Archive for Δεκέμβριος, 2009

Διαγωνισμός για τη βράβευση σχολικών δικτυακών τόπων »

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών «Μιχάλης Δερτούζος» και η «Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση» (e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε), σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), έχουν προκηρύξει τον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικών Διαδικτυακών τόπων. Ο σκοπός του διαγωνισμού είναι η ηθική και υλική επιβράβευση των σχολικών δικτυακών τόπων Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και των διοικητικών μονάδων, καθώς και των εκπαιδευτικών-δημιουργών, που διατηρούν ποιοτικούς διαδικτυακούς τόπους παρέχοντας εκπαιδευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση των δικτυακών τόπων θα διεξαχθεί στο διάστημα από την 1 Φεβρουαρίου 2010 έως τις 31 Μαρτίου 2010. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι Σχολικοί και Διοικητικοί διαδικτυακοί τόποι, που θα είναι ενεργοί την 31η Δεκεμβρίου 2009 και έχουν ενημερωθεί επαρκώς μέσα στο 2009. Για τους διαδικτυακούς τόπους που φιλοξενούνται εκτός Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ), απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής. Τα κριτήρια αξιολόγησης θα αναρτηθούν εγκαίρως στη ηλεκτρονική διεύθυνση του διαγωνισμού. Σπεύσατε, υπάρχει χρόνος!

Από …του χρόνου τα προγράμματα επιμόρφωσης β΄επιπέδου »

Για τους αδημονούντες, από 8 Φεβρουαρίου 2010 ξεκινούν τα προγράμματα επιμόρφωσης β΄ επιπέδου για εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70, στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση» (περισσότερα στον κόμβο http://b-epipedo2.cti.gr). Όσοι οι πιστοί (και άπιστοι) της Ψηφιακής Τάξης προσέλθετε, μετά ή άνευ …netbook!

Επικαιροποίηση 19-12-2009, ώρα 20.00: Αν ψάχνετε στον κόμβο http://b-epipedo2.cti.gr τον χρόνο έναρξης της επιμόρφωσης β΄επιπέδου, δε θα βρείτε κάτι σχετικό… Μετά τις 12.00 (;) σήμερα, αποσύρθηκε η ανάρτηση που το ανέφερε, η οποία είχε ως εξής:”Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη της υλοποίησης προγραμμάτων επιμόρφωσης Β’ Επιπέδου για εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70, στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση».
Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009, το μεσημέρι θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Κλήρωσης για την κατανομή των επιμορφωτικών προγραμμάτων στα ΚΣΕ, που έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη σχετική Πρόσκληση που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβρη 2009, καθώς και η έναρξη υποβολής προγραμμάτων από τα ΚΣΕ.Στις 8 Φεβρουαρίου 2010,θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στα ΚΣΕ.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι – ΚΣΕ, Επιμορφωτές Β’ Επιπέδου, υποψήφιοι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί – να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις στον παρόντα κόμβο, http://b-epipedo2.cti.gr, όπου θα δημοσιεύονται πληροφορίες, για τα βήματα που θα προηγηθούν (Αποτελέσματα Κλήρωσης-Κατανομή προγραμμάτων στα ΚΣΕ, Υποβολή προγραμμάτων από ΚΣΕ, Αιτήσεις Εκπαιδευτικών για συμμετοχή στα προγράμματα κλπ.), προκειμένου να ενημερώνονται αναφορικά με τις ενέργειες που απαιτούνται, καθώς και τις σχετικές προθεσμίες, για την συμμετοχή τους στα προγράμματα.” Δείτε την αποσυρθείσα ανακοίνωση κι εδώ.

23-12-2009 Πράγματι ξεκινά στις 8 Φεβρουαρίου. Αιτήσεις συμμετοχής μετά τις 20 Ιανουαρίου 2010 (δες εδώ)

Βρέθηκε εξωπλανήτης με ατμόσφαιρα και νερό »

Ανακοινώθηκε η ανακάλυψη νέου εξωπλανήτη της κατηγορίας «Υπέρ-Γαία» για τον οποίο έχουν καθοριστεί η μάζα και η ακτίνα, που δίνουν τις ζωτικής σημασίας ενδείξεις για τη δομή του. Είναι ο πρώτος εξωπλανήτης «Υπέρ-Γαία» όπου έχει βρεθεί ατμόσφαιρα, ενισχύοντας τις υποθέσεις για εξωγήινη ζωή και κατοικήσιμους κόσμους. Ο πλανήτης GJ1214b, όπως έχει ονομαστεί, έχει μάζα έξι φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης, ακτίνα 2,7 γήινες ακτίνες και το εσωτερικό του πιθανόν να αποτελείται κατά τα ¾ από πάγο και το υπόλοιπο από πυρίτιο και σίδηρο. Βρίσκεται σχεδόν 40 έτη φωτός μακριά μας και περιφέρεται με περίοδο 38 ωρών γύρω από το άστρο του, πέντε φορές μικρότερου του Ήλιου, και σε απόσταση δύο εκατομμύριων χιλιομέτρων απ΄αυτό—70 φορές πιο κοντά απ΄ ό,τι είναι η Γη στον Ήλιο. Εκτιμάται ότι ο πλανήτης έχει θερμοκρασία επιφάνειας περίπου 200 βαθμών Κελσίου, πολύ καυτή για να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή. Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα αστρονόμων με το τηλεσκόπιο των 3,6 μέτρων του αστεροσκοπείου της ESO (European Southern Observatory, Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο) στη La Silla της Χιλής. Περισσότερα εδώ.Ο πρώτος βραχώδης πλανήτης έξω από το ηλιακό μας σύστημα με πυκνότητα ανάλογη με αυτή της Γης που ανακαλύφθηκε είναι ο CoRoT-7b (δες εδώ).

Περί ΕΑΠ και …άρθρου 16 #2 »

Σε 77 592 έφτασαν οι αιτήσεις ενδιαφέροντος για τα προγράμματα σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011, ήτοι για τα προσφερόμενα 6 προπτυχιακά (με 4200 θέσεις) και τα 26 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (με 3200 θέσεις) (δες εδώ).Μεγάλη πέραση το πρώτο δημόσιο με δίδακτρα πανεπιστήμιο (δες παλαιότερο post μας, εδώ), αν και «όλοι» συζητούν το εάν και το πώς του άρθρου 16 του Συντάγματος… για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων (ή όχι) στη χώρα! Απορώ, εθελοτυφλούμε ή καμωνόμαστε ότι δεν αντιλαμβανόμαστε τα ευκόλως εννοούμενα;

Οι κραυγές των μαϊμούδων ίσως κρύβουν το μυστικό της ανθρώπινης γλώσσας… »

Τo μυστικό πίσω από τη δημιουργία της ανθρώπινης γλώσσας ίσως βρίσκεται στις ζούγκλες, στις κραυγές ενός είδους μαϊμούδων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Κλάους Ζουμπερμπίλερ του Πανεπιστημίου Σεν Άντριους, Αγγλία, που μελέτησε κυρίαρχους αρσενικούς πιθήκους το βασικό καθήκον των οποίων ήταν να εντοπίζουν πιθανούς κινδύνους για την ομάδα τους πριν χρησιμοποιήσουν τις φωνές τους για να ειδοποιήσουν τους υπόλοιπους. Οι ερευνητές πέρασαν μήνες μελετώντας τις φωνές των κερκοπιθήκων Κάμπελ (Cercopithecus campbelli) που ζουν στο εθνικό πάρκο Τάι της Ακτής του Ελεφαντοστού. Ανακάλυψαν ότι τα ζώα αυτά δεν χρησιμοποιούν μόνο συγκεκριμένες κραυγές για προειδοποίηση όταν βρίσκονται γύρω τους αρπακτικά αλλά μπορούν και να τις συνδυάσουν με άλλους ήχους προκειμένου να δώσουν και άλλες πληροφορίες. Τα ζώα χρησιμοποίησαν αρκετούς άμεσα αναγνωρίσιμους ήχους συναγερμού, τους οποίους οι ερευνητές περιέγραψαν ως «μπουμ», «κρακ» και «χοκ» και κάποιους συνδυασμούς τους. Κι ένα ενδεικτικό “πιθηκίσιο λεξιλόγιο” λέξεων/κραυγών και φράσεων: «Μπουμ»: Προσοχή, κλαδί που πέφτει, απομακρύνσου! «Μπουμ-μπουμ»: Έλα κοντά μου. «Κρακ»: Φυλαχτείτε, λεοπάρδαλη! «Κρακ-ου»: Προσοχή, γενική προειδοποίηση. «Χοκ»: Ένας στεφανοφόρος αετός πετάει ψηλά. «Χοκ-ου»: Κίνηση από πάνω μας. «Μπουμ-μπουμ, κρακ-ου κρακ-ου»: Προσέξτε, πέφτει δέντρο. «Μπουμ-μπουμ, χοκ-ου κρακ-ου χοκ-ου»: Βρισκόμαστε κοντά σε μια άλλη ομάδα πιθήκων.

Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4550994&ct=2

Ίσως η αρχαιότερη εικόνα του Σύμπαντος μέσω του Hubble »

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) συνέλαβε μερικές από τις πιο μακρινές στο χώρο και το χρόνο εικόνες του Σύμπαντος μέχρι σήμερα, εντοπίζοντας πιθανότατα τους πιο απόμακρους γαλαξίες που έχουν ποτέ παρατηρηθεί. Οι εικόνες ελήφθησαν με τη νέα υπερευαίσθητη Ευρέως Πεδίου Κάμερα 3 (Wide Field Camera 3, WFC3) του (αναβαθμισμένου) τηλεσκοπίου, που είναι σε θέση να «δει» υπέρυθρο φως από υπερβολικά απομακρυσμένα αντικείμενα και καταγράφηκαν από μια περιοχή του Διαστήματος που ονομάζεται Εξαιρετικά Βαθύ Πεδίο (Ultra Deep Field, δες τις σχετικές εικόνες εδώ). Η ακριβής απόσταση των νεοανακαλυφθέντων γαλαξιών πρέπει να επιβεβαιωθεί, αν και από μια πρώτη εκτίμηση ανήκουν σε μια εποχή, όταν το Σύμπαν είχε περίπου το ένα εικοστό της σημερινής ηλικίας του, δηλαδή λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά το «Big Bang».

Πηγή:http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_09/12/2009_312375

Τα πτυχία δε σώζουν, φευ, από την ανεργία »

Το πτυχίο δεν εξασφαλίζει επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat) η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα ανάμεσα στις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα ποσοστά ανεργίας δεν μειώνονται ανάλογα με την απόκτηση περισσότερων τυπικών προσόντων και, συνολικά, δε διαφοροποιούνται σημαντικά. Έτσι το ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας 25-34 ετών το δεύτερο τρίμηνο του 2009 ήταν 12,1% για όσους έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση ή βρίσκονται ακόμη πιο χαμηλά από άποψη τυπικών προσόντων, 11,3% για όσους έχουν ολοκληρώσει το λύκειο ή μεταλυκειακού χαρακτήρα εκπαίδευση και 11,7% για εκείνους που έχουν πτυχίο ανώτατης σχολής ή μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα. Πιο χαμηλά στους σχετικούς δείκτες ανεργίας βρίσκεται η Ολλανδία (6,4%- 3,1%1,9% αντίστοιχα). Την ίδια στιγμή το 29,2% των νέων μεταξύ 15-24 ετών στην Ελλάδα εργάζεται σε θέση επισφαλούς εργασίας ή με συμβόλαιο προσωρινής απασχόλησης, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό στις ηλικίες 25-29 ετών είναι 17,9%. Τα πιο χαμηλά ποσοστά στην ίδια κατηγορία παρατηρούνται στη Ρουμανία (3,9%- 1,7% αντίστοιχα). Παράλληλα ο Έλληνας μεταξύ 25-34 ετών εγκαταλείπει με… μεσογειακή και βαλκανική «βραδύτητα» την οικογενειακή στέγη, καθώς τα αγόρια φεύγουν κατά μέσο όρο στην ηλικία των 30 ετών, ενώ τα κορίτσια στην ηλικία των 27,9 ετών. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην Ισπανία (29,3- 27,9 αντίστοιχα), στην Ιταλία (30,9 – 29,5 αντίστοιχα), στη Βουλγαρία (31,5- 27,7 αντίστοιχα) και στη Σλοβενία (31,5-29,6 αντίστοιχα). Μάλιστα, σύμφωνα με τη Εurostat, η κατάσταση αυτή οφείλεται περισσότερο στην απουσία οργανωμένου και με γενναιόδωρο πακέτο παροχών κράτους πρόνοιας παρά στις εμπεδωμένες αντιλήψεις για τις πιο στενές, οικογενειακές αντιλήψεις που διατηρούνται σε αυτά τα κράτη.

Πηγή:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=1&artId=283712&dt=11/12/2009

Tα μυστικά του μηχανισμoύ των Αντικυθήρων »

Στην Ήπειρο ή στην Κέρκυρα κατευθυνόταν το πλοίο που ναυάγησε πριν από 2000 χρόνια στην περιοχή των Αντικυθήρων μεταφέροντας ανάμεσα στο πολύτιμο εμπόρευμά του- θαυμάσια γλυπτά- και τον περίφημο ομώνυμο μηχανισμό. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής (!) παγκοσμίως, είχε κατασκευαστεί, όπως επανέλαβαν οι μελετητές του από το Εργαστήριο Αστρονομίας του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, ειδικά για την περιοχή αυτή, γεγονός που προκύπτει από την αναγραφή μεταξύ των πανελλήνιων στεφανιτών αγώνων (Ολυμπιακοί, Πύθια, Ισθμια και Νέμεα, δες κι εδώ) και εκείνων της Δωδώνης, τα Νάια, αγώνες όχι τόσο σημαντικοί όσο οι προηγούμενοι, οπότε, μόνο κάποιος που είχε ειδικό ενδιαφέρον γι’ αυτούς, κάποιος που ζει στην περιοχή, θα σημείωνε την ημερομηνία που τελούνταν. «Ο μηχανισμός συμπίπτει κατά 100% με το ημερολόγιο της Κέρκυρας και του Βουθρωτού και κατά 85% με το ημερολόγιο της Δωδώνης», σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας καθηγητή του ΑΠΘ Ι. Σειραδάκη. Ο δρόμος είναι μακρός ακόμη ως την πλήρη αποκρυπτογράφηση αυτού του οργάνου που υπολόγιζε με εκπληκτική ακρίβεια τη θέση του Ηλιου, της Σελήνης και πιθανώς των πλανητών, εμφάνιζε τις φάσεις τις Σελήνης, υπολόγιζε τις επιτολές και τις δύσεις κάποιων αστέρων, προέβλεπε εκλείψεις, έδειχνε το ημερολόγιο και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων.

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=304041&dt=10/12/2009

Τα κινητά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου »

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν από τα κινητά τηλέφωνα, έχει θεωρηθεί από ορισμένους επιστήμονες και οργανώσεις πολιτών ως πιθανός παράγων αυξημένου κινδύνου για εγκεφαλικούς όγκους (δες λ.χ. εδώ), χωρίς όμως να έχει ακόμα εντοπισθεί κάποιος βιολογικός μηχανισμός που να δικαιολογεί αυτή την ανησυχία. Αλλά και τα ερευνητικά αποτελέσματα έρχονται να διασκεδάσουν αυτούς τους φόβους. Έτσι, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική μεταβολή στον αριθμό των εγκεφαλικών όγκων στους ενηλίκους, από τότε που αυξήθηκε κατακόρυφα η χρήση των κινητών τηλεφώνων, δηλαδή από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη, που έγινε με την υποστήριξη της Αντικαρκινικής Εταιρείας της Δανίας. Η έρευνα ανέλυσε περίπου 60 000 περιπτώσεις καρκίνου στον εγκέφαλο, οι οποίες διαγνώστηκαν μεταξύ 1974-2003 μεταξύ 16 εκατ. ενηλίκων. Διαπιστώθηκε μια μικρή σταθερή αύξηση στα περιστατικά εγκεφαλικών όγκων όλα αυτά τα χρόνια, όμως αυτό άρχισε να συμβαίνει ήδη από το 1974, όταν δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, ενώ η ανακάλυψη καλύτερων διαγνωστικών τεχνικών με το πέρασμα του χρόνου, μπορεί, κατά τους ερευνητές, να εξηγήσει επίσης ένα μέρος από την αύξηση των περιστατικών διαχρονικά. Επιπλέον, η μελέτη δεν κατέγραψε καμία σημαντική αύξηση στα περιστατικά μεταξύ 1998-2003, όταν η χρήση κινητών αυξήθηκε κατακόρυφα (περισσότερα εδώ).
Δες εδώ και κατέβασε (αρχείο .pdf) το βιβλιαράκι: Κινητή Τηλεφωνία και Υγεία, Ερωτήσεις και απαντήσεις, της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Το ξύλο και τα προϊόντα ξύλου, μικρές «αποθήκες» συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα »

«Σώστε το ξύλο μας κι αυτό θα σώσει τον πλανήτη», υποστηρίζει ο επ. καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ Ι. Μπαρμπούτης.«Σώστε τα δένδρα – χρησιμοποιήστε ξύλο – αποθηκεύστε διοξείδιο» προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το υπ’ αριθμόν ένα αέριο του θερμοκηπίου,υποστηρίζει.Υπολογίζεται ότι ένα δένδρο απορροφά μέσω της φωτοσύνθεσης ένα τόνο διοξειδίου του άνθρακα για την ανάπτυξη ενός κυβικού μέτρου ξύλου, αποδεσμεύοντας 727 κιλά οξυγόνου. Αυτός ο άνθρακας απελευθερώνεται και πάλι στην ατμόσφαιρα, όταν τα δέντρα καίγονται ή όταν καίγεται ο λιγνίτης ή το πετρέλαιο που δημιουργείται σε χιλιάδες χρόνια από την αποσύνθεση των δέντρων στο υπέδαφος του πλανήτη.«Η ξυλεία που συγκομίζεται από τα διαχειριζόμενα δάση», προσθέτει, «εφόσον χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή προϊόντων ξύλου, θα συνεχίσει να κρατά αποθηκευμένο τον άνθρακα. Από την άλλη, τα δάση που δεν υλοτομούνται, όπως τα παρθένα δάση, δεν εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο όσον αφορά το διοξείδιο του άνθρακα, αν υπάρχουν φυσικές απώλειες. Όταν στα εδάφη φυτεύονται νέα δέντρα, το δάσος συνεχίζει να δεσμεύει άνθρακα με τη γνωστή διαδικασία της φωτοσύνθεσης».
Όμως και τα προϊόντα ξύλου εξακολουθούν να κρατούν τον άνθρακα αποθηκευμένο καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα μόνο αν αυτά καούν ή αποσυντεθούν σταδιακά σε βάθος χρόνου…» Κι όσο μεγαλύτερη είναι η ζωή των προϊόντων που παράγονται από το ξύλο τόσο μεγαλύτερο το όφελος για το περιβάλλον «αλλά ίσως αυτό να μην το έχουμε αντιληφθεί σε αριθμούς», τονίζει. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις, η μέση ζωή των ξύλινων προϊόντων ποικίλλει από 2 μήνες για τις εφημερίδες έως 75 χρόνια για τη δομική ξυλεία.Περισσότερα εδώ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση