Archive for Οκτώβριος, 2010

To σημερινό λογότυπο της Google αφιερωμένο στα 2500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα! »

Η μηχανή αναζήτησης Google εμφάνισε σήμερα, Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010, νέο πρόσκαιρο-επετειακό λογότυπο (Google Doodle) αφιερωμένο στα 2500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα επ΄ευκαιρεία του του σημερινού 28oυ Κλασσικού Μαραθώνιου της Αθήνας. Το γνωστό λογότυπο μετατράπηκε σε μελανόμορφο αγγείο με το όνομα της εταιρείας εμφανίζεται με αρχαιοπρεπείς χαρακτήρες, ενώ ένα γράμμα έχει αντικατασταθεί με την εικόνα ενός δρομέα που κρατά στο χέρι ένα μήνυμα – ο Φειδιππίδης που μεταφέρει στους Αθηναίους το μήνυμα της νίκης επί των Περσών στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Περισσότερα εδώ: εδώ).To Google Doodle είναι το λογότυπο της Google τροποποιημένο με τέτοιον τρόπο, ώστε να αναφέρεται σε κάποιο σημαντικό γεγονός ή κάποια εθνική επέτειο και η διάρκειά του είναι μία ημέρα.

Στην Κίνα ο ισχυρότερος H/Y του κόσμου! »

Στην Κίνα βρίσκεται ο ισχυρότερος και γρηγορότερος υπολογιστής του κόσμου, ο υπερυπολογιστής Tianhe-1A. Τον ισχυρισμό της Κίνας επιβεβαίωσε ο διεθνής οργανισμός «Top 500», ο οποίος καταρτίζει τη λίστα με τα 500 ισχυρότερα υπολογιστικά μηχανήματα του κόσμου (από τα δέκα ταχύτερα συστήματα της κατάταξης, τα επτά βρίσκονται στις ΗΠΑ, τα δύο στην Κίνα και το ένα στη Γερμανία).Ο υπερυπολογιστής ωστόσο βασίζεται σε αμερικανική τεχνολογία: περιλαμβάνει πάνω από 14 000 επεξεργαστές της Ιntel και πάνω 7000 επεξεργαστές γραφικών της Nvidia, μοιρασμένων σε 100 υπομονάδες που έχουν μέγεθος ψυγείου και συνολικό βάρος 155 τόνους.Η παράλληλη λειτουργία των χιλιάδων τσιπ προσφέρει σταθερή ταχύτητα 2,5 PetaFLOPS (τρισεκατομμύρια υπολογισμοί κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο).Ο κινεζικός υπολογιστής έκλεψε τα σκήπτρα από τον αμερικανικό XT5 Jaguar που έχει κατασκευάσει το Εθνικό Εργαστήριο Όουκ Ριτζ του πανεπιστημίου του Τενεσί, ο οποίος έχει ισχύ 1,75 PetaFLOPS ανά δευτερόλεπτο (1 PetaFLOP ισοδυναμεί με 1000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο).

Πηγή:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4601531

Η είσοδος του ελληνικού στρατού στην Κορυτσά »

Αντιγράφω από το ματωμένο Ημερολόγιο του Αχιλλέα Γκούμα: (…) «Τέλος, την 22αν Νοεμβρίου του 1940 διατασσόμεθα να εισέλθωμεν εις Κορυτσάν. Η ημέρα αυτή είναι η ημέρα της απελευθερώσε¬ως της ελληνικωτάτης Κορυτσάς. Με επί κεφαλής τον πάντοτε δρώντα εν τω αγώνι ταγματάρχην μας Παλαιοδημόπουλον εξεκινήσαμεν από ύψος Μοράβα 1.800 μέτρα, περί ώραν 1ην – 2αν μεσημβρινήν με αντικειμενικόν σκοπόν την είσοδον εις την Κορυτσάν.»(…) «Εισερχόμεθα εις τα πρώτα σπίτια της Κορυτσάς. Οι ορισθέντες πολίται διά την υποδοχήν μόλις μας αντίκρυσαν ήρχισαν να μας διανέμουν δώρα. Τουτέστιν, τσιγάρα, γλυκά, φρούτα και τόσα άλλα. Μετά προχωρούμε διά το κέντρο της. Από την μία άκρη της πόλεως, έως την άλλην είχαν παραταχθή αι χιλιάδες των κατοίκων της διά να μας υποδεχθούν. Το τι συνέβη κατά την νύκτα εκείνη δεν περιγράφεται. Το καλώς ήλθατε και το ζήτα ηκούετο από χιλιάδες στόματα. Συγκινητικό¬τατη υπήρξεν η υποδοχή μας. Από την μεγάλη τους χαρά πολλοί εκ των κατοίκων της έκλαιον. Απ’ όπου κι αν περνούσα άφθονα τσιγάρα μάς εδίδοντο εκ των πολιτών. Εγώ δε τους έλεγα: «Έλληνες είστε; Έλληνες;» «Ναι, ναι Ελληνες», με έλεγαν.»(…)
«Εις την Κορυτσάν εμείναμε 4-5 ημέρες. Περιήλθαμε όλα τα τοπία της. Τα λάφυρα που εκυριεύσαμε εντός αυτής ήσαν άπειρα. Περί τα 200 αυτοκίνητα των είχαν εγκαταλειφθή εντός της πόλεως.Μοτοσυκλέττες, τρακτέρ, ποδήλατα, όπλα, άλευρα, ιματισμός, τρόφιμα και παντός είδους υλικόν μας είχε προσφέρει η τόσον καλή διοίκησις του Καισαρομανούς Ντούτσε.»
«Όταν επισκεφθήκαμεν το αεροδρόμιο τους, ευρήκαμε περί τα 7-8 εγκαταλελειμμα να πουλιά τους. Άλλα ήταν επιβατικά, άλλα καταδιωκτικά και άλλα βομβαρδιστικά.Μεγαλυτέραν εντύπωσιν μας έκανε ένα μεγάλο επιβατικό το οποίον είχε 32 θέσεις. Τούτο ήτο άθικτον και ως επληροφορήθημεν αργότερον μετεφέρθη παρά των ημετέρων εις Αθήνας ένθα και ευρίσκεται εν χρήσει. Ημείς επειδή ήτο λίγο κρύο καταυλισθήκαμεν εις τους ιταλικούς στρατώνας. Εκεί έβλεπε κανείς τα πάμπολλα λάφυρα.»
Ο Αχιλλέας Γκούμας ήταν ένας από τις πολλές χιλιάδες Ελλήνων που προμάχησαν για το μεγαλείο και τη δόξα της Ελλάδας και τη ντροπή και τον εξευτελισμό των εισβολέα. Είχε όμως την ένδοξη μοίρα να βρει το θάνατο λίγες μέρες πριν τελειώσει ο πόλεμος. Εκεί στο Μνήμα της Γριάς, σε υψόμετρο 2.120 μ., που ήταν το πιο προχωρημένο φυλάκιο του μετώπου, τραυματίστηκε θανάσιμα από βόμβα ιταλικού αεροπλάνου, και σε λίγο υπέκυψε. Το Ματωμένο Ημερολόγιο του Αχιλλέα Αθανασίου Γκούμα είναι ένα σημειωματάριο τσέπης με κόλλες κατρ-ριγέ και με διαστάσεις 0,14×0,10 εκατ. Στα πρώτα φύλλα έχει γραμμένες διευθύνσεις φίλων του και στη συνέχεια, αριθμώντας από τη σελίδα 1, αρχίζει το Ημερολόγιο, που το επιγράφει ο «Ελληνοϊταλικός πόλεμος»
Αποσπάσματα από: Αχιλλέας Αθαν. Γκούμας «Το ματωμένο Ημερολόγιο, μια αυθεντική εξιστόρηση του Ελληνοϊταλικού πολέμου», Επιμ. Έκδοσης Αλεξ. Κ. Αδαμίδη, Θεσσαλονίκη 1988, στο: 1940-41, Σου γράφω από το μέτωπο, Ιστορικά, Ελευθεροτυπία, Οκτώβριος 2010, σ. 21, 26, 28.

Δες και
To OXI το είπε ο Ι. Μεταξάς
Greece at War ΙΙ,1940-1941
28η Οκτωβρίου 1940: Τα παιδιά του Γυμνασίου Πωγωνιανής
Από το Έπος του 1940-41

Εντομα φυλακισμένα σε κεχριμπάρι διηγούνται τη γεωλογική ιστορία της Ινδίας »

Εκατοντάδες νέα είδη εντόμων που βρέθηκαν διατηρημένα σε κεχριμπάρι 52 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν τις θεωρίες των γεωλόγων για τη σύγκρουση της ινδικής χερσονήσου με την υπόλοιπη ασιατική ήπειρο. Μέλισσες, τερμίτες, μυρμήγκια, αράχνες και ψύλλοι περιλαμβάνονται στα 700 είδη αρθροπόδων που βρέθηκαν παγιδευμένα μέσα στο κεχριμπάρι, συνολικού βάρους 150 κιλών. Το απολιθωμένο ρετσίνι προέρχεται από ένα τροπικό δάσος που αποκαλύπτεται ότι υπήρχε στην περιοχή του Καμπέι, στο κρατίδιο Γκουζαράτ.Οι ερευνητές περίμεναν ότι τα είδη αυτά θα ήταν αρκετά διαφορετικά από τα είδη που ζούσαν εκείνη την περίοδο στην Ασία, δεδομένου ότι η ινδική υποήπειρος παρέμεινε για καιρό ένα απομονωμένο νησί που περιπλανιόταν στον ωκεανό.Τα ευρήματα δείχνουν ότι η Ινδία και η Ασία παρέμειναν απομονωμένες για λιγότερο χρονικό διάστημα από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα, αναφέρουν οι ερευνητές.Θα περίμενε λοιπόν κανείς η πανίδα της Ινδίας πριν από 52 εκατ. χρόνια να έμοιαζε περισσότερο με την πανίδα της (κάποτε γειτονικής) Αφρικής και Μαδαγασκάρης. Περιέργως, όμως, τα είδη που εξετάστηκαν στο κεχριμπάρι είχαν μεγαλύτερη συγγένεια με είδη της Ασίας, της Βόρειας Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.«Γνωρίζαμε ότι η Ινδία ήταν κάποτε απομονωμένη, ήταν όμως άγνωστο το πότε και για πόσο καιρό. Οι βιολογικές ενδείξεις στις αποθέσεις κεχριμπαριού δείχνουν ότι υπήρχε κάποια βιοτική σύνδεση» γράφουν οι ερευνητές.Αυτή η βιοτική σύνδεση ήταν πιθανώς μια σειρά από νησιά ανάμεσα στην Ινδία και την Ασία, μέσω των οποίων τα έντομα θα μπορούσαν να μεταπηδούν από τον ένα όγκο ξηράς στον άλλο».Περισσότερα εδώ.

Οι μέλισσες είναι πιο “γρήγορες” από έναν υπολογιστή »

Πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα είναι ικανές να λύσουν οι μέλισσες, που ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής θα χρειαζόταν μέρες, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να αναδείξει μια ακόμη ικανότητα ενστικτώδους νοημοσύνης στο ζωικό βασίλειο. Οι μέλισσες, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, υπό τον δρα Νάιτζελ Ρέιν της Σχολής Βιολογικών Επιστημών, του πανεπιστημίου του Λονδίνου, μαθαίνουν να πετούν ακολουθώντας τη συντομότερη δυνατή διαδρομή, προκειμένου να εξοικονομούν ενέργεια, ανάμεσα στα λουλούδια, που έχουν προηγουμένως ανακαλύψει με τυχαία σειρά.Με τον τρόπο αυτό “δίνουν λύση” στο λεγόμενο “πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή”, ένα διάσημο γρίφο στο χώρο των οικονομικών και των μαθηματικών. Χρησιμοποιώντας τεχνητά άνθη, συνδεδεμένα με υπολογιστές, οι ερευνητές απέδειξαν ότι οι μέλισσες δεν ακολουθούν μια πορεία απλώς με βάση τη τυχαία σειρά που βρήκαν προηγουμένως τα λουλούδια, αλλά πηγαίνουν από λουλούδι σε λουλούδι ακολουθώντας συγκεκριμένο “σχέδιο” που τους επιτρέπει να πετάνε όσο γίνεται λιγότερο.Παρά τους μικροσκοπικούς εγκεφάλους τους, οι μέλισσες είναι ικανές για εντυπωσιακά κατορθώματα στη συμπεριφορά τους.Περισσότερα εδώ.

Στο Ιράν κλείνουν τα πανεπιστημιακά τμήματα πολύ «δυτικών» αντικειμένων! »

Στο θεοκρατικό Ιράν κλείνουν όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα διδασκαλίας μαθημάτων που κρίνονται από τις αρχές πολύ «δυτικά», ανακοινώθηκε από ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Παιδείας.«Θα διακοπεί η συνέχιση 12 κλάδων μαθημάτων στον τμήμα κοινωνικών επιστημών όπως είναι τα μαθήματα που σχετίζονται με το νόμο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διοίκηση, την κοινωνιολογία, τη φιλοσοφία, την ψυχολογία και τις πολιτικές επιστήμες και τα τμήματα αυτά θα αναθεωρηθούν και θα ανανεωθούν», δήλωσε συγκεκριμένα ο Αμπολφαζί Χασανί μιλώντας στην εφημερίδα «Αρμάν» .«Το περιεχόμενο αυτών των επιστημών βασίζεται αποκλειστικά στη δυτική κουλτούρα. Η ανανέωση των μαθημάτων αυτών στα τμήματα όπου διδάσκονται έχει στόχο να τα κάνει όσο γίνεται πιο συμβατά με την ισλαμική διδασκαλία» πρόσθεσε.Ο ίδιος ανέφερε κατηγορηματικά ότι σε όλα τα ιρανικά πανεπιστήμια θα κλείσουν τα υπάρχοντα τμήματα διδασκαλίας αυτού του είδους των μαθημάτων μέχρι να γίνει η ανανέωσή τους και η προσαρμογή τους στους ισλαμικούς κανόνες και επανάλαβε την πάγια θέση των σκληροπυρηνικών κυβερνώντων της χώρας ότι η Δύση προσπαθεί να ασκήσει την επιρροή τους στους Ιρανούς νέους εισάγοντάς τους στον «παρακμιακό» πολιτισμό της.Τι να πω, παρά ινσαλάχ να αλλάξουν κάποτε μυαλά οι παπάδες που τους κυβερνούν εκεί κάτω …

Πηγή:http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/10/2010_361221

O Μπενουά Μάντελμπροτ και η μαγεία των φράκταλ »

Αντιγράφω: Στο σχολείο μαθαίνουμε για τις γραμμές, τους κύκλους, τα τετράγωνα, τους κύβους, τους κυλίνδρους και τις σφαίρες, αλλά στη φύση γύρω μας επικρατούν άλλου είδους σχήματα: τα σύννεφα, οι κεραυνοί, οι παγοκρύσταλλοι, τα σφουγγάρια και οι ακτογραμμές παρουσιάζουν μια πολυπλοκότητα. που δεν μοιάζει καθόλου με τα απλά γεωμετρικά αντικείμενα της «κλασικής» Γεωμετρίας. Μερικοί μαθηματικοί στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα είχαν επιχειρήσει να περιγράψουν μαθηματικά το σχήμα και τις ιδιότητες μιας άλλης κατηγορίας γεωμετρικών αντικειμένων, που χαρακτηρίζονται από μια ιδιότητα που ονομάζεται αυτο-ομοιότητα. Τα αντικείμενα αυτού του είδους παρουσιάζουν την ίδια εικόνα όταν παίρνει κανείς ένα κομμάτι τους και το μεγεθύνει, έτσι ώστε να έχει τις ίδιες διαστάσεις με το αρχικό. Οι «καθιερωμένοι» μαθηματικοί εκείνης της εποχής αντιμετώπισαν με απαξίωση αυτές τις ιδέες, επειδή θεώρησαν ότι δεν έχουν κανενός είδους εφαρμογή στην καθημερινή ζωή. Ο πρώτος μαθηματικός που πρότεινε την ιδέα ότι η γεωμετρία των αυτο-όμοιων σχημάτων έχει εφαρμογή στη φύση ήταν ο μαθηματικός Μπενουά Μάντελμπροτ. Όπως γράφει στο βιβλίο του, Η μορφοκλασματική Γεωμετρία της Φύσης, «Τα σύννεφα δεν είναι σφαίρες, τα βουνά δεν είναι κώνοι, οι ακτογραμμές δεν είναι κύκλοι και το γάβγισμα δεν είναι ομαλό ούτε η αστραπή ταξιδεύει σε ευθεία γραμμή»! Στην αρχή οι ιδέες του αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία από το επιστημονικό κατεστημένο, όχι μόνο επειδή ανέτρεπαν παράδοση 23 αιώνων, από την εποχή που ο Ευκλείδης είχε θέσει τα θεμέλια της Γεωμετρίας. Στη συνέχεια όμως η εφαρμογή τους σε προβλήματα που εμφανίζονταν σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους των επιστημών, από τη Βιολογία και τη Γεωλογία ως τα Οικονομικά και την Αστρονομία, συντέλεσε ώστε το έργο του να αναγνωριστεί παγκοσμίως και οι μέθοδοί του να χρησιμοποιούνται ευρύτατα πρακτικά σε όλες τις επιστήμες που στηρίζονται σε μαθηματικούς υπολογισμούς…
Η πιο γνωστή εφαρμογή των φράκταλ στο ευρύ κοινό είναι η μαθηματική περιγραφή διάφορων αντικειμένων ή σχημάτων της καθημερινής ζωής που παρουσιάζουν αυτοομοιότητα, όπως για παράδειγμα είναι ένα φύλλο φτέρης, ένα δέντρο ή ένα σφουγγάρι. Η ενδιαφέρουσα μάλιστα ιδιότητα αυτών των γεωμετρικών σχημάτων να έχουν γεωμετρική διάσταση κλασματική και όχι ακέραια έδωσε την ιδέα στον Μάντελμπροτ το 1975 να επινοήσει τον όρο φράκταλ. Για παράδειγμα, το μορφοκλασματικό σύνολο που μοιάζει με φύλλο φτέρης έχει διάσταση 1,8, που το κατατάσσει μεταξύ της γραμμής, που έχει γεωμετρική διάσταση 1, και της επιφάνειας, που έχει γεωμετρική διάσταση 2. Είναι δηλαδή κάτι «ανάμεσα» σε γραμμή και επιφάνεια, χωρίς να είναι κανένα από τα δύο!
Ο Μπενουά Μάντελμπροτ Εβραίος λιθουανικής καταγωγής, είχε γεννηθεί το 1924 στην Πολωνία. Σπούδασε στη Γαλλία και έπειτα από επισκέψεις σε διάφορα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, προσελήφθη στο ερευνητικό κέντρο Τόμας Γουότσον της ΙΒΜ στη Νέα Υόρκη. Έπειτα από 35 χρόνια εργασίας στην ΙΒΜ μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, όπου και τελείωσε την καριέρα του ως καθηγητής στην έδρα Στέρλινγκ. Πέθανε στις 14 Οκτωβρίου 2010 από καρκίνο στο πάγκρεας. Περισσότερα εδώ.

Ευρήματα διοξειδίου του άνθρακα στον Άρη »

Σύμφωνα με νέα έρευνα μεγάλες αποθέσεις ανθρακικών πετρωμάτων είναι θαμμένες σε βάθος λίγων χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Αν αυτά τα πετρώματα είναι άφθονα, τότε το διοξείδιο του άνθρακα, το κύριο αέριο του θερμοκηπίου, θα μπορούσε να βοηθήσει τον Άρη να γίνει μια πολύ πιο υγρή και θερμή τοποθεσία εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν. Αυτά τα πετρώματα μας αποκαλύπτουν εκτενή κοιτάσματα του ορυκτού, σχεδόν, έξι χιλιόμετρα κάτω από τον φλοιό, που έχουν εκτεθεί σε ένα τεράστιο αριθμό συγκρούσεων με μετεωρίτες. Το ορυκτό πιθανώς προήλθε από νερό πλούσιο σε ανθρακικό, το οποίο αλληλεπίδρασε με τους βράχους – δείχνοντας πως ο πρώιμος Άρης ήταν θερμότερος από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους ερευνητές: «Μία υποψία για κατοικήσιμες συνθήκες σε βάθος είναι η παρουσία του ατμοσφαιρικού μεθανίου, που ενδέχεται να σχηματίστηκε μέσω υδροθερμικών διαδικασιών στο φλοιό, με την παρουσία του διοξειδίου του άνθρακα. Ενώ μια πυκνή ατμόσφαιρα από διοξείδιο του άνθρακα σημαίνει την ύπαρξη του φαινομένου του θερμοκηπίου.»

Πηγή: http://www.physics4u.gr/blog/?p=2656

Η Σελήνη έχει νερό και ασήμι! »

Οι ερευνητές του Κέντρου Ames της NASA υπό τον Anthony Colaprete και του πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ υπό τον πλανητικό γεωλόγο Peter Schultz, μελέτησαν για λογαριασμό της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας περίπου 155 κιλά από σωματίδια της σεληνιακής σκόνης, που εκτοξεύτηκαν ψηλά όταν, πριν από περίπου από ένα χρόνο, το διαστημικό όχημα LCROSS της NASA έκανε σκοπίμως ελεγχόμενη πρόσκρουση στην επιφάνεια του δορυφόρου με ταχύτητα 9.000 χλμ. την ώρα, σε ένα σκιερό κρατήρα, όπου δεν είχε πέσει το φως του ήλιου επί δισεκατομμύρια χρόνια. Μελετώντας τα δεδομένα που προέκυψαν από τον πειραματικό «βομβαρδισμό» (τα συνέλεξαν άλλα σκάφη, που μετά από λίγα λεπτά πέρασαν πάνω από το σημείο πρόσκρουσης), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το έδαφος του φεγγαριού στους πόλους του, εκτός από πολύ παγωμένο νερό, περιλαμβάνει ένα πολύπλοκο μίγμα από ίχνη διαφόρων χημικών στοιχείων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το υδρογόνο (χρήσιμο για μια μελλοντική σεληνιακή βάση και για τη δημιουργία πυραυλικών καυσίμων), ο άργυρος (μάλλον σε μικροσκοπικά σωματίδια και όχι σε μορφή κατάλληλη για εξόρυξη), ο υδράργυρος (η τοξικότητά του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μια μελλοντική απόπειρα ανθρώπινης εξερεύνησης του υπεδάφους), η αμμωνία, το υδροξύλιο, το μονοξείδιο και το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το ελεύθερο νάτριο. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι το 5,6% της συνολικής μάζας υλικών κρατήρα που έγινε η πρόσκρουση, αποτελείται από νερό, ενώ εκτιμούν ότι στους πόλους, κάτω από το μόνιμα παγωμένο επιφανειακό στρώμα, μπορεί να υπάρχουν πολλά δισεκατομμύρια λίτρα νερού, τα οποία θα αποτελέσουν πολύτιμο πόρο για την υποστήριξη μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη. Όπως είπε ο Κολαπρέτε, «υπάρχουν μέρη στη Σελήνη που είναι πιο υγρά από τη Γη, αυτό είναι ένα σοκ!».

Πηγή:http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=216173

Eντόπισαν γαλαξία ηλικίας 13,1 δισεκ. ετών »

Το πιο μακρινό γαλαξία που έχει παρατηρηθεί ποτέ, από την παιδική ηλικία του Σύμπαντος, εντόπισαν αστρονόμοι με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) στη Χιλή και του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ.Πρόκειται για τον «αρχαιότερο» γαλαξία που έχει δει ποτέ ανθρώπινο μάτι, καθώς οι αστρονόμοι υπολογίζουν πως δημιουργήθηκε μόλις 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Εκρηξη. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αστρονομικής Ερευνας (ESΟ) τα νέα στοιχεία που θα προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα ο γαλαξίας UDFy-38135539, που αποτελείται από περίπου ένα δισεκατομμύριο αστέρια, θα έχουν τεράστια σημασία σε αστροφυσικό επίπεδο. Το φως του γαλαξία UDFy-38135539 δεν είναι πολύ περισσότερο από μία αμυδρή κουκκίδα φωτός και χρειάστηκε περισσότερα από 13,1 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στη Γη. Το φως που εκπέμπει θα συνεχίσει να έχει τη σημερινή ένταση για αρκετές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια ακόμη, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο γαλαξίας ενδέχεται να έχει εξαφανιστεί προ πολλού… Περισσότερα εδώ κι εδώ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση