Archive for Ιούνιος, 2013

Επιτυχίες Ελλήνων μαθητών »

Δύο αργυρά μετάλλια, δύο χάλκινα και μία εύφημη μνεία κατέκτησαν οι Έλληνες μαθητές που συμμετείχαν στην 17η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων που έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας από 21 έως 26 Ιουνίου, με την συμμετοχή χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, οι Έλληνες μαθητές συνέχισαν τη μεγάλη παράδοση των επιτυχιών των ελληνικών ομάδων στις Βαλκανικές και Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες.Πήραν αργυρό μετάλλιο ο Δ. Μελάς, Ελληνογερμανική Σχολή, και ο Π.Μισιακός,Κολλέγιο Αθηνών, χάλκινο μετάλλιο ο Γ. Βενιζέλος και ο Ν. Καλοσίδης, και οι δύο από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, και εύφημη μνεία ο Φ. Συτιλίδης, 4ο ΓΕΛ Καστοριάς.Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, «η επιτυχία των Ελλήνων μαθητών είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί σ’ αυτή τη διοργάνωση συμμετείχαν και εθνικές ομάδες από άλλες χώρες όπως της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής». Συνοδοί των μαθητών ήταν οι Μαθηματικοί: Πέτρος Μπρέγιαννης και Σιλουανός Μπραζιτίκος.Συγχαρητήρια σε όλους!
Πηγή

Συμπληρωματικές εξετάσεις Πιστοποίησης Β Επιπέδου! »

Σύμφωνα με την esos διερευνάται η δυνατότητα υλοποίησης μικρού αριθμού επιπλέον προγραμμάτων πιστοποίησης Β΄Επιπέδου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2013-14.
Περισσότερα εδώ.

O Άρης είχε οξυγόνο πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια ! »

Σύμφωνα με εξέταση που έγινε σε μετεωρίτες του Άρη, καταδεικνύεται ότι υπήρχε οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του πλανήτη τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Οι ερευνητές εξέτασαν κομμάτια από μετεωρίτες που προσγειώθηκαν στη Γη και προέρχονταν από τον Άρη, σε σύγκριση με στοιχεία που συνέλεξε το όχημα «Spirit». Το ασφαλέστερο συμπέρασμα από τη διαφορά στη σύνθεσή τους είναι η παρουσία οξυγόνου στο παρελθόν του πλανήτη. Το «Spirit» εξερεύνησε μία περιοχή του Άρη, στην οποία βρίσκονται πετρώματα παλαιότερα των 3,7 δισεκατομμυρίων ετών.

Πηγή:http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_19/06/2013_504943

Πιθανότατα πιο ευάλωτα τα παιδιά στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων… »

Πιο ευάλωτα στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων είναι, πιθανότατα, τα παιδιά ηλικίας έως 16 ετών σε σχέση με τους ενήλικες καθώς μέχρι αυτή την ηλικία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ανάπτυξη του εγκεφάλου. «Η μυελίνωση των νευρικών ινών, διαδικασία που τους παρέχει μόνωση και προστασία, συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε ο εγκέφαλος είναι πιθανόν πιο ευαίσθητος σε φυσικούς παράγοντες έκθεσης σε επιβλαβείς συνθήκες, όπως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αλλά και σε χημικούς ή άλλους παράγοντες» εξηγεί ο αν. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Θεόδωρος Σαμαράς, με αφορμή την παρουσίαση των σχετικών ερευνητικών δεδομένων στο διεθνές, με θέμα την αλληλεπίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων με την έμβια ύλη. “Τα αποτελέσματα των ερευνών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο έδειξαν ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ενήλικες και παιδιά ως προς την απορρόφηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τον οργανισμό. Υπάρχει, ωστόσο, σημαντική διαφορά στη φυσιολογία ενηλίκων και παιδιών καθώς ο εγκέφαλος των τελευταίων αναπτύσσεται κατά την εφηβεία» προσέθεσαι. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που πριν από έναν χρόνο το γαλλικό Τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έχει την ευθύνη της κατηγοριοποίησης διαφόρων παραγόντων έκθεσης του οργανισμού (φυσικών, χημικών, βιολογικών και άλλων) στον κίνδυνο της καρκινογένεσης, τοποθέτησε την ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα στην κατηγορία 2Β, που περιέχει τους ενδεχόμενους καρκινογόνους παράγοντες.Περισσότερα εδώ.

Η ρύπανση στη Δύση μπορεί να προκάλεσε λιμό στην Αφρική; »

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από δίψα και πείνα στη χειρότερη ξηρασία του 20ού αιώνα, όταν οι βροχές σταμάτησαν στην Κεντρική Αφρική από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μελέτη που βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα δείχνει τώρα ότι η καταστροφή προκλήθηκε, τουλάχιστον εν μέρει, από την ατμοσφαιρική ρύπανση της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής.Σύμφωνα με τη μελέτη, τα αερολύματα θείου από τις βιομηχανικές χώρες μείωσαν τη θερμοκρασία στο Βόρειο Ημισφαίριο με αποτέλεσμα να μετατοπιστεί προς το νότο η ζώνη των τροπικών βροχών, η οποία ονομάζεται ενδοτροπική ζώνη σύγκλισης. Ως αποτέλεσμα εκδηλώθηκε εκτεταμένη ξηρασία στην Κεντρική Αφρική και τμήματα της Νότιας Αμερικής και της Νότιας Ασίας. Αντίθετα, οι βροχοπτώσεις αυξήθηκαν σε νοτιότερες περιοχές των ηπείρων αυτών.Περισσότερα εδώ.

Πιστοποίηση α΄επιπέδου »

Δείτε τα διαθέσιμα προγράμματα πιστοποίησης για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: http://b-epipedo2.cti.gr/mis (Επιλογή: «Διαχείριση Αιτήσεων Πιστοποίησης» Περισσότερα, http://b-epipedo2.cti.gr/

Ανήλικα παιδιά στο facebook »

Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012, διαπιστώθηκε ότι ένα στα δύο παιδιά ηλικίας από 14 έως 16 ετών έχει προφίλ στο Facebook και συνομιλεί με αγνώστους!Έτσι, αν και πριν από μερικά χρόνια η ηλικία ένταξης των παιδιών στον εικονικό κόσμο του Facebook εντοπιζόταν στην Ε’ και τη ΣΤ’ Δημοτικού. Τώρα, όμως, βλέπουμε πως τα ελληνόπουλα εντρυφούν μαζικά ήδη από τη Δ’ Δημοτικού στον συγκεκριμένο κόμβο κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη κι αν η χρήση του απαγορεύεται σε ανηλίκους κάτω των 13 ετών!Όμως, παιδιά σε αυτή την τρυφερή ηλικία μπορεί να πέσουν εύκολα θύματα παρενόχλησης και να υποστούν διάφορα. Είναι πολύ μικρά για να διαχειριστούν σωστά τα προσωπικά τους δεδομένα και της οικογένειάς τους για να προστατευτούν από παιδόφιλους…Περισσότερα εδώ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση