Archive for Αύγουστος, 2011

Ένας υπόγειος(;) Αμαζόνιος κυλά »

Ένα υπόγειο ποτάμι, που ρέει αργά σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων μέσα στο υπέδαφος, κρύβεται κάτω από το τροπικό υγρό δάσος του Αμαζονίου, ανακοίνωσαν Βραζιλιάνοι ερευνητές. Ο υπόγειος ποταμός «Άμζα» φαίνεται ότι έχει το ίδιο μήκος με τον Αμαζόνιο και ακολουθεί περίπου την ίδια πορεία.Το νέο ποτάμι πήρε το όνομα του Βαλία Άμζα, γεωλόγου του Εθνικού Παρατηρητηρίου της Βραζιλίας, ο οποίος εντόπισε πρώτος τις ενδείξεις για την ύπαρξη αυτού του υδάτινου δρόμου.Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε σε συνέδριο της Γεωφυσικής Εταιρείας της Βραζιλίας που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Οι ερευνητές δεν διευκρίνισαν αν έχουν υποβάλει τη μελέτη για έλεγχο και δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση.Όπως ανέφερε ο Χάμζα, η ανακάλυψη του ποταμού βασίστηκε στη μελέτη των θερμοκρασιακών διακυμάνσεων μέσα σε 241 ανενεργές γεωτρήσεις πετρελαίου της Petrobras, της βραζιλιάνικης κρατικής εταιρείας πετρελαίου.Τα θερμικά δεδομένα που προσέφερε η εταιρεία επέτρεψαν τη μελέτη της κίνησης του νερού, περίπου 4000 μέτρα κάτω από τον ίδιο τον Αμαζόνιο.Όπως και ο υπέργειος ξάδελφός του, ο Χάμζα έχει μήκος περίπου 6.000 χιλιόμετρα, ρέει προς τα ανατολικά και χύνεται στον Ατλαντικό.Δεν σχηματίζει όμως δέλτα, αφού αδειάζει τα νερά του στον ωκεανό σε μεγάλο βάθος.Σύμφωνα με τους ερευνητές, «είναι πιθανό ότι αυτό το ποτάμι ευθύνεται για τα χαμηλά επίπεδα αλατότητας στα νερά [του ωκεανού] στις εκβολές του Αμαζονίου. 2-9-2011 Επικαιροποίηση:O «υπόγειος Αμαζόνιος» τελικά δεν υπάρχει!

Πηγή:http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231125371

Πλανήτης από διαμάντι! »

Ένα ασυνήθιστο ουράνιο σώμα εντόπισαν οι αστρονόμοι. Πρόκειται για άστρο που μεταβλήθηκε σε πλανήτη αποκτώντας μεγάλη πυκνότητα. Ο παράξενος δορυφόρος ενός νεκρού μητρικού άστρου-ήλιου πιθανότατα έχει δομή παρόμοια με εκείνη των διαμαντιών. Μεγαλύτερη πυκνότητα απ’ οποιονδήποτε μέχρι τώρα γνωστό πλανήτη έχειο νέος πλανήτης, που απέχει από τη Γη 4000 έτη φωτός και βρίσκεται στον αστερισμό του Οφεως (Serpens). Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ομάδας Μάθιου Μπέιλς από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας στο Σουίμπερν Αυστραλίας, «ο νέος πλανήτης είναι μάλλον ένας Λευκός Νάνος, που έχει χάσει 99,9% της μάζας του λόγω επίδρασης του πάλσαρ και από ένα άστρο με κάποτε μεγάλη μάζα απέμεινε ένας μικρός πυρήνας, ο οποίος έχει πυκνότητα πλατίνας». Ο πυρήνας, που απέμεινε, αποτελείται πιθανότατα κυρίως από άνθρακα και οξυγόνο και έχει κρυσταλλική μορφή. Τα διαμάντια είναι ιδιαίτεροι, εξαιρετικά πυκνοί κρύσταλλοι άνθρακα. Οι ερευνητές διατείνονται ότι μεγάλο μέρος του πλανήτη μπορεί να έχει δομή παρόμοια με εκείνη των διαμαντιών.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=304648

Περίπου 8,7 εκατομμύρια είδη ζουν στον πλανήτη Γη! »

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον πλανήτη Γη ζούμε περίπου 8,7 εκατομμύρια είδη! Η μελέτη αυτή θεωρείται η ακριβέστερη μέχρι σήμερα και τα περισσότερα από τα ειδή δεν έχουν καταγραφεί και ταυτοποιηθεί (…) Και αν ξεκινούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο αύριο θα τελειώναμε περίπου το 3011, ενώ αρκετά από τα είδη θα έχουν εξαφανιστεί πριν καταγραφούν. Σύμφωνα με τη μελέτη από τα 8,7 εκατομμύρια είδη συγκατοίκων μας στη Γη, η πλειοψηφία είναι ζώα και ακολουθούν σε σημαντικά μικρότερους αριθμούς οι μύκητες, τα φυτά, τα πρωτόζωα και φύκια ένω εξαιρούνται της λίστας τα βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί. Aπό αυτά καταγεγραμμένα και ταξινομημένα είναι μόνο το 1,2 εκατομμύρια. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις μαθηματικές αναλογίες ανάμεσα στα διαφορετικά φύλα, γένη και άλλες κατηγορίες του συστήματος επιστημονικής ταξινόμησης για να καταλήξουν στην συγκεκριμένη εκτίμηση, η οποία όμως όπως λένε θα μπορούσε εύκολα να πέφτει έξω κατά αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες είδη.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=303982

Διαμάντια στη φλόγα του κεριού! »

Η μαγεία που εκπέμπει το φως το κεριών μπορεί να ερμηνευθεί πλέον με άλλο μάτι, καθώς μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα ανακάλυψε ότι στις μικρές φλόγες του δημιουργούνται και καταστρέφονται κάθε στιγμή εκατομμύρια μικροσκοπικά διαμάντια! Οι ερευνητές βρήκαν ότι περίπου ενάμισι εκατομμύριο νανοσωματίδια διαμαντιών δημιουργούνται κάθε δευτερόλεπτο, καθώς το κερί καίγεται, και συνεχώς εξαφανίζονται για να ξαναεμφανιστούν. Είναι τόσο μικρά, που 300 000 από αυτά θα χωρούσαν στο κεφάλι μιας καρφίτσας, πριν περάσουν στην ανυπαρξία μέχρι να ανοιγοκλείσουν τα μάτια του παρατηρητή.Ίχνη διαμαντιών επίσης ανακαλύφθηκαν σε πειράματα που έγιναν κατά την καύση του φυσικού αερίου και του ξύλου. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αν καταστεί δυνατό να βρεθεί ένας τρόπος να εξαχθούν αυτά τα νανοδιαμάντια από τις φλόγες, τότε θα ανακαλυφθούν νέες μέθοδοι παραγωγής διαμαντιών, πιο φθηνές, αλλά και πιο φιλικές στο περιβάλλον.Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα μόρια υδρογονανθράκων στη βάση της φλόγας του κεριού μετατρέπονται σε διοξείδιο του άνθρακα ωσότου φθάσουν στην κορυφή της φλόγας, όμως δεν ήταν γνωστό τί συμβαίνει στην ενδιάμεση περιοχή. Απομακρύνοντας σωματίδια από το μέσον της φλόγας, όπου η θερμοκρασία φθάνει τους 1.400 βαθμούς Κελσίου, για πρώτη φορά οι χημικοί ανακάλυψαν ίχνη και από τις τέσσερις γνωστές μορφές άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των διαμαντιών (επίσης βρήκαν φουλλερένια, γραφίτη και άμορφο άνθρακα). Ο καθαρός άνθρακας δημιουργεί διαφορετικές δομές ανάλογα με τον τρόπο διάταξης και διασύνδεσης των μορίων του.

Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_19/08/2011_402817

Ποτάμια στον Άρη! »

Παγωμένα ποτάμια με αλμυρό νερό στον Άρη

Γράφαμε παλαιότερα (δες εδώ) για …«φασολάκια από τον Άρη» και να, που σύμφωνα με μια σειρά εικόνων που ελήφθησαν από το διαστημικό όχημα Mars Reconnaissance Orbiter της NASA, αποκαλύπτονται παγωμένα «ποτάμια» αλμυρού νερού στον Άρη! Τα υδάτινα αυτά μονοπάτια εμφανίζονται ανάμεσα σε βραχώδεις πλαγιές και κυλούν επί εκατοντάδες μέτρα στο Νότιο Ημισφαίριο του Άρη. Είναι παγωμένα στη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου και το νερό ρέει την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν ο Ήλιος το ξεπαγώνει. Τα στοιχεία μαρτυρούν ότι το νερό που ρέει στον Άρη είναι αλμυρό, εξίσου αλμυρό με εκείνο των ωκεανών της Γης – η αλμυρότητα μειώνει τη θερμοκρασία στην οποία το νερό παγώνει. Τα καινούργια αποτελέσματα είναι τα πρώτα που δείχνουν ύπαρξη ρέοντος νερού στον Άρη – ναι, ο Σκιαπαρέλι είχε δίκηο! – , γεγονός που ανοίγει νέους ορίζοντες στο κυνήγι για ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Δες κι εδώ.

Επιτυχίες Ελλήνων μαθητών στη 43η Ολυμπιάδα Χημείας »

Στη 43η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας (International Chemistry Olympiad, IChO) που διεξήχθη στην Άγκυρα, Τουρκία, 9 με 18 Ιουλίου 2011, δύο Έλληνες μαθητές χάρισαν στην Ελλάδα ένα χάλκινο μετάλλιο και μία εύφημο μνεία. Πρόκειται για τον Στέφανο Τύρο, από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα και τον Κυριάκο Γραμματικό από το 2ο ΓΕΛ Ρόδου, που διαγωνίστηκαν μαζί με 273 μαθητές και μαθήτριες από 70 χώρες (δες κι εδώ).Την ελληνική αποστολή αποτέλεσαν τέσσερις μαθητές, ο Στέφανος Τύρος (δες κι εδώ), ο Κυριάκος Γραμματικός, ο Ραφαήλ Καρτσιούκας (3ο ΓΕΛ Ρεθύμνου) και η Βασιλική Τάρα (30ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης) και δύο μέντορες, ο Ν. Ψαρουδάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Δ. Κουλουμάσης, Χημικός-καθηγητής της Λεοντείου Σχολής. Η διάκριση των μαθητών μας φέτος γίνεται πολύ πιο σημαντική αν λάβουμε υπόψη ότι το έτος 2011 έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνές Έτος Χημείας.Οι τέσσερις μαθητές και μαθήτριες επιλέχτηκαν μεταξύ χιλίων και πλέον μαθητών και μαθητριών της Β΄και της Γ΄Λυκείου, που έλαβαν μέρος στον φετινό 25ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας (ΠΜΔΧ), ο οποίος διεξήχθη στις 2 Απριλίου 2011 σε 61 εξεταστικά κέντρα από την Ένωση Ελλήνων Χημικών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης.

Πηγή:ΕΕΧ

Μαθητικός διαγωνισμός πειραμάτων Χημείας »

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Χημείας 2011 ,τα εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν Πανελλήνιο Διαγωνισμό πειραμάτων Χημείας για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο με τίτλο «Ερευνώ και Ανακαλύπτω: Μικροί Ερευνητές σε Δράση». Ο Διαγωνισμός υποστηρίζεται και από την Ένωση Ελλήνων Χημικών.Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών όλων των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.Οι ομάδες θα αποτελούνται από έναν εκπαιδευτικό και δύο έως πέντε μαθητές. Κάθε ομάδα μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό με μία εργασία. Η εργασία αυτή μπορεί να είναι μια μελέτη ή μια έρευνα που θα περιλαμβάνει μια ή περισσότερες πειραματικές δραστηριότητες σε θεματικές ενότητες που περιλαμβάνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου.Η εργασία μπορεί να περιλαμβάνει και αυτόνομες πειραματικές δραστηριότητες, οι οποίες όμως θα εξυπηρετούν συγκεκριμένους διδακτικούς στόχους στις συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:http://ea.gr/chemistry2011/

Οι μισοί Ευρωπαίοι “μακρινοί συγγενείς” του Τουταγχαμών! »

Οι μισοί και πλέον άνδρες στη Δυτική Ευρώπη έχουν μακρινή συγγένεια με τον Τουταγχαμών! Αυτό διαπίστωσαν Ελβετοί γενετιστές που εξέτασαν το χρωμόσωμα Υ στη μούμια του Φαραώ. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι όμως το εύρημα ότι οι σημερινοί Αιγύπτιοι δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με το αρχαίο βασιλικό σόι! Οι ερευνητές στο ερευνητικό κέντρο γενεαλογίας iGENEA της Ζυρίχης εξέτασαν το χρωμόσωμα Υ, που κληροδοτείται αποκλειστικά από τον πατέρα στον γιο, τόσο στη μούμια του Τουταγχαμών όσο και στη μούμια του πατέρα του Ακενατόν και του παππού του Αμενχοτέπ Γ.Οι αναλύσεις έδειξαν ότι και οι τρεις ανήκαν σε μια γενετική ομάδα που ονομάζεται απλότυπος R1b1a2, στην οποία ανήκουν και οι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες της Δυτικής Ευρώπης.Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινοί Ευρωπαίοι άνδρες μοιράζονται με τον Τουταγχαμών (1341-1323 π.Χ.) έναν κοινό πρόγονο, ο οποίος περιέργως δεν ζούσε στην Αίγυπτο:«Πιστεύουμε ότι ο κοινός πρόγονος έζησε στον Καύκασο πριν από 9500 χρόνια» δήλωσε ο Ρόμαν Σολτζ, διευθυντής του κέντρου iGENEA.Το εντυπωσιακό είναι ότι οι σημερινοί Αιγύπτιοι δεν έχουν σχεδόν καμία συγγένεια με τον αρχαίο βασιλιά τους, αφού ο απλότυπος R1b1a2 αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1% του σύγχρονου ανδρικού πληθυσμού.Παραμένει άγνωστο πώς η προγονική ομάδα του Τουταγχαμών μετακινήθηκε από τον Καύκασο στην Αίγυπτο, σύμφωνα όμως με την iGENEA ο απλότυπος R1b1a2 εξαπλώθηκε στην Ευρώπη με την ευρεία διάδοση της γεωργίας πριν από 7000 χρόνια.Περισσότερα εδώ κι εδώ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση