Archive for Φεβρουάριος, 2009

Οι άνθρωποι περπατούν με τον ίδιο τρόπο (;) εδώ και 1,5 εκατ. χρόνια »

Πατημασιές ηλικίας 1,5 εκατομμυρίων ετών βρέθηκαν σε προσχωσιγενή πετρώματα (το πέτρωμα που έχει δημιουργηθεί με την έναπόθεση λάσπης) κοντά στην τοποθεσία Ιλερέτ της βόρειας Κένυας, Αφρική, και πιθανότατα πρόκειται για αποτύπωμα του homo erectus (πρωτοεμφανίστηκε πριν 1,9 εκατ. χρόνια) ή του homo ergaster, μιας πρώιμης μορφής του homo erectus. H ανακάλυψη έγινε από διεθνή ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Μάθιου Μπένετ του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπέρνμουθ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science». Για πρώτη φορά υπάρχουν πλέον επαρκή στοιχεία για το πόσο ανθρώπινα βάδιζε ο homo erectus. Βρέθηκαν δύο σειρές αποτυπωμάτων -εκ των οποίων το ένα από παιδί- σε χρονική απόσταση 10 000 ετών η μια από την άλλη, που έγιναν σε μια λασπώδη τότε όχθη ποταμού. Κρίνοντας από το μήκος του δρασκελισμού, το ύψος των ατόμων που τις άφησε, εκτιμάται ότι ήταν 1,77 μέτρα περίπου και, σήμερα, θα αγόραζε παπούτσια νούμερο «43» . Οι πατημασιές δείχνουν ένα πόδι όπου το μεγάλο δάκτυλο είναι παράλληλο με τα υπόλοιπα (αντίθετα με τους μεγάλους πιθήκους), μια στρογγυλή φτέρνα, καθώς και μια χαρακτηριστικά ανθρώπινη καμπύλη πέλματος. Οι πρώτοι πρόγονοί μας βάδισαν όρθιοι τουλάχιστον πριν 6 εκατ. χρόνια, αλλά αποτελεί ακόμα ζήτημα επιστημονικής αντιπαράθεσης πότε τα πόδια τους και το βάδισμά τους απέκτησαν τα σημερινά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, ξεφεύγοντας από το στιλ του χιμπαντζή. Το νέο εύρημα δείχνει ότι οι πρόγονοι του ήδη πριν από 1,5 εκατ. χρόνια περπατούσαν ανθρώπινα. Τα παλαιότερα αποτυπώματα βαδίσματος βρέθηκαν το 1978 στην Τανζανία, Αφρική, χρονολογούνται πριν 3,75 εκατ. χρόνια και ανήκαν σε ένα πιο πρωτόγονο πρόγονο του ανθρώπου, τον αυστραλοπίθηκο afarensis (πρωτοεμφανίστηκε πριν 4 εκατ. χρόνια και είχε εξαφανιστεί μετά από 2 εκατ. χρόνια), ο οποίος βάδιζε επίσης όρθιος. Είναι όμως μικρότερου μεγέθους, με μικρότερη καμπύλη πέλματος και έχουν πιο πιθηκοειδή δάκτυλα. Ο homo erectus, στον οποίο ανήκουν τα νέα αποτυπώματα, είχε μικρότερο εγκέφαλο από τους σημερινούς ανθρώπους, αλλά ήταν ο πρώτος πρόγονός μας που είχε γενικά συγγενικές σωματικές αναλογίες – αλλά με μακρύτερα πόδια και κοντύτερα χέρια -σε σχέση με τον homo sapiens.

Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_27/02/2009_269232

Πρωτιές και μακρυά από εμάς! »

Η ελληνικής καταγωγής Σούλα Μπένετ το γένος Παναγιωτίδη, καθηγήτρια για 20 ολόκληρα χρόνια στο δημόσιο γυμνάσιο-λύκειο Northcote High της Μελβούρνης, βραβεύτηκε ως η καλύτερη καθηγήτρια φυσικοχημείας της Αυστραλίας! To βραβείο αυτό θεωρείται και είναι το κορυφαίο βραβείο για καθηγητές του κλάδου στην Αυστραλία. Από το 2001, αφότου ανέλαβε τη θέση της υπεύθυνης μαθημάτων Θετικής Κατεύθυνσης στο σχολείο, οι τάξεις των μαθητών των τελευταίων δύο τάξεων Γυμνασίου που επιλέγουν τις θετικές επιστήμες διπλασιάστηκε (δες κι εδώ). Στην Ελλάδα βέβαια, όπου όλοι είμαστε ίσοι και ικανοί στη δημόσια εκπαίδευση σύμφωνα με τα συνδικαλιστική οριοθέτηση από τη δεκαετία του ΄80 κι εδώ, πού να έχει τέτοια τύχη ο οποιοσδήποτε ικανός/ή εκπαιδευτικός δημόσιου σχολείου, από τους πάμπολλους που υπάρχουν?

Πηγή: http://www.alfavita.gr/typos/typos26_2_9_1120.php

Το εγχειρίδιο του e-επιχειρείν »

Ο «noir» προφήτης του cyberpunk Αμερικανο-καναδός συγγραφέας Γουίλιαμ Γκίμπσον είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι το Διαδίκτυο είναι χάσιμο χρόνου (!) και αυτό ακριβώς είναι που το κάνει να αξίζει. Το μέλλον και η ιστορία όμως ήρθαν να τον διαψεύσουν. Οταν το Google ? των τριανταπεντάχρονων σήμερα Sergey Brin και Larry Page? απασχολεί περισσότερους από 24.000 εργαζομένους και το Facebook του εικοσιτετράχρονου Mark Zuckerberg περί τους 700, τότε μόνο για χάσιμο χρόνου δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Η ουσία μάλιστα είναι ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι της γενιάς των 700 ευρώ στρέφουν το βλέμμα τους στον παγκόσμιο ιστό, για να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Φυσικά, το να διαθέτει κανείς ένα δυνατό υπολογιστή, μια γρήγορη σύνδεση και μια έξυπνη ιδέα μπορεί να είναι μια καλή αρχή, δεν αρκεί όμως. Περισσότερες χρηστικές ιδέες εδώ.

Οι παρενέργειες του Facebook και του ΡlayStation στα παιδιά »

Η συνεχής ενασχόληση των παιδιών με τις παιχνιδοκονσόλες μπορεί να προκαλέσει ακόμη και δερματικές παθήσεις! Eλβετοί ερευνητές κάνουν λόγο για μια νέα διαταραχή που έλαβε το όνομα «ΡlayStation palmar hidradenitis» (ιδραδενίτιδα της παλάμης οφειλόμενη στο ΡlayStation) και η οποία προκαλεί επώδυνα έλκη στις παλάμες των χρηστών. Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης περιγράφουν την περίπτωση ενός 12χρονου κοριτσιού το οποίο εμφάνισε κόκκινους όζους στις παλάμες εξαιτίας της έκκρισης ιδρώτα από την πολύωρη χρήση παιχνιδοκονσόλας. Την ίδια στιγμή στη Βρετανία, μια έγκριτη ειδικός, η Βαρόνη Γκρίνφιλντ, η οποία κατέχει την έδρα της Συναπτικής Φαρμακολογίας στο Κολέγιο Λίνκολν της Οξφόρδης, τόνισε σε ομιλία της στη Βουλή των Λόρδων ότι οι δικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Βebo και το Τwitter προκαλούν αλλαγές στον εγκέφαλο των παιδιών. Σύμφωνα με τη Βαρόνη Γκρίνφιλντ το μέσο μυαλό του 21ου αιώνα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα μυαλό που χαρακτηρίζεται από διάσπαση της προσοχής, επίδειξη εντυπωσιασμού, ανικανότητα του ατόμου να δείχνει συμπόνια και ασταθή αίσθηση της ταυτότητάς του.

Πηγή:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=256775

Πανεπιστημιακών εκλογών καμώματα… »

Το κλίμα έντασης στις προσυνεδριακές διαδικασίες για την εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ καταδεικνύεται και από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο σύλλογο της σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Παν. Κρήτης. Εκεί οι εκπρόσωποι της «Κίνησης Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης» (ΚΙΠΑΝ) κατηγορούν τους εκπροσώπους της Συσπείρωσης για νοθεία. Η ΚΙΠΑΝ (ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητοι) επίσης ζητά την επανάληψη των εκλογών στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Παν. Αθηνών καθώς, παρότι η Συσπείρωση (ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.) και η ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) πήραν λιγότερες ψήφους από το τρίτο (πολυσυλλεκτικό) ψηφοδέλτιο, τους δόθηκαν τελικά περισσότεροι εκλέκτορες!

Πηγή:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_24/02/2009_304650

Επιμορφωτές β΄ επιπέδου σε τιμή ευκαιρίας, 50% κάτω! »

Ψηφίστηκε η αναμενόμενη τροποποίηση για την ? επί τέλους ? πληρωμή των επιμορφωτών, καταχωρητών κτλ.στα ΚΣΕ που συμμετείχαν στην επιμόρφωση β΄επιπέδου στις ΤΠΕ. Μόνη διαφορά, στο σχετικό άρθρο 21 του ν. “Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου και άλλες διατάξεις”, μόνο που ο σχετικό άρθρο 21 προσδιορίζει ότι: «Η αμοιβή (?) επιμεριζόμενη κατά μήνα, δεν μπορεί να είναι ανώτερη από το ήμισυ των μηνιαίων αποδοχών της οργανικής τους θέσης και αφορά απασχόληση εκτός των ωρών εργασίας και σε χρόνο που δεν καλύπτεται από υπερωριακή απασχόλη­ση.» Τουτέστι εάν κάποιος δούλεψε εξ ολοκλήρου ένα πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές περίπου 3700? για να το πληρωθεί! Κι επειδή αυτό το απίθανο δε συμβαίνει, θα πληρωθεί το ποσό που ? ήμαρτον- του αναλογεί σύμφωνα πάντα με το νόμο και την απόφαση του ΓΛΚ?Με άλλα λόγια επιμορφωτές β΄ επιπέδου σε τιμή ευκαιρίας, 50% κάτω! Τις πταίει; Προφανώς η ΕΥΕ του ΥΠΕΠΘ που είχε γνώση του θέματος (ή το ψυλλιαζόταν?) και δεν (μας) ενημέρωσε ?ότι στον κάθε επιμορφωτή αντιστοιχούσαν 50-70 ώρες από ένα πρόγραμμα – έτσι δε θάχαμε και το φαταουλισμό, πάρε όσα πιο πολλά προγράμματα μπορείς, κι άσε τους άλλους να κλαίγονται- για να μη γίνεις χωρίς λόγο ευεργέτης του ΥΠΕΠΘ… Για λοιπές περαιτέρω ενέργειες , συντονισμό δράσεων κτλ δες εδώ http://b-epipedo.cti.gr/portal/forum/viewtopic.php?t=132

To σχέδιο προτάσεων των πρυτάνεων για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ »

«Οι πρωτοετείς φοιτητές παρουσιάζουν αδυναμία παρακολούθησης των βασικών πανεπιστημιακών μαθημάτων, μαθήματα στα οποία έχουν εξεταστεί για την εισαγωγή τους». «Βασικός στόχος πρέπει να είναι οι νεοεισαχθέντες φοιτητές να έχουν γνώσεις περισσότερο σφαιρικές και υψηλότερου επιπέδου σε επιμέρους βασικά μαθήματα όπως μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία, ιστορία, λογοτεχνία, αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατόπιν ριζικού επανασχεδιασμού», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στις προτάσεις της στο «διάλογο για την παιδεία» η επιτροπή των πρυτάνεων. Να σημειώσω εδώ ότι παρόμοιες διαπιστώσεις είχαν διατυπωθεί και στις αρχές της δεκαετίας του 1920 από το ΕΜΠ, οι οποίες, τότε, οδήγησαν σταδιακά στην κατάργηση της μέχρι τότε ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ? Πιο συγκεκριμένα επιτροπή της Συνόδου των Πρυτάνεων προτείνει:
– Το σημερινό σύστημα εθνικών εξετάσεων, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και συμμετοχή στα εξεταζόμενα θέματα καθηγητών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεωρείται αντικειμενικό και αδιάβλητο και πρέπει να συνεχιστεί.
– Η βάση του «10» πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί και ο βαθμός του Λυκείου να μη λαμβάνεται υπόψη.
– Οι εξετάσεις για τα ΑΕΙ πρέπει να διενεργούνται μετά τις απολυτήριες εξετάσεις του Λυκείου και με όσους λαμβάνουν το απολυτήριο.
– Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε περιορισμένο αριθμό μαθημάτων (4 – 6), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο που θα επιλέγουν.
– Κάθε υποψήφιος θα επιλέγει Τμήματα αποκλειστικά από ένα επιστημονικό πεδίο (π.χ. Νομικής, Φυσικομαθηματικής, Φιλοσοφικής, Ιατρικής, κ.λπ.).
– Τα επιστημονικά πεδία θα επαναπροσδιοριστούν από τα ΑΕΙ και φυσικά θα είναι πολύ περισσότερα από τα 5 που ισχύουν σήμερα.
– Για κάθε επιστημονικό πεδίο θα ορίζονται τα εξεταστέα μαθήματα και η ύλη αυτών.
– Η εξεταστέα ύλη θα αποδεσμευθεί από την ύλη της Γ΄ Λυκείου, θα διευρυνθεί και θα περιλαμβάνει συμπυκνωμένες τις βασικές γνώσεις από το σύνολο της ύλης που διδάχθηκε ο υποψήφιος στο Λύκειο. Η ύλη αυτή θα έχει σχέση με τις προαπαιτούμενες γνώσεις του κάθε επιστημονικού πεδίου στα επιμέρους μαθήματα. Η εξεταστέα ύλη κάθε επιστημονικού πεδίου θα καθοριστεί ύστερα από συνεργασία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) και των αντίστοιχων Τμημάτων των ΑΕΙ.
– Η εισαγωγή των φοιτητών να γίνεται αρχικά σε Σχολές και μετά το πρώτο έτος, ανάλογα με τις επιδόσεις, να επιλέγεται το Τμήμα. Με το σύστημα αυτό θα περιοριστεί σημαντικά η «χαλάρωση» και η «αδιαφορία» πρωτοετών φοιτητών που έχει σοβαρές συνέπειες στη συνέχεια των σπουδών τους.
– Να δημιουργηθεί μητρώο πιστοποιημένων βαθμολογητών από καθηγητές που διαθέτουν εμπειρία ή έχουν λάβει ειδική επιμόρφωση και αξιολογούνται ετησίως με βάση την επίδοσή τους.
– Να ψηφιοποιούνται για λόγους διασφάλισης της διαφάνειας, τα γραπτά δοκίμια ώστε να καθίσταται δυνατή η πρόσβαση του κάθε υποψήφιου στο γραπτό του μέσω του Διαδικτύου με χρήση ειδικού προσωπικού κωδικού.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100059_22/02/2009_304467

Αντικειμενικότητα vs καταλληλότητας »

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφ. Καθημερινή «Η εργασιακή και οικονομική αποκατάσταση αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια ένα από τα πλέον βασικά κριτήρια για την είσοδο των νέων στις αστυνομικές σχολές μέσω της διαδικασίας των Πανελληνίων. Όπως όμως διαπιστώνουν σήμερα οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., παρότι η συγκεκριμένη διαδικασία εξασφάλισε στην Αστυνομία προσωπικό με καλύτερο μορφωτικό επίπεδο, δε βελτίωσε τις επιχειρησιακές της επιδόσεις που αναδεικνύονται στην «αχίλλειο πτέρνα» του Σώματος. Πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν τις αστυνομικές σχολές με κριτήριο τη σιγουριά που προσφέρει μια θέση στον δημόσιο τομέα. Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς έχει κόστος για την Αστυνομία (?)»Προτείνουν, λοιπόν, την καθιέρωση διαδικασιών που θα αξιολογούν τις αληθινές δεξιότητες και ικανότητες των σπουδαστών για το επάγγελμα του αστυνομικού. Κάτι που είχαμε επισημάνει σε παλαιότερο post στο οποίο διερωτόμαστε εν κατακλείδι :Μήπως πρέπει να υπάρχουν κι άλλα επιπρόσθετα κριτήρια για τις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές (πλην της εντοπιότητας με τον εκάστοτε υπουργό Δημόσιας Τάξης, όπως συνέβαινε τα παλιά καλά χρόνια, πράγμα που οδήγησε την εισαγωγή μέσω των τότε Γενικών εξετάσεων?).Κάποιοι, ίσως, πρέπει να ξανασκεφτούν το θέμα έτσι, ώστε οι αστυνομικοί να μην περιμένουν πρώτα να φύγει ο κλέφτης κι ύστερα να επιληφθούν του συμβάντος, όπως, φευ, πολλές φορές συμβαίνει?Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό, δηλαδή, ότι μπορούμε να κοιμούμαστε αν-ήσυχοι (!) Πώς θα «κοιμόμαστε» άραγε όταν «οι περισσότεροι πρωτοετείς φοιτητές στα παιδαγωγικά τμήματα βρέθηκαν εκεί επειδή δεν εισήχθησαν σε σχολή της επιλογής τους! Και μάλιστα, δηλώνουν ανοικτά ότι στόχος τους είναι να βρουν γρήγορα δουλειά και να μονιμοποιηθούν στο Δημόσιο!» (το σχετικό, παλαιότερο, post εδώ) ?Πάντως τις αιτήσεις για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ήδη υπέβαλαν οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς.

Μια ”tech” τάξη για μίμηση! »

«Με λένε Σταθούλα, είμαι 12 ετών και μένω στον Κισσό. Η δεύτερη κολλητή μου φίλη είναι η Μαρίνα, γιατί ο πρώτος είναι το λάπτοπ. Από τη στιγμή που το έπιασα στα χεριά μου τρελάθηκα, είναι τέλειο. Σήμερα κάναμε για πρώτη φορά κανονικό μάθημα με το λάπτοπ, ήταν κάτι το διαφορετικό. Μπορούσαμε να έχουμε έναν φάκελο που θα είχε τα βιβλία και έναν φάκελο που μπορούσαμε να γράφουμε τις απαντήσεις από τις ασκήσεις του βιβλίου». Η Σταθούλα είναι ένα από τα 13 παιδιά της Στ΄«tech» τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου στο Μούρεσι του Πηλίου, όπου για πρώτη φορά και με πρωτοβουλία του δασκάλου της τάξης Μανώλη Χειλαδάκη και τη συνδρομή της διευθύντριας Πολυξένης Μήτσιου (των λοιπών υπηρεσιακών παραγόντων ?συναινούντων) δημιουργήθηκε η πρώτη ψηφιακή τάξη στη χώρα μας (δες εδώ)! Δε με εντυπωσίασε η θετική στάση των παιδιών, ήταν αναμενόμενη άλλωστε, αλλά η στάση των γονέων, οι οποίοι σύμφωνα τον πρωτοπόρο δάσκαλο «…ήταν στο σύνολό τους πολύ δεκτικοί και τους άρεσε η ιδέα. Οι περισσότεροι είναι νέοι άνθρωποι και έχουν καταλάβει τη σπουδαιότητα του μέσου. Κακά τα ψέματα. Όσο και να μην το θέλουμε, στο κοντινό μέλλον έτσι θα γίνονται τα μαθήματα».Κι αυτό επειδή, όταν περίπου πριν πέντε χρόνια παρουσίασα σε συνέδριο για τις ΤΠΕ στην εκπαίδευση μια πρόταση για την εισαγωγή/μελλοντική αντικατάσταση του γνωστού κλασικού βιβλίου από το αντίστοιχο ηλεκτρονικό (δες εδώ) το αρχικό πάγωμα του ακροατηρίου διαδέχθηκαν ερωτήσεις του τύπου ”και με τις εξετάσεις τι θα γίνει;” το γνωστό πρόβλημα εκπαιδευτικών, γονιών και των …υπουργικών διαλόγων για την παιδεία! Καλή επιτυχία στο πείραμα/ διδακτική πρόταση της tech τάξης του πηλιορείτικου Μούρεσι, μιας προσπάθειας προς μίμηση!

Tabula rasa, αξιολόγηση και…ΑΣΕΠ! »

Στην Ελλάδα του στρουθοκαμηλισμού και του εύκολου βολέματος, το πρώτο δείγμα εξωτερικής αξιολόγησης ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αποτελεί είδηση πρώτου μεγέθους σύμφωνα με δημοσίευμα της εφ. Καθημερινή. Παρά τη σθεναρή, πολυετή αντίδραση ηχηρών μειοψηφιών πανεπιστημιακών και φοιτητών να αξιολογηθούν, ήδη τα πρώτα πέντε τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους?Πρόκειται για το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθηνών και το τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Κρήτης. Διδάσκοντες και φοιτητές, αφού ολοκλήρωσαν οι ίδιοι -μέσω των αρμοδίων επιτροπών- την εσωτερική αξιολόγηση (καταγραφή της κατάστασης σε υποδομές, προσωπικό, έργο), αξιολογήθηκαν και από εξωτερικούς κριτές – Έλληνες και ξένους πανεπιστημιακούς του ιδίου επιστημονικού αντικειμένου?Η βασική αδυναμία που προκύπτει είναι το… καθεστώς χαλαρότητας που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η μεγάλη μερίδα των φοιτητών και των σπουδαστών δεν παρακολουθούν σταθερά τις σπουδές τους, ενώ οι συχνές διακοπές λόγω καταλήψεων δυσχεραίνουν τη λειτουργία του ιδρύματος και δεν επιτρέπουν τη δημιουργία του απαραίτητου ακαδημαϊκού κλίματος. Ενδεικτικά, μεταξύ των πέντε, υπάρχει τμήμα όπου ο μέσος όρος αποφοίτησης των σπουδαστών του είναι τα 8 χρόνια (περισσότερα εδώ). Ως προς την αξιολόγηση των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του διδακτικού τους προσωπικού – φαίνεται ότι επί του παρόντος, ανατέθηκε στον ?ΑΣΕΠ -οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις ( ν. 2986/2002 κ.α.) παραμένουν ανενεργές! Έτσι, στις πρόσφατες εξετάσεις εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ ενδιαφέρον είχαν οι ερωτήσεις 30 και 31 (και οι απντήσεις τους). ”Τα τελευταία χρόνια συζητείται έντονα η συμμετοχή των γονέων και των μαθητών στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού. Ποια από τις απόψεις που καταγράφονται στις επόμενες δύο ερωτήσεις (30 και 31) σχετικά με τη συμμετοχή των γονέων και των μαθητών είναι η ορθή;
Συμμετοχή των γονέων στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών:
α) Οι γονείς δεν πρέπει να συμμετέχουν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, γιατί δε διαθέτουν παιδαγωγική και διδακτική κατάρτιση.
β) Οι γονείς δεν πρέπει να συμμετέχουν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, γιατί θα κρίνουν τον εκπαιδευτικό σύμφωνα με τη βαθμολογία που θα έχει δώσει στα παιδιά τους;
γ) Οι γονείς πρέπει να συμμετέχουν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, γιατί με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα πρόσθετο κίνητρο για μεθοδικότερη εργασία από τη μεριά του εκπαιδευτικού.
δ) Οι γονείς πρέπει να συμμετέχουν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, γιατί αυτό γίνεται και σε άλλες χώρες.
Συμμετοχή των μαθητών στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών:
α) Οι μαθητές πρέπει να συμμετέχουν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, γιατί γνωρίζουν άμεσα τις διδακτικές ικανότητες και τη συμπεριφορά των διδασκόντων.
β) Οι μαθητές δεν πρέπει να συμμετέχουν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, γιατί δεν είναι αντικειμενικοί στην κρίση τους και θα τους αξιολογούν σύμφωνα με τη βαθμολογία που τους δίνουν.
γ) οι μαθητές δεν πρέπει να συμμετέχουν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, γιατί έτσι θα διαταραχθούν οι σχέσεις μεταξύ μαθητών καθηγητών.
δ) Οι μαθητές δεν πρέπει να αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς τους, γιατί θα έχουν αρνητικές συνέπειες στην βαθμολογία.”
Οι απαντήσεις που το ΑΣΕΠ θεώρησε σωστές είναι για την ερώτηση 30 είναι το ( γ) και για την ερώτηση 31 είναι το (α). Συνεπώς ένα από το θέματα του ?tabula rasa? διαλόγου για την παιδεία ήδη απαντήθηκε!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση