Archive for Ιούνιος, 2012

Ημερίδα ΠΑΝΕΚΦΕ: Η πειραματική προσέγγιση των Φυσικών Επιστημών στην Ελλάδα »

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) διοργανώνει Εκπαιδευτική Ημερίδα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου για τους/τις εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κλ.ΠΕ04 των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής, με θέμα : «Η πειραματική προσέγγιση των Φυσικών Επιστημών στην Ελλάδα: τα ΕΚΦΕ στο προσκήνιο». Στόχοι της ημερίδας είναι (α) η περαιτέρω προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, (β) η ανάδειξη της αναγκαιότητας ουσιαστικής ενασχόλησης των μαθητών/τριών με την επιστημονική μεθοδολογία και (γ) η ανάδειξη του καινοτόμου ρόλου των ΕΚΦΕ στις σχετικές διαδικασίες. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, από 09:30 έως 15:30.Περισσότερα εδώ.

Βραβεία Εθνικού Διαγωνισμού Νέων Επιστημόνων 2012 »

Διαβάζω (δες εδώ) ότι στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2012 (για νέους μέχρι 21 ετών), βραβεύθηκαν:
• 1ο Βραβείο στον τομέα της Μηχανικής, για το σχέδιο «Μηχανή ενίσχυσης δύναμης και υποβοήθησης κινήσεων παλάμης» στον Χαράλαμπο Ιωάννου, μαθητή των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα – Γείτονα (Παλλήνη).
• 2ο Βραβείο στον τομέα της Φυσικής, για το σχέδιο «Πλήρως αυτοματοποιημένο και φορητό σύστημα διατήρησης θερμοκρασίας ποτών και ροφημάτων με βάση το φαινόμενο Peltier», στους Κ. Άγγελου, Κ. Βασιλειάδη και Αλεξ. Πιπερίδη, φοιτητές του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
• 2ο Βραβείο στον τομέα της Φυσικής, για το σχέδιο «Έρευνα και Ανάπτυξη ενός Ηλεκτρονικού Συστήματος για την ανίχνευση και ταυτοποίηση της ουσίας νόθευσης σε υγρά», στους Αντώνη Εμμανουηλίδη και Κωνσταντίνο Καραχρήστου, των μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ευόσμου Θεσσαλονίκης
• 2ο Βραβείο στον τομέα της Μηχανικής, για το σχέδιο «Το έξυπνο πορτοφόλι σου», στις Σοφία Τσικρικά και Χρυσούλα Φιλανδριανού, μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Καλαμάτας και τον Κωνσταντίνο Παλαμίδα, μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας.
Μπράβο σε όλα τα παιδιά!
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να εντοπίσει ταλαντούχους νέους και να τους δώσει κίνητρα και ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διοργάνωση με ευρύτατη συμμετοχή από όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις Η.Π.Α., την Κίνα, τη Ρωσία, τον Καναδά, κλπ. (περισσότερα εδώ). Ο βραβευθής Χαράλαμπος Ιωάννου, σύμφωνα με τους όρους του Διαγωνισμού, θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον 24ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων της Μπρατισλάβα (21-26 Σεπτεμβρίου 2012).

Ξεκινά τον Ιούλιο η διανομή των σχολικών βιβλίων »

Διαβάζω (δες εδώ) ότι ξεκινά τον Ιούλιο η διανομή των σχολικών βιβλίων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας και ότι ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας προετοιμάζονται για τη διανομή των σχολικών βιβλίων, προκειμένου να αποφευχθούν τα σοβαρότατα προβλήματα που υπήρξαν πέρυσι, όταν χιλιάδες μαθητές έμειναν χωρίς βιβλία (δες εδώ, εδώ). Στα Δημοτικά, τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Σχολές η διανομή των βιβλίων θα αρχίσει τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και θα έχει ολοκληρωθεί ως τις 10 Σεπτεμβρίου το αργότερο, ώστε να τα βρουν οι μαθητές, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Δύο νέα χημικά στοιχεία:Φλερόβιο και Λιβερμόριο »

Φλερόβιο (Flerovium, Fl) και Λιβερμόριο (Livermorium, Lv) είναι τα ονόματα των στοιχείων με ατομικό αριθμό 114 και 116 του Περιοδικού Πίνακα των Στοιχείων. Τα δύο στοιχεία είναι τεχνητά, ραδιενεργά και βραχύβια. Πρωτοδημιουργήθηκαν στο Joint Institute of Nuclear Research στη Dubna, Ρωσία, το 1998 και το 2000 αντίστοιχα και η ανακάλυψή τους επιβεβαιώθηκε από το Lawrence Livermore National Laboratory in California, ΗΠΑ. Οι ονομασίες των νέων στοιχείων είχαν προταθεί από τους ερευνητές που τα ανακάλυψαν και εγκρίθηκαν τελικά από τη Διεθνή Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC), προχθές 31 Μαΐου 2012. Tο Φλερόβιο και το Λιβερμόριο διασπώνται αυθόρμητα σχεδόν αμέσως μετά το σχηματισμό τους, γι΄αυτό και οι χημικές ιδιότητές τους είναι δύσκολο να μελετηθούν.Δες κι εδώ.

H συναρπαστκή πλευρά της Χημείας »

…Στο Ίδρυμα Ευγενίδου, όπου μετά από την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή του κοινού, οι δύο δημοφιλείς ενότητες επιστρέφουν για όσους δεν πρόλαβαν να τις παρακολουθήσουν! Έτσι κάθε Σάββατο και Κυριακή του Ιουνίου και του Ιουλίου, στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, ανακαλύπτετε τη συναρπαστική πλευρά της Χημείας και όχι μόνο! Στην επίδειξη πειραμάτων αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει φωτιά χωρίς… νερό! Στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα δικά τους πειράματα και να πάρουν μια γεύση από τη ζωή σε ένα εργαστήριο Βιοχημείας. Το απόγευμα τη σκυτάλη παίρνει η φυσική με μια διαδραστική αφήγηση για τη ζωή και το έργο του Άλμπερτ Αϊνστάιν! Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=2450&cnode=100

Σπεύσατε!

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων