Archive for Φεβρουάριος, 2011

Κανίβαλοι οι αρχαίοι-αρχαίοι Βρετανοί! »

Κανίβαλοι φαίνεται πως ήταν οι αρχαίοι Βρετανοί σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας επιστημόνων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Οι ερευνητές εντόπισαν στη νότια Αγγλία οστά ανθρώπων της ανώτερης παλαιολιθικής περιόδου ηλικίας 15 000 ετών, τα οποία έφεραν σημάδια κανιβαλισμού, αλλά και κρανία τα οποία είχαν μετατραπεί σε κύπελλα. Τα ευρήματα βρίσκονταν στη σπηλιά Γκόουφ της επαρχίας Σόμερσετ και όπως φάνηκε ο μαλακός ιστός των κρανίων είχε κοπεί για να απομακρυνθεί η βάση και τα κόκκαλα του προσώπου, ενώ είχαν λειανθεί και οι γωνίες ώστε να δημιουργηθούν κύπελλα ή γαβάθες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά Σίλβια Μπέλο στην έκθεση της. Ο Κρις Στρίνγκερ, μέλος της ομάδας των ερευνητών, ο οποίος είχε εντοπίσει το 1987 κρανίο – κύπελλο, δήλωσε: “Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν τα κύπελλα χρησιμοποιούνταν τότε, όμως πρόσφατα παραδείγματα μας δείχνουν ότι μπορεί να έβαζαν σε αυτά αίμα, κρασί ή τρόφιμα για τελετές”.

Πηγή:http://www.alfavita.gr/artro.php?id=24617

Με «βιολογικό GPS» προσανατολίζονται οι Καρέτα-Καρέτα! »

Αμερικανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας, με επικεφαλής τον Νάθαν Πάτμαν, ανακάλυψαν για πρώτη φορά πώς ένα μεταναστευτικό ζώο, όπως οι χελώνες “καρέτα-καρέτα“, καταφέρνουν ήδη από τη γέννησή τους να διασχίζουν κατά τις μεταναστεύσεις τους χιλιάδες μίλια στους ανοικτούς ωκεανούς, βρίσκοντας το δρόμο τους χωρίς οπτικά βοηθήματα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χελώνες αντιλαμβάνονται τις διαφορές του μαγνητικού πεδίου της Γης τόσο από βορρά προς νότο (γεωγραφικό πλάτος), όσο και από ανατολή προς δύση (γεωγραφικό μήκος).Έτσι με τη βοήθεια του μαγνητικού πεδίου της Γης, είναι σε θέση να “ξέρουν” όχι μόνο το γεωγραφικό πλάτος -πράγμα που κάνουν κι άλλα ζώα- αλλά και το γεωγραφικό μήκος, κάτι που μέχρι τώρα θεωρούνταν σχεδόν αδύνατο. Οι ερευνητές εγκατέστησαν ειδικούς πομπούς σε χελωνάκια και τα έριξαν σε μικρές τεχνητές στρογγυλές λίμνες που περιβάλλονταν από ελεγχόμενα από ηλεκτρονικό υπολογιστή μαγνητικά πεδία. Στη συνέχεια αναπαρήγαγαν τα μαγνητικά πεδία σε δύο διαφορετικές περιοχές του Ατλαντικού, στο Πουέρτο Ρίκο στα ανατολικά και στο Πράσινο Ακρωτήριο στα δυτικά, που έχουν το ίδιο γεωγραφικό πλάτος, αλλά διαφορετικό γεωγραφικό μήκος.Τα χελωνάκια κολύμπησαν αμέσως σε αντίθετες κατευθύνσεις, τις σωστές και στις δύο περιπτώσεις -βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά αντίστοιχα- για να ακολουθήσουν τη μεταναστευτική πορεία των προγόνων τους.Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι οι χελώνες αντιλαμβάνονται τη μεταβαλλόμενη ισχύ του μαγνητικού πεδίου -που είναι πιο ισχυρό κοντά στους Πόλους και ασθενέστερο στον Ισημερινό- και συνεπώς το γεωγραφικό πλάτος. Από την άλλη φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη διαφορετική κλίση του μαγνητικού πεδίου σε σχέση με την επιφάνεια τη Γης, δηλαδή τη διαρκώς μεταβαλλόμενη γωνία υπό την οποία οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου διασχίζουν τη γήινη επιφάνεια – και συνεπώς το γεωγραφικό μήκος και η “καρέτα-καρέτα” μοιάζει να ακολουθεί μαγνητικές συντεταγμένες σαν να διαθέτει το δικό της “βιολογικό” σύστημα GPS.

Πηγή:http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=254604

Εφτιαξαν το πρώτο «αντιλέιζερ» »

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ, ΗΠΑ, παρουσίασαν ένα επαναστατικό σύστημα στο οποίο έδωσαν τον χαρακτηρισμό «αντιλέιζερ». Σε αντίθεση με τα συμβατικά λέιζερ που εκπέμπουν φως, το «αντιλέιζερ» το απορροφά το φως και το μετατρέπει σε θερμότητα, η οποία στη συνέχεια μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια.Τα συμβατικά λέιζερ παράγουν διαδοχικές δέσμες φωτονίων μέσα σε κάποια συσκευή από ειδικό υλικό που τα ενισχύει και στη συνέχεια τα φωτόνια εξέρχονται από τη μία ή και τις δύο άκρες της συσκευής με τη μορφή ακτίνας 9δες εδώ). Το 2010 ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Γέιλ ανέπτυξε τη θεωρία της αντιστροφής αυτής της διαδικασίας και τώρα μια άλλη ομάδα ερευνητών του Γέιλ βρήκε τρόπο να εφαρμόσει την αντιστροφή χρησιμοποιώντας μια μικροσκοπική ράβδο πυριτίου 110 μικρομέτρων. Στα πειράματα οι ερευνητές επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ένα είδος φωτός πολύ κοντινό στο υπέρυθρο φως με μήκος κύματος 998,5 νανομέτρων. Η ράβδος κατάφερε να απορροφήσει το 99,4% του φωτός μετατρέποντάς το σε θερμότητα αντί σε ακτίνα λέιζερ.Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να έχει διάφορες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα στους υπολογιστές της λεγόμενης «οπτικής τεχνολογίας» που θα χρησιμοποιούν φως για να μεταδίδουν σήματα (πληροφορίες) μεταξύ των επεξεργαστών τους. Το «αντιλέιζερ» θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να αυξήσει σημαντικά τη λειτουργία και την αποδοτικότητα αυτών των υπολογιστών. Επίσης το αντιλέιζερ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα ακτινολογικά μηχανήματα καθώς επίσης και σε νέας γενιάς αισθητήρες.

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=385527&dt=19/02/2011#ixzz1EQjIn17n

Πρόσκληση για εκπαίδευση επιμορφωτών β’ επιπέδου »

Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για εκπαίδευση επιμορφωτών β’ Επιπέδου (εδώ) στο πλαίσιο των πράξεων «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» που του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ΕΣΠΑ 2007- 2013, που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου και είναι ευρύτερα γνωστή ως «έργο επιμόρφωσης Β’ επιπέδου». Οι αιτήσεις – δηλώσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται από τις 16 Φεβρουαρίου 2011 μέχρι και τις 3 Μαρτίου 2011 (ώρα 15:00), στη διεύθυνση: http://b-epipedo2.cti.gr/mis (επιλογή: υποβολή αίτησης για εκπαίδευση επιμορφωτών β’ επιπέδου).Όσοι οι πιστοί προσέλθετε!

Νέα μέθοδος πρόγνωσης (;) σεισμών »

Μια ακόμη μέθοδος έγκαιρης πρόγνωσης(;) σεισμών παρουσιάστηκε από Γάλλους και Τούρκους επιστήμονες, ο οποία μελέτησε τα δεδομένα που κατέγραφαν οι σεισμογράφοι στην περιοχή Ισμίτ στην Τουρκία λίγες ώρες προτού εκδηλωθεί εκεί το 1999 ο φονικός σεισμός που κόστισε τη ζωή σε 17 χιλιάδες ανθρώπους. Η μελέτη των σημάτων οδήγησε τους ερευνητές στη διαπίστωση ότι υπάρχουν ορισμένα προ-σεισμικά σήματα που με βάση αυτά μπορεί να αναπτυχθεί ένα σύστημα πρόγνωσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές το σύστημα αυτό θα μπορεί να δείχνει την έλευση ενός σεισμού και μάλιστα μεγάλου λίγες ώρες πριν από την εκδήλωσή του. Διάφορα θεωρητικά μοντέλα στο παρελθόν έχουν δείξει ότι ο εξωτερικός φλοιός της Γης γίνεται ασταθής λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση σεισμού αλλά ως σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος για να εντοπίζεται αυτή η αστάθεια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα σύστημα που θα εντοπίζει και θα μελετά την αλληλουχία των κυμάτων Ρ που είναι γνωστά ως συμπιεστικά κύματα και των κυμάτων S που είναι γνωστά ως εγκάρσια ή δευτερεύοντα κύματα θα μπορεί να δείξει αν επέρχεται σε λίγη ώρα κάποιος σεισμός. Περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=385525&dt=19/02/2011#ixzz1EQfbBO14

Με υψηλό ΙQ τα πρόβατα ! »

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην εφ. Το Βήμα, τα πρόβατα είναι πολύ πιο έξυπνα απ΄ ό,τι νομίζαμε! Αυτό ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, οι οποίοι διεξήγαγαν πειράματα στα οικόσιτα πρόβατα (Οvis aries) σχετικά με νευροεκφυλιστικές νόσους που πλήττουν τον άνθρωπο. Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν συγκεκριμένα στη νόσο Χάντιγκτον, μια κληρονομική διαταραχή η οποία οδηγεί σε νευρικές βλάβες και άνοια. Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί μελέτησαν γενετικώς τροποποιημένα πρόβατα τα οποία έφεραν ένα ελαττωματικό γονίδιο που προκαλεί τη νόσο Χάντιγκτον στους ανθρώπους. Παράλληλα παρακολούθησαν φυσιολογικά πρόβατα ώστε να συγκρίνουν τα αποτελέσματα.Οι επιστήμονες έμειναν άναυδοι μπροστά στις επιδόσεις των ζώων στα οποία διεξήχθη μια σειρά από τεστ στα οποία συνήθως υποβάλλονται ασθενείς με Χάντιγκτον. Οπως είδαν μέσα από τα πειράματα τα θεωρούμενα «χαζά» πρόβατα διέθεταν ικανότητα λήψης αποφάσεων, ενώ παράλληλα είχαν ισχυρή μακροπρόθεσμη μνήμη.Πιοαναλυτικά, σε ένα από τα πειράματα οι ερευνητές τοποθέτησαν μπροστά από τα πρόβατα διαφορετικού χρώματος καλάθια σε ένα εκ των οποίων είχαν βάλει την τροφή τους. Στη συνέχεια όχι μόνο άλλαζαν συνεχώς το καλάθι που περιείχε την τροφή, αλλά άλλαζαν και τα χρώματα, ακόμη και το σχήμα των καλαθιών.Οπως διαπίστωσαν, τα πρόβατα αναγνώριζαν τα διαφορετικά καλάθια και προσάρμοζαν τη συμπεριφορά και τις κινήσεις τους αναλόγως, ικανότητα που μέχρι σήμερα είχε παρατηρηθεί μόνο στους ανθρώπους και σε κάποια άλλα είδη πρωτευόντων θηλαστικών. Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρόβατα μπορούσαν να θυμούνται και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου δύο ετών) πρόσωπα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αξιοσημείωτες αυτές επιδόσεις των προβάτων οφείλονται στο ότι τα συγκεκριμένα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν βρίσκονται μέσα σε μια ομάδα απ΄ ό,τι όταν λειτουργούν ως μονάδες. Οπως σημείωσαν οι επικεφαλής της μελέτης «τα πρόβατα ζουν σε κοπάδια και μέσα στο κοπάδι είναι μάλλον χαζά. Οταν όμως κάποιος ασχοληθεί μαζί τους σε επίπεδο μονάδας, συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά».

Ενα ποτήρι γάλα την ημέρα, τον καρκίνο κάνει πέρα! »

Τα παιδιά που πίνουν γάλα αντιμετωπίζουν ως και 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου στην ενήλικη ζωή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη στη Νέα Ζηλανδία. Μάλιστα κατανάλωση μόλις 250 ml γάλακτος ημερησίως είναι αρκετή για να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια στους όγκους του εντέρου, σημειώνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο. Οι επιστήμονες συμπληρώνουν ότι το «κλειδί» για την αντικαρκινική δράση του γάλακτος κρύβεται στην καθημερινή κατανάλωσή του επί αρκετά χρόνια κατά την παιδική ηλικία. Συγκεκριμένα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μαθητές που έπιναν γάλα κάθε ημέρα για τουλάχιστον τέσσερα ως έξι χρόνια αντιμετώπιζαν μειωμένες κατά 20% πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου αργότερα στη ζωή τους. Τα παιδιά που έπιναν καθημερινά γάλα για περισσότερα από έξι χρόνια εμφάνισαν μειωμένες κατά 40% πιθανότητες για καρκίνο στο έντερο. Τα αποτελέσματα προέκυψαν έπειτα από σύγκριση 562 ασθενών με καρκίνο του εντέρου ηλικίας 30-69 ετών και αντίστοιχου αριθμού υγιών εθελοντών. Κάθε εθελοντής απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία του και τον τρόπο ζωής του, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά έπινε γάλα στη σχολική του ζωή. Εκτιμάται ότι η μακροχρόνια κατανάλωση γάλακτος οδηγεί σε συγκέντρωση υψηλών επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό, κάτι που μπορεί να προστατεύσει το έντερο από βλάβες ή να οδηγήσει σε «εξολόθρευση» των καρκινικών κυττάρων προτού σχηματιστεί κάποιος όγκος.

Πηγή:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=384090&dt=12/02/2011#ixzz1DjRIRNT6

Χυμός από κεράσι, ένα φυσικό μυοτονωτικό »

Βρετανοί ερευνητές του Αθλητικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών του Πανεπιστημίου South Βank στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι ο χυμός του κερασιού είναι ένα φυσικό μυοτονωτικό και βοηθά στην ταχεία αποκατάσταση των βλαβών που έχουν προκληθεί στους μυς έπειτα από σωματική άσκηση, μετά από έρευνα στην οποία πήραν μέρος αθλητές που έπιναν έναν χυμό κερασιού σε συμπυκνωμένη μορφή πριν και μετά τη διάρκεια της προπόνησης. Υπόψη ότιπΠάντοτε οι αθλητές, λόγω της έντασης της προπόνησης που κάνουν, αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα μυϊκά προβλήματα και ως μέσο θεραπείας των μυϊκών προβλημάτων χρησιμοποιούνται διάφορα είδη χυμών, αφού η αντιοξειδωτική δράση των φρούτων βοηθά στην αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται στους μυς. Οι αθλητές οι οποίοι πήραν μέρος στην έρευνα έπρεπε να ακολουθούν αυτό το πρόγραμμα κατανάλωσης των χυμών του κερασιού για διάστημα μιας εβδομάδας. Οπως διαπιστώθηκε ο χρόνος αποκατάστασης των μυϊκών βλαβών ήταν ταχύτερος με την κατανάλωση του χυμού από κεράσι από τα υπόλοιπα είδη χυμών που χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό. Οι αθλητές που αντιμετώπιζαν μυϊκά προβλήματα και έπιναν τον χυμό είχαν αποκατάσταση του προβλήματος σε ποσοστό 90% μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μυστικό βρίσκεται στις ανθοκυανίνες, μια οικογένεια αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών που περιέχονται στα κεράσια και τους προσδίδουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα κεράσια διαθέτουν πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων για τον ανθρώπινο οργανισμό, που ξεκινούν από την προστασία της καρδιάς και καταλήγουν στη θεραπεία από την αϋπνία.

Πηγή:http://www.alfavita.gr/artro.php?id=23101

Σούπερ τροφή η μαύρη σοκολάτα! »

Σούπερ τροφή η μαύρη σοκολάτα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου Υγείας και Διατροφής Ηershey, ΗΠΑ, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών για το πλήθος των ευεργετικών ιδιοτήτων που έχει η σοκολάτα στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη η σοκολάτα επιδρά πιο ευεργετικά στον οργανισμό απ΄ ό,τι πολλά φρούτα. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η μαύρη σοκολάτα διαθέτει πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς και πολυφαινόλες, που προστατεύουν τον οργανισμό ακόμη και από σοβαρές ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, και ότι: «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η σοκολάτα πρέπει να καταχωρηθεί στη λίστα των σούπερ τροφών».Με τον όρο σούπερ τροφές χαρακτηρίζονται οι τροφές που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών συστατικών, τα οποία εμποδίζουν την αλλοίωση και τελικά την καταστροφή των υγιών κυττάρων. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα και συγκρίσεις με τη μαύρη σοκολάτα, το κακάο, διάφορα είδη ροφημάτων σοκολάτας καθώς και πολλά είδη φρουτοχυμών. Οπως διαπίστωσαν, η αντιοξειδωτική δράση της μαύρης σοκολάτας υπερέχει από εκείνη όλων των άλλων ειδών σοκολάτας και πολλών φρούτων. Τη δεύτερη πιο ευεργετική δράση έχει, σύμφωνα με τη μελέτη, το κακάο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ζεστές μορφές σοκολάτας δεν προσφέρουν κάτι στον οργανισμό, γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας καταστρέφει τα αντιοξειδωτικά συστατικά της.Και μου μένει η απορία, για ποιο λόγο με “κυνηγούν” ακόμα και με “μαλώνουν” ότι η σοκολάτα (“υγείας” ή κοβερτούρα περιεκτικότητας 40% σε κακάο ή/και η “μαύρη” περιεκτικότητας 70% σε κακάο) παχαίνει, κάνει κακό στα δόντια κλπ.;Και απ΄ό,τι γνωρίζω, στα σχολικά κυλιεία απαγορεύεται η πώληση σοκολάτας (δες εδώ).Μήπως πρέπει πλέον να επιτρέπεται και η διάθεση μαύρης (πικρής) σοκολάτας στο σχολείο;Περισσότερα εδώ, εδώ , εδώ κι εδώ.

Ένα πιάτο σπανάκι την ημέρα μας κάνει…Ποπάι! »

Αν κανείς τρώει ένα πιάτο σπανάκι τη μέρα, οι μύες του θα γίνουν πιο αποδοτικοί και άρα πιο δυνατοί, σύμφωνα τους ερευνητές του Τμήματος Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, Σουηδία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 300 γραμμαρίων σπανακιού καθημερινά μειώνει έως 5% την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται για τροφοδοσία και ενεργοποίηση των μυών, όταν κανείς ασκείται σωματικά. Η ωφέλεια του σπανακιού «κρύβεται» στα νιτρικά άλατα που περιέχει σε αφθονία και τα οποία καθιστούν πιο αποδοτικά τα μιτοχόνδρια (τα «εργοστάσια ενέργειας») των κυττάρων. «Είναι σαν να βάζει κανείς ένα βελτιωτικό καυσίμου στους μυς του, τους κάνει να ‘τρέχουν’ πιο ομαλά και αποδοτικά», ανέφεραν χαρακτηριστικά.Οι ερευνητές έδωσαν σε εθελοντές, καθημερινά επί τρεις μέρες, να καταναλώσουν καθαρά συμπληρώματα νιτρικών αλάτων σε ποσότητα ισοδύναμη με ένα πιάτο σπανάκι. Στην αρχή και στο τέλος του πειράματος οι εθελοντές έκαναν έντονη άσκηση σε ένα ποδήλατο γυμναστικής, ενώ ταυτόχρονα μετριόταν το οξυγόνο τους. Διαπιστώθηκε ότι χάρη στα νιτρικά άλατα, οι εθελοντές χρειάζονταν 3% έως 5% λιγότερη ενέργεια για να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα, επειδή οι μυς τους λειτουργούσαν στο μεταξύ πιο αποτελεσματικά.Ο ναυτικός«Ποπάι», δημοφιλής ήρωας καρτούν από τη δεκαετία του ΄30, έγινε διάσημος χάρη στην αγάπη του στο σπανάκι, το οποίο θεωρούσε το μυστικό όπλο για τη δύναμή του. Αρχικά ο σίδηρος που περιέχεται στο σπανάκι, θεωρήθηκε ότι παρέχει την ωφέλεια για την μυϊκή ενδυνάμωση, όμως τώρα οι επιστήμονες κατάλαβαν ότι τα νιτρικά άλατα είναι αυτά που το καθιστούν «σούπερ-τροφή»- τπόψη ότι και άλλα πράσινα λαχανικά περιέχουν αυτά τα άλατα, που μέχρι πρόσφατα θεωρούντο ότι δεν έχουν θρεπτική αξία.Οι σουηδοί ερευνητές έδειξαν ότι η διατροφή με νιτρικά άλατα αυξάνει το επίπεδο του νιτρικού οξέος στο σώμα, με τη βοήθεια «φιλικών» βακτηρίων. Το νιτρικό οξύ είναι ωφέλιμο, επειδή ανοίγει τις αρτηρίες, μειώνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία του. Από την άλλη, τα κυτταρικά μιτοχόνδρια, όπως όλες οι «μηχανές», χάνουν ενέργεια λόγω θερμικών απωλειών, όμως τα νιτρικά άλατα φαίνεται πως σταματούν αυτές τις απώλειες και κάνουν τα κύτταρα -συνεπώς και τους μυς- πιο αποδοτικά.

Πηγή:http://www.alfavita.gr/artro.php?id=21961

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση