Archive for Νοέμβριος, 2008

Διάθεση του OLPC και στην Ευρώπη »

Ξεκίνησε η διάθεση του «laptop των εκατό δολαρίων-OLPC» και στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσω υπηρεσίας της Amazon.com, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πάρε ένα, δώσε ένα»(Give 1 Get 1 program, version 2).Έτσι, για κάθε έναν υπολογιστή που θα αγοράζεται, ένας ακόμη θα δίνεται σε ένα μαθητή σε μια αναπτυσσόμενη χώρα. Στοιχίζει 313 ? και θα διατίθεται στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., στην Ελβετία, τη Ρωσία και την Τουρκία. Το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2007, όταν το πρόγραμμα ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, πουλήθηκαν περισσότερα από 190 000 μηχανήματα. Δεν έλειψαν ωστόσο τα προβλήματα στην παράδοση του υπολογιστή, γεγονός που οδήγησε στη συμφωνία με την Amazon.com το Σεπτέμβριο του 2008.Το σημερινό μοντέλο του OLPC, ένας ζωηρόχρωμο πλαστικό μηχάνημα, διαθέτει μανιβέλα για τη φόρτιση της μπαταρίας, μονόχρωμη οθόνη που παραμένει ευανάγνωστη στο φως του ήλιου. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης για πρόσβαση στο Διαδίκτυο και συνεργασία μεταξύ των μαθητών. Άντε και στα σχολεία μας…

Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_17/11/2008_256496

Αξιολόγηση σχολικών βιβλίων γυμνασίου, στις καλένδες; »

Με τυμπανοκρουσίες (για πρώτη φορά κτλ.) ξεκίνησε πέρσι τέτοιο περίπου καιρό η καμπάνια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την επικείμενη (μέσω του Γ΄ ΚΠΣ ) αξιολόγηση των νέων βιβλίων του γυμνασίου. Ενημερώθηκαν σε σεμινάρια για το θέμα οι σχολικοί σύμβουλοι, στάλθηκαν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις προσχέδια-σχέδια των ερωτηματολογίων για όλα τα μαθήματα, έγινε (;) η ανάθεση, κατόπιν διαγωνισμού, στον φορέα της έρευνας, που θα άρχιζε από τον προηγούμενο Μάρτιο- Απρίλιο, άντε το Σεπτέμβριο και ξαφνικά, όλα …τέλειωσαν. Μήπως κάποιος μπορεί να μας πληροφορήσει τι συμβαίνει;

Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας 2008 »

Ξεκίνησε στο Ζάππειο Μέγαρο το Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας 2008 (27 Νοεμβρίου με 3 Δεκεμβρίου) που οργανώνει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στόχος του είναι η διάδοση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύ κοινό, κυρίως στους μαθητές και τους φοιτητές, καθώς και η ανάδειξη και προβολή της δραστηριότητας των επιστημονικών και ερευνητικών φορέων της χώρας, με την παρουσίαση εκθεμάτων βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και στις νέες τεχνολογίες. Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν ρομποτικά συστήματα από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), διαδραστικά επιστημονικά δρώμενα (πειράματα για μικρούς και μεγάλους), με έμφαση στις επιστήμες της Βιολογίας, της Χημείας και της Φυσικής που παρουσιάζει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών , μεταξύ αυτών είναι : η κατασκευή κυττάρου με τη συμμετοχή του κοινού, πειράματα που θα αναδεικνύουν το ρόλο της βιολογίας στη ζωή, η κατασκευή μοντέλων μικρών μορίων που θα απεικονίζουν οργανικές ενώσεις.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/11/2008_258032

Σχολικά εργαστήρια μαθημάτων »

Διαβάζω “… δημιουργία σε κάθε σχολείο Εργαστηρίου Γλώσσας ? Ιστορίας και Πολιτισμού με υπεύθυνο Φιλόλογο όπως γίνεται με τους συναδέλφους Φυσικούς και Πληροφορικής”. Συμφωνώ, ναι στα σχολικά εργαστήρια μαθημάτων, μόνο που το …τρίωρο του υπευθύνου για το Εργαστήριο να μη πηγαίνει χαράμι (για ”μένα” που λένε), όπως λίγο-πολύ συμβαίνει με το αντίστοιχο τρίωρο των υπευθύνων ΣΕΦΕ και ΣΕΠΕΥ…Ας τιμούμε ανάλογα τις κατακτήσεις μας.

Φωτογραφήθηκε εξωπλανήτης για πρώτη φορά! »

O Ελληνο-αμερικανός αστρονόμος Πολ Κάλας, ύστερα από οκτώ χρόνια αναζήτησης κατάφερε, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Χαμπλ, να φωτογραφίσει για πρώτη φορά εξωπλανήτη! Kι όπως ο ιδιος δήλωσε : «Ήταν πολύ δύσκολος και επίπονος ο εντοπισμός του, γιατί ο ίδιος ο πλανήτης είναι 100 εκατομμύρια φορές πιο αχνός από το αστέρι γύρω από το οποίο περιφέρεται», αλλά και «με τον εξωπλανήτη Fomalhaut b ένιωσα όπως οι πρώτοι εξερευνητές όταν ανακάλυψαν μια νέα ήπειρο, ή ανέβαιναν ένα βουνό για να αντικρίσουν στην άλλη του πλευρά έναν άγνωστο πολιτισμό. Ενα ανάμικτο συναίσθημα απόλυτου ενθουσιασμού και δυσπιστίας…». Ο πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 25 ετών φωτός από το ηλιακό μας σύστημα στον αστερισμό του Νοτίου Ιχθύος. Έχει μάζα όμοια με του πλανήτη Δία, περιστρέφεται γύρω από το άστρο Fomalhaut, που 16 φορές πιο λαμπερό από τον δικό μας Ήλιο, και βρίσκεται σε απόσταση περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή μεταξύ Ποσειδώνα και Ήλιου. Ο Κάλας είχε κάνει υποθέσεις για την ύπαρξη του πλανήτη από το 2005, όταν παρατήρησε ένα κενό στη ζώνη αστρικής σκόνης γύρω από τον Fomalhaut. Ο Έλληνας αστρονόμος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από γονείς που κατάγονταν από το Ηράκλειο Κρήτης και μετανάστευσαν στην Αμερική. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Περί εκπαιδευτικών δαπανών και φροντιστηρίων »

Οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ που εμφανίζουν τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες για την παιδεία θα ήταν ακόμη δυσμενέστερες για την Ελλάδα εάν μπορούσαν να καταγραφούν με σχετική ασφάλεια τα ποσά που ξοδεύουν οι ελληνικές οικογένειες για τα ιδιαίτερα μαθήματα των παιδιών τους.Αποτελεί κοινό μυστικό ότι όλο και περισσότεροι μαθητές καταφεύγουν στα ιδιαίτερα, τόσο για την προετοιμασία τους για τις πανελλήνιες εξετάσεις όσο και για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ), έρευνα που έγινε τον Οκτώβριο του 2005 σε τρία ενιαία λύκεια κωμόπολης 15 000 κατοίκων, επαρχιακής πόλης 40 000 κατοίκων και μεγάλης πόλης άνω των 100 000 κατοίκων έδειξε ότι: Το 54,7% των υποψηφίων για τις ανώτατες σχολές παρακολουθεί αποκλειστικά και μόνο οργανωμένο φροντιστήριο, το 30,3% μόνον ιδιαίτερα μαθήματα, ενώ το 9,6% τα συνδυάζει. Το 13,3% όσων δέχονται κατ’ οίκον ιδιαίτερα μαθήματα επιλέγει ως φροντιστή τον ίδιον καθηγητή που διδάσκει το μάθημα στο σχολείο του, το 7,7% διορισμένο καθηγητή άλλου σχολείου, το 8,2% αδιόριστο καθηγητή που εργάζεται σε φροντιστήριο και το 4,8% αδιόριστο καθηγητή που παραδίδει μόνον ιδιαίτερα. Από αυτούς, το 52,9% επιλέγει καθηγητή προκειμένου να τύχει ευνοϊκότερης βαθμολογικής μεταχείρισης και το 44,1% για τη φήμη και τις επιτυχίες που έχει να επιδείξει τα προηγούμενα χρόνια. Το 17,6% πληρώνει κάθε ώρα ιδιαίτερου μαθήματος με διορισμένο καθηγητή περισσότερο από 30 ευρώ, το 88,2% μεταξύ 20 ευρώ και 30 ευρώ, ενώ το 14,7% μεταξύ 10 ευρώ και 20 ευρώ. Ο τιμοκατάλογος των αδιόριστων καθηγητών είναι φτηνότερος, αφού το 60% των ωρών διδασκαλίας κοστολογείται από 10 ευρώ έως 20 ευρώ, το 72% μεταξύ 20 ευρώ και 30 ευρώ και μόλις το 4% με ποσά μεγαλύτερα των 30 ευρώ.

Πηγή: http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=20022080

Αφήσαμε ΑΕΙ και ΤΕΙ για το Κολέγιο! »

Παρά την πολεμική που αναπτύσσεται από τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς εναντίον των κολεγίων και παρά τη σύγχυση που επικρατεί ως προς το εάν και πότε θα αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλοί νέοι που εγκαταλείπουν τα δημόσια ιδρύματα και προτιμούν να πληρώνουν δίδακτρα στα κολέγια για να σπουδάσουν αυτό που πραγματικά θέλουν. Επίσης δεν είναι λίγοι και οι αλλοδαποί που επιλέγουν ελληνικά κολέγια για τις σπουδές τους, εφόσον στις χώρες τους τα πτυχία αυτά αναγνωρίζονται ως κανονικά πανεπιστημιακά πτυχία βρετανικών ΑΕΙ! Σ΄υμφωνα με το δημοσίευμα της εφ. ΤΑ ΝΕΑ, προτιμούνται επειδή προσφέρουν «Καλύτερη ποιότητα, οι καθηγητές είναι φιλικοί και τους βρίσκεις όποτε τους χρειαστείς, το πρόγραμμα εντατικό και ανάλογο του ξένου πανεπιστημίου, χωρίς απεργίες και καταλήψεις?» και από οικονομική άποψη, η φοίτηση στο κολέγιο στοιχίσει περίπου όσο θα στοίχιζε και η φοίτηση σε πανεπιστήμιο μακριά από τον τόπο κατοικίας.Μμμ, λες;

Βραβεύτηκαν από το πρόγραμμα «Ξεblogare» »

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργίας «Ξεblogare» που διοργανώθηκε από τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και ΥΠΕΠΘ βράβευσε τα 6 καλύτερα blogs (2 από μαθητές Δημοτικού, 2 από Γυμνασίου και 2 από Λυκείου), που αξιολογήθηκαν από Επιτροπή Αξιολόγησης, μεταξύ των 254 ιστολογίων μαθητών ή ομάδων μαθητών από όλη την Ελλάδα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, του Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού του ΥΠΟΙΟ και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΠΘ, με σημαντικά χρηματικά έπαθλα, συνολικού ύψους 15 000?. Δείτε τα βραβεία και τους βραβευθέντες εδώ.

Ανάμεσα στους τοίχους »

Βλέποντας την ταινία, μεταφορά στον κινηματογράφο του ομότιτλου βιβλίου ”Ανάμεσα στους τοίχους” που έγραψε ο καθηγητής Φρανσουά Μπεγκοντό, ο οποίος πρωταγωνιστεί, πέρα απ΄ όσα διαδραματίζονται στην τάξη, με τον καθηγητή να προσπαθεί να βρει τον τρόπο να κάνει τα παιδιά να μάθουν, χωρίς να καταφέρνει πάντα να διατηρήσει την ψυχραιμία του απέναντι στους αμφισβητίες (;) μαθητές του (?), εντύπωση μου έκανε η προτελευταία σκηνή, στην οποία η μαθήτρια, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, με θλίψη ομολογεί «εγώ δεν έμαθα τίποτα» «δεν θέλω να με στείλετε στο Επαγγελματικό», με τον καθηγητή να τη διαβεβαιώνει ότι θα πάει στην τρίτη τάξη γυμνασίου… Η σκηνή έντονα μου θύμισε αντίστοιχες καταστάσεις στο εκπαιδευτικό μας σύστημα ή αλλιώς την (μερική) αποτυχία του σχολείου κι αλλού?Περισσότερα για την ταινία – δείτε τη – ενδεικτικά εδώ.

Bραβεία «L΄ΟRΕΑL- UΝΕSCΟ» »

Τρεις Ελληνίδες ερευνήτριες, μεταξύ 41 υποψηφίων, οι Σωτηρία Μπουκουβάλα, λέκτορας στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Χριστίνα Δάλλα, λέκτορας Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Κατερίνα Ανδρεοπούλου, χημικός και διδάκτωρ στο Τμήμα Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, τιμήθηκαν με τα βραβεία «L΄ΟRΕΑL- UΝΕSCΟ», θεσμός που άρχισε στην Ελλάδα πριν από περίπου τρία χρόνια. Με τα διεθνή βραβεία «L΄ΟRΕΑL-UΝΕSCΟ» έχουν τιμηθεί από το 1998, 52 γυναίκες επιστήμονες από 26 χώρες. Περισσότερα για τη θέση των γυναικών στον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κλάδο της έρευνας και της επιστήμης δείτε εδώ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση