Archive for Δεκέμβριος, 2011

Οργανικά μόρια στον Πλούτωνα; »

Από τις φασματικές ενδείξεις που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στον Πλούτωνα ενισχύονται οι υποψίες για την ύπαρξη οργανικών ουσιών σε αυτό τον (νάνο) πλανήτη.Οι παρατηρήσεις του Hubble δείχνουν ότι ο Πλούτωνας απορροφά περισσότερο από το αναμενόμενο υπεριώδες φως, ένδειξη για την παρουσία οργανικών μορίων, πιθανώς σύνθετων υδρογονανθράκων και ουσιών που περιέχουν άζωτο.Περισσότερα εδώ.

Τα περιστέρια “μετρούν”; »

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία έδειξαν (δες εδώ) σε περιστέρια εικόνες σε υπολογιστή στις οποίες φαίνονταν διαδοχικά, ένα, δύο ή τρία σχήματα και τα εκπαίδευσαν να βάζουν στη σειρά τα σήματα κατά αύξουσα σειρά. Για λίγο σιτάρι τα πουλιά έμαθαν να τοποθετούν τις εικόνες σε σωστή σειρά! Στη συνέχεια τα περιστέρια έδειξαν ακόμη μεγαλύτερες αριθμητικές ικανότητες αφού διδάχθηκαν να τοποθετούν σε σειρά ζεύγη εικόνων οι οποίες περιείχαν ένα ως εννέα αντικείμενα! Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα περιστέρια εκτός από τις δυνατότητες πλοήγησης και το αυξημένο καλιτεχνικό κρητήριο που έχουν (δες εδώ), τα καταφέρνουν και …στην αριθμητική!

Νέο υποταμικό σωματίδιο από το CERN »

Αντιγράφω (δες εδώ), ότι ένα νέο, άγνωστο μέχρι τώρα υποατομικό σωματίδιο ανακάλυψαν οι επιστήμονες στο CERN, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της λειτουργίας του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Το νέο σωματίδιο ονομάστηκε μποζόνιο Chi-b (3P) και είναι μια διαφορετική, πιο διεγερμένη μορφή των σωματιδίων Chi (διάβαζε: χι) που είχαν παρατηρηθεί παλαιότερα. Το νέο σωματίδιο αποτελείται από ένα beauty ή bottom κουάρκ και ένα αντι-beauty κουάρκ, που είναι συνδεδεμένα. Η δύναμη που συνδέει αυτά τα δύο (το κουάρκ και το αντι-κουάρκ) είναι η ισχυρή πυρηνική δύναμη, η οποία συγκρατεί και τα πρωτόνια και τα νετρόνια στους πυρήνες, και συνεπώς η ανακάλυψη του νέου σωματιδίου ρίχνει περισσότερο φως σε αυτή τη θεμελιώδη δύναμη της φύσης σύμφωνα με τον καθηγητή Roger Jones του πειράματος Atlas του CERN.

Το “ελληνικό” σημειωματάριο του Νεύτωνα »

Ψηφιοποιημένα χειρόγραφα και πρωτότυπα τυπωμένα έργα του Νεύτωνα (sir Isaac Newton, 1642-1727) ανάρτησε στο Διαδίκτυο το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (Cambridge Digital Library), όπου δίδαξε o μεγάλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, αλχημιστής και θεολόγος επί 25 χρόνια (1669-1696). Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 4000 σελίδες – περίπου το ένα πέμπτο του αρχείου του Νεύτωνα, που έχει στην κατοχή του το φημισμένο πανεπιστήμιο – έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι προσβάσιμα online. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι πολλές από τις σημειώσεις του Νεύτωνα, όταν ήταν φοιτητής στο Κολλέγιο Τρίνιτι του Κέμπριτζ (1661-1669), είναι στην ελληνική (δες εδώ) – ο Νεύτων ως μαθητής διδάχθηκε την αρχαία ελληνική και τη λατινική γραμματεία και το μεγαλύτερο μέρος του έργου του είναι γραμμένο στα λατινικά, γλώσσα, τότε, των επιστημονικών δημοσιεύσεων. Περισσότερα εδώ: http://cudl.lib.cam.ac.uk/collections/newton

Εντοπίστηκε το Higgs; »

Βρέθηκε το μποζόνιο του Higgs; Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εκπροσώπων των πειραμάτων ATLAS και CMS του CERN, το μποζόνιο Higgs (στα πλαίσια του Καθιερωμένου Προτύπου), αν υπάρχει, το πιθανότερο είναι να έχει μάζα από 115,5 έως 131 GeV σύμφωνα με το πείραμα ATLAS και στο διάστημα από 115 έως 127 GeV σύμφωνα με το CMS με πιο πιθανό η μάζα του σωματιδίου να βρίσκεται στο στενό εύρος 124 – 126 GeV! Αυτά προς το παρών και …σε αναμονή (δες κι εδώ).

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση