Archive for Ιούλιος, 2013

Εξετάσεις β΄Επιπέδου τον Σεπτέμβριο »

Καλά νέα για τους εκπαιδευτικούς που έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς προγράμματα επιμόρφωσης Β’ επιπέδου και δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχουν στις δοκιμασίες πιστοποίησης που διενεργήθηκαν το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2013, μια και προγραμματίζεται η υλοποίηση μικρού αριθμού συμπληρωματικών προγραμμάτων πιστοποίησης Β΄ Επιπέδου ΤΠΕ για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο 2013. Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές του ίδιου μήνα.Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί για την έγκαιρη ενημέρωσή τους, να επισκέπτονται συχνά και να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις στην Πύλη Ενημέρωσης και Συνεργασίας της Επιμόρφωσης Β’ επιπέδου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://b-epipedo2.cti.gr ή/και να επικοινωνούν με την υπηρεσία Help Desk της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013), που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου (μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής διεύθυνσης: http://b-epipedo2.cti.gr -> Υποστηρικτικές δομές -> Help Desk), για τυχόν απορίες και διευκρινίσεις.

Τα δελφίνια επικοινωνούν μεταξύ τους με ονόματα! »

Εδώ και καιρό υπήρχε η υποψία ότι τα δελφίνια χρησιμοποιούν διακριτικούς ήχους, με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα ονόματα.Ομως νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου St. Andrews της Σκοτίας αποδεικνύει ότι τα δελφίνια όχι μόνο μιλούν, αλλά έχουν και ονόματα με τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους!Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν τα δελφίνια ακούν το όνομά τους, ανταποκρίνονται γυρίζοντας προς το μέρος του δελφινιού που τους καλεί.«Τα δελφίνια ζουν σε τρισδιάστατο περιβάλλον, στα ανοικτά, και έχουν ανάγκη να μένουν μαζί ως ομάδα» λέει ο δρ. Βίνσεντ Τζάνικ, μέλος της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα.Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι αυτά τα διακριτικά χρησιμοποιούνται συχνά και τα δελφίνια που ανήκαν στις ίδιες ομάδες μπορούν να μαθαίνουν και να αντιγράφουν αυτούς τους ασυνήθιστους ήχους. Αυτή ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ερευνάται η ανταπόκριση των θηλαστικών όταν τους απευθύνονται με το «όνομά» τους.
Πηγή

Mετάλλια για την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας! »

Δύο μετάλλια και δύο έπαινοι για την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας! Αναλυτικά στην 24η Παγκόσμια Ολυμπιάδας Βιολογίας στη Βέρνη, ο Στέργιος Τσίτος του 1ου ΓΕΛ Καρδίτσας και η Θεοφανώ Ζούμπου του ΓΕΛ Καρέα κατέκτησαν χάλκινο μετάλλιο, ενώ η Ειρήνη Κωνσταντινίδου των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη (Θεσσαλονίκη) και η Δέσποινα Μπενέτου του 9ου ΓΕΛ Πειραιά απέσπασαν έπαινο (δες κι εδώ). Οι μαθητές μας διαγωνίστηκαν μαζί με 250 μαθητές/τριες από 62 χώρες. Στην αποστολή συμμετείχαν και οι συνοδοί Παναγιώτης Στασινάκης, εκπαιδευτικός του 4ου ΓΕΛ Ζωγράφου και ο Παναγιώτης Παφίλης, επ. καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ.
O διαγωνισμός διεξάγεται από την ΙΒΟ (International Biology Olympiad) και πραγματοποιείται εδώ και 24 χρόνια κάθε Ιούλιο σε διάφορες χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα, μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΈΒ), συμμετέχει από το 2005 και είναι η τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που πετυχαίνει διάκριση. Για να γίνει αντιληπτό υπό ποιες συνθήκες προετοιμάστηκαν και διακρίθηκαν οι Έλληνες μαθητές παραθέτουμε απόσπασμα από την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων:«Οι μαθητές μας, αμέσως μετά την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, παρακολούθησαν επιμορφωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στο Βιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ίδρυμα ΙατροΒιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που επιχείρησε να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις της παρεχόμενης Βιολογικής παιδείας στο Ελληνικό σχολείο, αφού η Βιολογία και στις τρεις τάξεις του Λυκείου διδάσκεται από μία ώρα εβδομαδιαίως, παρά την γενική παραδοχή ότι η Βιο-λογία είναι η επιστήμη του 21ου αιώνα. Πιστεύοντας ότι η εκπαίδευση και η έρευνα είναι οι ασφαλέστερες “επενδύσεις” ενός λαού, ιδίως σε περιόδους κρίσεων, ευελπιστούμε ότι η πολιτεία εν όψη του σχεδίου για το νέο Λύκειο, θα συμβάλει στην αναβάθμιση της διδασκαλίας της Βιολογίας στο Λύκειο”.»

Χάλκινο μετάλλιο στην 44η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2013! »

Οι απόφοιτοι μαθητές Λυκείου Σταύρος Ευθυμίου (από τη Ρόδο), Κρινιώ Μαρούδα (από τα Λεχαινά), Γρηγόρης Σεργεντάνης (από τη Μίκρα), Ευάγγελος-Διαμιανός Λάζαρης (από την Αθήνα) και Φίλιππος Κυριακίδης (από τη Σπάρτη) συμμετείχαν στην 44η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής, 07-15 Ιουλίου 2013, στην Κοπεγχάγη.Ο Σταύρος Ευθυμίου βραβεύτηκε με χάλκινο μετάλλιο -συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων ετών να βραβεύονται συμμετέχοντες στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής Έλληνες μαθητές με μετάλλια (δες κι εδώ). Όλοι οι Έλληνες μαθητές επέτυχαν υψηλές επιδόσεις και για μία «ανάσα» έχασε την εύφημο μνεία η Κρινιώ Μαρούδα (η οποία έχει αποσπάσει βραβείο στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας 2012).Μπράβο στα παιδιά λοιπόν! Οι Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής είναι ιδιαίτερα απαιτητικές τόσο στην ευρύτητα και δυσκολία των θεωρητικών θεμάτων, όσο και στην εκτέλεση πραγματικών πειραματικών ασκήσεων, αλλά και στον περιορισμένο αριθμό των βραβευομένων με μετάλλια σε ένα περιβάλλον πολύ μεγάλου ανταγωνισμού των καλύτερων μαθητών στη Φυσική από όλο τον κόσμο.Οι συμμετοχές Ελλήνων μαθητών στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής, όπως και οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Φυσικής, με τους οποίους επιλέγονται οι συμμετέχοντες Έλληνες μαθητές στις Ολυμπιάδες κάθε χρόνο, οργανώνονται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών με την επιστημονική/εκπαιδευτική ευθύνη του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Εφέτος τα έξοδα συμμετοχής της ελληνικής ομάδας στην Ολυμπιάδα κάλυψε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.Περισσότερα εδώ, εδώ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση