Archive for Ιούνιος, 2011

Στον Δ. Χριστοδούλου το Βραβείο Shaw στα Μαθηματικά »

O Δημήτρης Χριστοδούλου, καθηγητής στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETH) και ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μαθηματικούς, τιμήθηκε με Βραβείο Shaw στα Μαθηματικά, γνωστό και ως το «Νόμπελ της Ασίας».Τα τρία βραβεία του Ιδρύματος Shaw, για την Αστρονομία, την Ιατρική, τα Μαθηματικά απονέμονται κάθε χρόνο από το 2004. Το Βραβείο για τα μαθηματικά είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα διεθνή βραβεία Μαθηματικών μαζί με το Abel της Νορβηγίας. Το Βραβείο, που ο καθηγητής Δ. Χριστοδούλου μοιράζεται μαζί με τον Αμερικανό μαθηματικό Richard Hamilton, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Columbia, συνοδεύεται από ένα εκατομμύριο δολάρια. Οι δύο καθηγητές βραβεύτηκαν για το έργο τους στις Μη Γραμμικές Διαφορικές Εξισώσεις, στις γεωμετρίες Lorenz και Riemann, καθώς και στις εφαρμογές των εξισώσεων αυτών στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, και την Τοπολογία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος Shaw. Περισσότερα εδώ.

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για καθηγητές φυσικής στο CERN »

Το Τμήμα Εκπαίδευσης του CERN σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Αιγάλεω οργανώνουν επιμορφωτικό σεμινάριο για καθηγητές κλάδου ΠΕ04-01 (φυσικούς), που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 27 Αυγούστου 2011, στις εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη. Γλώσσα του σεμιναρίου η ελληνική. Το CERN καλύπτει τα έξοδα διαμονής 40 ατόμων στους ξενώνες του. Τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής όπως και διατροφής βαρύνουν τους συμμετέχοντες.Οι αιτήσεις για την παρακολούθηση του σεμιναρίου πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου 2011 στο e-mail: mail@ekfe-aigaleo.att.sch.gr με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο e-mail: emmanuel.tsesmelis@cern.ch

Αγγουράκια από το Διάστημα! »

Στο Διάστημα θα καλλιεργήσει (!) αγγουράκια ο Ιάπωνας χειρουργός και αστροναύτης Σατόσι Φουρουκάουα, ο οποίος αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από το Μπαϊκονούρ του Καζακστάν με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου και θα παραμείνει για έξι μήνες.Στον κατάλογο των αποστολών του έχει συμπεριλάβει την καλλιέργεια αγγουριών, στο πλαίσιο πειράματος με στόχο να διαπιστωθεί εάν οι αστροναύτες μπορούν να παράγουν οι ίδιοι κάποια από τα τρόφιμά τους.Η NASA εκφράζει την ελπίδα ότι το πείραμα θα μπορέσει να βοηθήσει τους ερευνητές να ελέγξουν τη διεύθυνση που θα ακολουθούν οι ρίζες καθώς αναπτύσσονται κάτι που, εάν επιτευχθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σημαντική πρόοδο στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και στη Γη».Εάν κάτι τέτοιο αποδειχθεί εφικτό, θα μπορούν ενώ βρίσκονται μακριά από τη Γη να απολαμβάνουν φρέσκα λαχανικά και άλλα προϊόντα, ακόμη και εάν αυτά δεν είναι το ίδιο θρεπτικά, ελλείψει ηλιακού φωτός και χώματος. Περισσότερα εδώ.

Ετοιμες οι βεβαιώσεις πιστοποίησης »

Διαθέσιμες από τις ΔΔΕ οι βεβαιώσεις πιστοποίησης α΄επιπέδου ( Μάιος-Ιούλιος 2010) και β΄επιπέδου (Δεκέμβριος 2010 & Φεβρουάριος 2011) της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013 (περισσότερα εδώ). Όσοι οι …πιστοποιηθέντες, αναζητήστε την.

Ψηφιοποίηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης »

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΔΒΜ&Θ (εδώ) προωθείται η ψηφιοποίηση του συνόλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ώστε να γίνει «ηλεκτρονική» και να είναι στη διάθεση της νέας γενιάς, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται και ηλεκτρονική μονάδα διασύνδεσης όλων των Βιβλιοθηκών της χώρας σε ένα Ενιαίο Εθνικό Συστήματος Βιβλιοθηκών, έτσι ώστε «θα μπορεί κάθε μαθητής και κάθε νέος να έχει την Εθνική Βιβλιοθήκη σε ένα »φλασάκι»». Το έργο πλην της ψηφιοποίησης όλου του υλικού της Εθνικής Βιβλιοθήκης, θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία κατάλληλης ψηφιακής υποδομής για τη συλλογή και διατήρηση του ψηφιακού περιεχομένου που παράγεται στη χώρα μας, τη δημιουργία Ενιαίου Εθνικού Καταλόγου και «έξυπνης» μηχανής αναζήτησης του υλικού, όπως και την κατασκευή Ηλεκτρονικής Μονάδας Διασύνδεσης όλων των Βιβλιοθηκών της χώρας προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Βιβλιοθηκών.

Αριστεία και Καινοτομία στην εκπαίδευση »

Στο πλαίσιο του θεσμού για την Αριστεία και Καινοτομία στην εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας Ά. Διαμαντοπούλου, παρουσία της υφυπουργού Ε. Χριστοφιλοπούλου και του Γενικού Γραμματέα Β. Κουλαϊδή, βράβευσε, χθες Τετάρτη 23 Ιουνίου 2011, 100 έργα εκπαιδευτικών από όλη τη χώρα, που διακρίθηκαν για την καινοτομία τους. Πρόκειται για μία εκδήλωση ηθικής επιβράβευσης του ζήλου των εκπαιδευτικών σε ομαδική ή ατομική δουλειά. Δείτε τους βραβευθέντες και τα έργα τους εδώ.

Πάει και ο blogger υφυπουργός… »

Με τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης «χάσαμε» από το ΥΠΔΒΜΘ τον συνάδελφο blogger, καθηγητή Γιάννη Πανάρετο…Κι όπως ο ίδιος γράφει στο προσωπικό του blog:»Σε προσωπικό επίπεδο, δεν αισθάνομαι καμιά πικρία ή ενόχληση για την μη συμμετοχή μου στην κυβέρνηση. Aνα πάσα στιγμή κατά την διάρκεια της θητείας μου ήμουν απόλυτα χαρούμενος να επιστρέψω στην ζωή μου ως απλός πολίτης, μία ζωή που με γέμιζε. Αλλωστε, δεν επεδίωξα την συμμετοχή μου αρχικά, και δεν επεδίωξα να παραμείνω ούτε στον πρώτο ανασχηματισμό ούτε και τώρα. Ο λόγος είναι ότι το ισοζύγιο προσπάθειας και αποτελέσματος ήταν υπερβολικά ετεροβαρές. Σε όλη την διάρκεια της θητείας μου, έκανα ότι και στην υπόλοιπη ζωή μου. Εδωσα όλο μου τον εαυτό χωρίς να λογαριάζω προσωπικό κόστος ή αντοχές και δεν αδίκησα ούτε ευνόησα από πρόθεση κανένα»(…) Πάντως στην επίσημη ιστοσελίδα του στο ypeth.opengov.gr φέρεται ακόμα ως υφυπουργός Παιδείας. Τα …καλά της πολιτικής!

Χάκερς χτύπησαν και τη CIA »

Η ομάδα χάκερς Lulz Security ισχυρίζεται ότι εισέβαλε και έθεσε για 14 ώρες(!) εκτός λειτουργίας την επίσημη ιστοσελίδα της CIA, αν και το γεγονός παραμένει αδιευκρίνισρστο εκ μέρους της CIA…Το τελευταίο διάστημα η ομάδα Lulz Security έχει επιτεθεί στη Sony, στη Nitendo, σε διάφορα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ακόμη και στην αμερικανική Γερουσία, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι της δρουν ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών και των καταναλωτών. Η ομάδα Lulz Security, τα μέλη της οποίας είναι διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε την επίθεση λίγο πριν από την έναρξή της στο Twitter. Στο μήνυμά της, η ομάδα έγραφε: «Τάνγκο ντάουν!», προς τιμήν ομόηχου κωδικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που υποδηλώνει τη θανάτωση τρομοκράτη.Kαι ύστερα κυνηγούν τον «δικό» μας nSplitter… Περισσότερα εδώ .

Αυξάνεται η διείσδυση του Διαδικτύου στα ελληνικά νοικοκυριά »

Το ποσοστό των Ελλήνων που χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα (social media), διαμορφώθηκε στο 36% το τέταρτο τρίμηνο του 2010, έναντι μόλις 14% το πρώτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τη μελέτη του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).Οι δυναμικότεροι χρήστες του Διαδικτύου στη χώρα μας είναι οι άνδρες, οι νέοι ηλικίας 16-24 ετών, τα άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου και οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων. Οι άνδρες συνεχίζουν να έχουν το προβάδισμα στη χρήση των νέων τεχνολογιών σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ σταθερή παραμένει η απόκλιση σε σχέση με την ΕΕ και για τα δύο φύλα. Η Αττική εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά διείσδυσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ενώ η Κεντρική Ελλάδα τους υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης. Όσον αφορά τα ποσοστά διείσδυσης του Διαδικτύου στον ελληνικό πληθυσμό:
– Η σταθερή τηλεφωνία παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση περί το 85%, ενώ την τελευταία πενταετία αντιστράφηκε η σχέση κινητής – σταθερής, με την κινητή να παίρνει το προβάδισμα έναντι της σταθερής, που εμφάνισε πτώση σε σχέση με την πενταετία 2000-2005.
– Η κινητή τηλεφωνία έχει φτάσει από τα προηγούμενα έτη σε επίπεδα κορεσμού, καθώς το 95% των Ελλήνων 16-74 ετών, είναι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου. Η σημαντική πτώση το 2010 στις ονομαστικές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας αποδίδεται στη δυσμενή οικονομική συγκυρία, αλλά και στη διαδικασία ταυτοποίησης συνδρομητών καρτοκινητών, ενώ δεν αναμένεται περαιτέρω πτώση.
– Το Διαδίκτυο μπαίνει σε ολοένα και περισσότερα σπίτια χρόνο με το χρόνο, έχοντας πλέον καλύψει σχεδόν το ήμισυ του ελληνικού πληθυσμού. Έτσι, το 46% των ελληνικών νοικοκυριών διέθετε το 2010 σύνδεση στο διαδίκτυο, ενώ στις ευρυζωνικές συνδέσεις ειδικά, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 41%.
– Το 2010, ένας στους δύο Έλληνες δήλωσε ότι χρησιμοποίησε Η/Υ και το 44% ότι έκανε χρήση του διαδικτύου. Επίσης, ένας στους τέσσερις (25%) χρησιμοποίησαν υπηρεσίες 3ης γενιάς (3G) μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
-Τέσσερις στους δέκα Έλληνες συνδέονται σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση στο Διαδίκτυο, σημειώνοντας αύξηση 7,9% σε σχέση με το 2009 και 24% σε σχέση με το 2008. Ωστόσο, η απόσταση από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο παραμένει σταθερή και είναι της τάξης των 20-25 ποσοστιαίων μονάδων.
Από τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν έχουν σύνδεση στο Ίντερνετ, η πλειονότητα προβάλλει ως κυριότερο λόγο την έλλειψη ενδιαφέροντος για τις πληροφορίες του διαδικτύου (34%) και την έλλειψη δεξιοτήτων χρήσης (33%). Ως προς τον τόπο πρόσβασης στο διαδίκτυο, η πλειοψηφία προτιμά το σπίτι (86,2%) και ακολουθεί ο χώρος εργασίας (36,9%). Ο «χάρτης δραστηριοτήτων» του μέσου χρήστη Ιντερνετ παραμένει σχετικά σταθερός τα τελευταία χρόνια, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να παρατηρείται στην ηλεκτρονική ενημέρωση σχετικά με θέματα υγείας (από 27% στο 50%), καθώς και την ανάγνωση ηλεκτρονικών περιοδικών και εφημερίδων (από 49% στο 57%).Τέσσερις στους δέκα χρήστες επιλέγουν το Διαδίκτυο για να δουν τηλεοπτικές εκπομπές ή να ακούσουν ραδιόφωνο, αλλά και για να «κατεβάσουν μουσική», ταινίες και παιχνίδια. Τρεις στους δέκα χρήστες κάνουν χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δύο στους δέκα ηλεκτρονικές αγορές, ενώ σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα βρίσκεται η χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής και πώλησης προϊόντων/ υπηρεσιών μέσω διαδικτύου (13% και 1% αντίστοιχα).Αξιοσημείωτη είναι η απήχηση των κοινωνικών δικτύων, όπως YouTube, Facebook, Twitter, Hi5, MySpace κλπ. Το ποσοστό των Ελλήνων που τα χρησιμοποιεί, διαμορφώθηκε στο 36% το τέταρτο τρίμηνο του 2010, έναντι μόλις 14% το πρώτο τρίμηνο του 2009 (αύξηση 157%) και 2% το πρώτο τρίμηνο του 2008.
Στους νέους 16-24 ετών έχει εξαλειφθεί το ψηφιακό χάσμα των φύλων, στη μέση βαθμίδα 25-54 ετών οι άντρες προηγούνται σταθερά των γυναικών κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στις ηλικίες άνω των 55 ετών, η απόσταση ανδρών και γυναικών παρουσιάζει τάσεις διεύρυνσης αντί σύγκλισης, με τα ποσοστά τακτικών χρηστών να κυμαίνονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.Άνδρες και γυναίκες στη χώρα μας έχουν γενικά καλύτερες δεξιότητες στη χρήση των Η/Υ απ’ ό,τι στη χρήση του Διαδικτύου, ενώ οι δεξιότητες των ανδρών είναι υψηλότερες έναντι των γυναικών. Σε σύγκριση με την Ευρώπη, το χάσμα παραμένει αυξημένο και είναι της τάξης των 25 ποσοστιαίων μονάδων και για τα δύο φύλα.
Από http://nikosictedu.blogspot.com/2011/06/blog-post.html

Στο CERN παγίδεψαν άτομα αντι-υδρογόνου! »

Oι επιστήμονες της ομάδας Alfa του CERN κατόρθωσαν να παγιδέψουν περίπου 300 άτομα αντιυδρογόνου για 1000 δευτερόλεπτα! Είναι η πρώτη φορά για τόσο μεγάλο διάστημα, σχεδόν 17 λεπτά, γεγονός που θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν για ποιο λόγο το Σύμπαν αποτελείται από τη συνήθη ύλη κι όχι από αντιύλη – όταν τη στιγμή του Big Βang εκτιμάται ότι οι δύο μορφές της ύλης συνυπήρχαν σε οριακά ίσες ποσότητες, αλλά για κάποιο λόγο στο Σύμπαν επικράτησε η ύλη (δες εδώ).«Πετύχαμε να βελτιώσουμε τη αποδοτικότητα της μεθόδου παγίδευσης σε σχέση με τη δημοσίευσή μας του περασμένου Νοεμβρίου» δήλωσε ο καθηγητής Jeffrey Hangst, της ομάδας Alpha του CERN (εδώ), η ερευνητική ομάδα του οποίου είχε κατορθώσει πέρυσι το Νοέμβριο να παγιδέψει 38 άτομα αντιυδρογόνου επί 172 χιλιοστά του δευτερολέπτου.Περισσότερα εδώ

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων