Το Εθνικό Κέντρο Επιστήμης στο Δελχί, στην Ινδία, διοργανώνει έκθεση με την οποία διεκδικεί την πατρότητα της επιστήμης, υποστηρίζοντας ότι λανθασμένα επικρατεί η αντίληψη ότι η αρχαία Ελλάδα ήταν η γενέτειρα της επιστήμης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφ. Τάιμς του Λονδίνου. Οι φοιτητές σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν μόνο την ιστορία των δυτικών επιστημών. Υπάρχει μια διαδεδομένη αντίληψη ότι η επιστήμη ξεκίνησε στην Ελλάδα. Θέλουμε να το διορθώσουμε αυτό και να κάνουμε ευρύτερα γνωστές τις προόδους στην Ινδία ήδη πριν από 5.000 χρόνια”, ανέφερε ο διευθυντής του Κέντρου Ν. Άιερ, ο οποίος τόνισε ότι ακόμα και οι συμπατριώτες του Ινδοί έχουν εσφαλμένη εικόνα των πραγμάτων, επειδή το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα της Ινδίας δημιουργήθηκε από τους Βρετανούς, οι οποίοι είχαν γαλουχηθεί με την πεποίθηση ότι η επιστήμη ξεκίνησε με τον Αρχιμήδη, τον Αριστοτέλη και τους άλλους έλληνες φιλοσόφους και επιστήμονες. Στόχος, μεταξύ άλλων, της μεγαλύτερης έκθεσης στην Ινδία, σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι να εμφυσήσουν ένα πνεύμα “επιστημονικού εθνικισμού” στους Ινδούς και συγκεκριμένα στην διευρυνόμενη μεσαία τάξη. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα μαθηματικά και το δεκαδικό σύστημα και ειδικότερα η έννοια του “μηδενός”, καθώς η πρώτη γνωστή χρήση του συμβόλου για το μηδέν εμφανίζεται σε μια λίθινη επιγραφή που βρέθηκε στη βόρεια Ινδία και χρονολογείται από το 876 μ.Χ. Αν και οι ινδοί επιστήμονες ανταποκρίθηκαν με ικανοποίηση στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ταυτόχρονα εξέφρασαν τον προβληματισμό τους διότι η σύγκριση με το ένδοξο παρελθόν της χώρας ίσως αναδείξει πόσο ανησυχητικά χαμηλό είναι το επίπεδο καινοτομίας στην σύγχρονη ινδική επιστήμη. ” Είναι λυπηρό, αλλά δεν υπάρχει κανένας Ινδός Αϊνστάιν ή Νεύτων. Η Ινδία είχε αναπτυχθεί φανταστικά στην αρχαιότητα, αλλά κατά την τελευταία χιλιετία έχουμε μείνει πίσω”, δήλωσε ο δρ Κανκάν Μπατατσάρια, διευθυντής της Ινδικής Ένωσης για την Καλλιέργεια της Επιστήμης (περισσότερα εδώ).
Archive for Οκτώβριος, 2009
Την πατρότητα της επιστήμης από την Αρχαία Ελλάδα διεκδικεί η Ινδία »
by N. on Οκτ 31, 2009 in Ελλήνων Ιστορία, ΙστορίαΕπιστήμης, Μαθηματικά | 2 Comments
Σύνδεση εκπαίδευσης-απασχόλησης »
by N. on Οκτ 30, 2009 in Αγορά Εργασίας, Εκπαίδευση | 0 Comments
Η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, αναφέρει μεταξύ των άλλων και τα εξής: «Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η ανάγκη ενός Ενιαίου Συστήματος για τη Δια Βίου Μάθηση και την επαγγελματική κατάρτιση, με στόχο τη σύνδεση με την απασχόληση. Συμφωνούμε και είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες η ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας σε κάθε επίπεδο της εκπαίδευσης, είτε είναι επαγγελματική εκπαίδευση είτε είναι βασική εκπαίδευση (…)» Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά (ή μήπως κάνω λάθος;) που υπουργός Παιδείας θέτει ως στόχο τη σύνδεση εκπαίδευσης- απασχόλησης και όχι τα σκέτα, συνήθη λόγια περί «δημιουργικής και κριτικής σκέψης …ελεύθερων, υπεύθυνων, δημοκρατικών πολιτών κτλ.» (όχι ότι αυτά δεν απαιτούνται ή δεν πρέπει να είναι στόχοι του σχολείου, προς άρση τυχόν παρανοήσεων).Σε αναμονή λοιπόν κι ας είμαστε πραγματιστές.
Ελληνική διάκριση στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής »
by N. on Οκτ 29, 2009 in Αστρονομία/Αστροφυσική, Διεθνείς Διαγωνισμοί, Εκπαίδευση, Πρωτιές | 0 Comments
Το πρώτο βραβείο ομαδικής εργασίας και δύο τιμητικές διακρίσεις σε επιμέρους μέλη της κατέκτησε η ελληνική αποστολή στην 3η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που διεξήχθη στην Τεχεράνη από τις 17 έως και τις 26 Οκτωβρίου.
Η ομαδική άσκηση αποτελεί ένα νέο κομμάτι του διαγωνισμού, στο οποίο οι πέντε μαθητές και φοιτητές της αποστολής κλήθηκαν να δώσουν λύση σε προβλήματα αστρονομίας και αστροφυσικής.Στη συνολική βαθμολογία του διαγωνισμού έλαβαν τιμητική διάκριση ο πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Αγγελος Τσιάρας και ο μαθητής της Γ’ Λυκείου του Ελληνικού Σχολείου Βρυξελλών, Αθανάσιος Μητράκης για τις επιδόσεις τους στις τρεις φάσεις του διαγωνισμού (θεωρία, πρακτική άσκηση και παρατήρηση νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια).Την πενταμελή αποστολή εκπροσώπησαν μετά από πανελλήνιο διαγωνισμό οι μαθητές Γιώργος Λιούτας από τα Τρίκαλα, Ορφέας Βουτυράς από την Αθήνα και Θανάσης Μητράκης από τις Βρυξέλλες, καθώς και οι φοιτητές Γιώργος Βαλογιάννης από τα Τρίκαλα και Αγγελος Τσιάρας από τη Δράμα.Στην Ολυμπιάδα συμμετείχαν συνολικά 20 χώρες από Ευρώπη, Ασία και Νότια Αμερική και περίπου 100 μαθητές.Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ήταν ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης και ο λέκτορας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας.
Πηγή:http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/10/2009_304906
«Η παρέλαση είναι κομμάτι της μαθητικής μας ζωής» »
by N. on Οκτ 28, 2009 in Διδασκαλία, Έθιμα&Παράδοση, Εκπαίδευση, Σημεία Καιρών | 0 Comments
Στο προηγούμενο post σχολιάσαμε τις «θέσεις» συλλόγου διδασκόντων σχολείου της Θεσσαλονίκης σχετικά με τις μαθητικές παρελάσεις κι αλλού (δες εδώ) το πώς και το γιατί αυτών… Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφ. Μακεδονία οι μαθητές έχουν την κάπως …ιδιάζουσα γνώμη: «Η παρέλαση είναι μέρος της μαθητικής μας ζωής» λένε και μοιράζονται εμπειρίες παιδιά με διαφορετικές καταβολές. Οι μαθητές του 63ου Δημοτικού Σχολείου κατέθεσαν χθες στεφάνι στο άγαλμα του Βενιζέλου στην Εγνατία. Λίγο πριν, μια μικρή ομάδα μαθητών, η Νίκη Ποροΐτου, ο Αλέξανδρος Μουγιολάν, ο Αρτούρ Βότσι, ο Μιλτιάδης Χάνι και ο Γιώργος Κλοσνικιώτης συγκεντρώθηκαν στην αυλή του σχολείου τους, για να ετοιμαστούν. Στην ερώτηση για ποιο λόγο καταθέτουν στεφάνι, οι απαντήσεις ήταν… θολές. «Επειδή έχουμε εθνική εορτή», απάντησε ο μεγαλύτερος Αλέξανδρος με ύφος σοβαρό. Η συνέχεια της συζήτησης βέβαια έδειχνε ότι ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου δεν συγκινεί ιδιαίτερα τους μαθητές, καθώς αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι «ότι δεν έχουν σχολείο και υποχρεώσεις». Παιδιά μεταναστών πολλά από αυτά, προσπαθούν να ενσωματωθούν με την ελληνική πραγματικότητα αλλά και να αφομοιώσουν την ελληνική ιστορία, παίρνοντας μέρος στον εορτασμό της εθνικής επετείου: «Είναι καλό για την Ελλάδα να έχει τέτοιες γιορτές», λέει ο Αλέξανδρος. Μαθητές όλων των τάξεων κατέκλυσαν το κέντρο, καθώς χτες η μαθητική παρέλαση ήταν το μεγάλο γεγονός. Η Ανδρομάχη, η Μαρία και ο Νίκος από το 13ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης σταμάτησαν ένα λεπτό για μια “αναμνηστική” φωτογραφία στο φακό της “Μ”. «Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι με την παρέλαση. Κάθε άλλο. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνονται παρελάσεις. Άλλωστε είναι κομμάτι της μαθητικής μας ζωής», λένε. Περισσότεροι από εξακόσιοι μαθητές συνολικά είκοσι ενός σχολείων της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στη φετινή μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή (δείτε το βίντεο).
Μαθητική παρέλαση; Ύπαγε της βλασφημίας »
by N. on Οκτ 28, 2009 in Διδασκαλία, Έθιμα&Παράδοση, Εκπαίδευση, Σημεία Καιρών | 3 Comments
Διαβάζω ότι ο σύλλογος διδασκόντων πειραματικού σχολείου της Θεσσαλονίκης διαμαρτύρεται έντονα «με αφορμή την άνωθεν επιβολή συμμετοχής του σχολείου μας στην παρέλαση για δεύτερη συνεχή χρονιά» και επ΄ ευκαιρία επιχειρηματολογεί κατά των μαθητικών παρελάσεων «θεωρώντας ότι οι παρελάσεις δεν βρίσκουν ούτε καν στοιχειώδες έρεισμα σε οποιαδήποτε επιστημονική παιδαγωγική προσέγγιση και αντιβαίνουν κατάφωρα τις αρχές του σεβασμού της διαφορετικότητας, της ειρήνης και των ίσων δικαιωμάτων, που το σύγχρονο σχολείο καλείται να υπηρετήσει, αποφάσισε μέσα από τη δημοσιοποίηση αυτού του κειμένου να καταθέσει τις επιστημονικές- παιδαγωγικές του αντιρρήσεις σχετικά με το ρόλο των μαθητικών παρελάσεων συνολικά» (δες εδώ).Να σχολιάσω: αν δεν υπήρχε αυτή η «δεύτερη συνεχή χρονιά» θα διαμαρτυρόταν; Και κατά δεύτερο, το κείμενο με το οποίο ο σύλλογος διδασκόντων «καταθέσει τις επιστημονικές- παιδαγωγικές του αντιρρήσεις» του είναι απλή επαναδημοσίευση/υιοθέτηση (μη πω κάτι άλλο…) του κειμένου της … Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης που δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο агит проп (δες εδώ: http://www.agitprop.gr/article/28/parelaseis) τέσσερα χρόνια πριν! Τόοοοσο πρωτότυπο είναι το κείμενο της “διαμαρτυρίας”, νισάφι πια!
Καρκινογόνα κινητά; »
by N. on Οκτ 27, 2009 in Επιστήμη, Περί κινητών, Τεχνολογία | 1 Comment
Η εκτεταμένη χρήση κινητού τηλεφώνου συνδέεται πιθανότατα με την εμφάνιση καρκίνου, ιδιαίτερα κάποιων καρκινικών όγκων του εγκεφάλου είναι ιδιαίτερα αυξημένος ύστερα από δέκα ή περισσότερα χρόνια χρήσης κινητού, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Daily Telegraph, η οποία και αποκάλυψε κάποια από τα επιστημονικά ευρήματα σχετικής μελέτης που αναμένεται να δημοσιευθούν σε επιστημονικό έντυπο προς τα τέλη του 2009. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το 2000 σε 13 χώρες υπό την επίβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και σε αυτήν συμμετείχαν περίπου 12 800 άνθρωποι, από τους οποίους κάποιοι είχαν εμφανίσει όγκους και κάποιοι ήταν υγιείς. Οι ειδικοί κατέγραψαν – μεταξύ άλλων – τη συχνότητα της χρήσης του κινητού τηλεφώνου που έκαναν οι συμμετέχοντες. Τα νέα αποτελέσματα μάλιστα συνδέουν τα κινητά με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης γλοιώματος – της πιο κοινής μορφής καρκίνου του εγκεφάλου – κατά 39%. Ακόμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εκτεταμένη χρήση για περισσότερο από μια δεκαετία σχεδόν τετραπλασιάζει τον κίνδυνο ακουστικού νευρινώματος, ενός καλοήθους όγκου που εμφανίζεται στο νεύρο μεταξύ αυτιού και εγκεφάλου (περισσότερα εδώ). Από την άλλη (δες εδώ), δυσκολίες στον εντοπισμό επιστημονικής στοιχειοθέτησης οποιασδήποτε σχέσης ανάμεσα στη χρήση κινητού τηλεφώνου και εμφάνισης καρκινικών όγκων αναφέρει τελευταία έρευνα που έγινε από Κορεάτες και Αμερικανούς ερευνητές, η οποία βασίστηκε στα στοιχεία των μέχρι τώρα μελετών που έχουν γίνει. Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μέχρι τώρα μελέτες (23) για τη σχέση κινητού τηλεφώνου και καρκίνου, οι οποίες συνολικά αφορούν πάνω από 37 000 ανθρώπους, καταλήγουν σε αρκετά διαφορετικά συμπεράσματα ανάλογα με το ποιος κάνει την έρευνα και ποια μεθοδολογία χρησιμοποιεί. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνεται ότι η χρήση κινητών και ασύρματων τηλεφώνων προκαλεί καρκίνο. Κι όπως επισημαίνεται, οκτώ μελέτες, οι οποίες θεωρείται ότι ακολουθούν υψηλής ποιότητας ερευνητικές μεθόδους, διαπίστωσαν μία μικρή αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών όγκων λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου σε σχέση με όσους χρησιμοποιούν λίγο ή καθόλου το κινητό τους. Επίσης, βρέθηκε αυξημένος κίνδυνος να εμφανιστούν καλοήθεις όγκοι σε άτομα που χρησιμοποιούν κινητό για πάνω από μία δεκαετία.
Καλού –κακού, λέω τώρα, μήπως πρέπει να το γυρίσουμε στο σταθερό τηλέφωνο μέχρι να αποφασίσουν οι επιστήμονες ;
Προς κατάργηση των Πανελλαδικών και δοκιμασίες τρεις φορές τον χρόνο »
by N. on Οκτ 26, 2009 in Διδασκαλία, Εκπαίδευση, ΕκπΑξιολόγηση, Μάθηση, Πολιτικοί | 0 Comments
Εθνικό απολυτήριο, κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και νέο τύπο εξετάσεων, τρεις φορές τον χρόνο, εισηγείται ο επικεφαλής του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφ. Το Βήμα, η πρόταση περιλαμβάνει επτά σημεία «κλειδιά». Συγκεκριμένα:
1. Διενέργεια εισαγωγικών εξετάσεων μετά τη λήψη του απολυτηρίου της Γ΄ τάξης του Λυκείου, το οποίο πρέπει να αναβαθμιστεί και να θεσπιστεί ο θεσμός του εθνικού απολυτηρίου. Συνεπώς, κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην Γ΄ τάξη του Λυκείου.
2. Οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης θα πρέπει να διενεργούνται από ειδικό μόνιμο εξεταστικό φορέα, από το εθνικό κέντρο αξιολόγησης, το οποίο θα αποτελεί ανεξάρτητο φορέα που δεν θα συνδέεται με το υπουργείο Παιδείας. Θα είναι όμως στελεχωμένο με εκπαιδευτικούς ειδικευμένους στην αξιολόγηση, σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς που θα προέρχονται από αντίστοιχες ειδικότητες. Το κέντρο αξιολόγησης θα λειτουργεί με τράπεζα θεμάτων, τα οποία συνεχώς θα ανανεώνονται.
3. Οι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα να προσέρχονται στις εξετάσεις που θα διενεργεί το εθνικό κέντρο αξιολόγησης τρεις φορές τον χρόνο (Σεπτέμβριο- Ιανουάριο- Ιούνιο). Επιτρέπεται η βελτίωση της βαθμολογίας τους, ενώ κάθε επαναληπτική εξέταση θα υπόκειται και σε αφαίρεση μορίων.
4. Για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια θα λαμβάνεται υπόψη σε σημαντικό ποσοστό η συνολική επίδοση των μαθητών και στις τρεις τάξεις του λυκείου. Η επίδοση θα καθορίζεται από περιφερειακά τεστ που θα διενεργούνται από το εθνικό κέντρο αξιολόγησης στην Α΄ και στη Β΄ τάξη του Λυκείου, σε συνδυασμό με την προφορική αξιολόγηση και τον φάκελο του μαθητή. Εφόσον η αξιολόγηση της επίδοσης διαφέρει από την αξιολόγηση στις εισαγωγικές εξετάσεις, η διαφορά θα ρυθμίζεται με ειδικό αλγόριθμο.
5. Οι εισαγωγικές εξετάσεις θα περιλαμβάνουν τέσσερα αντικείμενα, κατά επιστημονική ειδικότητα, με δυνατότητα επιλογής και συνδυασμό περισσοτέρων αντικειμένων για την εισαγωγή σε παρεμφερείς σχολές.
6. Η ύλη των εξετάσεων θα προέρχεται από τα τρία έτη της ύλης που διδάσκεται στο λύκειο.
7. Στον προσδιορισμό της ύλης, καθώς και στα στελέχη του εθνικού κέντρου αξιολόγησης, θα συμμετέχουν τα αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ. Τα τμήματα των ΑΕΙ θα καθορίζουν επίσης το ύψος της βαθμολογίας για την εισαγωγή φοιτητών στο οικείο πανεπιστήμιο.
Σε αναμονή λοιπόν μιας ακόμα …εκπαιδευτικής μετα-απο-ρύθμισης.
Υπολόγισαν τον ακριβή(;) αριθμό παραλλήλων συμπάντων! »
by N. on Οκτ 24, 2009 in Αστρονομία/Αστροφυσική, Διάστημα, Φυσική | 0 Comments
Δύο φυσικοί του αμερικανικού πανεπιστημίου Στάνφορντ, οι Αντρέι Λίντε και Βιτάλι Βαντσούριν, κατάφεραν να υπολογίσουν(;) τον αριθμό των πιθανών εναλλακτικών πραγματικοτήτων: 10^10^16!Οι Λίντε και Βαντσούριν υπολόγισαν τον αριθμό ύπαρξης «παραλλήλων συμπάντων» ανατρέχοντας πίσω στο Big Bang: κατά τους δύο φυσικούς, η διαμόρφωση και οι νόμοι της φυσικής που διέπουν το Σύμπαν μας προήλθαν από συγκεκριμένες διαταραχές στην, κατά τα άλλα ενιαία ποσότητα μάζας και ενέργειας που υπήρξε για λίγα μιλισεκόντ μετά το Big Bang. Επομένως, ο αριθμός των πιθανών παραλλαγών που θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι διαταραχές αντιπροσωπεύει τον αριθμό των εναλλακτικών πραγματικοτήτων: 10^10^10^7, αλλά λόγω των φυσικών περιορισμών του ανθρωπίνου εγκεφάλου, κανείς δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί άνω των 10^10^16 πραγματικοτήτων- επομένως, από τη στιγμή που οι δυνατότητες αντίληψης του «θεατή» λαμβάνονται υπόψιν ως παράγοντας στους υπολογισμούς- ακριβώς όπως στην περίπτωση της διαστολής χρόνου στη σχετικότητα- αυτός είναι και ο αριθμός των εναλλακτικών συμπάντων, όσον αφορά τον άνθρωπο. Τώρα, αν πράγματι υπάρχουν «παράλληλα σύμπαντα» είναι μια άλλη ιστορία…
Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_22/10/2009_303742
Τα «υλικά της ζωής» εντοπίστηκαν σε εξωπλανήτη »
by N. on Οκτ 23, 2009 in Αστρονομία/Αστροφυσική, ΝΑSA | 0 Comments
Η ΝΑSΑ ανακοίνωσε ότι ο εξωηλιακός πλανήτης με την κωδική ονομασία ΗD 209458b, ο οποίος ανεπίσημα έχει ονομαστεί Οσιρις, διαθέτει όλες εκείνες τις χημικές ουσίες που αποτελούν τα δομικά υλικά για την ανάπτυξη της ζωής. Οι επιστήμονες της ΝΑSΑ εντόπισαν οργανικές ύλες (μόρια νερού, μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα) στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 150 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Πήγασου. Ο Οσιρις, ένας γίγαντας αερίου μεγαλύτερος από τον Δία, είναι από τους πρώτους πλανήτες που ανακαλύφθηκαν έξω από το ηλιακό μας σύστημα και ο πρώτος στον οποίο εντοπίστηκε η παρουσία υδρατμών στην ατμόσφαιρά του. Οι ειδικοί όμως ακόμη και μετά την ανακάλυψη των οργανικών υλών θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, να έχει αναπτυχθεί στον πλανήτη κάποια μορφή ζωής, έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Εν τούτοις η ανακάλυψη οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι τα υλικά δημιουργίας της ζωής αφθονούν στο Διάστημα και έτσι όταν βρεθούν σε συνθήκες πιο φιλόξενες από εκείνες που υπάρχουν στον Οσιρι θα βρουν χώρο να δράσουν. Είναι η δεύτερη φορά που εντοπίζονται οργανικές ύλες σε κάποιον εξωηλιακό πλανήτη από τους περίπου 400 που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα. Στην καλλιτεχνική απεικόνιση, ο Οσιρις και το μητρικό του άστρο, στο οποίο βρίσκεται πολύ κοντά, γεγονός που περιορίζει τις πιθανότητες ανάπτυξης ζωής σε αυτόν.
Πηγή:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=295301&dt=22/10/2009
meafora.gr δεν με “αφορά”, τέλος »
by N. on Οκτ 20, 2009 in Διαδίκτυο, Εκπαίδευση, Επικαιρότητα, Πολιτικοί | 0 Comments
Έπαυσε από σήμερα να λειτουργεί το blog www.meafora.gr (το link παρεπέμπει πλέον στην αρχική σελίδα του Υπουργείου Παιδείας).Το meafora.gr ήταν δημιούργημα του προηγούμενου υπουργού Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλου στα πλαίσια του (ονομαζόμενου) εθνικού διαλόγου για την παιδεία. Ως γνωστό στο συγκεκριμένο blog ο καθείς μας έλεγε/έγραφε τον πόνο του κι όχι μόνο, και απάντηση (υποθέσεις κάνουμε…) ακόμα αναμένει. Γεγονός πάντως είναι ότι κατά τα φαινόμενα, καθώς υποστηρίζει και το σχετικό δημοσίευμα του esos, δημοσιεύονταν όλες οι απόψεις πολιτών, εκπαιδευτικών, φοιτητών και Συλλόγων και Ομοσπονδιών για θέματα και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης.Κατά πως φαίνεται το τότε σχόλιό μας «Λες να πιάσει με “μεγαλοστομίες και ηχηρές δηλώσεις” η διαδικτυακή πλαγία οδός;» εκ του (μη) αποτελέσματος επαληθεύτηκε…Αντε και σε νέες δια-δικτυακές επικοινωνιακές οδούς από την νυν υπουργό…Επ΄ευκαιρία, ο μπλόγκερ νέος υφυπουργός Παιδείας αναζητά συνεργάτες μέσω Διαδικτύου, κι αν ενδιαφέρεστε ρίξτε μια ματιά εδώ.