Archive for Απρίλιος, 2011

Βράβευση μαθητικών εφημερίδων »

Ξεπέρασαν τις 400 οι συµµετοχές στο 18ο Πανελλήνιο ∆ιαγωνισµό Μαθητικών Εντύπων της εφ. ΤΑ ΝΕΑ.Μαθητές γυµνασίων απ’ όλη τη χώρα, αναλαµβάνοντας τον ρόλο του δηµοσιογράφου, µετέφεραν στο χαρτί όλα όσα εκείνοι ήθελαν να σχολιάσουν. Τα µαθητικά έντυπα του γυµνασίου που θα βραβευθούν είναι έξι.Καλύτερη εφημερίδα «Κατά… τείχη» των μαθητών του 1ου Γυµνασίου Συκεών Θεσσαλονίκης, πουδεν έχει τίποτα να ζηλέψει από µια απογευµατινή εφηµερίδα η οποία… κρεµιέται καθηµερινά στα περίπτερα!Καλύτερη εμφάνιση «Εν Πλω» του Γυµνασίου Μακεδονίτισσας Κύπρου, στην οποία κυριαρχούν οι έντονοι τίτλοι, µικρά και περιεκτικά κείµενα, επαγγελµατικές φωτογραφίες. Ακολουθεί «Το Τρομερό Δεύτερο» των μαθητών του 2ου Γυµνασίου Αλεξανδρούπολης και έπεται «Εκτός Υλης» του Γυµνασίου Καρύστου.Βραβείο για την καλύτερη επιλογή θεμάτων οι «Πράσινοι Φίλοι» από το 1ο Γυµνάσιο Αιγίου και έπαίνος για το καλύτερο σχολικό κόµικς στο «ART CIMICS» από το Καλλιτεχνικό Γυµνάσιο Αµπελοκήπων. Η απονοµή θα πραγµατοποιηθεί στις 8 Μαϊου στο Ιδρυµα «Μιχάλης Κακογιάννης». Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτικά µηχανήµατα αλλά και σπάνιες εκπαιδευτικές εκδόσεις περιµένουν τους νικητές. Περισσότερα εδώ.

Το πείραμα της διπλής σχισμής »

Το πείραμα της διπλής σχισμής πραγματοποίησε για πρώτη φορά ο Άγγλος Thomas Young σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει αν το φως είναι τελικά κύμα ή σωματίδιο. Ο Young χρησιμοποίησε μια ακτίνα φωτός, η οποία διέρχονταν από ένα φράγμα με μια σχισμή και στη συνέχεια περνούσε από ένα φράγμα με δυο σχισμές, για να καταλήξει στοι τέλος σε ένα πέτασμα (οθόνη). Ο Young παρατηρώντας το φως που έφτανε στο πέτασμα, διαπίστωσε πως όταν οι σχισμές του δεύτερου φράγματος ήταν μεγάλες, σε μεγάλη μεταξύ τους απόσταση και κοντά στο πέτασμα, εμφανίζονταν δυο ξεκάθαρες φωτεινές γραμμές. Αντίθετα, όταν η απόσταση των σχισμών ήταν μικρότερη και το εύρος τους μικρότερο, το φως σχημάτιζε στο πέτασμα φωτεινούς και σκοτεινούς κροσσούς. Το σχήμα με τους εναλλασσόμενους φωτεινούς και σκοτεινούς κροσσούς ονομάζεται και εικόνα συμβολής . Τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να παραχθούν μόνο αν το φως συμπεριφέρεται σαν κύμα.Το 1905, ο Albert Einstein έδειξε ότι το φως αποτελείται από ένα σύνολο διακριτών σωματιδίων τα οποία ονόμασε φωτόνια. Κατά την εκτέλεση του πειράματος της διπλής σχισμής αυτή τη φορά με τα φωτόνια να φτάνουν στο πέτασμα αφού περνάνε ένα-ένα από το φράγμα, η εικόνα της συμβολής παράγεται και πάλι ανεξάρτητα με το γεγονός ότι ένα και μόνο σωματίδιο δεν είναι δυνατόν να συμβάλει με τον εαυτό του. Το φαινόμενο κατά το οποίο το φως συμπεριφέρεται άλλοτε σαν κύμα και άλλοτε σαν σωματίδιο είναι γνωστό ως κυματοσωματιδιακός δυϊσμός (wave–particle duality). Περισσότερο αναλυτικά εδώ.

Αράχνη 165 εκατομ. ετών! »

Μία θηλυκή αράχνη που βρέθηκε στην Μογγολία αποτελεί το αρχαιότερο απολίθωμα της οικογένειας των αραχνοειδών που έχει βρεθεί.Έζησε περίπου 165 εκατομμύρια χρόνια πριν, ανήκει σε μία συνομοταξία αραχνών, ευρέως γνωστών σήμερα, ως εκείνες που υφαίνουν «χρυσό» ιστό, μια και φτιάχνουν τον ιστό τους από ένα πολύ σκληρό και ευδιάκριτο χρυσό μετάξι.Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η Nephila jurassica, όπως ονόμασαν το είδος, θα μπορούσε να έχει πόδια, μήκους περίπου 15 εκατοστών. «Είναι το μεγαλύτερο από τα απολιθώματα αραχνών», δήλωσε ο καθηγητής Πολ Σέλντεν του Πανεπιστημίου του Κάνσας.«Ο κορμός της δεν είναι ο μεγαλύτερος, αλλά αν προσθέσεις το μήκος των ποδιών, είναι το μεγαλύτερο», πρόσθεσε.Σήμερα, τα είδη της Nephila απαντώνται σε τροπικές και υπο-τροπικές περιοχές. Μέχρι να ανακαλυφθεί το συγκεκριμένο απολίθωμα στην Μογγολία, το αρχαιότερο παράδειγμα από αυτό το γένος ήταν περίπου 35 εκατομ. ετών. Συνεπώς, η ανακάλυψη αυτή τοποθετεί την ύπαρξη της nephila στην Ιουρασική Περίοδο, αποτελώντας έτσι το αρχαιότερο γνωστό είδος αράχνης.Κανείς μπορεί να πει με σιγουριά πώς αυτό το αραχνοειδές εξαφανίστηκε, ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να εξαφανίστηκε από φυσική καταστροφή.Η αράχνη παγιδεύτηκε σε ηφαιστειακή στάχτη στον πυθμένα κάποιας λίμνης. Πιθανώς, η στάχτη που έπεσε μετά την έκρηξη την εκτόπισε από τον ιστό της και την έπνιξε. Οποιες και να ήταν οι συνθήκες του «θανάτου» της αράχνης, η διατήρηση των λεπτομερειών σήμερα είναι εξαίσια.

Πηγή:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&pubid=62951105

Ελπίδες για έγκαιρη πρόγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ; »

Η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου υγειών ανθρώπων ενδέχεται να μπορεί να αποκαλύψει συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ περίπου μία δεκαετία προτού διαγνωστεί κλινικά η ασθένεια μέσω της καταγραφής της συρρίκνωσης τμημάτων του εγκεφάλου σε περιοχές που σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου. Η ομάδα ελέγχου της αμερικανικής έρευνας αποτελούνταν από 65 άτομα άνω των 70 ετών που δεν είχαν ενδείξεις εμφάνισης της νόσου και βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για μια χρονική περίοδο 10 ετών. Υποβάλλονταν σε τακτικές μαγνητικές εξετάσεις του εγκεφάλου και εκείνοι που παρουσίασαν συρρίκνωση σε συγκεκριμένα τμήματά του, που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ, εμφάνισαν την ασθένεια τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους.Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να ανοίξουν την οδό για μια νέα μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης της νόσου προσφέροντας βοήθεια στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μορφών θεραπείας της εκφυλιστικής ασθένειας που προσβάλλει παγκοσμίως πάνω από 26 εκατομμύρια ανθρώπους.Περισσότερα εδώ.

Πιστοποίηση α΄ επιππεδου από τον προσεχή Μάιο »

Όσοι οι πιστοί προετοιμαστείτε και …τρέξτε! “Ανοίγει” η πιστοποίηση α΄επιπέδου στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» του ΕΣΠΑ (2007-2013), ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εκπαιδευτικών στην επιμόρφωση β’ επιπέδου, για την οποία η εν λόγω πιστοποίηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Στην επιμόρφωση β΄ επιπέδου μπορούν να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05/06/07, ΠΕ19/20, ΠΕ60, ΠΕ70, καθώς και εκπαιδευτικοί «συναφών» κλάδων, δηλαδή εκπαιδευτικοί που έχουν τη δυνατότητα διδασκαλίας μαθημάτων των παραπάνω κλάδων ως πρώτη ή δεύτερη ανάθεση.Τα προγράμματα πιστοποίησης α’ επιπεδου, που θα υλοποιηθούν στο διάστημα Μαΐου – Ιουλίου 2011 στα Κέντρα Πιστοποίησης (ΚεΠΙΣ), μπορούν να συμμετάσχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, εν ενεργεία αναπληρωτές της δημόσιας εκπαίδευσης, των κλάδων της επιμόρφωσης β’ επιπέδου. Από τη Μ. Δευτέρα,18 Απριλίου 2011, θα είναι διαθέσιμος ο Οδηγός Ενημέρωσης Εκπαιδευτικών (στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://b-epipedo2.cti.gr> «Υλικό Επιμόρφωσης» > «Υλικό Πιστοποίησης (Δείγματα)»), ο οποίος θα περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες και υλικό σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης, τον τρόπο απόκτησης κωδικών για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής, οδηγίες χρήσης του υπολογιστικού περιβάλλοντος πιστοποίησης, καθώς και ένα δείγμα τεστ και ερωτήσεων της εξέτασης. Δείτε κι εδώ.

Το κλίμα επηρεάζει τις τεκτονικές πλάκες; »

Διαβάζω (δες εδώ) ότι: “Οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να επηρεάζουν τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών, σύμφωνα με νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να αποδείξουν για πρώτη φορά άμεση σχέση ανάμεσα στις κλιματικές αλλαγές και τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών, γεγονός που θα βοηθήσει στην κατανόηση των αιτιών για τις οποίες σημειώνονται ισχυροί σεισμοί!” Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι οι κινήσεις των τεκτονικών πλακών επηρεάζουν το κλίμα με τη δημιουργία νέων ορέων ή υποθαλάσσιων τάφρων, ωστόσο τώρα αποδεικνύεται πως ισχύει και το αντίστροφο.Όμως, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε πως η ενίσχυση των μουσώνων στην Ινδία επιτάχυνε κατά 20% τις κινήσεις της ινδικής πλάκας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα εκατομμυριών ετών. Ωστόσο, σπεύδουν να επισημάνουν πως η έρευνά τους δεν μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η υπερθέρμανση θα επιφέρει μεγαλύτερη συχνότητα ισχυρών σεισμών -όπως ο πρόσφατος σεισμός της Ιαπωνίας- καθώς πρόκειται για εξελίξεις που σημειώνονται σε βάθος εκατομμυρίων ετών.

Αποτελέσματα αξιολόγησης επιλογής επιμορφωτών β’ επιπέδου για φοίτηση στα ΠΑΚΕ »

Tα αποτελέσματα αξιολόγησης των αιτήσεων εκπαιδευτικών σε προγράμματα εκπαίδευσης επιμορφωτών Β’ επιπέδου σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης (ΠΑΚΕ) στο πλαίσιο της Πρόσκλησης 159/16.02.2011 της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013) (περισσότερα εδώ) είναι διαθέσιμα, από σήμερα Πέμπτη 14 Απριλίου 2011, στους υποψηφίους, μέσω του Πληροφοριακού συστήματος της Πράξης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://b-epipedo2.cti.gr/mis (επιλογή: «Πρόσκληση Εκπαίδευσης Επιμορφωτών» και στη συνέχεια επιλογή: «Αποτελέσματα Αξιολόγησης»), με χρήση των κωδικών που ήδη διαθέτουν.

Η ευρωπαϊκή πλάκα βυθίζεται κάτω από την αφρικανική πλέον; »

Εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια η λιθοσφαιρική (τεκτονική) πλάκα της Αφρικής συγκρούεται με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και βυθίζεται αργά κάτω από την τελευταία (δες κι εδώ), μία γεωλογική διαδικασία που προκαλεί συνεχείς σεισμούς και, σπανιότερα, τσουνάμι στη Μεσόγειο. Όμως, ίσως ήρθε η ώρα να αντιστραφεί αυτή η διαδικασία και να αρχίσει πλέον η Ευρώπη να γλιστράει κάτω από την Αφρική, σύμφωνα με τον Ολλανδό καθηγητή Ρίνους Βόρτελ, του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, ο οποίος παρουσίασε νέες εκτιμήσεις στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) στη Βιέννη.Κατά τον Ολλανδό επιστήμονα έχει σταματήσει πια η βόρεια άκρη της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας να βυθίζεται κάτω από τη νότια άκρη της ευρασιατικής πλάκας, πάνω στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη. Όπως είπε, είναι πιθανό ότι ήδη έχει αρχίσει η αντιστροφή της διαδικασίας. Οι δύο πλάκες θα συνεχίσουν να συγκλίνουν, αλλά αυτή τη φορά η Ευρώπη θα γλιστράει κάτω από την «μαύρη ήπειρο».Περισσότερα εδώ:http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/04/2011_387122

Η τήξη των πάγων στην Αρκτική απειλεί το Ρεύμα του Κόλπου; »

Οι πάγοι λιώνουν, το νερό πέφτει στον ωκεανό και υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει το κλίμα στο Βόρειο Ημισφαίριο, σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελετούν το λιώσιμο των πάγων. Υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση της ποσότητας επιπλέοντος ψυχρού ύδατος στον Αρκτικό Ωκεανό το οποίο υπάρχει περίπτωση να διεισδύσει ξαφνικά στον Ατλαντικό Ωκεανό και να επηρεάσει το θερμό Ρεύμα του Κόλπου, που δημιουργείται στη θάλασσα της Καραϊβικής, το οποίο ρυθμίζει το κλίμα στην Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη προστατεύοντας τις από το να παγώσουν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι ποσότητες του νερού που προέρχεται από λιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό έχουν αυξηθεί κατά 20%. Η εισροή του νερού αυτού στον Ατλαντικό μπορεί να μεταβάλει την κυκλοφορία των ωκεάνιων ρευμάτων.Εκτιμούν ότι η αύξηση των ποσοτήτων γλυκού ύδατος στον Αρκτικό Ωκεανό προέρχεται από το μόνιμο στρώμα πάγου σε Σιβηρία και Καναδά που τα τελευταία χρόνια λιώνει με επιταχυνόμενο ρυθμό. Το νερό ταξιδεύει μέσα σε ποτάμια και χύνεται τελικά στον Αρκτικό Ωκεανό. Οι επιστήμονες εντόπισαν σε μια περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού δυτικά της Γροιλανδίας μια μάζα φρέσκου (γλυκού) νερού μεγέθους 7500 χιλιάδων κυβικών χιλιομέτρων που αντιστοιχεί σε ποσότητα νερού διπλάσια από εκείνη της λίμνης Βικτόρια, της μεγαλύτερης λίμνης στην αφρικανική ήπειρο. Η «λίμνη» αυτή γλυκού νερού επιπλέει επάνω στο πυκνότερο θαλασσινό νερό και συγκρατείται στη θέση της με τη βοήθεια κυκλικού συστήματος ανέμων.«Είναι γνωστό από παλιά ότι η εισροή ακόμη και μικρών ποσοτήτων γλυκού νερού στον ωκεανό μπορούν να προκαλέσουν απότομες μεταβολές της ροής των ρευμάτων που καθορίζουν το κλίμα. Μπορούμε λοιπόν να φανταστούμε τι μπορεί να συμβεί αν αυτές οι τεράστιες ποσότητες γλυκού νερού εισρεύσουν στον Ατλαντικό. Νομίζω ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε πολύ στενά το Ρεύμα του Κόλπου από εδώ και πέρα» δήλωσε στον Independent ο Μπέντζαμιν Ράμπε του Ινστιτούτου Θαλάσσιων και Πολικών Ερευνών Άλφρεντ Βέγκενερ στην Γερμανία που είναι ένας από τους 17 ευρωπαϊκούς επιστημονικούς φορείς που συνεργάζονται στην παρακολούθηση της εισροής γλυκού νερού στον Αρκτικό Ωκεανό.

Πηγή:http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231102919

Οι εκρηκτικές ιδιότητες του νερού! »

Συναρπαστικό επιστημονικό μάθημα από τον διευθυντή σπουδών στο Τμήμα Χημείας του Κέμπριτζ, Πίτερ Γουόδερς οργανώνονται με ευθύνη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και τη συνεργασία πολλών φορέων, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Χημείας που γιορτάζεται φέτος, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ. H εκδήλωση θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο Α15 του Τμήματος Χημείας (Πανεπιστημιούπολη. Ιλίσια), 10 και 11 Απριλίου στις 11το πρωί. Ο Πίτερ Γουόδερς επισκέπτεται την Ελλάδα ως προσκεκλημένος του Βρετανικού Συμβουλίου και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, για να πάρει μέρος στο μεγάλο αφιέρωμα που διοργανώνει το ΕΙΕ, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ετους Χημείας. Με τη βοήθεια του συνεργάτη του Μαρκ Χάντσον, ο άγγλος καθηγητής -που την τελευταία δεκαετία έχει επισκεφτεί δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταδίδοντας τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις του για τη χημεία και όχι μόνο, στο ευρύ κοινό- θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα… με εκρήξεις, φλόγες και καπνούς – όλες απολύτως ελεγχόμενες και, φυσικά, ακίνδυνες.Με δεδομένο ότι το νερό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στη ζωή μας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Γης καλύπτεται από αυτό και το μεγαλύτερο μέρος του ίδιου του σώματός μας είναι νερό, ο βρετανός καθηγητής θα εξερευνήσει μερικές από τις ιδιότητες και αντιδράσεις αυτού του «γνωστού αγνώστου». Θα δείξει, για παράδειγμα, πώς μια σταγόνα νερό πάνω στην κατάλληλη ουσία αρκεί για να ανάψει φωτιά, θα μας πει τι είναι το «βαρύ ύδωρ», θα εξηγήσει γιατί η θάλασσα είναι (συνήθως) μπλε, αλλά και γιατί είναι αδύνατον να βράσουμε αβγά στην κορυφή του Εβερεστ… Κάπου ανάμεσα, θα χωρέσουν φωτιές, εκρήξεις, καινούριες γνώσεις και πολλά πειράματα, τα οποία θα δείξουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι αυτό το «ακίνδυνο» υγρό μπορεί να προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις και παράδοξα φαινόμενα, αν βρεθεί σε κατάλληλες συνθήκες με τα κατάλληλα υλικά. Περισσότερα εδώ: http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=264717

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση