Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29 Απριλίου στη πρωτεύουσα Βίλνιους της Λιθουανίας ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός της 10ης Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Επιστημών (European Union Science Olympiad) EUSO 2012.Ο Διαγωνισμός ξεκίνησε την Δευτέρα 23 Απριλίου με την συμμετοχή 44 ομάδων από 23 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα συμμετείχε με δυο τριμελείς ομάδες μαθητών από το 1ο Λυκείου Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι) και το Λύκειο του Κολεγίου Αθηνών. Οι δύο μαθητικές ομάδες επιλέχτηκαν από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση των Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ), και η οποία προετοίμασε (όπως κάνει κάθε χρόνο) την Ελληνική Αποστολή για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα (δες κι εδώ). Δόθηκαν 6 Χρυσά μετάλλια 17 αργυρά και 21 χάλκινα. Η ομάδα που αναδείχθηκε 1η ήταν της Εσθονίας. Τα υπόλοιπα 5 χρυσά μετάλλια κατέκτησαν οι ομάδες των μαθητών από την Ουγγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Τσεχία και Λιθουανία.Οι δυο Ελληνικές ομάδες είχαν αξιοπρεπή παρουσία, μάλιστα η μία βρέθηκε πολύ κοντά στη κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου. Τελικά και οι δύο ομάδες ήταν μέσα στις 21 ομάδες πουπήραν χάλκινο μετάλλιο. :
Από το Κολέγιο Αθηνών συμμετείχαν η Κατερίνα Παπαδήμα, Νίκος Δοκμετζόγλου και Νίκος Μαυροκέφαλος και από το 1ο Λύκειο Αγ. Δημητρίου η Μαρία Θεοδωροπούλου, Χρίστος Θωμάτος και Θεοχάρης Λάμπρου. Συγχαρητήρια σε όλους.
Archive for Απρίλιος, 2012
Διάκριση των Ελλήνων μαθητών στην EUSO 2012 »
by N. on Απρ 30, 2012 in EUSO, Διεθνείς Διαγωνισμοί, Εκπαίδευση, Πρωτιές, Φυσική | 0 Comments
Βεβαιώσεις πιστοποίησης στις ΤΠΕ α’ επιπέδου »
by N. on Απρ 25, 2012 in Εκπαίδευση, ΤΠΕ | 0 Comments
Ολοκληρώθηκε η έκδοση των Βεβαιώσεων Πιστοποίησης για τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν πέρυσι επιτυχώς στις διαδικασίες πιστοποίησης σε βασικές δεξιότητες ΤΠΕ (α’ επίπεδο) κατά τη 2η Περίοδο Πιστοποίησης Μαίου–Ιουλίου 2011.Οι εκπαιδευτικοί για την παραλαβή της βεβαίωσής τους θα πρέπει να απευθυνθούν στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης προσκομίζοντας το ειδικό αποδεικτικό έντυπο για την παραλαβή της βεβαίωσης. Το ειδικό αποδεικτικό έντυπο εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του έργου (http://b-epipedo2.cti.gr/mis) με χρήση των προσωπικών κωδικών (Επιλογή: «Αποτέλεσμα Πιστοποίησης Α’ Επιπέδου» -> «Εκτύπωση Αποδεικτικού». Δείτε κι εδώ
Ταξίδια στις χώρες του κόσμου »
by N. on Απρ 25, 2012 in Γεωγραφία, Διαδίκτυο, Εκπαίδευση | 0 Comments
Δείτε online δεκάδες πόλεις από το Αφγανιστάν και το Μαυρίκιο μέχρι την Ελβετία και τη Ζιμπάμπουε από εδώ: http://www.jcdurand.ca/Monde/Monde.html , με μια σειρά από (επιλεγμένα) YouTube βιντεάκια που μάς ταξιδεύουν on line και -πρωτίστως- δωρεάν όπου Γης!
Πολύ κατάλληλο για το μάθημα της γεωγραφίας και σε συνδυασμό με το διαδραστικό πίνακα.
Τα ψηφιακά σχολικά βιβλία μειώνουν το κόστος ανά μαθητή »
by N. on Απρ 24, 2012 in H/Y, Βιβλία, Εκπαίδευση, Μάθηση, Σχολικά βιβλία, Ψηφιακό σχολείο | 0 Comments
Σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς, η εισαγωγή ψηφιακών βιβλίων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα απέφερε μείωση του κόστους ανά μαθητή κατά 250 δολάρια (περίπου 190 ευρώ) ή περισσότερα από 12,2 δισ. δολάρια τον χρόνο. Έτσι, στις ΗΠΑ, η μετάβαση από την έντυπη στην ψηφιακή εποχή σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη πενταετία και έως το 2017, και 50 εκατ. μαθητές δεν θα πηγαίνουν στο σχολείο με μια τσάντα γεμάτη βιβλία, αλλά με ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης στις οποίες θα χωρά όλη η διδακτική ύλη (…).Τώρα αν θα ενισχυθεί η ποιότητα της ψηφιακής εκπαίδευσης, είναι άλλο ζήτημα. Σύμφωνα με έρευνα η τεχνολογία (ΤΠΕ) μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στη διδασκαλία, καθώς με τη χρήση της ο χρόνος επίτευξης ενός μαθησιακού στόχου μειώνεται έως και κατά 80%. Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι το 90% των εκπαιδευτικών συμφωνεί πως οι «ταμπλέτες» και οι διαδραστικοί πίνακες αποτελούν πολύ χρήσιμα εργαλεία στη δουλειά τους, ενώ εμπλουτίζουν τη μαθησιακή εμπειρία στην αίθουσα. Τέλος, επισημαίνεται ότι οι μαθητές που έχουν υπολογιστή και πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχουν περισσότερες πιθανότητες να τελειώσουν το σχολείο από ότι οι μαθητές που στερούνται αυτά τα εργαλεία. Πρωταθλητής στη μετάβαση από την έντυπη στην ψηφιακή εποχή αναδεικνύεται η Νότια Κορέα, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες αριστεύουν, τα τελευταία χρόνια, στα τεστ αξιολόγησης PISA του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).Τα παιδιά, από την πλευρά τους, εμφανίζονται απολύτως έτοιμα για μια τέτοια αλλαγή.Κάποια σχετικά σχόλια (μου) εδώ.
Κότα γέννησε κοτόπουλο χωρίς αβγό! »
by N. on Απρ 24, 2012 in Βιολογία | 0 Comments
Διαβάζω ότι (δες εδώ) για πρώτη φορά μία κότα στη Σρι Λάνκα γέννησε ένα υγιές κοτόπουλο, χωρίς την «παρεμβολή» του αβγού (!). Το νεογνό είναι αρτιμελές, αλλά η μητέρα πέθανε αμέσως μετά τον τοκετό.Η κότα έφερε εσωτερικά τραύματα κατά τη γέννα που οδήγησαν στο θάνατό της, ανάφεραν ειδικοί.Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, το γονιμοποιημένο ωάριο μέσα σε 21 ημέρες αναπτύχθηκε σε ένα κανονικό κοτόπουλο.Οι ειδικοί ανακάλυψαν πως το γονιμοποιημένο ωάριο της κότας αναπτύχθηκε στο αναπαραγωγικό της σύστημα και δεν μετατράπηκε σε αβγό.
Αντίστροφη μέτρηση για τα Windows XP »
by N. on Απρ 12, 2012 in H/Y, Microsoft | 0 Comments
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση από για τα Windows XP και το Office 2003(…) Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Microsoft «τα Windows XP και το Office 2003 ήταν πρωτοπόρα λογισμικά για την εποχή σους, αλλά τώρα το τεχνολογικό περιβάλλον έχει αλλάξει» και συμβουλεύει τους χρήστες τους να τα «αλλάξουν» προς τα Vista και τα Windows 7, μια και από τις 8 Απριλίου 2014 η Microsoft θα σταματήσει αν υποστηρίζει τα XP – το λειτουργικό σύστημα που σήμερα χρησιμοπεί περίπου το 40% των χρηστών Τα Windows XP (το ΧΡ είναι συντομογραφία της λ. eΧΡerience: εμπειρία) εμφανίστηκαν στις 25 Οκτωβρίου 2001 βασισμένα στα Windows ΝΤ και αμέσως κατέκτησαν την αγορά.
Πηγή: http://nikosictedu.blogspot.com/2012/04/windows-xp.html
Μέχρι 37 εκατ. βακτήρια μπορεί να φέρει η είσοδος κάποιου σε ένα δωμάτιο! »
by N. on Απρ 2, 2012 in Αγωγή Υγείας, Βιολογία, Περιβάλλον | 0 Comments
Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, απλώς και μόνο με το να μπει κάποιος σε ένα κλειστό δωμάτιο, μπορεί να προσθέσει στον αέρα του μέχρι 37 εκατομμύρια βακτήρια την ώρα, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που αναδεικνύει τη σημασία του σωστού αερισμού των χώρων, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης.Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Γιέιλ, ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη, επισημαίνουν ότι εκατομμύρια μικροοργανισμοί έχουν μείνει πίσω σε έναν κλειστό χώρο, κυρίως στο πάτωμα, αφότου έφυγαν οι άνθρωποι που τους μετέφεραν εκεί. Αυτά τα μικρόβια αναδεύονται και σηκώνονται ξανά στον αέρα, μόλις κάποιος εισέρχεται ξανά στον χώρο.Με άλλα λόγια ζούμε μέσα μία μικροβιακή σούπα και, σε μεγάλο βαθμό, αυτοί οι μικροοργανισμοί βρίσκονται πάνω μας και η σκόνη στο πάτωμα, που έχει εναποτεθεί εκεί και από τους προηγούμενους από εμάς, αποτελεί τη βασική πηγή των βακτηρίων που αναπνέουμε.Όταν οι άνθρωποι κυκλοφορούν στον κλειστό χώρο, όπως έδειξαν οι μετρήσεις, υπήρχει σημαντική αύξηση στις αερομεταφερόμενες συγκεντρώσεις βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών κάθε μεγέθους. Περίπου το 18% τόσο των νέων όσο και των προϋπαρχόντων βακτηρίων προέρχονταν από τους ίδιους τους ανθρώπους που τα είχαν μεταφέρει στον χώρο, ενώ οι υπόλοιποι μικροοργανισμοί προέρχονταν από τα φυτά και άλλες πηγές.Περισσότερα εδώ.
Με δεδομένο ότι οι άνθρωποι των πόλεων περνάνε τις περισσότερες ώρες της μέρας σε κλειστούς χώρους, όπως είπαν οι ερευνητές, πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στον αερισμό και στην εύρεση νέων τρόπων καθαρισμού τους. «Όλες τις μολυσματικές νόσους που κολλάμε, ουσιαστικά τις κολλάμε μέσα σε κλειστούς χώρους», υπογράμμισε ο Πέκια.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ