Archive for Μάρτιος, 2009

Δέκα συν ένας οικολογικοί μύθοι »

Επ΄ ευκαιρία της «Ώρας της Γης» και τις περί αυτής θέσεις κι αντιθέσεις, αξίζει νομίζω, η αναδημοσίευση των «Δέκα οικολογικών μύθων» από την εφ. Τα Νέα, όπου η συνέντευξη-ρεπορτάζ με τον «αιρετικό» Νίκο Μάργαρη, καθηγητή στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διαβάστε τη- κι ας την έχουμε υπόψη όταν συζητούμε για περιβαλλοντικές δραστηριότητες:
«Αρκεί συνήθως μια μεγάλη πυρκαγιά για να ανάψει η συζήτηση. Για τη σχέση μας με το περιβάλλον και την οικολογική μας συνείδηση. Στη συζήτηση αυτή χωράνε πολλά στοιχεία και ακόμη περισσότερες απόψεις. Χωράνε, όμως, και πολλοί μύθοι, ισχυρίζεται ο Νίκος Μάργαρης, και μεταφέρει τον αντίλογο για δέκα από αυτούς.
1. Η Ελλάδα δεν δικαιούται να κάνει οποιαδήποτε σκέψη για πυρηνικά εργοστάσια, επειδή είναι σεισμογενής περιοχή.
«Αυτή είναι μια πρόταση που αργά ή γρήγορα βρίσκει τη θέση της σε ένα από τα πολλά τηλεοπτικά πάνελ, όταν καλούνται να ζυγίσουν το δίκαιο και το άδικο του συγκεκριμένου ζητήματος. Μπροστά της, μάλιστα, υποχωρούν ακόμη και σημαντικότερα επιχειρήματα υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης. Οι γνωστές υπερβολές… Εάν ίσχυε κάτι τέτοιο, οι Ιάπωνες θα έπρεπε να έχουν κλείσει από καιρό τα δικά τους πυρηνικά εργοστάσια.»
2. Η αναδάσωση από όλους τους φορείς αρκεί για να σώσουμε τα δάση.
«Ο αντίλογος ξεκινάει με ένα παράδειγμα από τη δεκαετία του 1990: τη μεγάλη πυρκαγιά στο Άγιον Όρος. Μετά την κατάσβεσή της –με τη βοήθεια Γερμανών δασοπυροσβεστών– έπεσαν όλοι, καθηγητές, περιβαλλοντικές οργανώσεις, για να κάνουν αναδάσωση. Ευτυχώς τότε οι μοναχοί δεν άφησαν κανέναν να προχωρήσει. Ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Όχι μόνο επανήλθε το δάσος καλύτερα από πριν, αλλά και μια αρρώστια που είχαν οι καστανιές εξαφανίστηκε. Το δάσος, δηλαδή, αναγεννήθηκε. Αυτό τι σημαίνει; Ότι υπάρχει μια ενδογενής δυνατότητα αναγέννησης. Εκτός εάν το δάσος καταπατηθεί ή βοσκηθεί. Στην Ελλάδα συμβαίνουν όλα μαζί: οι βοσκοί ανεβάζουν τα γίδια για να βοσκήσουν και οι υπόλοιποι πηγαίνουν για αναδάσωση, με αποτέλεσμα να ανοίγουν τεράστιες λακκούβες για ένα πευκάκι σε ένα σημείο που κατά τ’ άλλα φυτρώνουν πέντε πευκάκια από μόνα τους. Αλλά κοιτάξτε και κάτι άλλο. Καλεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός τους πολίτες για αναδάσωση με πεύκα στην Αμυγδαλέζα. Σκέφτομαι, λοιπόν, γιατί τη λένε “Αμυγδαλέζα” και όχι “Πευκέζα”; Προφανώς επειδή έχει πολλές αμυγδαλιές… Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι δεν ταιριάζουν όλα τα δέντρα σε όλους τους χώρους. Οι πρόσκοποι φυτεύουν πεύκα, τα ΚΑΠΗ ευκάλυπτους, η ΑΧΕΠΑ άλλα είδη, χωρίς προσυνεννόηση. Αυτό που γίνεται στο τέλος είναι μια κουρελού με απρόβλεπτες συνέπειες. Κι αυτό γιατί το πεύκο βάζει φωτιά στα διπλανά του δέντρα. Αυτό έγινε στο Πήλιο, που δεν είχε ποτέ αυτό το είδος. Πήγαν, όμως, οι δασολόγοι το 1990, ξερίζωσαν μια ολόκληρη περιοχή, έβαλαν πεύκα και μέχρι σήμερα καίγονται. Αυτό που βλέπετε κάθε καλοκαίρι να καίγεται στο Πήλιο είναι εκείνα τα παλιά πεύκα της “αναδάσωσης”».
3. Τα κράτη που υπογράφουν το Πρωτόκολλο του Κιότο έχουν καλύτερη περιβαλλοντική πολιτική.
«Ουσιαστικά, εκείνο που υπογράφει μια χώρα είναι ότι θα τηρήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να πει κανείς ότι δεν υπογράφει παρά να το αγνοήσει στη συνέχεια. Πέρα από αυτό, όμως, για να μειώσεις τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα –αυτό που προβλέπει το Πρωτόκολλο–, μπορείς να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα. Κυρίως να σταματήσεις την παραγωγή ηλεκτρισμού. Ξέρετε ποιες είναι οι δύο αποδοτικότερες μέθοδοι για να ξεκινήσει κανείς; Τα πυρηνικά εργοστάσια και οι υδατοπτώσεις. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει στην Ελλάδα εάν τολμήσει κανείς να προχωρήσει με την πυρηνική ενέργεια…»
4. Όταν αποκτήσουμε Εθνικό Κτηματολόγιο, θα σταματήσουν οι πυρκαγιές.
«Υποτίθεται επειδή θα σταματήσουν οι καταπατήσεις. Στη Ρόδο και την Κέρκυρα, όμως, που έχουν ήδη Κτηματολόγιο, έχουν σταματήσει οι πυρκαγιές; Για να μην αναφέρω τα παραδείγματα της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας που διαθέτουν Κτηματολόγιο. Οι πυρκαγιές, άλλωστε, είναι φυσιολογικό φαινόμενο στη Μεσόγειο και στις περιοχές της υδρογείου που έχουν μεσογειακό κλίμα: την Καλιφόρνια, στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας (ο Μαγγελάνος έβλεπε τις φωτιές όταν πέρασε από εκεί), την Αυστραλία και τη Χιλή. Σε όλα αυτά τα μέρη τα οικοσυστήματα είναι προσαρμοσμένα ώστε να επανέρχονται. Δεν οφείλονται λοιπόν οι πυρκαγιές σε καταπατήσεις ή εμπρησμούς, όπως λέγεται κατά κόρον. Μπορεί να ξεκινούν από ανθρώπινη αμέλεια, όπως η γιαγιά που άναψε τον υπαίθριο φούρνο στην Πελοπόννησο το 2007, σε έναν κάφρο Νεοέλληνα που πετάει το τσιγάρο του ή σε ένα σκουπιδαριό που αναφλέγεται».
5. Τα δάση στην Ελλάδα συνεχώς μειώνονται.
«Δυστυχώς για τους πεσιμιστές και τις Κασσάνδρες, τα δάση στην Ελλάδα αυξάνονται, έστω και σε μικρά ποσοστά. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από δορυφόρους. Εκείνο που παρατηρείται, από την άλλη, είναι μια προϊούσα ερημοποίηση, κυρίως στα νησιά. Κι αυτό γιατί εγκαταλείφθηκαν οι αναβαθμίδες και οι καλλιέργειες. Μετά την εγκατάλειψή τους επανήλθαν οι βοσκές που ερημώνουν το τοπίο. Εξαιτίας τους χάνονται τόνοι νερού και πολύτιμοι φυσικοί πόροι».
6. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει από το δημοτικό σχολείο.
«Η απάντηση είναι “όχι”. Διότι αυτοί που ασχολούνται δεν γνωρίζουν τίποτε από περιβαλλοντική εκπαίδευση. Δείτε ποιοι κάνουν αυτά τα μαθήματα: από τους φιλολόγους μέχρι τους καθηγητές Φυσικής ή Οικιακής Οικονομίας. Ξέρετε τι διδάσκουν στα παιδιά; Στους μεν μαθητές της Αθήνας ότι ζουν σε διαμερίσματα-κλουβιά, είναι αλλοτριωμένοι καταναλωτές, όλα τα προϊόντα των φαστφουντάδικων είναι επιβλαβή για την υγεία. Θυμούνται οι ίδιοι τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούσαν όταν άφησαν το χωριό τους και ήρθαν στην πρωτεύουσα; Όσο για τους μαθητές της περιφέρειας, μαθαίνουν ότι είναι έγκλημα να κουβαλάς ένα σακί με λίπασμα – πράγμα που κάνει ο πατέρας τους.Εκείνο που χρειάζεται δεν γίνεται πουθενά. Αντιθέτως, είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην επαρχία να χρησιμοποιούν τα παιδιά σαν “ζωντανή διαφήμιση” οικολογικών εκστρατειών. Το έχω δει στο Βόλο: τρίχρονα αγόρια με πανό που γράφουν “Όχι άλλο διοξείδιο”. Είναι δυνατόν αυτό να το έχει σκεφτεί ένα παιδί τριών ετών; Όπως και μια έκθεση μαθητή που έχω διαβάσει, όπου θεοποιούνταν τα παλιά ξύλινα παιχνίδια κόντρα στα σημερινά ψεύτικα. Προφανώς την είχε γράψει ο δάσκαλος».
7. Οικολογία και οικονομική δραστηριότητα είναι δύο έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους.
«Τότε πρέπει να καταργήσουμε τις ιχθυοκαλλιέργειες, που έτσι κι αλλιώς τις κατηγορούν ότι επιβαρύνουν το περιβάλλον (ενώ υπάρχουν δύο πανεπιστημιακές μελέτες που αποκλείουν κάτι τέτοιο). Κι όμως, είναι μία από τις λύσεις για την κλιματική αλλαγή. Για να παραχθεί ένα κιλό ψάρια από τις ιχθυοκαλλιέργειες, χρειάζονται δύο τόνοι νερό. Για ένα κιλό βοδινό χρειάζονται 14 τόνοι. Αφήστε που, αν βάλουμε όλες αυτές τις καλλιέργειες μαζί, δεν φτάνουν σε μέγεθος τη μισή Σκιάθο. Ένα άλλο παράδειγμα καλής συνεργασίας οικονομίας και οικολογίας αφορά στα φράγματα: η πρόταση είναι όποιο νέο φράγμα κατασκευάζεται να μετατρέπεται εύκολα σε υγροβιότοπο. Υπ’ όψιν ότι το κόστος για κάτι τέτοιο είναι πολύ χαμηλό. Αλλά και στον Υμηττό γιατί να μην μπορούν να μπουν αναψυκτήρια που θα εξυπηρετούν τους περιπατητές; Ή σκεφτείτε πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να είναι τα πωλητήρια των αρχαιολογικών μας χώρων εάν δεν υπήρχε αυτή η καχυποψία και μεμψιμοιρία για οποιαδήποτε κερδοφόρα δραστηριότητα».
8. Η κατασκευή μεγάλων έργων μόνο αρνητικές συνέπειες έχει για το περιβάλλον.
«Το καλύτερο παράδειγμα είναι της λίμνης Κερκίνης. Πρόκειται για ένα φράγμα που κατασκευάστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στον ποταμό Στρυμόνα τη δεκαετία του 1930. Έγινε μάλιστα από την πολυεθνική αμερικανική εταιρεία ΟΥΛΕΝ με σκοπό την άρδευση του κάμπου των Σερρών.Σήμερα έχει εξελιχθεί στον καλύτερο ελληνικό υγροβιότοπο και ανήκει στην περίφημη σύμβαση Ραμσάρ. Τι νομίζετε ότι θα έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας εάν η πρόταση να κατασκευαστεί το φράγμα γινόταν στην εποχή μας; Κάποια στιγμή πρέπει και το Συμβούλιο να κατανοήσει ότι οι ενέργειές του θυμίζουν ακτιβιστική οργάνωση. Τη μεγαλύτερη ίσως της χώρας».
9. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε το περιβάλλον είναι η δημιουργία ολοένα και περισσότερων εθνικών δρυμών.
«Όχι. Η ιστορία αποδεικνύει ότι δεν προστατεύεται τίποτα, είτε το χαρακτηρίσεις “εθνικό” είτε όχι. Εκείνο που χρειάζεται να γίνει στην Ελλάδα είναι να λείψουν επιτέλους οι υπερβολές. Πάρτε το παράδειγμα του προγράμματος “Natura”, όπου συμμετείχα ως αναπληρωτής του Γιάννη Μπουτάρη.Το “Natura” δεν απαγορεύει καμία δράση: απλώς εφιστά την προσοχή όλων για συγκεκριμένες δράσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Ε, λοιπόν, πήγαν οι πανεπιστημιακοί σε 220 περιοχές για ενδεχόμενη ένταξή τους στο πρόγραμμα και επέστρεψαν με 225 προτάσεις. Όταν τα βάλεις όλα κάτω και προκύψει ένα 25% της Ελλάδας που εντάσσεται στο “Natura”, δεν καταφέρνεις κάτι. Το λογικό είναι να κάνεις επιλεγμένες και στοχευμένες κινήσεις. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεις καλύτερα».
10. Οι καλύτεροι γνώστες για τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες μιας περιοχής.
«Κατ’ αρχάς, καμία περιοχή στην Ελλάδα δεν προστατεύεται με ιδανικό τρόπο. Και συνήθως εκείνοι που αντιδρούν περισσότερο είναι οι κάτοικοι. Και συνήθως εκείνοι που κάνουν τη μεγαλύτερη φασαρία –στα όρια του τραμπουκισμού– είναι οι ψαράδες. Για να καταλάβετε, οι ψαροκασέλες έχουν απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και δέκα χρόνια. Κι όμως, οι δικοί μας ψαράδες επιμένουν να χρησιμοποιούν αυτούς τους φορείς μικροβίων και να επιτίθενται από την άλλη στις ιχθυοκαλλιέργειες, ότι τάχα δεν παράγουν υγιεινά ψάρια. Φανταστείτε να περνάει ένα τρακτέρ σε μέγεθος Τζάμπο πάνω από ένα δάσος και να το γδέρνει. Αυτό ακριβώς κάνουν στη θάλασσα οι ψαράδες. Ας δούμε, όμως, και το παράδειγμα των αγροτών στη Θεσσαλία, όπου ένα κιλό βαμβάκι στοιχίζει δύο τόνους νερό. Η διεθνής τιμή του οποίου είναι 30 λεπτά, ενώ οι Έλληνες το πουλάνε 1 ευρώ και κλείνουν και τους δρόμους».
11. Τα αιολικά πάρκα είναι η πιο εύκολη και φτηνή λύση για την παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα.
«Ξέρετε πόσα δικαιολογητικά χρειάζεται ένας ιδιώτης για την εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας; Αρκεί να σας πω ότι το βάρος τους φτάνει τα 65 κιλά!»

Περί του μαθήματος των Θρησκευτικών… »

Η Ιερά Σύνοδος (δες εδώ) αποφάσισε και ζητά, μεταξύ άλλων, από το ΥΠΕΠΘ την αύξηση (!) των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των Θρη­σκευτικών σε όλους τους τύπους σχολείων της Δ.Ε. αλλά και το διορισμό Θεολόγων και στην Πρωτοβάθμια Έκπαίδευ­ση “διά την διδασκαλίαν του μαθήματος των Θρησκευτικών, ως συμ­βαίνει με τους Καθηγητάς Ξένων Γλωσσών, Φυσικής Αγωγής και Μου­σικής διά τα αντίστοιχα μαθήματα.” Μου φαίνεται ότι όταν διατυπώνονται τέτοια αιτήματα ή αν εισακουστούν τέτοιες απόψεις, λίγο θα απέχουν τα σχολεία μας από τα αντίστοιχα εκκλησιαστικά ή θα μετατραπούν σε τέτοια…Αν είναι δυνατό.Kαι προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος αύξησης των ωρών διδασκαλίας κάποιου από τα νυν διδασκόμενα μαθήματα στη Δ.Ε., αντίθετα, ευχαρίστως θα συζητούσα τη μείωση των ωρών διδασκαλίας τους!

Γιατί δεν έσβησα τα φώτα χθες… »

Σύμφωνα μες την εφ. Καθημερινή, περίπου ένα δισεκατομμύριο κάτοικοι σε όλο τον κόσμο κατέβασαν για μία ώρα τον διακόπτη χθες βράδυ 8.30 – 9.30 μ.μ. στην «Ώρα της Γης»- με γεια και με χαρά τους- την ετήσια «διαμαρτυρία» που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της οργάνωσης WWF από το 2007. Εγώ πάντως δεν κατέβασα το διακόπτη, επειδή δε με έπεισε ποτέ η οικολογική συνείδηση της όποιας WWF, Green Peace κλπ. «σωτήρων του πλανήτη» με …επιδοτούμενο MKO-προϋπολογισμό, που θα έτρεφε όλους τους λιμοκτονούντες της υποσαχάριας Αφρικής για κάμποσα χρόνια… Και λίγο με απασχόλησε η ανακοίνωση- πρόσκληση της διαχειρίστριας της πολυκατοικίας «να μαζευτούμε στο διαμέρισμά της την ώρα της Γης για εξοικονόμηση ενέργειας», όταν η καμπίνα του ασανσέρ έχει τέσσερα σποτ αναμμένα μέρα νύχτα κι οι γιρλάντες με τα made in China χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στο μπαλκόνι (της) μας φώτιζαν σχεδόν μέχρι …προχθές! Επίσης έχω αντίρρηση και δεν αποδέχομαι καλοπροαίρετες «εντολές» μορφής «ένα δισεκατομμύριο άτομα θα κάνουν ό,τι τους προτείναμε» – με χορηγό τη …CocaCola που φιγουράρει στην πρώτη σελίδα στον ιστότοπο της WWF. Στο τέλος τέλος, δε μιλάμε για την καταστροφή του πλανήτη (μάλλον φράγκο δε δίνουμε), για την επιβίωση ημών των καλοπερασάκηδων και κονομημένων μιλάμε…Στις παραγκουπόλεις της Γης κανείς δε το έχει πάρει χαμπάρι, κι ούτε πρόκειται…Εξάλλου, και που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι, τι έγινε, σβήστηκε από το Γαλαξία ο πλανήτης Γη; Μάλλον άρχισε η κυριαρχία των θηλαστικών…και τα «δεινά» του πολιτισμού μας. Και τέλος, διάβασα ότι 220 σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας συμμετείχαν. Μα λειτουργούν τα σχολεία Σάββατο βράδυ; Ούτε στις καταλήψεις…Στοιχεία και «εορτασμοί» για να έχουμε να λέμε.

Από τα Τρίκαλα στη…ΝΑSA! »

Ο Γιώργος Βαλογιάννης μαθητής του 4ου ΓΕΛ Τρικάλων, που πρώτευσε στο 14ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής 2009, τον ερχόμενο Ιούλιο θα μεταβεί για δέκα ημέρες στη NASA, εντελώς δωρεάν, με τη συνδρομή του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Αθηνών. Δηλώνει εραστής της αστρονομίας και είναι αποφασισμένος να ασχοληθεί επαγγελματικά, μετά από τις αντίστοιχες σπουδές. “Ανέκαθεν μου άρεσε η επιστήμη της αστρονομίας και η θέα του έναστρου ουρανού” και αφορμή στάθηκε η αγορά ενός τηλεσκοπίου στο γυμνάσιο, για να μελετήσει την ολική έκλειψη Ηλίου που παρακαλούθησε στο Καστελόριζο το 2006. Αυτό που τον γοητεύει στην αστρονομία, όπως και σε όλες τις φυσικές επιστήμες, είναι ότι μπορεί να γνωρίζει πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω του, αλλά και τους νόμους που διέπουν το σύμπαν. “Έτσι ο άνθρωπος συνειδητοποιεί τη θέση του σε αυτό”, τονίζει. Τον περασμένο Αύγουστο είχε λάβει μέρος στη 2η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής στην Ινδονησία και απέσπασε τιμητικό έπαινο.

Πηγή: http://www.liako.gr/news/home/5165-nasa.html

Αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ »

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαρακ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι επιμηκύνεται το ωράριο λειτουργίας των σχολείων και βελτιώνεται το σύστημα αμοιβών των εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος.«Κανένας δεν μπορεί να έχει την παραμικρή αμφιβολία: το μέλλον ανήκει στις χώρες που εξασφαλίζουν την καλύτερη εκπαίδευση για τους πολίτες τους και εμείς θα πράξουμε ότι πρέπει για να είμαστε μια τέτοια χώρα», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσινγκτον, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ημερών στην προεδρία.Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ως προς τη διδασκαλία στα αμερικανικά σχολεία των μαθηματικών και της γλώσσας και επισήμανε τον κίνδυνο να έχει αυτό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και του ανταγωνισμού.Ο πρόεδρος Ομπάμα πρόσθεσε ότι με τις αλλαγές που προωθούνται, το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα θα γίνει και πάλι πρότυπο για όλο τον κόσμο.Συμβαίνουν κι αλλού…δεν είμαστε οι μόνοι, μόνο που αποτελούμε πρότυπο όχι προς μίμιση, αλλά προς αποφυγή.

Πηγή:http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/03/2009_270605

Τελειόφοιτος και συνάμα πρωτάκι, σύμφωνα με το νόμο! »

Αντιγράφω από την εφ. Το Βήμα: ”(…) Μαθητής της Α΄ Λυκείου χάνει τον χρόνο του επειδή είχε περίπου 90 απουσίες, από τις οποίες 54 αδικαιολόγητες. Εφαρμόζει ο σύλλογος διδασκόντων πιστά τον νόμο. Την επόμενη χρονιά, ξανά στην Α΄ Λυκείου, ξαναχάνει τον χρόνο του για 118 απουσίες, επειδή είχε τέσσερις παραπάνω από το όριο. Ξανά ο σύλλογος εφαρμόζει πιστά τον νόμο. Ανεξαρτήτως εάν 6 απουσίες έγιναν χωρίς τη θέληση του μαθητή (αποβολή από τον λυκειάρχη), ανεξαρτήτως εάν 35 απουσίες έγιναν διότι ο μαθητής 10 μέρες νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο. Και μέχρι εδώ ας πούμε καλά, τηρήθηκε ο «νόμος» (…) Οι γονείς του μαθητή προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Και το Δικαστήριο αναστέλλει προσωρινά την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων. Ο μαθητής προάγεται στη Β΄ Λυκείου κανονικά με εξετάσεις, ανακοινώνεται αποτέλεσμα από το σχολείο, παρακολουθεί τη Β΄ Λυκείου κανονικά, προάγεται στην Γ΄ Λυκείου κανονικά, παρακολουθεί μέχρι τον Φεβρουάριο κανονικά την Γ΄ Λυκείου και τότε συμβαίνει το «θαύμα» (…)Ο σύλλογος διδασκόντων άρον άρον παίρνει την απόφαση να επανέλθει ο μαθητής στην Α΄ Λυκείου. Τώρα πώς είναι δυνατόν ο ίδιος σύλλογος να προάγει έναν μαθητή και να τον κρίνει ικανό να φτάσει στην Γ΄ Λυκείου, αλλά από την άλλη διοικητικά και [αυταρχικά] να τον τιμωρεί…” Εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα και λόγω του οξύμωρου της υπόθεσης (= παρ΄ ολίγον τελειόφοιτος της Γ΄ τάξης και συνάμα μαθητής της Α΄ τάξης), πρέπει να επέμβει το ΥΠΕΠΘ…Αλλά μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε και το θέμα της φοίτησης, μια και νομίζω ότι είμαστε η μοναδική χώρα της ΕΕ που έχει νομοθετήσει «δικαιολογημένες» και «αδικαιολόγητες» απουσίες …και κοπάνες.

Οι Βρετανοί μαθητές θα διδάσκονται το twitter, τα blogs και τη wikipedia στο δημοτικό! »

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian το εκπαιδευτικό προσχέδιο του Jim Rose, υπεύθυνου του Ofsted Office for Standards in Education, για τους μαθητές δημοτικού της Βρετανίας με έμφαση στην εκμάθηση των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων όπως τα blogs, το twitter και η wikipedia.To προσχέδιο του Sir Jim Rose που θα δημοσιευτεί επίσημα τον επόμενο μήνα περιλαμβάνει αλλαγές στην εκπαίδευση των μαθητών του δημοτικού και των βασικών γνώσεων που πρέπει να αποκτήσουν μέχρι τα έντεκα τους χρόνια. Το περιεχόμενο του σχεδίου χωρίζεται σε έξι βασικούς άξονες μάθησης και θα αντικαταστήσει τους δεκατρείς παραδοσιακούς άξονες του παρόντος. Οι άξονες είναι η κατανόηση της γλώσσας, η επικοινωνία, η περιβαλλοντική αγωγή, η σωματική και ψυχική υγεία και οι καλές τέχνες. Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στα μαθηματικά, την χρονολογική αντίληψη της ιστορίας, τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης και δικτύωσης αλλά και την ικανότητα να χειρίζονται το Διαδίκτυο και το περιβάλλον. Οι μαθητές θα μαθαίνουν να δημιουργούν ηχητικές και οπτικές εκπομπές (podcast), ιστολόγια (blogs) και να χρησιμοποιούν διαδικτυακούς τόπους όπως η wikipedia και το twitter. Καλούνται να αποκτήσουν, επίσης, άριστες γνώσεις πληκτρολόγησης και να μάθουν ορθογραφία μέσω του spellchecker. Ένα μάθημα που φαίνεται επίσης να έλειπε από τα σχολεία θα συμβουλεύει τους μαθητές πως να αντιμετωπίζουν θέματα της καθημερινότητας τους όπως η βία, οι ομάδες πίεσης και οι σχέσεις με την οικογένεια τους. Επίσης, αυτό το πρόγραμμα θα ενημερώνει για τη σωματική υγεία και τη διατροφή. Η γενική γραμματέας της ένωσης εκπαιδευτικών, Mary Bousted, εμφανίζεται ευχαριστημένη με τις προτάσεις επειδή οι μαθητές δείχνουν μεγαλύτερο ενθουσιασμό για πράγματα που τους χρησιμεύουν στην καθημερινή ζωή. Το ίδιο ευχαριστημένος, όμως, δε φαίνεται να είναι ο υπεύθυνος της Εθνικής Ένωσης Εκπαιδευτικών, John Bangs, που επισημαίνει ότι από τη μία μεριά δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε δημοφιλείς και ίσως πρόσκαιρες μεθόδους, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν αμφισβητείται η παραδοσιακή εκπαίδευση.
Εδώ, βέβαια, η όποια εκπαιδευτικά μεταρρύθμιση αρχίζει από τα …κεραμίδια: Το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ! Άντε να ασχοληθούμε και το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων του λυκείου, δηλαδή, την αναδιάταξη των κεφαλαίων των τρεχόντων ΑΠΣ, και μόνο…Όσο για το γυμνάσιο άστα να πάνε –και μια και πρέπει να αυξήσουμε την απορρόφηση από το ΕΣΠΑ, άντε να μοιράσουμε laptop στους μαθητές της Α΄ τάξης Γυμνασίου από του χρόνου (δες εδώ) -στους καθηγητές πότε; Τώρα αν κάποιοι συν-έλληνες μπερδεύουν το ποντίκι (μυς) με το ”ποντίκι”, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο! Για το δημοτικό, ε! γνωστή είναι η ιστορία του περιβόητου βιβλίου Ιστορίας της συγγραφικής ομάδας Ρεπούση (προετοιμασία για …master στις ιστορικές σπουδές από την έκτη τάξη), μη πω για το βιβλίο Φυσικής της ίδιας τάξης, κατάλληλο για προετοιμασία για master στο…μικρόκοσμο κι από την έκτη τάξη κατευθείαν στο… CERN για το ”πείραμα του Αιώνα”!Tώρα θα μου πεις, το master στο …Twitter είναι πιο χρήσιμο;Μμμ, είναι κι αυτό ένα ερώτημα…Δες κι ένα παλαιότερο σχετικό δημοσίευμα εδώ.

Πηγή: http://www.tvxs.gr/v8181

Περί λαβάρου σκιαμαχίες και ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 »

Πότε άρχισε η Επανάσταση του 1821; Ποικίλουν οι απαντήσεις…Κατά τα ειωθότα στις 25 Μαρτίου 1821, ημέρα εορτασμού της Εθνικής Επετείου με ομιλίες, στρατιωτική παρέλαση κλπ. εκδηλώσεις και …επίσημη αργία! Τι έγινε τότε; Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα και όρκισε τους οπλαργηγούς… Κατά την εκδοχή ενίων ιστορικών και άλλες μαρτυρίες, μάλλον δεν έγινε …τίποτα! Μια και η Επανάσταση είχε ξεκινήσει στις 26 Φεβρουαρίου του 1821, όταν στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών του Ιασίου της Μολδοβλαχίας (Ρουμανία) ο Μητροπολίτης Βενιαμίν ευλόγησε τη σημαία με έμβλημα το Σταυρό και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ξεκίνησε τον Αγώνα, και ύψωσε τη σημαία του στο Βουκουρέστι στις 17 Μαρτίου… Στην Πελοπόννησο, ήδη από τις 21 Μαρτίου, οι επαναστάτες κατέλαβαν τα Καλάβρυτα, στις 22 Μαρτίου ο Ανδρέας Λόντος ύψωσε τη σημαία της επανάστασης στη Βοστίτσα, το σημερινό Αίγιο, ενώ στις 23 Μαρτίου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στήνει μια κόκκινη σημαία με μαύρο σταυρό και ορκίζει τους αγωνιστές στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα ….Και την ίδια ημέρα ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, επικεφαλής πολλών άλλων αγωνιστών, απελευθέρωσαν την Καλαμάτα και κήρυξαν την επανάσταση στον ναό των Αγίων Αποστόλων. Ανεξάρτητα από αυτά, το γεγονός είναι ότι το τελευταίο 10ημερο του Μαρτίου 1821 είχε ξεκινήσει ο μεγάλος ξεσηκωμός των Ελλήνων. Το αν το λάβαρο στο σήκωσε ο Π. Π. Γερμανός , το αν υπήρξε ή όχι το «Κρυφό σχολειό» κτλ. κι αν το ένα κι αν το άλλο, που ένα πλήθος άρθρων, σημειωμάτων και σχολίων (δες λ.χ. εδώ) μάς πληροφορεί κάθε χρόνο, αποτελούν «ενδιαφέρουσα εναντιοδρομία, αλλά και αποκαλυπτική εμμονή: οι ενστάσεις -ακόμη και όταν δεν τελούν απολύτως εν δικαίω- τιτρώσκουν το απόλυτον της επίσημης Ιστορίας, η οποία βρίθει από επί μέρους κατασκευές, και κατά τούτο εισφέρουν στον γόνιμο προβληματισμό και την εθνική αυτογνωσία» όπως σημειώνεται στη στήλη ”Ο Τύπος των ήλων”. Και παρακάτω: «Ωστόσο -και εδώ εντοπίζεται η εμμονή- τα περισσότερα εξ αυτών των κειμένων διακρίνονται από επιθετική δυσανεξία και αποδομητική διάθεση, με άρρητο αλλά προφανή στόχο τη συνέχεια του ελληνισμού (κλασικό παράδειγμα από μια ”σχολή σκέψης” με ιδεοληπτικές εμμονές τύπου Ρεπούση: επηρεασμένοι από τον Διαφωτισμό οι Έλληνες επινόησαν τους προγόνους τους!)… Εν πάση περιπτώσει, είναι γόνιμο και λυσιτελές να παρατίθενται οι διαφορετικές προσεγγίσεις, και -γιατί όχι;- να διδάσκονται στα σχολεία μαζί με την επίσημη εκδοχή». Κι απ΄ αλλού αντιγράφω: «Βεβαίως το ΄21 το διδαχτήκαμε σύμφωνα με τις αφηγήσεις των νικητών, της εξουσίας και του χρήματος. Μας εδόθη το ανεστραμμένο είδωλό του. Για να γνωρίσει κανείς το αληθινό Εικοσιένα, όπως μας λέει ο Δημήτρης Φωτιάδης, ”πρέπει να σκύψει πάνω σε άλλα κείμενα, σ΄ εκείνα που προετοίμασαν το σηκωμό, σ΄ αυτά που γράφτηκαν όσο βρόνταγε το καριοφίλι κι΄ άστραφτε το γιαταγάνι και στα απομνημονεύματα των αγωνιστών –του Μακρυγιάννη, του Κασομούλη, του Κολοκοτρώνη, του Φωτάκου, του Σπυρομίλιου, του Περραιβού, του Σπηλιάδη και άλλων. Δύο ήταν τα Εικοσιένα: Το ένα του λαού και των πιο προοδευτικών ανθρώπων εκείνου του καιρού, το άλλο των κοτζαμπάσηδων και των πολιτικάντηδων…”.Ωστόσο η ”ουσία” και η ”ψυχή” του ’21, που είναι το αίσθημα της Ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας όχι μόνο δεν έχουν ατροφήσει, αλλά είναι βαθιά χαραγμένα στην ελληνική λαϊκή συνείδηση. Το ΄21 παραμένει και σήμερα η φλόγα που ανάβει στις καρδιές των υποδουλωμένων λαών γενναία αισθήματα ελπίδας και ηρωισμού. Μια φλόγα που πυροδοτεί και σήμερα τον ελληνικό λαό να βγει από τη νάρκη του και να τινάξει από πάνω του όλους αυτούς που εμπορεύονται την τύχη του και τη ζωή του…» Με άλλα λόγια, οι εθνικοί μύθοι τρέφουν τους λαούς μπροστά στην ισοπέδωση της παγκοσμιοποίησης, όταν κάποιοι δικοί μας ”νέοι ιστορικοί” δεν αρκούνται μόνο στην απομυθοποίησή του ΄21 αλλά προχωρούν ακόμα παραπέρα: χαρακτηρίζουν τους επαναστάτες και τρομοκράτες (…και κάποιοι άλλοι αθεόφοβοι θέτουν το ερώτημα: γιατί να γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου 1940, αφού οι Ιταλία είναι σύμμαχός μας;). Ε, ρε γερο-Κολοκοτρώνη, και σεις οι άλλοι που τότε πολεμήσατε και δώσατε το αίμα σας για τη Λευτεριά του τόπου, να ξέρατε τι κουμάσια είναι κάποιοι από τους απογόνους που τη Λευτεριά και την Ελλάδα τους κληρονομήσατε… που μόνο τους πρόβλημα έχει καταντήσει αν η Επανάσταση του ’21 ξεκίνησε ή όχι από την Αγία Λαύρα. Να το πω αλλιώς, είναι σαν να λέμε κατά πόσο αληθεύουν οι αντίστοιχοι επιστημονικοί μύθοι για την ”μπανιέρα του Αρχιμήδη” ή το ”μήλο του Νεύτωνα”, γιατί αν ήταν κατ΄ αντιστοιχία έτσι, τότε κομμάτι δύσκολο να επικοινωνούμε, εσείς κι εγώ, μέσω του Διαδικτύου σήμερα.
Επιμύθιο: “(…) εις τα ΄20 με ήλθαν γράμματα από τον Υψηλάντην διά να είμαι έτοιμος (…) 25 Μαρτίου ήτον η ημέρα της γενικής Επαναστάσεως.” Θ. Κολοκοτρώνη, Διήγησης συμβάντων της ελληνικής φυλής.

Ένα laptop για κάθε μαθητή της Α΄ Γυμνασίου! »

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφ. Τα Νέα, με τον δικό τους φορητό υπολογιστή, τον οποίο θα προμηθεύονται δωρεάν ή με πολύ μεγάλη έκπτωση, θα διαβαίνουν την πόρτα του γυμνασίου όλοι οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, πιθανότατα από τη νέα σχολική χρονιά που αρχίζει το ερχόμενο φθινόπωρο. Αυτό προβλέπει σχέδιο της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί και εντός της ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ώς το φθινόπωρο πρόκειται να διατεθούν συνολικά περίπου 110.000 φορητοί υπολογιστές. Στους μαθητές θα δοθεί κουπόνι αξίας 500 ευρώ και θα μπορούν να απευθύνονται σε όποιο κατάστημα επιθυμούν, για να αγοράσουν τον υπολογιστή.Οι μαθητές που επιθυμούν να αποκτήσουν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή θα κληθούν αρχικά να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο σχολείο που πρόκειται να φοιτήσουν. Στη συνέχεια το υπουργείο Παιδείας, αφού συγκεντρώσει τα στοιχεία όλων των ενδιαφερόμενων μαθητών της χώρας, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, θα αποστείλει ταχυδρομικά στο σπίτι κάθε μαθητή ένα ειδικό εκπτωτικό κουπόνι με έναν προσωπικό κωδικό αριθμό. Κάθε δικαιούχος μαθητής, μετά την παραλαβή του κουπονιού, θα μπορεί να απευθύνεται σε όποιο κατάστημα επιθυμεί, για να αγοράσει τον φορητό υπολογιστή που θα επιλέξει. Η αξία του κουπονιού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί γύρω στα 500- 550 ευρώ. Όσον αφορά τον τύπο του ηλεκτρονικού υπολογιστή που θα προμηθευτούν οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, αυτός θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε φορητός, να έχει εξοπλισμό ασύρματης σύνδεσης με το Διαδίκτυο (θύρα Wi-Fi) και να διαθέτει επαρκή μνήμη και αποθηκευτικό χώρο. Επίσης, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με σύγχρονο λειτουργικό σύστημα, εφαρμογές αναζήτησης και πλοήγησης στο Ίντερνετ, καθώς και με βασικές εφαρμογές αυτοματισμού γραφείου.

Περί Σκοπιανο-παιόνων ολίγα… »

Το 1992, όταν ο Κίρο Γκλιγκόροφ είχε κηρύξει την ανεξαρτησία της «πρώην Γιουγκοσλαυϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», της γνωστής ΠΓΔΜ, και κορυφωνόταν η διπλωματική αντιπαράθεση για το θέμα του ονόματος, ο διαπρεπής Άγγλος ελληνιστής καθηγητής Νίκολας Χάμοντ (Ν. Ηammond, 1907-2001) χαρακτήρισε «βιασμό της ιστορικής αλήθειας την αναγνώριση της Δημοκρατίας των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία». Ο ίδιος αντιπρότεινε την αρχαία ονομασία «Παιονία», λέγοντας χαρακτηριστικά σε διάλεξή του: «Οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες. Οι Παίονες, από την άλλη πλευρά, είχαν δικό τους βασιλιά, αλλά ήταν υπήκοοι των Μακεδόνων. Σήμερα, όμως, οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι και Αλβανοί και δεν έχουν ελληνική φωνή» (δες εδώ.)Στις αρχές του χρόνου, 22 Ιανουαρίου 2009, ο Stephen G. Miller, ομ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, και διευθυντής των ανασκαφών στη Νεμέα μέχρι το 2004, απαντώντας στο προκλητικό δημοσίευμα στο τρέχον τεύχος Ιανουαρίου/ Φεβρουαρίου του αμερικανικού περιοδικού «Αρχαιολογία» με τίτλο «Γράμμα από τη Μακεδονία», σύμφωνα με το οποίο τα Σκόπια αποκαλούνται ”Μακεδονία”, ρωτά: «Τι θα σήμαινε εάν ένα νησί κοντά στις νοτιοδυτικές ακτές των ΗΠΑ άρχιζε να αυτοαποκαλείται Φλόριντα;». Με μια εκτενή επιστολή-απάντηση προς τον εκδότη του περιοδικού, την οποία έστειλε επίσης στην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον και τη δική μας Ντόρα Μπακογιάννη, ο καθηγητής Miller με μια σειρά από επιχειρήματα προσπαθεί να αποτυπώσει στο χαρτί την ελληνικότητα της Μακεδονίας…Mεταξύ των άλλων αναφέρει: «Ο προ-προ-πάππος του Αλεξάνδρου είχε πιστοποιηθεί ως Έλληνας στην Ολυμπία, ενώ και ο Ηρόδοτος είχε πει “συμβαίνει να γνωρίζω ότι οι πρόγονοι του Αλεξάνδρου είναι Ελληνες”.» «Αναρωτιέμαι πού θα καταλήγαμε εάν ένα συγκεκριμένο μεγάλο νησί της νοτιοανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτείων (υπονοεί την Κούβα) ονόμαζε τον εαυτό του Φλώριδα, και είχε στο νόμισμά του μορφές του κόσμου του Disney και διένειμε χάρτες δείχνοντας την Μεγάλη Φλώριδα, στην όρια της οποίας ήταν αμερικανικά εδάφη.» «Ποια ήταν η γλώσσα της διδασκαλίας όταν ο Αριστοτέλης έκανε μάθημα στον Αλέξανδρο; Ποια γλώσσα έγινε γνωστή και διαδόθηκε από τον Αλέξανδρο στις εκστρατείες του στην Ανατολή;» Κι εντέλει: «Επιτρέψτε μου να κλείσω αυτή την επιστολή, κάνοντας την εξής πρόταση για να λυθή το σύγχρονο ερώτημα για τη χρήση του ονόματος ”Μακεδονία”. Η Ελλάδα πρέπει να προσαρτήσει την Παιονία – αυτό έκανε και ο Φίλιππος Β΄ το 359 π.Χ. Και αυτό θα φαινόταν αποδεκτό από τους σύγχρονους κατοίκους εκείνης της περιοχής μια και υποστηρίζουν ότι είναι Έλληνες με την ιδιοποίηση του ονόματος Μακεδονία και του διασημότερου Μακεδόνα, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κατόπιν οι σύγχρονοι άνθρωποι αυτής της νέας ελληνικής επαρχίας θα μπορούσαν να εργαστούν στην εκμάθηση και στην ομιλία, στο διάβασμα και στο γράψιμο της ελληνικής γλώσσας, ενδεχομένως το ίδιο καλά όπως έκανε και ο Αλέξανδρος.» Τι να σχολιάσω; Πέστα Χρυσόστομε / Stephen G. Miller, μπας και το καταλάβει τώρα η Χίλαρι και οι συν αυτή, Σκοπιανοί και λοιποί εγχώριοι και μη φίλοι, μη καν και οι κυβερνώντες την Ελλάδα…Αλήθεια, κάποιος Έλληνας πολιτικός ή πανεπιστημικός θα υποστήριζε δημόσια και ευθαρσώς το “Η Ελλάδα πρέπει να προσαρτήσει την Παιονία …”; Τι είπατε;

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση