μας. Βάψαμε πιάτα και τα μεταμορφώσαμε σε όρκες και φτιάξαμε με σταμπαδόρο εντυπωσιακές αρκτικές κουκουβάγιες σε μαύρο φόντο.