Archive for Ιούλιος, 2008

Στη Σκωτία »

Πήγαμε στη Σκωτία, που συνορεύει με την Αγγλία! Πράγματι, υπάρχουν σύνορα μεταξύ των δύο ??χωρών??! Μείναμε με την εντύπωση ότι ο εθνικισμός των Σκώτων είναι σαφής και απερίφραστος. Η λέξη ??Άγγλος?? είναι η χειρότερη βρισιά για ένα Σκωτσέζο. Η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ Β΄ είναι η Ελισάβετ Α΄ της Σκωτίας (!), οι πινακίδες των αυτοκινήτων αναγράφουν SC κι όχι GB (το διεθνές αυτοκινητιστικό σήμα της χώρας), κυκλοφορούν χαρτονομίσματα των 5 λιρών Σκωτίας (χωρίς το κεφάλι της Βασίλισσας, κι εκδότη την Τράπεζα της Σκωτίας, τη δεύτερη σε μέγεθος στην ΕΕ) κι άλλα τέτοια, που καθόλου δε μοιάζουν απλά και μόνο τοπικού χαρακτήρα, δεν είναι λ.χ. της μορφής ??Καλώς ήλθατε στην Πελοπόννησο??. Οι Σκωτζέζοι είναι εθνικά υπερήφανοι για τη δική τους σημαία με το λευκό χιαστό σταυρό σε γαλάζιο φόντο, τα οστά του προστάτη τους Αποστόλου Ανδρέα, το ιστορικό παρελθόν του, τον Τζέιμς Βατ, τον Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ, τον Τζον Μπερντ, τον Αλεξάντερ Φλέμινγκ, τον Γκράχαμ Μπελ, τον Γουίλιαμ Γουάλας, τον Γουόλτερ Σκοτ, τον Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, τον Ιαν Φλέμινγκ, τον Σον Κόνερι (κι άλλους πολλούς). Κι όλα αυτά σε έναν τόπο που επιδεικνύει και εκμεταλλεύεται στο έπακρο κάθε τι που μπορεί να προσελκύσει τον τουρίστα, που κατά τον Σκωτσέζο ξεναγό μας ?? δεν έχει τίποτε το πρωτότυπο?? (αναφερόμενος στο κιλτ), θεωρεί τουριστικό αξιοθέατο το πλαστικό ομοίωμα της Νέσσυ -??τέρας του Λοχ-Νες??, προβάλλει το αντίγραφο του ναού του Ηφαίστου (Θησείο) στο Εδιμβούργο και ??αγαπά?? τους Έλληνες, από τους στυλοβάτες της σκωτζέζικης οικονομίας, μια κι είμαστε οι δεύτεροι με την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη για την αγορά ουίσκι στον κόσμο, με την Ελλάδα να είναι η έκτη αγορά ουίσκι του πλανήτη! Για την ιστορία, η Σκωτία αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από το 1707.

Η Σελήνη και ο Άρης είχαν νερό! »

Νέα ευρήματα δείχνουν ότι η Σελήνη είχε νερό από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της! Η ανακάλυψη αυτή προήλθε από σεληνιακά ηφαιστειακά κομμάτια γυαλιού, χαλίκια που θυμίζουν χάντρες και τα οποία συλλέξανε και μετέφεραν στη Γη οι αποστολές ”Απόλλων”, στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 και στις αρχές του ΄70, ευρήματα που μόλις τώρα αξιοποιήθηκαν από τους ερευνητές των Brown University, Carnegie Institution of Washington και Case Western Reserve University. Παράλληλα, οι ερευνητές του Brown University στο Rhode Island που χρησιμοποίησαν τα όργανα μετρήσεων του Mars Reconaissance Orbiter, του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου που περιστρέφεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, βρήκαν ότι το υδάτινο στοιχείο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρώτη γεωλογική περίοδο του πλανήτη, πριν από 4,6 με 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Επίσης, κι από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από την επιφάνεια του Άρη, που έστειλε στη Γη η κάμερα υψηλής ανάλυσης του Μars Εxpress, οι επιστήμονες είναι πλέον πεπεισμένοι ότι εκεί όπου σήμερα βλέπουμε μόνο νεκρή φύση υπήρχαν κάποτε, ρυάκια, ποτάμια, λίμνες και ωκεανοί ! Λέτε ο Liako.gr και οι συν αυτώ, να έχουν, αν μη τι άλλο, τόσο δα δίκηο;

Πηγή: http://www.sciam.com/article.cfm?id=moon-once-harbored-water&sc=WR_20080715
Δες και http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15396&m=H06&aa=1

Νεο-σκοπιανά… »

Στη Ρώμη, άγνωστοι μουντζούρωσαν αφίσες του ΕΟΤ με τα συνθήματα: «Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική» – «Ελευθερώστε τη Μακεδονία»… Στο Λονδίνο, το «Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (EURM) αγόρασε το Κολέγιο του Ουέστμινστερ και ιδρύει έδρες με την ονομασία «Αλέξανδρος ο Μακεδών» και «Φίλιππος ο Β’» (Οπως αποκάλυψε ο «Τύπος της Κυριακής», το ίδιο Πανεπιστήμιο της FYROM βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με την Οξφόρδη)… Στο χωριό Καρυδιά της Πέλλας, άγνωστοι αποκεφάλισαν τις προτομές των μακεδονομάχων Αγρα και Μίγγα… Στο χωριό Μελίτη της Φλώρινας, λέει απόρρητο διπλωματικό έγγραφο του ελληνικού συνδέσμου στα Σκόπια (αποκάλυψη από τον Χρήστο Τελίδη, στο «Εθνος» της Κυριακής), αναμένεται να συρρεύσουν από τη FYROM «ακραίοι εθνικιστές» στις γιορτές του χωριού και να μετάσχουν σε εκδηλώσεις της «4ης παγκόσμιας συνάντησης παιδιών – προσφύγων από την Αιγαιατική Μακεδονία» (Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν στα Σκόπια)… Στην Αθήνα, τέλος, ο Ελληνας πρωθυπουργός έγινε αποδέκτης επιστολής του ομολόγου του, κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος θέτει ευθέως και επισήμως θέμα δικαιωμάτων της «μακεδονικής μειονότητος» στην Ελλάδα, ενώ ανακινεί και το ζήτημα των περιουσιών όσων έφυγαν ή διώχτηκαν από την Ελλάδα στον Εμφύλιο (… Σχόλιον; Ουδέν. Απλώς, μια πρόβλεψη – σιγά την πρόβλεψη, δηλαδή: Αυτά που γίνονται σήμερα από τους γείτονες θα φαντάζουν ασήμαντες λεπτομέρειες στο μέλλον. Ειδικά, αν η FYROM με τη βοήθεια του υπερατλαντικού πάτρωνα καταφέρει να πάρει το Ονομα. Τότε -και με δεδομένες τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας- να δούμε πού θα κρυφτούν όσοι ελαφρά τη καρδία προσπέρασαν ως ασήμαντο το θέμα του Ονόματος, καθώς και εκείνοι που σιγοντάρουν, επιδοτούν και προπαγανδίζουν ασύστολα τον εθνικισμό της γείτονος)?Κατά σύμπτωση, οι περισσότεροι απολογητές και υποστηρικτές του εθνικισμού της FYROM διακρίνονται για τους αγώνες τους εναντίον τού -υπαρκτού ή επινοημένου- ελληνικού εθνικισμού…
Και ”επί του πιεστηρίου” [Πρακτικά της Βουλής, 15-7-2008] προσκλήθηκαν συγκροτήματα από τα Σκόπια που τραγουδούν το Beca de Grecia Becate, δηλαδή, ”φύγετε Ελληνες στη Μακεδονία”, με χρήματα από τα Πρέσπεια! Φεύ, και πάλι, φεύ!

Του Γιάννη Τριάντη, ΤΥΠΟΣ των ήλων, εφ. Ελευθεροτυπία 15-7-2008
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=45008400,50409360,80437264,72358544,66696464

Σκωτο-σκοπιανά! »

Αν πιστεύουμε/ πιστεύεται ότι μόνο οι Σκοπιανοί στηρίζουν την όποια ? πρόσφατη ? εθνική του ταυτότητα στην πλαστογράφηση της ιστορίας είτε ότι οι αρχαίοι Έλληνες της Ιωνίας είναι οι ”αρχαίοι Τούρκοι”, γελιόμαστε! Απ΄ ότι φαίνεται και οι Σκωτσέζοι λίγο πολύ καυχώνται για τους Έλληνες προγόνους τους! Μια και οι απόγονοι του εξόριστου Έλληνα πρίγκιπα Γκαΐθελου ή Γκέντιλ Γκλας έφθασαν και εγκαταστάθηκαν στη Σκωτία το 333 π.Χ., σύμφωνα με την αρχαία προφορική παράδοση που καταγράφεται στο έργο Scotichronicon, που έγραψε ο χρονικογράφος Walter Bower το 1440. Αργότερα, στις αρχές του 16ου αιώνα, ο Σκωτσέζος φιλόσοφος Hector Boece ”εφηύρε” περίπου 40 βασιλιάδες, οι οποίοι κάλυπταν 22 γενιές και έφτιαξε λεπτομερή βιογραφικά για όλους τους. Και να ήταν μόνο αυτό. Στην αγωνία και τον αγώνα τους κατά της αγγλικής κυριαρχίας και στη διαμόρφωση της σκωτσέζικης ταυτότητας, ρόλο έπαιξε και η λογοτεχνική κατασκευή μύθων. Έτσι, στα 1760, ο Σκωτσέζος ποιητής James Macpherson εκδίδει τα επικά ποιήματα ενός Κέλτη βάρδου του 3ου αιώνα, ονόματι Ossian, τα οποία υποτίθεται ότι είχαν ανακαλυφθεί πριν από λίγο καιρό. Τα ποιήματα του ”αρχαίου βάρδου” υπό τον τίτλο Fingal – τα οποία έγραψε ο ίδιος ο Macpherson- συναντούν μεγάλη απήχηση σε όλη την Ευρώπη, έτσι που στη Γερμανία ο Γκαίτε γράφει ύμνους για αυτόν, άλλοι τον θεωρούν ισάξιο του Ομήρου και του Βιργιλίου και ο Ναπολέοντας παίρνει τα ποιήματα μαζί του τόσο στην εκστρατεία του στην Αίγυπτο όσο και στην εξορία του στην Αγία Ελένη!
Όλες αυτές και άλλες οι ιστορίες παρουσιάζονται λεπτομερώς στο βιβλίο Η εφεύρεση της Σκωτίας, Μύθοι και Ιστορία [The Invention of Scotland: Myth and History] του Hugh Trevor-Roper. Ο Βρετανός ιστορικός αφιέρωσε αρκετές δεκαετίες από τη ζωή του προκειμένου να μελετήσει την ιστορία της Σκωτίας και πήρε ενεργά μέρος στον αγώνα για να μη δοθεί ανεξαρτησία στην περιοχή αυτή. Πίστευε ότι «ολόκληρη η ιστορία της Σκωτίας έχει χρωματιστεί από μύθους» και άρχισε να μελετά αρκετούς από αυτούς. «Οι μύθοι στη Σκωτία», είχε γράψει, «δεν καταργούνται ποτέ λόγω της αλήθειας ή της λογικής, αλλά παραμένουν πιστευτοί έως ότου κάποιος άλλος μύθος ανακαλυφθεί ή δημιουργηθεί, για να τους αντικαταστήσει».
Συμπέρασμα, μη μας εκπλήσσει, τόσο το εφεύρημα περί ”Μακεδονίας” από την εποχή του Τίτο και η προβολή του παντί τρόπω από τις κυβερνήσεις της FYROM όσο και το ότι οι Αμερικανοί και οι όσοι Ευρωπαίοι και συν-έλληνες υποστηρίζουν το ουτοπικό ”ιστορικό παρελθόν” της ” σκοπιανο- νεομακεδονίας”? Φεύ!

Περισσότερα: http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080712&nid=9175819&sn=&spid=877 και
http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/books/non-fiction/article3990792.ece

Google και Ντοστογιέφσκι »

Αγαπάμε τα βιβλία. Κι όμως, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να το παραδεχτούμε: Ποιος διαβάζει βιβλία τη σήμερον ημέρα;Το διάβασμα δείχνει να υποχωρεί συνεχώς μπροστά στο πιο «εθιστικό» αλλά λιγότερο «θρεπτικό» Διαδίκτυο. Και ο Νίκολας Καρ αναρωτιέται στο περιοδικό «Ατλάντικ Μάνθλι»: «Άραγε το Google μας αποβλακώνει;». Διαπιστώνει μεταξύ άλλων πως το βαθύ διάβασμα, το αδιάλειπτο βύθισμα στην απόλαυση ενός δοκιμίου ή ενός λογοτεχνικού κειμένου, έχει πέσει θύμα της ευκολίας και της ταχύτητας του Διαδικτύου. Υποστηρίζει μάλιστα πως το Διαδίκτυο έχει αλλάξει τον τρόπο που διαβάζουμε, επειδή έχει αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε: έχει συνηθίσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο να δέχεται κάθε φορά μόνο αποσπασματικές και απλουστευμένες πληροφορίες, όσες ακριβώς χωρούν σε ένα «byte». Κι αυτό έχει το κόστος του στη βαθύτερη σκέψη, στην παράδοση στο μακρινό διανοητικό ταξίδι του βιβλίου. Ένα πείραμα.Ύστερα από μια εβδομάδα καθημερινής παρουσίας στο Διαδίκτυο- που έτσι κι αλλιώς είναι σήμερα υποχρεωτική σε πολλές δουλειές- ας δοκιμάσει κάποιος να διαβάσει κάτι καλό, ας πούμε έναν Ντοστογιέφσκι. Ο εθισμένος του εγκέφαλος γρήγορα θα κυριευτεί από άγχος. Κι ύστερα από μια δυο χιλιάδες λέξεις θα λαχταράει να ξαναπηδήξει στις ερωτικές ιστοσελίδες, να αγοράσει παπούτσια σε ιντερνετικές προσφορές ή να χαζέψει νεαρούς που αυτοξεφτιλίζονται στο «ΥouΤube». Όχι πως όλα έχουν χαθεί οριστικά. Υπάρχει ακόμη ελπίδα. Το διαπίστωσε πέρυσι στις διακοπές του ο δημοσιογράφος Μαρκ Μόρφοντ, όταν «τα έφτυσε» ξαφνικά ο σκληρός δίσκος του. Στην αρχή κυριεύτηκε από πανικό. «Άραγε ποιος μου στέλνει τώρα e-mail; Τι συμβαίνει στον κόσμο αυτή τη στιγμή; Πόσο πέφτει το χρηματιστήριο;». Γρήγορα όμως ξαναβρήκε την ψυχραιμία του. Σκέφτηκε πως αυτό το θέλημα των θεών να τον τραβήξουν από την πρίζα ήταν μια μοναδική ευκαιρία. Έτρεξε στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο κι άρπαξε τρία χοντρά μυθιστορήματα, όπως αρπάζει ένας πεινασμένος τρεις χοντρές μπριζόλες. Όταν πια βυθίστηκε στο διάβασμα, κάτι παράξενο συνέβη. Ο χρόνος σαν να επιβραδύνθηκε. Ο εγκέφαλος ξαναβρήκε την κανονική του ανάσα, μακριά πια από τα «κλικ» της νευρωτικής αναζήτησης με το «ποντίκι». Ο Μαρκ Μόρφορντ υποσχέθηκε στον εαυτό του να μην ξαναφήσει ποτέ να μαζευτούν σωρός τα βιβλία στο γραφείο του. Κι έγραψε στην εφημερίδα «Σαν Φρανσίσκο Κρόνικλ»: «Όταν επιδιορθώθηκε πια το κομπιούτερ μου, αφού πέρασα μερικές ώρες στο e-mail μου και στα συνήθη ψηφιακά κατατόπια, μια σκέψη μού ήρθε ξαφνικά: Τελικά δεν είχα χάσει απολύτως τίποτα. Ο κόσμος είχε παραμείνει ο ίδιος, ακόμη και χωρίς εμένα. Θα άξιζε να γράψω ένα βιβλίο γι΄ αυτή την εμπειρία».

Του Ρούσσου Βρανά , εφ. TA NEA, 11-7-2008
http://www.tanea.gr//ColumnCategory.aspx?d=20080711&nid=9166365&sn=&spid=877

Στου κουφού την πόρτα? »

Διαμαρτύρεται η ΟΛΜΕ, και δικαίως, επειδή δεν ζητήθηκε έστω και για τους τύπους η γνώμη της για το κατατεθέν σχέδιο νόμου για «Θέματα προσωπικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλες διατάξεις» – το καλοκαίρι ??περνάνε??, ως είθισται, όλα τα δυνάμενα να αμφισβητηθούν νομοσχέδια του ΥΠΕΠΘ, για το παρόν λεπτομέρειες εδώ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όταν αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ επισκέφθηκε τα κόμματα της Βουλής για να επιδώσει το σχετικό υπόμνημα, ??έφαγε πόρτα?? κατά το κοινώς λεγόμενο από ??τους πατέρες και τις μητέρες του Έθνους??. Τι το περίεργο, συνδικαλιστές της εκπαίδευσης επισκέφτηκαν τη Βουλή, όχι της ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τραπεζών? Μήτε τα δεξιά μήτε τα αριστερά (;) κόμματα και οι εκπρόσωποί τους φαίνεται να νοιάζονται ιδιαίτερα για την εκπαίδευση. Ίσως, να ενδιαφέρονται μόνο για τους συνδικαλιστές τους στο χώρο, άμα λάχει… μια και πάντοτε υπάρχουν ανάγκες.

Κοινωνία και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, κάποιες παραδοχές »

Ο καθηγητής Μιχάλης Μπερνίτσας είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Ανανεούμενης Θαλάσσιας Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και εφευρέτης της μεθόδου συλλογής υδροκινητικής ενέργειας από θάλασσες και, επίσης, έχει σχεδιάσει το αντίστοιχο μηχάνημα που ονομάζει VIVACE (Vortex Induced Vibrations for Aquatic Clean Energy). Σε σχετική ερώτηση για τις ??βασικές αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα?? διατυπώνει την άποψη ότι: Το θέμα είναι αν η ελληνική κοινωνία -ευρύτερη από την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα- αποδέχεται κάποια διεθνή κριτήρια σε σχέση με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να γίνει δεκτό ότι οι σπουδαστές θα έχουν σαν μοναδική απασχόλησή τους τις σπουδές τους και ότι δεν είναι απαραίτητο οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων να έχουν τόσο μεγάλη πείρα στην πολιτική, τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις; Ότι οι καθηγητές και οι σπουδαστές οφείλουν να έχουν τη δυνατότητα να αφιερωθούν στη δουλειά τους, χωρίς παρείσακτους και αργόσχολους να τους εμποδίζουν; Ότι στην παγκοσμιοποιημένη αγορά γνώσης η Ελλάδα θα πρέπει να παίξει κάποιον ρόλο, οπότε καλό θα είναι να προσδιοριστεί ποιος θα είναι αυτός, με δεδομένο ότι οι δουλειές ρουτίνας γίνονται στις Ινδία-Κίνα, η ανάπτυξη στην Ευρώπη-Ιαπωνία και το “frontier” της γνώσης γίνεται στις ΗΠΑ; Και, εάν η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της αποδεχθεί τα παραπάνω, μόνο τότε μπορούμε να συζητήσουμε και για πιο συγκεκριμένους τρόπους βελτίωσης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Ειδάλλως, ματαιοπονούμε.

Περισσότερα http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=23919456,29835488,51789792,46126688

Mamma Mia! »

Υπάρχει καλύτερο διαφημιστικό για τις παραλίες της Σκοπέλου και του Πηλίου από τις εικόνες του κινηματογραφικού «Μamma Μia» με την Μέριλ Στριπ, τον Πιρς Μπρόσναν και άλλους διάσημους ηθοποιούς; Και όμως, η γραφειοκρατία μας δεν αφήνει περιθώρια για προσέλκυση ανάλογων κινηματογραφικών «διαφημίσεων», επειδή αν προχωρούσε το νομοσχέδιο που προέβλεπε διευκολύνσεις προς ξένους παραγωγούς για γυρίσματα εν Ελλάδι, θα είχαμε όχι μόνο Μamma μία, αλλά και δύο, τρεις και δεκατρείς! Η επίσης μεσογειακή Ισπανία, προκειμένου να εξασφαλίζει την πλειονότητα των ξένων παραγωγών που πρόκειται να γυρίσουν ιστορίες με ήλιο, θάλασσα, κορίτσια, αγόρια και άλλα τέτοια, έχει από καιρού δέσει τον γάιδαρό της με νόμο, με τον οποίο όποιος αλλοδαπός καταφθάσει στη χώρα, τα έχει όλα στα πόδια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Τουρισμού και η υπηρεσία με την επικεφαλίδα Film Commission τσοντάρουν περί το 15%- 20% στο εξοδολόγιο από την παραμονή (bed, breakfast, lunch, dinner) του συνεργείου και των ηθοποιών. Το ίδιο και η Μάλτα.
Εδώ όμως δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να προβλέπει ενίσχυση ξένων παραγωγών με αντάλλαγμα τουριστικό! Mamma mia ήμαρτον, ή αλλιώς ??τρία πουλάκια κάθονταν?? κατά Υπουργείου Τουρισμού τη μεριά? κοντά στη Θύρα 13!Πέρα από αυτά το Mamma Mia είναι ένα ευχάριστο μιούζικαλ με μια θαυμάσια Μέριλ Στρίπ!

Πηγή: http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20080709&nid=9144998

TV – τρομολαγνεία… »

(…) Τρομάξτε μας, τρομάξτε μας! Μας αρέσει. Τρελαινόμαστε. Αν δεν δούμε εκείνους τους χάρτες που δείχνουν περιοχές κατακόκκινες από την επερχόμενη κάψα, αν δεν ακούσουμε πόσο επικίνδυνο θα είναι να βγούμε στους δρόμους για ψώνια τις ώρες που ο ήλιος μεσουρανεί, αν δεν λαχταρήσουμε προκαταβολικά για το black-out που θα μας στερήσει το air-condition ώστε να το ανάψουμε στο φουλ δέκα ημέρες νωρίτερα, να κοιμόμαστε με κουβέρτα για να το ευχαριστηθούμε πριν το στερηθούμε, δεν νιώθουμε καλοκαίρι. Μα τι έκανε ο κόσμος πριν εφευρεθούν τα κλιματιστικά, πριν υπάρξουν όλοι αυτοί οι καλοί κύριοι και οι καλές κυρίες που επί ώρες και ημέρες ολόκληρες μας δίνουν πρωτάκουστες συμβουλές, όπως να φοράμε καπέλο, να μην περπατάμε στον ήλιο και να πίνουμε νερό; Παλαιά, προ τηλεόρασης, θα έβγαινε ο κόσμος στους δρόμους ντάλα μεσημέρι και θα πέθαινε. Δεν έχουμε ακούσει κάτι σχετικώς, αλλά θα μας το κρύβουν- άλλωστε τόσα μας έχει κρύψει η ιστορία. Αυτό που μας αρέσει πιο πολύ απ΄ όλα όμως, είναι οι [τηλεοπτικές] συμβουλές. Ίδιες κάθε χρόνο, όπως των μαμάδων μας που μας συνοδεύουν μια ολόκληρη ζωή: μην κάθεσαι στον ήλιο Κωστάκη… βάλε το καπέλο σου Μαρούλα… μην τρως τον άμπακο Θανασάκη, θα ξεράσεις με τόση ζέστη (…)
Και να σκεφτείς ότι χθες ντάλα μεσημέρι έκανες άνετα βόλτα στην Ομόνοια χωρίς να πεθάνεις από τον τηλεοπτικό μας καύσωνα!Δουλειά κι αυτή, τηλε-μετεωρολόγος-παρουσιαστής στις ειδήσεις των οκτώ! Μήπως στην τάξη πρέπει να συζητάμε περισσότερο για τις όποιες κοινωνικές στρεβλώσεις και αντι-επιστημο-ορθολογιστικές παραποιήσεις δημιουργούν;

Από το ομότιτλο άρθρο της Πόπης Διαμαντάκου στην εφ. ΤΑ ΝΕΑ, 8-7-2008
http://ta-nea.dolnet.gr//Article.aspx?d=20080708&nid=9137618&sn=&spid=221

Πτυχία έχουν γνώσεις όχι »

Μεγάλο ποσοστό φοιτητών δεν παρακολουθεί μαθήματα και αντιγράφει στις εξετάσεις. Αυτή η λογική της ήσσονος προσπάθειας προκύπτει από την πρώτη εσωτερική αξιολόγηση που έλαβε επισήμως η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης από την αξιολόγηση που έγινε στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο πρόεδρος του τμήματος παραδέχτηκε ότι «με το διαμορφωθέν σύστημα ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών παίρνει πτυχίο έχοντας παρακολουθήσει ελάχιστα μαθήματα. Ενα μεγάλο ποσοστό φοιτητών δεν ξέρει τι πτυχίο παίρνει» και ότι «οι φοιτητές δεν παρακολουθούν, ενώ στις εξετάσεις αντιγράφουν καθώς γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν συνέπειες πλην ίσως του μηδενισμού στο συγκεκριμένο μάθημα. Εάν επιχειρήσεις να βάλεις τάξη, παρεμβαίνουν οι φοιτητικές παρατάξεις, στη λογική ότι η αντιγραφή είναι δεδομένη, όποτε είναι άδικο να τιμωρηθούν κάποιοι!» με τον τρόπο αυτό «υπάρχει μία απαξίωση του πτυχίου, η οποία διαχέεται και διαφθείρει όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα σε βάθος χρόνου». Μεγάλες είναι οι ευθύνες των φοιτητικών παρατάξεων, που δεν επιθυμούν να αλλάξει τίποτα. Και αυτό διότι τα στελέχη τους δεν θέλουν να χάσουν τα προνόμιά τους, ενώ υπερασπίζονται και τα προνόμια των φοιτητών, αφού τους αντιμετωπίζουν ως εκλογική πελατεία. «Είναι ένα πρόβλημα που κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει. Το ισχύον νομικό πλαίσιο θεσπίζει τη συνδιοίκηση των ΑΕΙ ενισχύοντας τον ρόλο των κομματικών, φοιτητικών παρατάξεων» προσθέτει ο πρόεδρος του τμήματος, προς δόξαν της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ”πολιτικής” του μπλα, μπλα, μπλα, προσθέτουμε εμείς.

Περισσότερα:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_05/07/2008_276620

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση