Archive for Ιούλιος, 2011
by N. on Ιούλ 30, 2011 in Αστρονομία/Αστροφυσική | 0 Comments
Ένας μικρός διαστημικός βράχος διαμέτρου 300 μέτρων μοιράζεται περίπου την ίδια τροχιά με τη Γη και προηγείται του πλανήτη στο αιώνιο ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο, ανακοίνωσαν αστρονόμοι. Αυτό σημαίνει ότι η Γη είναι ο τέταρτος πλανήτης κοντά στον οποίο ανακαλύπτονται «τρωικά σώματα». Στην αστρονομία, τρωικά ονομάζονται τα σώματα, συνήθως αστεροειδείς, που κινούνται στην ίδια τροχιά με άλλα, μεγαλύτερα σώματα, χωρίς ποτέ να συγκρούονται μαζί τους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρωικά σώματα ισορροπούν στα λεγόμενα «σημεία Λαγκράνζ», όπου οι βαρυτικές δυνάμεις που δέχονται σχεδόν εξουδετερώνουν η μία την άλλη.Η Γη, επομένως, δεν κινδυνεύει από τον 2010 TK7, όπως βαφτίστηκε ο νέος αστεροειδής. Οι ερευνητές που υπογράφουν την ανακάλυψη στην επιθεώρηση Nature διαβεβαιώνουν ότι η τροχιά του μικρού βράχου θα παραμείνει σταθερή και ακίνδυνη για τα επόμενα 10 000 χρόνια.
Μέχρι σήμερα, οι αστρονόμοι είχαν ανακαλύψει αρκετά τρωικά σώματα που συνοδεύουν τον Άρη και σχεδόν 5000 που συνοδεύουν τον Δία (ο δακτύλιος ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία συγκεντρώνει χιλιάδες διαστημικούς βράχους και ονομάζεται Ζώνη των Αστεροειδών).Η ανακάλυψη τρωικών αντικειμένων κοντά στη Γη είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση, δεδομένου ότι οι πιθανές τους θέσεις βρίσκονται προς την πλευρά του πλανήτη που έχει μέρα και επομένως κρύβονται από το εκτυφλωτικό φως του Ήλιου. Όμως ο 2010 TK7 δεν εντοπίστηκε με επίγεια όργανα αλλά με το διαστημικό τηλεσκόπιο Wise (Ευρυγώνιος Υπέρυθρος Εξερευνητής), το οποίο εκτοξεύτηκε το 2009 και μέχρι σήμερα έχει ανακαλύψει 123 αντικείμενα κοντά στη Γη. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την τροχιά του επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια από το γαλλο-καναδικό τηλεσκόπιο στη Χαβάη. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Μάρτιν Κόνορ του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά. Ο αστεροειδής βρίσκεται σήμερα σε απόσταση 80 εκατομ. χιλιομέτρων (κάτι παραπάνω από το μισό της απόστασης Γη-Ήλιου), περιστασιακά όμως πλησιάζει στα 25 εκατομ. χιλιόμετρα.
Από: http://selidesphysikis.blogspot.com/2011/07/blog-post_31.html
by N. on Ιούλ 30, 2011 in Επικαιρότητα, Πρωτιές | 0 Comments
Η Ελλάδα αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο πόλο γυναικών νικώντας 9-8 την αντίστοιχη ομάδα της Κίνας σε έναν συγκλονιστικό τελικό και κατέκτησαν πανάξια το χρυσό μετάλλιο, χθες 29 Ιουλίου 2011 στη Σαγκάη, Κίνα. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική εθνική ομάδα, κερδίζει ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα! Και η Εθνική πόλο γυναικών είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που έχει κατακτήσει Ολυμπιακό (αργυρό), ευρωπαϊκό (αργυρό) και παγκόσμιο μετάλλιο (χρυσό)!Για την ιστορία τα 13 «χρυσά» κορίτσια που είναι: Κούβδου, Τσουκαλά, Μελιδώνη, Ψούνη, Λιόση, Αβραμίδου, Ασημάκη, Ρουμπέση, Γερόλυμου, Μανωλιουδάκη, Αντωνάκου, Λαρά, Γουλά (προπονητής: Γιώργος Μορφέσης). Συγχαρητήρια!Δες περισσότερα εδώ.
by N. on Ιούλ 30, 2011 in Βιολογία, Εθνικές Αγκυλώσεις, Εκπαίδευση, Επιστήμη, Πανεπιστήμιο, Σημεία Καιρών | 0 Comments
Έγινε κι αυτό! Διαβάζω (δες εδώ) ότι η ερευνητική πρόταση για την κυτταρική θεραπεία του αυτοάνοσου νοσήματος της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, που υπέβαλλε η 30χρονη βιοχημικός Αναστασία Παπαδοπούλου στο πρόγραμμα «Θαλής», το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, απορρίφθηκε με την ένδειξη «δεν αξιολογήθηκε θετικά». Μάλιστα, κόπηκε από την πρώτη κιόλας φάση της κρίσης και δε συμπεριλήφθηκε ούτε στις 400 καλύτερες. Η ίδια πρόταση δύο ημέρες μετά απέσπασε διεθνή διάκριση κατά τη διάρκεια των εργασιών του 17ου ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Ελλάς το μεγαλείο σου ή οι «παρέες» καλά κρατούν…
by N. on Ιούλ 30, 2011 in Αγωγή Υγείας, Αυτοκίνητο, Επικαιρότητα, Κοινωνία, ΟδικήΑσφάλεια | 0 Comments
Έρευνα δείχνει ότι οι οδηγοί- και οι άντρες ειδικότερα – υποφέρουν από μια σημαντική και ανθυγιεινή αύξηση ψυχολογικούς στρες ενώ οδηγούν στην κίνηση! Ανεξάρτητες δοκιμές – που μέτρησαν τους δείκτες του ψυχολογικού άγχους στους συμμετέχοντες – αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες υποφέρουν από μια αύξηση του άγχους κατά 8,7% όταν οδηγούν στην κίνηση, ενώ οι άντρες υποφέρουν από μια ιλιγγιώδη αύξηση 60%. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στις ίδιες μετρήσεις 67% των γυναικών και 50% των ανδρών είπαν ότι δεν αισθάνονται αγχωμένοι οδηγώντας 20 λεπτά σε κίνηση, ενώ οι σωματικές ενδείξεις έδειξαν κάτι διαφορετικό. Η έρευνα συνεχίζει εκτιμώντας, ότι τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας έκθεσης σε χημικές εκκρίσεις από το άγχος περιλαμβάνουν μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξημένη πίεση και αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.Ο ψυχολόγος υγείας David Moxon που ήταν υπεύθυνος της έρευνας είπε, « Αυτά είναι λογικά εξελικτικά συμπεράσματα. Οι άντρες ιδιαίτερα, δείχνουν μια έντονη ψυχολογική αντίδραση ετοιμότητας. Το γεγονός ότι δεν έχουν πάντα αίσθηση αυτής της διαδικασίας δείχνει ότι η συχνή οδήγηση σε αυξημένη κίνηση μπορεί να έχει ένα ιδιαίτερα έντονο αποτέλεσμα στην υγεία τους.» Η έρευνα αποκαλύπτει ότι υπάρχει μια σειρά ανιχνεύσιμων συμπτωμάτων, παρότι οι οδηγοί μπορεί να αγνοούν τα αποτελέσματα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζαλάδες, δύσπνοια, μυϊκούς πόνους, ακόμα και πόνους στο στήθος, ενώ τα συμπτώματα στη συμπεριφορά περιλαμβάνουν ενόχληση και νευρική οδήγηση. Για να αντιμετωπίσουν το άγχος που προκαλεί η κίνηση, οι οδηγοί έχουν αναπτύξει έναν αριθμό στρατηγικών για να αντεπεξέλθουν. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι 82% των οδηγών ακούν μουσική, ενώ 21% μιλούν σε άλλους επιβάτες για να περάσει η ώρα και να χαλαρώσουν από την ένταση. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι στρατηγικές διαφέρουν από χώρα σε χώρα- και ακόμα ανά γένος. Οι Αμερικάνοι (38%) και οι Σουηδοί (39%) τείνουν να μιλούν στο τηλέφωνο για να κάνουν καλύτερη χρήση του χρόνου τους, ενώ οι Ολλανδοί προτιμούν λίγο φαγητό (14%). Οι Αγγλόφωνοι πληθυσμοί γενικά προτιμούν να σιγοτραγουδούν για να μειώσουν το άγχος (ΗΠΑ: 20%, Αγγλία: 19% και Νότιος Αφρική: 16%). Και οι δύο στις τρεις γυναίκες βιώνουν μια μείωση στο άγχος που προκαλείται από την κίνηση τραγουδώντας. Με άλλα λόγια, η έρευνα αποδεικνύει ότι η κίνηση έχει τεράστιο αντίκτυπο στους οδηγούς, και την κοινωνία γενικά. Περισσότερα εδώ.
by N. on Ιούλ 30, 2011 in Κλίμα | 0 Comments
Τροπικό κλίμα επικρατούσε στην Ανταρκτική πριν από τουλάχιστον 50 εκατομμύρια χρόνια! Αυτό ανακοίνωσε η Τζέιν Φράνσις, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Leeds στη Βρετανία στο Διεθνές Συμπόσιο Επιστημών της Ανταρκτικής, που έγινε στο Εδιμβούργο. Αλλά και ότι «μόνο στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν η Ανταρκτική μεταμορφώθηκε σε ένα τόσο παγωμένο μέρος». Και όχι μόνο η Ανταρκτική, αλλά ολόκληρος ο κόσμος επηρεάστηκε από τις ανόδους της θερμοκρασίας, οι οποίες φαίνεται να προκλήθηκαν από τις διακυμάνσεις των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. «Πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια, υπήρχαν πάνω από 1000 ppm (:μέρη στο εκατομμύριο) διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα», ανέφερε ο καθηγητής Στέφεν Πίκαρ από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θερμανθεί αρκετά ολόκληρος ο πλανήτης ώστε να λειώσουν όλοι οι πάγοι. Η στάθμη της θάλασσας πρέπει να ήταν σχεδόν 60 μέτρα υψηλότερα από ό,τι σήμερα».Σήμερα το διοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται στα 390 ppm και η αύξησή του από τα 280 ppm που βρισκόταν στην προβιομηχανική εποχή, αποδίδεται στην ανθρωπογενή δραστηριότητα. Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, που μελέτησαν δεδομένα από γεωτρήσεις που έγιναν σε βάθος ενός χιλιομέτρου κάτω από τον πυθμένα της Ανατολικής Ανταρκτικής, διαπίστωσαν ότι υπήρχαν ιζήματα που έκρυβαν γύρη φυτών τα οποία ενδημούν σε τροπικά κλίματα.
Πηγή: http://www.alfavita.gr/artro.php?id=40832
by N. on Ιούλ 23, 2011 in Εκπαίδευση, ΕκπΑξιολόγηση, Πανεπιστήμιο, Πρωτιές | 0 Comments
Το ΕΜΠ κατέκτησε πρόσφατα την 17η θέση ανάμεσα στα 100 καλύτερα ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη (και τη 10η μεταξύ των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων) για το 2010, με βάση την Ευρωπαϊκή Κατάταξη Έρευνας ER-Rank, κάνοντας μάλιστα άλμα 30 θέσεων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σημειώνοντας αξιοσημείωτη πρόοδο από την 47η θέση που κατείχε το 2009! Η κατάταξη αυτή βασίζεται στα ετήσια δεδομένα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία αφορούν την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών ερευνητικών ιδρυμάτων που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία χρόνια. Τα κριτήρια με τα οποία αξιολογήθηκαν τα ερευνητικά ιδρύματα αφορούν τις επιδόσεις τους στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, τη δραστηριότητα και τη συμμετοχή τους σε συνεργασίες με άλλους εταίρους, καθώς και την ευρύτητα του φάσματος των ερευνητικών τους πεδίων. Στον κατάλογο των 100 ερευνητικών ιδρυμάτων συμπεριλαμβάνονται ερευνητικά ιδρύματα παγκόσμιας φήμης όπως τα Imperial College of Science Technology and Medicine, Ecole Polytechnique Federal de Lausanne, Centre National de la Recherche Scientifique κλπ. και η παρουσία του ΕΜΠ σε τόσο υψηλή θέση αποδεικνύει την ποιότητα της ερευνητικής δουλειάς του ιδρύματος σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα και την έρευνα. Επίσης, στον κατάλογο των 100 ερευνητικών ιδρυμάτων με κριτήριο την παγκόσμια φήμη (reputation), το ΕΜΠ κατατάσσεται τρίτο στη σειρά μεταξύ των πανεπιστημίων – προηγούνται το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν και το Πανεπιστήμιο του Wageningen! Με δήλωσή της η πρυτανεία του ιδρύματος «εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στους συναδέλφους ερευνητές του Ιδρύματος και εύχεται – ελπίζει το 2011 το Ιδρυμα να ανέβει ακόμα ψηλότερα». Δείτε τα πλήρη στοιχεία των κατατάξεων εδώ: http://www.researchranking.org/index.php
Πηγή: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4644263
by N. on Ιούλ 23, 2011 in Διεθνείς Διαγωνισμοί, Εκπαίδευση, Μαθηματικά, Πρωτιές | 0 Comments
Στη μαθητική 51η Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ, Ολλανδία, στις 13-24 Ιουλίου 2011, συμμετείχαν πέντε Έλληνες μαθητές με τον μαθητή Γεώργιο Βλάχο (1ο ΓΕΛ Αρσακείου Ψυχικού) να παίρνει χρυσό μετάλλιο (το πρώτο για την Ελλάδα από το 1975 που συμμετέχει σε μαθηματικές Ολυμπιάδες), τρεις ακόμα να παίρνουν χάλκινο μετάλλιο και άλλος ένας τιμητική διάκριση.Η Ελλάδα κατετάγη 40η από τις 101 χώρες που συμμετείχαν (δες κι εδώ).Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά!
Πηγή:http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=295679
by N. on Ιούλ 23, 2011 in β΄επιπέδου, Εκπαίδευση, ΤΠΕ | 0 Comments
Από τις 21 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2011 η πρώτη φάση υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στα προγράμματα επιμόρφωσης στις ΤΠΕ-Ε β΄επιπέδου κατά την 3η επιμορφωτική περίοδο (Σεπτέμβριος 2011 – Μάρτιος 2012). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εκπαιδευτικοί των κλαδών ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60 και ΠΕ70, που έχουν πιστοποιηθεί επιτυχώς για τις γνώσεις και βασικές δεξιότητες ΤΠΕ α΄ επιπέδου καθώς και «συναφών» κλάδων (λ.χ. Ρ/Η, γεωπόνοι) που κατά τη σχολική χρονιά 2011-12 διδάσκουν ένα από τα βασικά μαθήματα του κλάδου στον οποίο αντιστοιχεί το επιμορφωτικό πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουν. Αιτήσεις συμμετοχής μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (MIS) της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://b-epipedo2.cti.gr/mis με τη χρήση των κωδικών που τους είχαν αποδοθεί κατά την πιστοποίησή τους στο α’ επίπεδο. Περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη διεξαγωγή των επιμορφωτικών προγραμμάτων, τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής και κατανομής στα προγράμματα επιμόρφωσης δείτε εδώ. Κατά τα γνωστά για τους ενδιαφερόμενους του κλΠΕ04 και «συναφών» θα είμαστε στο ΚΣΕ Ευαγγελικής (Νέα Σμύρνη), στο ΚΣΕ ΔΗΜΗΤΡΑ (πλ. Βικτωρίας), στο ΚΣΕ ΑΚΜΩΝ (πλ. Αττικής) και στο ΚΣΕ ΚΕΚ Αυτοδιοίκησης Κορινθίας (Κόρινθος).
by N. on Ιούλ 21, 2011 in Hubble, Αστρονομία/Αστροφυσική, Διάστημα, ΝΑSA | 0 Comments
Ανακαλύφθηκε ένας τέταρτος δρυφόρος σε τροχιά γύρω από τον (νάνο) πλανήτη Πλούτωνα με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble.Ονομάστηκε προσωρινά Ρ4 (Pluto 4) και εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 13 με 34 χιλιόμετρα. Είναι ο μικρότερος από τους τέσσερεις δορυφόρους του πλανήτη- ο μεγαλύτερος, ο Χάρων, έχει διάμετρο 1043 χιλιόμετρα και οι δυο άλλοι, η Νύχτα και η Ύδρα, έχουν διάμετρο 32 και 113 χιλιόμετρα, αντίστοιχα.Ο P4 βρίσκεται ανάμεσα στις τροχιές της Νύχτας και της Ύδρας, που ανακαλύφθηκαν από το Hubble το 2005. Δες κι εδώ.
by N. on Ιούλ 19, 2011 in Διεθνείς Διαγωνισμοί, Εκπαίδευση, Πρωτιές, Φυσική | 0 Comments
Δύο χάλκινα μετάλλια και μία εύφημη μνεία ήταν η συγκομιδή των Ελλήνων μαθητών από την 42η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2011, που έγινε 10 με 18 Ιουλίου 2011 στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Και οι πέντε Έλληνες μαθητές που συμμετείχαν διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους. Χάλκινο μετάλιο πήραν οι Φοίβος Αντουλινάκης και Νικόλαος Περάκης και εύφημη μνεία ο Γεώργιος Λιούτας.Στην πεντάδα ήταν και οι Σταύρος Πάστρας και Δανάη Μανωλάκου.Οι μαθητές αυτοί είχαν πρωτεύσει και επιλεγεί στον 21ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής 2011 τον οποίο κάθε χρόνο οργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και την επιστημονική ευθύνη και προετοιμασία για τις Ολυμπιάδες Φυσικής του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δες κι εδώ http://micro-kosmos.uoa.gr