Archive for Σεπτέμβριος, 2012

Αστεροσχολείο Υπάτης »

Τι εστί “Αστεροσχολείο”; Το “Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης” -τμήμα του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Φθιώτιδας- είναι μια καινοτόμος εκπαιδευτική δράση για τη μελέτη και διάδοση της Αστρονομίας – τώρα που την εξοβελήσαμε από το αναλυτικό πρόγραμμα γυμνασίου και λυκείου (…).Ξεκίνησε το 2007 ως ιδέα των εκπαιδευτικών Γιώργου Σφήκα, γεωλόγου, και Κυράτσω Τζιώτζη-Σφήκα, βιολόγου, μία ιδέα που έτυχε θερμής ανταπόκρισης από όλους τους φορείς της Υπάτης και του νομού Φθιώτιδος, ενώ καθοριστική για την υλοποίησή της ήταν η ίδρυση του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας (ΣΕΑΦ). Το Αστεροσχολείο, που εγκαινιάστηκε το 2012, φέρει το όνομα «Κακογιάννειο» προς τιμήν του ζεύγους Σταύρου και Ειρήνης Κακογιάννη από την Υπάτη, οι οποίοι προσέφεραν ένα μεγάλο ποσό για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του κτιρίου.Στόχος του Αστεροσχολείου Υπάτης είναι να δοθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον για τη μελέτη του ουρανού (περισσότερα για την ιδέα και το ιστορικό ίδρυσής του εδώ). Στο “Αστεροσχολείο” υπάρχει αμφιθέατρο 70 θέσεων, ένα μικρό πλανητάριο (αστροθέτρο) 50 θέσεων, καθώς και αστεροσκοπείο.Επικοινωνία: http://www.asterosxoleio.gr/contact

Αποτελέσματα πιστοποίησης β΄επιπέδου »

Για τους αδημονούντες εκπαιδευτικούς που αναμένουν τα αποτελέσματα της πιστοποίησής τους β΄επιπέδου περιόδου Δεκεμβρίου 2011-Φεβρουαρίου 2012, καλά νέα! Εντός του προσεχούς Οκτωβρίου – δηλάδή μετά 9 μήνες και βάλε…- αναμένεται η διόρθωση των γραπτών (σενάριο) του μη αυτοματοποιημένου μέρους της εξέτασης. Ήδη τρέχει η πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την (ηλεκτρονική) διόρθωση των “γραπτών” (δες περισσότερα εδώ).Καλή επιτυχία λοιπόν!

Βρέθηκε το μποζόνιο του Higgs »

Δύο ιστορικές δημοσιεύσεις για την επιβεβαίωση της ύπαρξης του μποζόνιου του Χιγκς (γνωστού και ως “το σωματίδιο του Θεού”!), “Παρατήρηση ενός νέου μποζονίου μεμάζα 125 GeV με το πείραμα CMS στον LHC” και “Παρατήρηση ενός νέου σωματιδίου στην αναζήτηση του μποζονίου Χιγκς στο Καθιερωμένο Μοντέλο με τον ανιχνευτή ATLAS στον LHC” δημοσιεύτηκαν στην έγκριτη επιθεώρηση Physics Letters B και είναι διαθέσιμες στην υπηρεσία ScienceDirect. Μεταξύ των εκατοντάδων ερευνητών που υπογράφουν τις δύο νέες δημοσιεύσεις βρίσκονται και αρκετοί Έλληνες φυσικοί από τα πανεπιστήμια Αθηνών, Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) καθώς και από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Δες κι εδώ, εδώ.

Ένας Αφγανός μαθητής που πρώτευσε στις εισαγωγικές! »

Διέπρεψε στις πανελλαδικές εξετάσεις ο Βαχίτ Φασίλ διαγωνιζόμενος με όσους φοιτούν στα εσπερινά λύκεια, και κατέκτησε μεταξύ των συνυποψηφίων του την πρώτη θέση στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το πρωτεύον είναι ότι ο Βαχιλ ήλθε στην Ελλάδα από το Αφγανιστάν πριν από πέντε χρόνια με μόνο όνειρο να σπουδάσει.«Όταν πρωτοήλθα στη Θεσσαλονίκη δεν ήξερα ούτε καν πώς λέγεται το «καλημέρα»», λέει χαρακτηριστικά. Φοίτησε στο Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και σήμερα μιλάει τα ελληνικά σχεδόν σαν να ήταν η μητρική του γλώσσα και επισημαίνει ότι: «Στο σχολείο εξ ολοκλήρου έμαθα να μιλώ και να γράφω τα ελληνικά. Στο σχολείο έκανα και τους περισσότερους φίλους, οι οποίοι με βοήθησαν με τη γλώσσα, αλλά και γενικότερα με την καθημερινότητά μου σε ένα καινούργιο περιβάλλον», κι όπως σημειώνουν καθηγητές που έχουν παρακολουθήσει την πορεία του, «άνετα μπορεί να βάλει τα γυαλιά σε πολλά Ελληνόπουλα με την καλλιέργειά του».Στόχος του Βαχίτ είναι να επιστρέψει στη χώρα του μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του.«Θέλω να γυρίσω πίσω, για να βοηθήσω τη χώρα μου. Θέλω να μεταφέρω τις γνώσεις που θα έχω λάβει στο πανεπιστήμιο, θέλω να καταλάβει ο κόσμος την αξία που έχουν τα γράμματα για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας.»Μπράβο του!

Πηγή:http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=159108&catid=13

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση