Archive for Αύγουστος, 2010

Κατάργηση της βάσης του ένα! »

Διαβάζω στην εφ. Τα Νέα:”Μέχρι στιγμής, όπου υπάρχουν Πανεπιστήµια έχουν εφευρεθεί τρεις τρόποι εισαγωγής: ο σωστός, ο λανθασµένος και ο ελληνικός! Ο τελευταίος ξεχωρίζει γιατί δεν είναι ακριβώς µέθοδος εισαγωγής στην κορυφαία εκπαιδευτική βαθµίδα. Περισσότερο φέρνει σε µηχανή παραγωγής ελληνικών πτυχίων που µοιάζουν πολύ µε τα ελληνικά πορτοκάλια: δεν τα θέλει κανείς. Χρόνο µε τον χρόνο η µέθοδος εξελίσσεται. Προς το καλό; Όχι. Προς το κακό;Ούτε. Απλώς, προς το ελληνικότερο. Π.χ. εφέτος ετέθη σε εφαρµογή ένα νέο πειραµατικό πρόγραµµα: πτυχιούχος που είχε εισαχθεί σε σχολή έχοντας γράψει κάτω από ένα! (αριθµός: 1)… Αν το πρόγραµµα… αποτύχει, θα επεκταθεί µε στόχο να κατασκευαστεί στο µέλλον και πτυχιούχος που θα έχει πτυχίο χωρίς να έχει µπει καν στο Πανεπιστήµιο!Να σταματήσουμε εδώ την πλάκα. Οι βάσεις εισαγωγής στην εγχώρια Τριτοβάθµια Εκπαίδευση έδειξαν πού οδηγούνται τα πράγµατα όταν λαµβάνονται πολιτικές αποφάσεις σε λάθος χρόνο, µε λάθος τρόπο και για λάθος λόγο…” Μαρούσι ακούς, μας (σας) πήρανε χαμπάρι και πλάκα κάνουν!

Το όραμα του 19,9… »

Αντιγράφω, χωρίς σχόλια, από την εφ. Καθημερινή:Το κορίτσι που εμφανίσθηκε χθες το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή να μιλήσει για την επιτυχία της στις πανελλήνιες ήταν από τους πρώτους σε κάποια από τις πανεπιστημιακές σχολές υψηλής ζήτησης. Αφού πρώτα ευχαρίστησε το φροντιστήριό της και τους καθηγητές που της έκαναν ιδιαίτερα μαθήματα, είπε ότι τώρα πια το όνειρό της ήταν να βρει μια θέση εργασίας από την οποία «να μη με κουνήσει ποτέ κανείς». Με άλλα λόγια, το κίνητρο για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε επί τουλάχιστον ένα χρόνο αυτό το παιδί δεν ήταν τίποτε περισσότερο παρά το όραμα μιας ζωής σε απόλυτη ακινησία. Αυτές είναι οι συνέπειες από «το βάθεμα και το πλάτεμα» της δημοκρατίας μας: οι καλύτεροι να αγωνίζονται για το δικαίωμα να ζήσουν τη ζωή των χειρότερων…

Για το βαθμό εισαγωγής 0,9 »

Περί …βάσης του 10 και το ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι διαγωνισμός κι όχι εξετάσεις προαγωγής ή εισαγωγής, το έχουμε ξαναγράψει. Αλλά το φετινό οξύμωρο εισαγωγής έστω κι ενός ή μιας με βαθμό 0,9, δεν το είχαμε φανταστεί! Κι όπως δηκτικά σχολιάζεται αλλού: «(…) Δηλαδή, αν ένας υποψήφιος, που ας πούμε ότι λέγεται Βαγγέλης, γράψει το όνομα του με μόνον ένα ορθογραφικό λάθος, π. χ. «Βαγγαίλης», μπορεί να σπουδάσει design στη μαγευτική Κοζάνη, που είναι και γενέτειρα της υπουργού Παιδείας. (Αν γράψει «Βαγγαίλοις», δυστυχώς δεν εισάγεται και πρέπει να προσπαθήσει πάλι του χρόνου…)».Μα το πρόβλημα δεν μπορεί πλέον να εντοπίζεται στο πόσο ή ποιοι έγραψαν πάνω ή κάτω από τη βάση (φέτος ο ένας στους τρεις υποψήφιους έγραψε κάτω από τη βάση και από αυτούς περίπου οι μισοί έδωσαν σχεδόν λευκή κόλλα, δες εδώ), αλλά το χάλι του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Μήπως κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι τα έρμα 12 χρόνια (με τα 9 υποχρεωτικής…) εκπαίδευσης τάχουμε για τις δυο βδομάδες των πανελλαδικών εξετάσεων! Τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα. Τώρα τι κι αν η υπουργός και ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσαν ότι με αφορμή και τα φετινά αποτελέσματα, τον επόμενο κιόλας χρόνο θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο εξεταστικό σύστημα (κι όχι εκπαιδευτικής πολιτικής, όπως θα έπρεπε). Από το 1963 και δώθε τα ίδια και τα ίδια ακούω και προκοπή δε βλέπω…(Επί του παρόντος, μια ιδέα για να αποφεύγονται βαθμολογίες εισαγωγής περί …την μονάδα, θα ήταν και ο περιορισμός των επιλογών, από κάποιες 10άδες, σε μια 10άδα ΑΕΙ και μια ΤΕΙ.)

Βρήκαν «πετρελαιοφάγα» μικρόβια »

Επιστημονική ομάδα η οποία πραγματοποιεί έρευνες στον Κόλπο του Μεξικού για να διαπιστώσει το εύρος της οικολογικής καταστροφής που έχει συντελεσθεί λόγω της τεράστιας διαρροής πετρελαίου μετά τη βύθιση της θαλάσσιας εξέδρας άντλησης της ΒΡ ανακάλυψε ότι κάποια μικρόβια «καταπίνουν» το πετρέλαιο. Πρόκειται για ένα είδος θαλάσσιων μικροβίων το οποίο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών στην περιοχή της πετρελαιοκηλίδας και εντελώς ξαφνικά οι πληθυσμοί του άρχισαν να πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα συγκεκριμένα μικρόβια έχουν την ικανότητα να απορροφούν το πετρέλαιο. Περισσότερα εδώ:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=350475&dt=26/08/2010#ixzz0xkUy58lB

Ανακαλύφθηκε μοναδικό εξωπλανητικό σύστημα! »

Πλανητικό σύστημα που αποτελείται από πέντε εξωπλανήτες οι οποίοι βρίσκονται γύρω από την τροχιά ενός αστεριού που μοιάζει με τον Ήλιο, ανακάλυψε διεθνής ομάδα αστροφυσικών. Το αστέρι αυτό βρίσκεται 127 έτη φωτός μακριά μας και πήρε το όνομα HD 10180. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Νότιο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο στη Χιλή προκειμένου να ελέγξουν το φως που διαχέεται από το σύστημα αυτό ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τους πλανήτες και να προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά τους.Πρόκειται για το “πληρέστερο” σύστημα εξωπλανητών που έχει ποτέ ανακαλυφθεί έξω από το δικό μας ηλιακό σύστημα, που προσομοιάζει, ωστόσο, τόσο πολύ με το δικό μας. “Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για την έρευνα των εξωπλανητών. Μελετάμε πλέον περίπλοκα εξωπλανητικά συστήματα και όχι μεμονωμένα εξωπλανήτες”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Κριστόφ Λόβις.
Σύμφωνα με την ομάδα των αστροφυσικών, το άστρο αυτό έχει πέντε πλανήτες που περιστρέφονται γύρω του. Επίσης, υπάρχουν ακόμη δύο πλανήτες, οι οποίοι από άποψη μάζας εμφανίζουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τη Γη και η απόσταση που τα χωρίζει είναι η ίδια με αυτήν μεταξύ της Γης και του Ήλιου.

Πηγή:http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=196237

Πολιτιστική κληρονομιά η χωριάτικη σαλάτα! »

Η UΝΕSCΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει το διάσημο μεσογειακό «ορντέβρ» σε πολιτιστική κληρονομιά!Δεν αποκλείεται, αν ψηφιστεί, να συμπεριληφθεί η μεσογειακή διατροφή στη λίστα με την Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία περιλαμβάνει ήδη παραδόσεις, μορφές τέχνης και γιορτές από όλον τον κόσμο. Η πρόταση για την αναγνώριση της μεσογειακής διατροφής ως παγκόσμιου μνημείου κατατέθηκε από κοινού από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και το Μαρόκο πριν από έναν χρόνο και η τύχη της θα κριθεί από τα μέλη της UΝΕSCΟ τον Νοέμβριο στο Ναϊρόμπι. Τον όρο «μεσογειακή διατροφή» εφηύρε ο Αμερικανός διατροφολόγος Ανσελ Κιζ κατά τη δεκαετία του ΄50, εννοώντας μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και φτωχή σε κρέας και ζάχαρη. Στη δεκαετία του ΄90, όμως, η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ τον εξειδίκευσε ως τις «διατροφικές συνήθειες που χαρακτήριζαν την Κρήτη, το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ελλάδας και τη Νότια Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του ΄60». Η διατροφή αυτή μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά και άλλα προβλήματα υγείας. Στη μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνονται πιάτα όπως η δική μας χωριάτικη σαλάτα, η ιταλική καπρέζε (μοτσαρέλα-ντομάτα), οι μακαρονάδες, τα μαροκινά ταζίν, η ισπανική παέγια και δεκάδες άλλα εδέσματα. Υπάρχει, όπως πάντα, και ο αντίλογος. «Το να υποστηρίξουμε την εξιδανικευμένη δίαιτα μιας αδιευκρίνιστης επακριβώς περιοχής επειδή τυγχάνει της μόδας δεν προσθέτει τίποτα στον πλούτο της κοινής μας κληρονομιάς» έγραψε ο Τιμ Χέιγουορντ στον βρετανικό «Guardian». Η λίστα με την παγκόσμια Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά εγκαινιάστηκε πριν από δύο χρόνια και περιλαμβάνει 178 «πολιτιστικές εμπειρίες» – καμία μέχρι στιγμής από την Ελλάδα. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη λίστα για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που περιλαμβάνει από την Ακρόπολη της Αθήνας ως τους ορυζώνες των Φιλιππινών.

Πηγή:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=350188&dt=25/08/2010

Διαδίκτυο και έρωτας »

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες με οικιακή πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνάψουν ρομαντική σχέση σε σχέση με εκείνους που δε διαθέτουν σύνδεση στο Διαδίκτυο από το σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα βρήκε ότι περισσότερο από 82% των ενηλίκων με πρόσβαση από το σπίτι διατηρούσαν σχέση με σύντροφο, σε σύγκριση με το 63% εκείνων που δε χρησιμοποιούσαν τον Παγκόσμιο Ιστό, όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της, στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Ένωσης.«Η έρευνα μας δείχνει τη σημασία της πρόσβασης στο Διαδίκτυο στην ανεύρεση συντρόφου, στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μάικλ Ρόζενφελντ, βοηθός καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, και επικεφαλής της μελέτης. Οι ερευνητές βρήκαν ακόμη ότι αυξάνεται συνεχώς η σημασία και ο ρόλος του Διαδικτύου στη γνωριμία μεταξύ ατόμων, ειδικά του ίδιου φύλου.«Είναι πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια το Διαδίκτυο να αντικαταστήσει τους κοινούς γνωστούς ως τον κυριότερο τρόπο με τον οποίο γνωρίζουμε το σύντροφο μας, για πρώτη φορά μετά το 1940», είπε ο Ρόζενφελντ. Μεταξύ των ζευγαριών που γνωρίστηκαν στο Διαδίκτυο, το 61% αφορούσε ζευγάρια του ίδιου φύλου. «Οι πιθανότητες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι περισσότερο πιθανό, ενώ ακόμη πιο πιθανό είναι να προέρχονται από διαφορετικές θρησκευτικές κουλτούρες».«Το Διαδίκτυο δεν είναι απλά ένας νέος και περισσότερο αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσουμε ή να επεκτείνουμε τον κοινωνικό μας περίγυρο, ακόμη περισσότερο, είναι ένας νέος κοινωνικός ενδιάμεσος που μπορεί να αναπροσδιορίσει το είδος των συντρόφων και σχέσεων που συνάπτουμε», κατέληξε ο Ρόζενφελντ.

Πηγή:http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_16/08/2010_350849

Η Σελήνη συρρικνώνεται σαν …πατάτα! »

Σαν «μπαγιάτικη πατάτα» συρρικνώνεται η Σελήνη, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες της NASA, αποδίδοντας αυτή τη σμίκρυνση του δορυφόρου της Γης στο «πάγωμα» του πυρήνα της. Φωτογραφίες δείχνουν μεταβολές στην επιφάνεια της Σελήνης που δεν είχαν εντοπιστεί παλαιότερα. Αυτές αποτελούν ένδειξη ότι η περιφέρεια του φεγγαριού έχει συσταλεί κατά περίπου 100 μέτρα κατά το πρόσφατο παρελθόν. Τα συμπεράσματα αυτά εξήχθησαν με βάση τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Δορυφορικός Χαρτογράφος της Σελήνης (LRO), ένα διαστημικό σκάφος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από τον Ιούνιο του 2009. Στις φωτογραφίες εικονίζονται γεωλογικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το φεγγάρι συρρικνώθηκε τα τελευταία 800 εκατομμύρια χρόνια, χρονικό διάστημα που θεωρείται πολύ μικρό σε αστρονομικούς όρους (περισσότερα εδώ).Πάντως μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται …να εξεαφανιστεί η Σελήνη. Η συρρίκνωσή της είναι αμελητέα, μόλις 0,000000125 μέτρα το χρόνο!Και για σύγκριση η μικρότερη διάμετρος μιας ανθρώπινης τρίχας (η πιο λεπτή τρίχα) είναι περίπου 140 φορές μεγαλύτερη από την υπολογισθείσα συρρίκνωση της Σελήνης!

Δύο ελληνικά πανεπιστήμια στα 500 καλύτερα »

Σύμφωνα με την Ακαδημαϊκή Ταξινόμηση των Παγκόσμιων Πανεπιστημίων (ARWU) για το 2010 στη λίστα με τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) βρίσκεται στη 221η θέση παγκοσμίως και στην 85η στην Ευρώπη, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έχει την 301η θέση στον κόσμο και την 124η θέση στην Ευρώπη. Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ διατήρησε για όγδοη χρονιά τα πρωτεία. Οι ΗΠΑ μονοπωλούν την πρώτη δεκάδα, με οκτώ πανεπιστήμια ενώ έχουν 54 στις 100 πρώτες θέσεις. Στην δεκάδα, εκτός από το Χάρβαρντ, βρίσκονται το Μπέρκλεϊ, το Στάνφορντ, το MIT, το Κέμπριτζ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, το Πρίνστον, το Κολούμπια, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και της Οξφόρδης. Η κατάταξη των πανεπιστημίων στη σχετική λίστα γίνεται με κριτήριο έξι δείκτες όπως είναι ο αριθμός των αποφοίτων και καθηγητών τους που έχουν κερδίσει βραβείο Νόμπελ, ο αριθμός σημαντικών ερευνητών που διδάσκουν σε αυτά, τα άρθρα που έχουν δημοσιεύσει καθηγητές τους σε μεγάλες εφημερίδες καθώς και η απόδοση των φοιτητών τους. Περισσότερα εδώ.
22-8-2010 Κάποια σχετικά σχόλια από τον υφυπουργό Παιδείας, εδώ.

Ο πυρήνας της Γης κινείται, λιώνει και αναγεννιέται »

Ο σιδερένιος πυρήνας του πλανήτη μας λιώνει και κινείται ταυτόχρονα, αναγεννώμενη κάθε 100 εκατ. χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Γάλλων γεωφυσικών των πανεπιστημίων της Γκρενόμπλ και της Λιόν. Σύμφωνα με τη μελέτη «περίεργες και άγνωστες δυνάμεις», τις οποίες οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν, «δουλεύουν» 5000 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης . Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο εσωτερικός πυρήνας – μια συμπαγής μεταλλική μπάλα κυρίως από σίδηρο με ακτίνα γύρω στα 1200 χλμ. που σχηματίστηκε πριν από περίπου 1 δισεκ. χρόνια – σταδιακά μεγαλώνει, καθώς απορροφά νέα υλικά από τον πιο ρευστό εξωτερικό πυρήνα που περιέχει λιωμένα μέταλλα, τα οποία στη συνέχεια υπό τις τρομακτικές πιέσεις που υφίστανται θα γίνουν συμπαγή, όταν καταλήξουν στον εσωτερικό πυρήνα, ο οποίος δεν αποκλείεται να έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη ακόμα και από του Ήλιου. Οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο εσωτερικός πυρήνας είναι πιθανώς πολύ πιο δυναμικός από ό,τι θεωρούσαν ως τώρα οι επιστήμονες. Εκτιμάται ότι ο πυρήνας αδιάκοπα κρυσταλλοποιείται (στερεοποιείται) στη δυτική πλευρά του και λιώνει στην ανατολική, δηλαδή η δυτική πλευρά συνεχώς προσθέτει σίδηρο, ενώ η ανατολική καταρρέει και διασπάται. Οι Γάλλοι γεωφυσικοί εκτιμούν ότι ο στερεός σίδηρος του εσωτερικού πυρήνα «κινείται» προς τα ανατολικά με μέσο ρυθμό περίπου 1,5 εκατοστών το χρόνο, λιώνοντας τελικά όταν φτάσει στο άκρο της ανατολικής πλευράς. Με αυτό το ρυθμό, υπολογίζεται ότι ο πυρήνας χρειάζεται γύρω στα 100 εκατ. χρόνια για να «ανακυκλώσει» τον εαυτό του. Επειδή ο πυρήνας στερεοποιείται στα δυτικά και λιώνει στα ανατολικά του, αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τα σεισμικά κύματα τον διατρέχουν με διαφορετική ταχύτητα στις δύο πλευρές του. Περισσότερα εδώ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση