Archive for Σεπτέμβριος, 2011

Σύσκεψη για την παιδεία »

Σύσκεψη για την παιδεία (:την εκπαίδευση) υπό τον πρωθυπουργό προχθές στο γαφείο του στη Βουλή. Συμμετείχαν η υπουργός Παιδείας, η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, η υφυπουργός Παιδείας, αλλά και οι υπουργοί Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και ο υφυπουργός Προστασίας(;) του Πολίτη.Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και «τα φαινόμενα βίας, ανομίας και καταστροφής της δημόσιας περιουσίας, που έχουν ως συνέπεια να διακόπτεται η λειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων», με αφορμή οι σοβαρές καταστροφές που προκλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε υπό κατάληψη λύκειο της Κομοτηνής, με τις ζημιές να υπολογίζονται σε πάνω από 100 000 ευρώ, χωρίς να έχουν επιληφθεί μέχρι τώρα οι αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές και να έχουν αναζητηθεί οι δράστες. Η υπουργός Παιδείας εξέθεσε τα γεγονότα, καθώς και γενικότερα θέματα ανομίας που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στις καταλήψεις ΑΕΙ και σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, όπως συνέβη και στο λύκειο της Ελασσόνας.Περισσότερα εδώ.Να σχολιάσω ότι των φρονήμων τα παιδιά πριν από την 1η Σεπτεμβρίου στέλνουν τα βιβλία στα σχολεία; Και ας μη προχωρήσω παραπέρα (…) Όσο για τις μαθητηκές καταλήψεις, ε, προ 20ετίας οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη τις “εφεύραν” άμεσα ή έμεσα και έριχναν λάδι στη φωτιά, τότε, που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.Για να τις ξαναγευθούν ως κυβέρνηση – “Αρσένη κάτσε φρόνημα” κι άλλα τέτοια.Στερνή μου γνώση, αλλά όταν ανοίγεις τον ασκό του Αιόλου, τι αναμένεις; Τους εισαγγελείς; Φάμπρικα και έθιμο γίνονται πλέον οι … “αγώνες” για να είναι η τυρόπιτα στρογγυλή” (δες κι εδώ, εδώ, εδώ).

6-9-2011 Περί μαθητικών καταλήψεων το “έλα να δεις” στη Βουλή, εδώ

Σχολικά βιβλία και των φρονήμων τα παιδιά… »

Μετά το φετινό αλαλούμ της μη έγκαιρης εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων από τον υπό κατάργηση ΟΕΔΒ, τα τραγελαφικά με τα DVD-βιβλία, τις φωτοτυπίες κ.τ.τ. (δες κι εδώ), διαβάζω ότι η υπουργός Παιδείας “ενέκρινε την επιχορήγηση με το ποσό των 15 500 000 ευρώ στον ΔΙΟΦΑΝΤΟ προκειμένου να προβεί στις διαδικασίες προμήθειας χάρτου και εκτύπωσης σχολικών βιβλίων για τη σχολική χρονιά 2012-2013 προϋπολογισμού ύψους 10 300 000 € (περιλαμβανομένου ΦΠΑ)” .Όταν καίγεσαι στο χυλό, φυσάς και το γιαούρτι, που λένε! Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» (πρώην ΕΑΙΤΥ) από τούδε και στο εξής μεταξύ των άλλων θα εκδίδει τα σχολικά βιβλία και τα εκπαιδευτικά ψηφιακά βοηθήματα.

Οδηγίες διδασκαλίας Φυσικής Γυμνασίου #2 »

Σε προηγούμενη δημοσίευση γράφαμε ότι στις φετινές «Οδηγίες για τη διδασκαλία των θετικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο» αυτές που αφορούσαν τη Φυσική Β και Γ τάξεων Γυμνασίου (δες εδώ) ήταν από …το παρελθόν! Και να που κάποιοι από το «μέλλον» το ξανασκέφθηκαν και, μόλις χθες, στάλθηκε η σχετική τροποποίηση (δες εδώ). Και ενώ στο αρχικό έγγραφο αναφέρεται ότι οι « Μετά από σχετική εισήγηση του Τμήματος δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (πράξη …) σας αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες κτλ.», στην τροποποίηση ουδέν αναφέρεται – λες και οι νέες οδηγίες …ήλθαν ουρανοκατέβατες! Αλήθεια τις πταίει για αυτό το αλαλούμ; Λέτε να αναρτηθεί η αιτιολογία στο http://www.opengov.gr; Μπα, απίθανο μου φαίνεται…

Νέα παράταση για αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα β΄επιπέδου »

Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος και προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην επιμόρφωση β΄ επιπέδου το δυνατόν περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς, καθώς επίσης επειδή προέκυψαν αρκετές αλλαγές σε στελέχη των ΚΣΕ (νέοι διευθυντές σχολείων κ.ά.) με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και είναι απαραίτητη η κατάλληλη προετοιμασία και ενημέρωσή τους για την καλή λειτουργία των προγραμμάτων, μετατίθεται κατά μια εβδομάδα η έναρξη των μαθημάτων της 3ης περιόδου επιμόρφωσης β΄ επιπέδου και συγκεκριμένα για τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011.Για τους παραπάνω λόγους παρατείνεται και η β΄ φάση υποβολής και επικαιροποίησης αιτήσεων από τους εκπαιδευτικούς έως και τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 1 μ.μ. (περισσότερα εδώ). Σπεύσατε λοιπόν, υπάρχει χρόνος!

Σωματίδια γρηγορότερα από το φως; »

Δέσμη μιονικών νετρίνων που έστειλαν από το CERN, κοντά στη Γενεύη, Ελβετία, στο Εργαστήριο Gran Sasso (LNGS), 120 km ΒΑ της Ρώμης, Ιταλία, με στόχο να δουν πόσα από αυτά θα μετατρέπονταν σε ταυ νετρίνα κάλυψε την απόσταση των 730 χιλιομέτρων μεταξύ CERN και του Εργαστηρίου Gran Sasso κατά 60 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου γρηγορότερα από το φως! Οι ερευνητές, υπό τον Antonio Ereditato, έμειναν έκπληκτοι από το αποτέλεσμα και επανέλαβαν το πείραμα σχεδόν 15 000 φορές με το ίδιο πάντα αποτέλεσμα (δες εδώ). Τα ευρήματά τους είναι στατιστικά σημαντικά και εφόσον επαληθευτούν και από άλλα εργαστήρια, θα ταράξουν για τα καλά τη βασική αρχή της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας σύμφωνα με την οποία τίποτα στο Σύμπαν δεν μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα από το φως. Τα νετρίνα υπάρχουν ολόγυρά μας, καθώς αποτελούν υποπροϊόν των πυρηνικών αντιδράσεων στο εσωτερικό του Ήλιου. Είναι ηλεκτρικά ουδέτερα σωματίδια, έχουν πολύ μικρή μάζα, απαντώνται σε τρεις μορφές (“γεύσεις”) ως νετρίνο ηλεκτρονίου, μιονικό νετρίνο, ταυ νετρίνο. Τα νετρίνα σπάνια αλληλεπιδρούν με την ύλη, περνάνε μέσα από τοίχους και διαπερνούν τους πλανήτες και δισεκατομμύρια τέτοια υποατομικά σωματίδια περνάνε κάθε δευτερόλεπτο μπροστά μας και μέσα από το σώμα μας, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε!Ένα τηλεσκόπιο ανίχνευσης νετρίνων, πείραμα ΝΕSΤΟR, λειτουργεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πύλου. Δες κι εδώ.

Συμπληρωματικές αιτήσεις συμμετοχής σε προγράμματα β΄επιπέδου »

Aνακοινωθηκαν τα αποτελέσματα της κλήρωσης των εκπαιδευτικών που υπέβαλαν αίτηση από τις 21 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2011 στα διαθέσιμα προγράμματα επιμόρφωσης β΄ επιπέδου στις ΤΠΕ. Υποβολή νέων αιτήσεων μέχρι το μεσημέρι μευθαύριο, 22 Σεπτεμβρίου (δες εδώ).Σύμφωνα με την υπηρεσία Help Desk του έργου, κατά αυτή τη φάση είναι δυνατή η τροποποίηση αιτήσεων για όσους δεν κληρώθηκαν, να συμμετάσχουν σε προγράμματα που υλοποιούνται σε κάποιο άλλο ΚΣΕ από το αρχικά δηλωθέν. Σπεύσατε!

Εξωπλανήτης με δύο ήλιους! »

Έναν εξωπλανήτη με δύο ήλιους, που βάφτισαν Kepler-16b, ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες στον αστερισμό του Κύκνου.Περιφέρεται γύρω από το διπλό αστέρα Kepler-16 και απέχει περίπου 200 έτη φωτός από τη Γη. Πρόκειται για μοναδική ανακάλυψη, καθώς μέχρι σήμερα τέτοιοι πλανήτες αποτελούσαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας- ένα διπλό ηλιοβασίλεμα σαν αυτό που έβλεπε ο Luke Skywalker του κινηματογραφικού Πολέμου των Άστρων από το φανταστικό πλανήτη Tatooine! Η μάζα του Kepler-16b είναι περίπου το ένα τρίτο εκείνης του πλανήτη Κρόνου, είναι κατά το ήμισυ βραχώδης και κατά το άλλο μισό αεριώδης και κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τα δύο άστρα του σε 229 γήινες ημέρες. Τα δύο αυτά άστρα είναι μικρότερα και όχι τόσο θερμά όσο ο δικός μας Ήλιος και για το λόγο αυτό στον Kepler-16b επικρατούν θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -73 έως -101 βαθμούς Κελσίου. Η ανακάλυψη έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA. Περισσότερα εδώ.

Ανακαλύφθηκε μια ακόμα “υπέρ-Γη” »

Ανακαλύφθηκε ένας ακόμα εξωπλανήτης σε μια δυνητικά κατοικήσιμη ζώνη (habitable zone), δηλαδή στη σωστή απόσταση από το άστρο του, ώστε να καθίσταται εφικτή η ανάπτυξη ζωής.Πρόκειται για τον HD 85512b, που συγκαταλέγεται στους 50 νέους εξωπλανήτες που κινούνται σε τροχιές γύρω από άστρα που μοιάζουν πολύ με τον Ήλιο μας, με πέντε από αυτούς έχουν μάζες το πολύ πενταπλάσιες σε σχέση με την μάζα της Γης και θα αποτελέσουν στόχους προτεραιότητας στο μέλλον για τα διαστημικά τηλεσκόπια, που θα αναζητήσουν ίχνη ζωής στις ατμόσφαιρές τους (λ.χ. την χημική «υπογραφή» του οξυγόνου). Η ανακάλυψη των νέων εξωπλανητών έγινε με το φασματογράφο HΑRPS, που βρίσκεται στο διαμέτρου 3,6 μέτρων τηλεσκόπιο «Λα Σίλα» (La Silla Observatory) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή, από ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Stéphane Udry του πανεπιστημίου της Γενεύης.Η «υπέρ-Γη» HD 85512b βρίσκεται σε απόσταση περίπου 36 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ιστίου, ενδεχομένως είναι βραχώδης χωρίς αέρια.Προστατεύεται από μια πυκνή νεφελώδη ατμόσφαιρα και θα μπορούσε να έχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του.Εκτιμάται ότι έχει μάζα 3,6 φορές μεγαλύτερη από τη Γη, βαρύτητα 1,4 φορές μεγαλύτερη της γήινης, θερμοκρασίες από 30 έως 50 βαθμούς Kελσίου και βρίσκεται στο άκρο μιας κατοικήσιμης ζώνης. Ένας χρόνος στον πλανήτη αυτό αντιστοιχεί σε 57 γήινες ημέρες και το άστρο του είναι περίπου 1000 βαθμούς Κελσίου πιο ψυχρό από τον Ήλιο μας. «Υπέρ-Γη» καλείται ένας εξωπλανήτης αν έχει μάζα μέχρι δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης.Δες κι εδώ.

Οδηγίες διδασκαλίας Φυσικής Γυμνασίου »

Διαβάζω τις φετινές «Οδηγίες για τη διδασκαλία των θετικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο» (δες εδώ) και …εκπλήσσομαι! Ως προς τι; Αμ, για τη ριμάδα τη Φυσική Β΄ και Γ΄ τάξης (…). Και τούτο επειδή στις αντίστοιχες «Οδηγίες για τη διδασκαλία κτλ. στο Γυμνάσιο για το σχολ. έτος 2010-11» η ύλη είχε περικοπεί κατά 34% για την κάθε τάξη, αλλά φέτος η μετά πολλών τυμπανοκρουσιών περσινή «ελάφρυνση της διδακτέας ύλης μέσω περικοπών με σαφή παιδαγωγικά κριτήρια και το συντονισμό της ύλης διαφορετικών μαθημάτων, κτλ. κτλ.» (δες εδώ κι εδώ) για τη Φυσική πήγε περίπατο, ενώ τηρείται για τα μαθήματα της Χημείας, Βιολογίας και Γεωγραφίας! Και λέω, για ποιο λόγο επανήλθαμε για το συγκεκριμένο μάθημα στις Οδηγίες κτλ. του σχολ. έτους 2009-10; Παραδρομή και copy & paste από τον /τους «αρμόδιους» του (υπό κατάργηση) Παιδαγωγικού Ινστιτούτου; Στην περίπτωση αυτή από κάποιους πρέπει να ζητηθούν ευθύνες – μια κι εδώ δε «φταίει» το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως, ας πούμε, συνέβη με τη μη έγκαιρη εκτύπωση των σχολικών βιβλίων … Από την άλλη πάλι, πριν μια εγκύκλιος ή απόφαση υπογραφεί από τον/την (υφ)υπουργό έχει μονογραφηθεί από τον χειριστή του θέματος, τον αρμόδιο προϊστάμενο ή διευθυντή, τον ειδικό ή/και τον γενικό γραμματέα. Και επειδή, για το συγκεκριμένο θέμα, κατά τη γνώμη μου, μικρή είναι η πιθανότητα να μη «θυμούνταν» στο ΥΠΔΒΜ&Θ τις περικοπές και στο μάθημα της Φυσικής – από τους θέτοντες τη δεύτερη κλπ. υπογραφή τίνες είναι …των φυσικών μαθημάτων(!) και άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι λόγω υπερησιακής θέσης στην περσινή περικοπή της ύλης – σκέφτομαι, πού υπάρχει η άκρη του νήματος-αβελτηρίας;Μήπως δε γνωρίζει η δεξιά μας τι ποιεί (υπογράφει) η αριστερά μας; Ό,τι κι αν έχει συμβεί, η σχετική Οδηγία σωστό είναι να επανακοινοποιηθεί στο ορθό το συντομότερο.Αναδημοσίευση από εδώ.
Επικαιροποίηση: 28-9-2011 Τροποποίηση οδηγιών διδασκαλίας της Φυσικής Β και Γ τάξεων Γυμνασίου (με τις περσινές περικοπές ύλης).

Ηλεκτρονικό βιβλίο για Γεωγραφία και Φυσική Γυμνασίου! »

Σε παλαιότερες αναρτήσεις για το «Νέο Ψηφιακό Σχολείο» (ενδεικτικά εδώ, εδώ) καταλήγαμε στο «ίδωμεν». Να όμως που, έστω και με ρυθμό χελώνας, κάτι προχωρά. Μια επίσκεψη στην πλατφόρμα Ψηφιακό Σχολείο, ίσως σας «πείσει». Το ίσως, επειδή τώρα προστίθεται το διαδραστικό υλικό… Δείτε, λ.χ. τη διαδρομή: Ψηφιακό Σχολείο > αριστερή στήλη: Κατάλογος Μαθημάτων > Κατάλογος Μαθημάτων > Α Γυμνασίου > επιλογή: Γεωλογία- Γεωγραφία ( Α Γυμνασίου)> επιλογή (στην αριστερή στήλη): Ηλεκτρονικό Βιβλίο> Γεωλογία- Γεωγραφία Α Γυμνασίου-Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο) > κλικ: επιλογή ενότητας (πάνω δεξιά)> (…) Αν επιλέξουμε την Ενότητα Β3.1 Το νερό στη φύση, με κλικ στα αντίστοιχα εικονοσύμβολα έχουμε άμεση σύνδεση με το εκπαιδευτικό λογισμικό Γεωλογίας-Γεωγραφίας Α-Β Γυμνασίου (λίγο δύσκολα μια και πρέπει πρώτα να εγκατασταθούν κάποια απρόσθετα…), ένα 7λεπτο βίντεο για το νερό και τις χρήσεις του, πίνακες και διαδραστικούς χάρτες για τις μεγαλύτερες λίμνες στον κόσμο, on line ασκήσεις. Αρκετά νομίζω, και κρίμα που η σελ. 50 έχει τεθεί εκτός ύλης! Επί του παρόντος το «ΤΠΕ-εμπλουτισμένο» βιβλίο του μαθητή περιορίζεται στα βιβλία μαθητή Γεωλογίας- Γεωγραφίας Α΄ και Β΄ τάξης Γυμνασίου, Φυσική Β΄ τάξης Γυμνασίου και εν δείγματι στη Χημεία Β΄ τάξης Γυμνασίου. Στο πεδίο Υποστηρικτικό Υλικό> Πειράματα Βιβλίου Φυσικής υπάρχουν ταξινομημένες προσομοιώσεις (αρχεία swf) που υπάρχουν και στο «εμπλουτισμένο» βιβλίο του μαθητή Φυσική Β΄ Γυμνασίου . Για τα υπόλοιπα μαθήματα ίδωμεν… Δες και εδώ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση