Archive for Φεβρουάριος, 2010

Αστρο «κανίβαλος»! »

Κινέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το άστρο Wasp-12 ετοιμάζεται να «καταβροχθίσει» έναν από τους πλανήτες που είχαν την ατυχία να παραμείνουν πολύ κοντά σε εκείνο όταν δημιουργήθηκε το τοπικό ηλιακό σύστημα. Το Wasp-12 είναι ένας κίτρινος νάνος που βρίσκεται σε απόσταση 600 ετών φωτός από εμάς και, όπως φαίνεται, τραβά κοντά του και θα καταστρέψει τον πλανήτη Wasp-12b, έναν γίγαντα αερίου με μάζα 40% και διάμετρο 79% μεγαλύτερη από αυτή του πλανήτη Δία. Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε πέρυσι και βρίσκεται τόσο κοντά στο άστρο, ώστε ουσιαστικά «φλέγεται» σε θερμοκρασία χιλιάδων βαθμών Κελσίου, ενώ το έτος του διαρκεί μόλις 26 γήινες ώρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βαρυτική έλξη του άστρου είναι πλέον τόσο μεγάλη ώστε παραμορφώνει τον πλανήτη, ο οποίος παίρνει σχήμα παρόμοιο με εκείνο μια μπάλας του ράγκμπι. Υπέρθερμα αέρια εκτινάσσονται από την επιφάνεια του παραμορφωμένου πλανήτη και περιδινίζονται προτού πέσουν τελικά μέσα στο άστρο-«κανίβαλο».

Πηγή:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=317126&dt=26/02/2010

Σαν σήμερα, το 1943, πέθανε ο Κωστής Παλαμάς »

Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1859 και πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου 1943 στην Αθήνα. Ηταν ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός λογοτεχνίας. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης. Ήταν ένας από τους πολυγραφότατους Έλληνες λογοτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους. Δημοσίευσε συνολικά σαράντα ποιητικές συλλογές καθώς και κριτικά έργα και ιστορικά δοκίμια, συγκριτολογικές μελέτες και βιβλιοκριτικές. Η κηδεία του έγινε στις 28 Φεβρουαρίου 1943 με τη συμμετοχή χιλιάδων Αθηναίων και τον Άγγελο Σικελιανό να απαγγέλλει το «Ηχήστε οι Σάλπιγγες». Oι κατοχικές δυνάμεις έδωσαν το παρόν, κάτι που δεν εμπόδισε το συγκεντρωμένο πλήθος να ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο και να μετατρέψει την κηδεία του μεγάλου μας ποιητή σε μεγαλειώδη εκδήλωση εθνικής αντίστασης. Διαβάστε εδώ τι έγραψε η εφ. Το Βήμα για τον ποιητή την επαύριον του θανάτου του.

Περί «τοπικών κολεγίων» χαμός! »

«Κολέγια …α λα Καλιφόρνια» ήταν ο τίτλος προηγούμενου post, δηλαδή εν περιλήψει copy & paste οι απόψεις του blogger υφυπουργού Παιδείας καθηγητή Ι. Πανάρετου (δες εδώ), με το υπ΄ εμού ερώτημα «αν ποτέ αυτό συμβεί, και εδώ». Και την απάντηση την πήρα από το σημερινό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο: Μετά τη δημοσιοποίηση προς διαβούλευση της πρότασής του για «τοπικά κολέγια μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» στη σελίδα του υπουργείου (δες εδώ), άρχισε …ο χαμός. Σύμφωνα με την εφ. Το Βήμα «Αποδοκιμάζουν το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Παιδείας απόψεις του κ. Ι. Πανάρετου περί αντικατάστασης των ΤΕΙ(!)». Κατά την εφ. Τα Νέα: «Αδειάζει» τον Πανάρετο η κυβέρνηση (δες και εδώ), ενώ κατά τη δικτυακή πύλη esos «Την έξοδο (!) στον κ. Πανάρετο δείχνει το Μαξίμου». Δηλαδή τι, πάνε περίπατο τα περί «ελεύθερης διακίνησης των ιδεών», περί «open government» και άλλα (μικροπολιτικά) πιασάρικα; Kαινοτομίες προς επιβράβευση που λένε…Να πω παιγνίδια εξουσίας και ενδοκυβερνητικές κόντρες ή σε τι ή σε ποιους «χαλάει τη σούπα» μια πρόταση, η οποία αφορά το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας ενδιάμεσης βαθμίδας μεταλυκειακής εκπαίδευσης, που θα είναι μία εναλλακτική επιλογή για όσους τελειώνουν το λύκειο και δε θέλουν ή δεν μπορούν να μπουν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ; Παρεκτός και κάποιοι υποκρίνονται…

24-2-2010 εφ. Καθημερινή:”Τη δυσφορία του Μαξίμου προκάλεσε ο Πανάρετος
24-2-2010 εφ. Το Βήμα:”Επιμένει ο κ. Πανάρετος” 24-2-2010 εφ. Τα Νέα:”Επιμένει ο Πανάρετος για τα κολέγια” 24-12-2010 εφ. Ριζοσπάστης :”Πρόταση για συνένωση της κατάρτισης σε «κολέγια-σούπα» ” 24-2-2010 εφ. Τα Νεα: Αγιογραφίες “Πανάρετοι” 28-2-2010 εφ. Εθνος:”Ο άνθρωπος που δεν αντέχει να είναι απλά… ένας υφυπουργός

«C΄est pas sorcier» και ο «Μαγικός μας κόσμος» »

Παρακολουθούσα προχθές την (εκπαιδευτική) σειρά Μαγικός κόσμος (C΄est pas sorcier) στην ΕΤ3.Θέμα της τα ηφαίστεια με επίσκεψη στο Στρόμπολι. Τι να πω; Έμαθα τόσα σε ένα 25λεπτο, όσα δε δίδαξα -τρόπος του λέγειν- για το θέμα αυτό 20 τόσα χρόνια…(δες Les volcans, βίντεο 1-3 εδώ).Έχοντας αναφερθεί και προ καιρού σε αυτή την εκπαιδευτική σειρά της TV france3 (δες εδώ) και έχοντας διαπιστώσει πόσο διδακτική και διαθεματική είναι η παρουσίαση των θεμάτων της από τη χημεία, τη φυσική και τη βιολογία, μέχρι τη διατροφή, την αρχαιολογία, την τέχνη, τις μεταφορές, το διάστημα κ.ά., είπα να στείλω μια επιστολή στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Έγραψα μεταξύ άλλων ότι η αγορά δικαιωμάτων για επιλεγμένα θέματα και η αποστολή τους σε DVD σε δημοτικά σχολεία και γυμνάσια ή η διαθεσιμότητά τους μέσω της υπηρεσίας www.sch.gr/vod, θα ήταν επωφελής στην τάξη για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τι μου απάντησαν μετά ένα εξάμηνο; Ε, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε… Για όσους ενδιαφέρονται η σειρά Μαγικός κόσμος (C΄est pas sorcier) προβάλλεται στην ΕΤ3 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή στις 16:30.

Υπερεντατικά δουλεύει ο εγκέφαλος των οπαδών όταν βλέπουν ματς! »

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντιουκ, ΗΠΑ, επιχείρησαν να κατανοήσουν τις διεργασίες που συντελούνται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, υποβάλλοντας μια ομάδα Αμερικανών οπαδών του μπάσκετ σε μαγνητική τομογραφία. Το πρώτο συμπέρασμα της έρευνας, είναι ότι κανένας « Αϊνστάιν» εν ώρα εργασίας δεν απασχολεί τόσο πολύ τον εγκέφαλό του όσο ένας οπαδός την ώρα που παρακολουθεί την αγαπημένη του ομάδα! Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι τα γκολ που μπαίνουν εντυπώνονται πολύ καλύτερα στη μνήμη από τα γκολ που χάνονται και μια θεαματική ενέργεια των πρώτων καρφώνεται στο μυαλό των δεύτερων, αντίθετα με την «πατάτα» που προτιμάμε να ξεχνάμε. Αυτό όμως που εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο τους ερευνητές ήταν οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται την ώρα του αγώνα. Αυτές οι περιοχές είναι η αμυγδαλή που σχετίζεται με το συναίσθημα, ο ιππόκαμπος που διαδραματίζει ζωτικό ρόλο σε διάφορες μορφές μνήμης και ο προμετωπιαίος φλοιός που μας κάνει να συμπάσχουμε και να ταυτιζόμαστε με τους άλλους. Με άλλα λόγια, όταν σφυρίξει για το εναρκτήριο λάκτισμα ο διαιτητής, ο εγκέφαλος αρχίζει να δουλεύει στο φουλ- πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι σε πολλές άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.
Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4561281&ct=2

Κολλέγια …α λα Καλιφόρνια! »

Σύμφωνα με δημοσίευμα της διακτυακής πύλης esos επηρεασμένος από τις συναντήσεις και τις επαφες του για θεματα παιδείας στην Καλιφόρνια επέστρεψε ο υφυπουργός Παιδείας Ι.Πανάρετος, δηλώνοντας ότι “τα τοπικά κολλέγια μπορούν να αποτελέσουν την ουσιαστική λύση για πολλά από τα δευτερογενή, του εκπαιδευτκού μας συστήματος”. Τα τοπικά κολλέγια ξεκίνησαν το 1908 και στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 800. Η Καλιφόρνια είναι η πολιτεία με τα περισσότερα (110).Το 2009 σπούδαζαν στα κολλέγια 2,89 εκατομ. φοιτητές (πλήρους και μερικής φοίτησης και αρκετοί που δεν επιδιώκουν να πάρουν εκπαιδευτικές μονάδες). Παρά τον εντυπωσιακό αυτό αριθμό φοιτητών, η ζήτηση εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά θέσεων.Τα τοπικά κολλέγια είναι ουσιαστικά “μεταβατικά” ιδρύματα. Η εισαγωγή σε αυτά γίνεται ελεύθερα. Δεν υπάρχουν κανενός είδους εξετάσεις. Μπορεί να γραφτεί όποιος έχει τελειώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι σπουδές είναι εξαμηνιαίες (π.χ. για οικοδόμους), μονοετείς, διετείς ή τριετείς και όλα είναι δημόσια.Σε αυτά εγγράφονται όχι μόνο νέοι απόφοιτοι λυκείου, αλλά και πολίτες οποιασδήποτε ηλικίας που θέλουν να αποκτήσουν κάποιες γνώσεις για να βελτιώσουν τα προσόντα τους (π.χ. να σπουδάσουν την χρήση υπολογιστών). Οι τελευταίοι επιλέγουν συνήθως βραδυνά μαθήματα.Οσοι θέλουν να “μεταπηδήσουν” (transfer) σε πανεπιστήμια, πρέπει να συμπληρώσουν τον διετή κύκλο σπουδών. Ο τριετής κύκλος είναι για όσους θέλουν να σπουδάσουν π.χ. νοσοκόμοι. Το 1/3 περίπου των φοιτητών τα επιλέγουν για επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, αλλά και όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν πέτυχαν στην πρώτη τους προσπάθεια.Τα πανεπιστήμια απορροφούν πολύ μεγάλο μέρος των αποφοίτων των κολλεγίων αυτών – περισσότεροι από το 1/3 των φοιτητών του πανεπιστημίου του Berkeley είναι απόφοιτοι των κολλεγίων! Το ποσοστό αυτών που εγγράφονται στα πολιτειακά πανεπιστήμια (State Universities) κυμαίνεται από 40-50%! Αυτή την στιγμή το 70% των προπτυχιακών φοιτητών στην Καλιφόρνια φοιτούν σε τοπικά κολλέγια, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε όλη την Αμερική είναι 40%.Αξιοσημείωτο ότι η διαδρομή τοπικό κολλέγιο-πανεπιστήμιο είν αι και μια από τις χαρακτηριστικότερες εκφάνσεις της κινητικότητας μεταξύ βαθμίδων της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ.Ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ και http://panaretos.blogspot.com/2010/02/10.html .Καλά τα νέα, μένει να δούμε τι απ΄όλα αυτά, τα παγκοσμίως γνωστά χρόνια τώρα, θα ισχύσει, αν ποτέ αυτό συμβεί, και εδώ.

Το facebook, η μαθήτρια και οι παρωπίδες μας »

Διαβάζω και τρίβω τα μάτια μου! Μια 14χρονη μαθήτρια είχε σελίδα στο facebook με τίτλο “Μισώ την διευθύντρια της Χρυσοπηγής” και στην οποία έγιναν μέλη περίπου 100 παιδιά του ίδιου σχολείου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το θέμα έγινε γνωστό, όταν την ύπαρξη της συγκεκριμένης σελίδας αντιλήφθηκε η μητέρα άλλης μαθήτριας και το ανέφερε στην διευθύντρια του σχολείου… Και ο σύλλογος διδασκόντων πήρε την απόφαση η μαθήτρια να αλλάξει σχολικό περιβάλλον. Να υποθέσω ότι η ποινή επιβλήθηκε σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 27 του ΠΔ 104/1979 (δες εδώ) κατά την έννοια της § 3 του άρθρου 26, κατά το οποίο: «Η προσήκουσα διαγωγή των μαθητών, νοουμένη ως έμπρακτος συμμόρφωσις προς τους διέποντας την σχολικήν ζωήν κανόνας και προς τας ηθικάς αρχάς του κοινωνικού περιβάλλοντος, εντός του οποίου διαβιούν, αποτελεί υποχρέωσιν αυτών, πάσα δε παρέκκλισις εκ ταύτης, εκδηλουμένη δι` υπαιτίου πράξεως ή παραλείψεως, αποτελεί αντικείμενον παιδαγωγικού ελέγχου και εν ανάγκη αντιμετωπίζεται δια σχολικών κυρώσεων κατά τας διατάξεις του παρόντος Π.Δ/τος.» Αλλά το Διαδίκτυο εμπίπτει στο παραπάνω άρθρο; Ισχύει και στη σχολική ζωή η «περί τύπου» νομοθεσία; Αμφιβάλλω. Μήπως υπάρχει παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης (δες και εδώ) σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας της (ανήλικης) μαθήτριας; Μμμ, έχω την αμυδρή εντύπωση ότι ο σύλλογος των διδασκόντων δεν μπορεί να πάρει οποιαδήποτε απόφαση για «πειθαρχικό παράπτωμα» που συντελέστηκε στο Διαδίκτυο. Ας ελπίσω ότι τη σκυτάλη και τα περεταίρω θα διερευνήσουν οι καταρτισμένοι στο δίκαιο που διέπει μια τέτοια περίπτωση… Από την άλλη, το σχολείο οφείλει μεταξύ των άλλων (που δεν κάνει) να διδάξει και την τήρηση των αρχών netiquette που διέπουν το Διαδίκτυο (δες εδώ κι εδώ) και προφανώς τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το facebook. Αλλά τι να πρωτοδιδάξει το σχολείο, όταν ατιμώρητα κλείνουν δρόμοι, καταλαμβάνονται εθιμικά και ατιμώρητα δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και πανεπιστήμια, ανταλλάσσονται ύβρεις ή χυδαία υπονοούμενα στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ (μη πω και στο Κοινοβούλιο) κτλ. κτλ. Η αφελής μαθήτρια μάς μάρανε ή οι αγκυλώσεις και οι παρωπίδες μας στα “σχολεία χαβαλέ” που δημιουργήσαμε;…

15-2-2010 Περί facebook αποβολής μαθήτριας και άλλα παρεπόμενα…
17-2-2010 Απάντηση του Συλλόγου διδασκόντων και της ΕΛΜΕ

Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση »

Η Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση είναι μια νέα δράση που εισάγεται από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και έχει ως σκοπό να αναδεικνύει και να παρουσιάζει τα πλέον καινοτόμα σχέδια και δραστηριότητες που εφαρμόζουν στην τάξη οι εκπαιδευτικοί της χώρας μας. Από την επόμενη χρονιά στόχος του υπουργείου είναι η ανάδειξη και παρουσίαση ετησίως των 100 καλύτερων καινοτομικών πρακτικών στο μάθημα και η γενικότερη αξιοποίησή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι όροι που θα διέπουν αυτή τη διαδικασία είναι υπό επεξεργασία.Για το 2010 οι εκπαιδευτικοί που έχουν λάβει διάκριση από διεθνή ή ελληνικό οργανισμό για το καινοτομικό τους έργο την τελευταία πενταετία στους τομείς της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού θα προσκληθούν να το παρουσιάσουν σε ειδική εκδήλωση η οποία θα γίνει στις αρχές Μαρτίου 2010. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010 (περισσότερα εδώ)- αν και με ξενίζουν δύο από τους όρους συμμετοχής: “ο έγκυρος τίτλος διάκρισης να αφορά στον ή στους εκπαιδευτικούς και όχι σε σχολείο ή σε μαθητές” (γιατί;) και “να μην έχει ήδη συμμετάσχει σε αντίστοιχες παρουσιάσεις του Υπουργείου, π.χ. καλλιτεχνικοί αγώνες”, όταν ως γνωστό σχολείο σημαίνει εκπαιδευτικοί και μαθητές…Να πω επιτέλους, “κάποιοι”, έστω και αργά, πήραν χαμπάρι ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι κι όμοιοι στην τάξη!Τι σημαίνει αυτό;Ε, μη και κάνουμε ότι πέφτουμε από το …Έβερεστ (όχι το σαντουιτσάδικο, την κορυφή των Ιμαλάϊων εννοώ). Γιατί ”κάποιοι”; Θυμάμαι ότι πριν κάμποσα χρόνια ο ίδιος και άλλοι κάναμε την ίδια περίπου πρόταση σε υπουργό.Έκανε πως δεν άκουσε και ο παρ΄αυτού υπηρεσιακός παράγοντας απάντησε αντ΄αυτού ότι “τέτοιο πράμα δεν μπορεί να γίνει”. Έτσι απλά. Να μη το ξεχάσω.Οι “κάποιοι” ήταν μεταξύ αυτών που εισηγήθηκαν προ 25ετίας και την κατάργηση των πάλαι ποτέ Προτύπων Σχολείων (ουδεμία σχέση με τα σημερινά “πειραματικά σχολεία”).

Γέννημα θρέμμα της Αφρικής ο Δαρβίνος! »

Διακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του βρετανού πατέρα της θεωρίας της εξέλιξης Κάρολου Δαρβίνου,γενετιστές, μέλη του λεγόμενου «Γενογραφικού Προγράμματος» του Νational Geographic (δες εδώ κι εδώ), πήραν δείγμα DΝΑ από τον κατευθείαν απόγονό τον 48χρονο Κρις Ντάργουιν, ο οποίος ζει στην Αυστραλία. Η εξέταση του γενετικού του δείγματος αποκάλυψε ότι το χρωμόσωμα Υ του ίδιου, άρα και του Κάρολου Δαρβίνου, ανήκει στην ανθρωπολογική ομάδα Ηaplogroup R1b. Αυτό σημαίνει πως οι προϊστορικοί πρόγονοί τους ανήκαν στην πρώτη ομάδα των Ηomo Sapiens, οι οποίοι, πριν από 45 000 χρόνια, έφυγαν από την Αφρική και μετοίκησαν πρώτα στη Μέση Ανατολή και στην Κεντρική Ασία κι έπειτα από διαδοχικές μεταναστεύσεις τελικώς εγκαταστάθηκαν, πριν από 12 000 χρόνια, στην Ευρώπη, αρχικά στην Ισπανία και κατόπιν βορειότερα, στη σημερινή Γαλλία και στη Βρετανία (δες εδώ). Και λέω τώρα ότι κάποιοι από εμάς (εγώ «Αλβανό από …Ομόνοια!») μάλλον δε θάταν καθόλου ενθουσιασμένοι αν μάθαιναν ότι κάποιος μακρινός πρόγονός τους ήταν, ας πούμε, Μογγόλος …

Δες και Το μακρύ ταξίδι του homo sapiens πέρα από την Αφρική,
Ξαδέλφια με Ρουμάνους και Γιουγκοσλάβους οι Έλληνες;

Xάπι θα μας κάνει… αιωνόβιους! »

Στο Ινστιτούτο Έρευνας της Γήρανσης του Κολεγίου Ιατρικής Αλμπερτ Αϊνστάιν, ΗΠΑ, ετοιμάζουν ένα σούπερ χάπι, το οποίο αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ενός ανθρώπου όχι απλώς «να τα εκατοστίσει», αλλά να ζήσει υγιής περισσότερο από 100 χρόνια. Το «χάπι του Μαθουσάλα», που φιλοδοξούν να φτιάξουν, θα μιμείται τη δράση τριών γονιδίων τα οποία οδηγούν στη μακροζωία. Σύμφωνα με τους ειδικούς , θα είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές σε τρία χρόνια (περισσότερα εδώ). Άντε λοιπόν γρήγορα να βγαίνουμε στη σύνταξη όσοι από εμάς προλαβαίνουμε, μια και φοβάμαι ότι με το που θα πληροφορηθούν οι νυν κυβερνώντες για το χάπι κι ότι θα αυξηθεί το προσδόκιμο όριο ζωής στα 100, θα νομοθετήσουν όχι σύνταξη στα 67, αλλά στα 77 και βάλε! (Προσδόκιμο ζωής Ελλήνων: άνδρες 77, γυναίκες 82)

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση