Archive for Μάιος, 2010

Καφεΐνη vs Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ »

Ειδικοί από τα Πανεπιστήμια της Λισαβόνας και της Κοΐμπρα στην Πορτογαλία σημειώνουν ότι η τακτική μακροπρόθεσμη κατανάλωση καφεΐνης φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, καθώς και με μειωμένα επίπεδα εκφύλισης του νευρικού συστήματος και προβλημάτων μνήμης στα ζώα.Το όφελος για τον οργανισμό ήταν εμφανές όταν γινόταν μέτρια κατανάλωση καφεΐνης (περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα) για μακρό χρονικό διάστημα, σημειώνουν οι ερευνητές. Αλλη μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Ντακότας,ΗΠΑ, επικεντρώνεται στη δράση της καφεΐνης ενάντια στη χοληστερόλη, η οποία προκαλεί σκλήρυνση των νευρώνων. Πειράματα σε κουνέλια έδειξαν ότι όσα εξ αυτών κατανάλωναν καφεΐνη ενώ παράλληλα είχαν υψηλή χοληστερόλη δεν εμφάνισαν προβλήματα στη βάδιση, αλλά και σε τεστ μνήμης. Δεν συνέβη όμως το ίδιο στα πειραματόζωα που δεν κατανάλωναν καφεΐνη. Σημαντικό ήταν επίσης το εύρημα ότι η καφεΐνη αναστέλλει την έκφραση κατεστραμμένων από τη νόσο Πάρκινσον εγκεφαλικών κυττάρων βελτιώνοντας την κίνηση των ασθενών, καθώς και ότι αναστρέφει στα ποντίκια συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως η απώλεια μνήμης.

Πηγή:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=334211&dt=28/05/2010

Οι αλλεργίες προστατεύουν από τον καρκίνο; »

Τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαφορετικές μορφές καρκίνου καθώς λόγω της αλλεργίας το ανοσοποιητικό σύστημά τους βρίσκεται σε μόνιμη εγρήγορση. Αυτό δείχνουν διαφορετικές μελέτες που παρουσιάζονται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «Daily Μail». Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότας ανακάλυψαν ότι παιδιά που εμφάνιζαν αλλεργία σε αερομεταφερόμενες ουσίες αντιμετώπιζαν 40% μικρότερο κίνδυνο λευχαιμίας. Μια άλλη μελέτη επιδημιολόγων από το Πανεπιστήμιο Τexas Τech έδειξε ότι γυναίκες που έπασχαν από άσθμα παρουσίαζαν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών. Παράλληλα γιατροί από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης είδαν ότι παιδιά με αλλεργία σε ουσίες που μεταφέρονται με τον αέρα εμφανίζουν μειωμένα ποσοστά καρκίνου του λάρυγγα, του δέρματος, του πνεύμονος και του εντέρου. Με άλλα λόγια, έχω …ελπίδες!

Πηγή:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=333721&dt=26/05/2010#ixzz0p2XQroP9

Τα απολιθωμένα φύλλα είναι αρχείο των κλιματικών αλλαγών »

Ο άνθρακας υπάρχει στην ατμόσφαιρα υπό μορφή δύο μη ραδιενεργών ισοτόπων, του άνθρακα 12 και 13. Η αναλογία αυτών των ισοτόπων στην ατμόσφαιρα επηρεάζεται από τις αλλαγές στο κλίμα, όπως επίσης και από τις περιόδους θέρμανσης του πλανήτη που συνέβησαν αρκετές φορές στο απώτατο παρελθόν. Η αναλογία αυτή των ισοτόπων αποτυπώνεται στα φύλλα και τη γύρη των φυτών και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση του είδους των κλιματικών αλλαγών αλλά και των επιπτώσεων που επέφεραν στη χλωρίδα και την πανίδα. Επιστήμονες από πολιτειακό πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας των ΗΠΑ μελέτησαν 3000 φύλλα από σύγχρονα φυτά, που εντόπισαν σε διάφορες γωνιές της Γης, τα οποία φύονται κάτω από διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Διαπίστωσαν πως τα ισότοπα του άνθρακα μετέφεραν πληροφορίες για το τι συνέβαινε στην ατμόσφαιρα και κυρίως για τη διαθεσιμότητα νερού. Τέτοιου τύπου πληροφορίες, κρύβονται εν μέρει και στα απολιθωμένα φύλλα παλαιότερων εποχών και οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να τις αποκωδικοποιήσουν. Με τον τρόπο ο κύκλος του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αποτυπώνεται στα φύλλα και τους κορμούς των δέντρων, που τον απορροφούν υπό τη μορφή διοξειδίου του άνθρακα.έτσι λοιπόν το μέλλον που μας επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή ίσως να είναι «ορατό» μέσα από τα απολιθωμένα φύλλα δέντρων και φυτών που έχουν ηλικία από εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι εκατομμύρια χρόνια.

Πηγή:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4575956

Γιατί η ύλη κυριαρχεί της αντιύλης »

Μια νέα επιστημονική ένδειξη, υποστηρίζουν φυσικοί στις ΗΠΑ, μπορεί να μας βοηθήσει να διαλευκάνουμε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Κοσμολογίας: γιατί το Σύμπαν αποτελείται από ύλη και όχι από την αντιύλη. Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα των επιστημόνων στο Εθνικό Εργαστήριο Επιτάχυνσης Φέρμι (Fermilab)κοντά στο Σικάγο, θα ακολουθήσουν σημαντικές ανακαλύψεις στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CΕRΝ κοντά στη Γενεύη και μια πιθανή εξήγηση για την ύπαρξη του Σύμπαντος. Σύμφωνα με τις βασικές αρχές της Θεωρίας της Σχετικότητας και της Κβαντικής Φυσικής, ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εκρηξης (Βig Βang) και αμέσως μετά να εξουδετερώσουν οι μεν τις δε, χωρίς να αφήσουν τίποτα πίσω τους. Παρ΄ όλα αυτά, το Σύμπαν υπάρχει και οι φυσικοί μεταξύ των άλλων επιθυμούν διακαώς να μάθουν το γιατί. Επιλεγμένα στοιχεία από συγκρούσεις πρωτονίων και αντιπρωτονίων στον επιταχυντή Τevatron του εργαστηρίου Φέρμι, δείχνουν ότι η παραγωγή ζευγών σωματιδίων γνωστών ως μιόνια είναι ελάχιστα πιο συχνή από την παραγωγή ζευγών αντιμιονίων. Ετσι το μικροσκοπικό σύμπαν μέσα στον επιταχυντή από ουδέτερο που ήταν απέκτησε 1% περισσότερο ύλη από αντιύλη. «Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό για να εξηγήσουμε το γιατί η ύλη κυριαρχεί στο Σύμπαν μας» λέει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Γκενάντι Μπορίσοφ, του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ. Περισσότερα εδώ.

Δημιουργήθηκε το πρώτο συνθετικό ζωντανό κύτταρο »

Αμερικανοί επιστήμονες, υπό τον δρα Κρεγκ Βέντερ (John Craig Venter), κατόρθωσαν, για πρώτη φορά, να δημιουργήσουν ένα συνθετικό ζωντανό κύτταρο, ένα σημαντικό επιστημονικό ορόσημο που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην τεχνητή ζωή. Οι ερευνητέςανέπτυξαν τεχνητά το γενετικό «λογισμικό» (γονιδίωμα) ενός βακτηρίου και στη συνέχεια το εισήγαγαν σε ένα κύτταρο. Δημιουργήθηκε έτσι ένα μικρόβιο με συνθετικό DNA, που δεν αποτελεί ακόμα μια πλήρως τεχνητή ζωή, αλλά ανοίγει το δρόμο γι’ αυτήν στο μέλλον.«Πρόκειται για το πρώτο αυτό-αναπαραγόμενο είδος στον πλανήτη μας, του οποίου ο πατέρας είναι ένας κομπιούτερ», δήλωσε ο Βέντερ. Το επίτευγμα των ερευνητών του Ινστιτούτου Κρεγκ Βέντερ, χαιρετίστηκε σαν σημαντικό επιστημονικό βήμα, όμως οι επικριτές επεσήμαναν ότι η δημιουργία συνθετικών οργανισμών γεννά πολλούς κινδύνους. Από την πλευρά τους, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι ο σχεδιασμός τεχνητών βακτηριακών κυττάρων θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, αλλά και καυσίμων, ενώ μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην απορρόφηση των «αερίων του θερμοκηπίου» και στην κλιματική αλλαγή. Περισσότερα εδώ και εδώ.

Eξετάσεις πιστοποίησης επιμόρφωσης β΄επιπέδου στις ΤΠΕ »

Στο δικτυακό τόπο http://b-epipedo2.cti.gr/ ανακοινώθηκε ότι οι εξετάσεις πιστοποίησης επιμόρφωσης β΄ επιπέδου στις ΤΠΕ, είτε για όσους τώρα παρακολουθούν στα ΚΣΕ είτε για τους προ διετίας φοιτήσαντες, πρόκειται να διεξαχθούν με την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Oι δοκιμασίες πιστοποίησης θα βασιστούν στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην προηγούμενη, το 2008, περίοδο πιστοποίησης, δηλαδή, on line εξέταση, που περιλαμβάνει αυτοματοποιημένο μέρος (τεστ ερωτήσεων) και μη αυτοματοποιημένο μέρος (ανάπτυξη σεναρίου). Για όσους ενδιαφέρονται, στον κόμβο ενημέρωσης http://b-epipedo.cti.gr/, κλικ εδώ, υπάρχουν δείγματα ερωτήσεων αυτοματοποιημένου μέρους, πλαίσια ελευθέρου μέρους (άξονες περιγραφής σεναρίου) και οδηγίες για την πιστοποίηση (τρόπος εξέτασης).

Ε. Ταρατόρης, αργυρό μετάλλιο στη Μαθητική Βαλκανιάδα Μαθηματικών »

Τη δεύτερη θέση στην 27η Βαλκανιάδα Μαθηματικών, που πραγματοποιήθηκε στο Τσισινάου της Μολδαβίας από 2 έως 8 Μαΐου 2010, κατέκτησε ο Ευάγγελος Ταρατόρης, μαθητής της γ΄τάξης λυκείου. Συμμετείχε στην εξαμελή Εθνική Ομάδα και διαγωνίστηκε μεταξύ δεκάδων άλλων συνομηλίκων του από χώρες των Βαλκανίων, στην άλγεβρα, γεωμετρία, στα διακριτά μαθηματικά και στη θεωρία των αριθμών, και κατάφερε να αποσπάσει το αργυρό μετάλλιο. Εξαιτίας σειράς διακρίσεών του στα μαθηματικά – χρυσό μετάλλιο στην 27η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα, χάλκινο μετάλλιο στην περσινή Βαλκανιάδα της Σερβίας, Εύφημη Μνεία στην 50ή Ολυμπιάδα Μαθηματικών στη Βρέμη της Γερμανίας – έγινε δεκτός με υποτροφία στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ, όπου αποφάσισε να φοιτήσει, ενώ στην Ελλάδα μπορεί να εισαχθεί χωρίς εξετάσεις σε όποια σχολή πανεπιστημίου επιθυμεί. Επιθυμία του είναι να σπουδάσει τα μαθηματικά σε συνδυασμό με κάποια άλλη επιστήμη, όπως μηχανολόγος μηχανικός ή μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πηγή:http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/05/2010_336873

Αρχαία ζωή στον Άρη μετά την επανεξέταση ενός μετεωρίτη από τη NASA! »

Επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι μια νέα μελέτη που πραγματοποίησαν σε μετεωρίτη του Άρη, που βρέθηκε το 1996, προσφέρει πρόσθετα αξιόπιστα στοιχεία στο γεγονός ότι υπήρχε αρχαία ζωή σε ένα σημείο στον Άρη. Ο βράχος από το Διάστημα έχει γίνει αιτία για μια διχόνοια ανάμεσα στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά. Πολλές δε ομάδες ήταν είτε υπέρ είτε κατά της παρουσίας ζωής κάποτε στον Άρη. Όμως χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους, η ομάδα της NASA αποφασίσει ότι η ύπαρξη ζωής στον Άρη την πρώτη περίοδο της ζωής του, εξακολουθεί να είναι η πιο εύλογη εξήγηση για τις δομές που εντοπίζονται σε βράχια. «Τα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη δυνατότητα της παρουσίας ζωής κατά το απώτατο παρελθόν στον πλανήτη Άρη, έχει κτιστεί αργά αργά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν σημάδια παλιών επιφανειακών νερών, που συμπεριλαμβάνουν στάσιμα ποτάμια, λίμνες και, ενδεχομένως, ωκεανούς, σημάδια νερού που έτρεχε κοντά ή πάνω στην επιφάνεια, νερό που προέρχεται από καταθέσεις αργιλικών ορυκτών και ανθρακικών αλάτων στο παλιό ανάγλυφο του εδάφους, καθώς και μια πρόσφατη απελευθέρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Άρη, μία ανακάλυψη που μπορεί να έχει διάφορες εξηγήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παρουσίας μικροβιακής ζωής, την κύρια πηγή του μεθανίου πάνω στη Γη», εξηγεί ο David McKay, ο οποίος είναι επικεφαλής για την εξερεύνηση και την αστροβιολογία του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον της της NASA.Περισσότερα εδώ.

Είμαστε και … «ολίγον» Νεάντερνταλ! »

Μια νέα μελέτη του γονιδιώματος του Νεάντερνταλ δείχνει ότι ο άνθρωπος και οι νεαντερντάλιοι συνδέονται. Η ανακάλυψη είναι μεγάλη έκπληξη για τους ερευνητές οι οποίοι έψαχναν για πολλά χρόνια για γενετικές αποδείξεις της διασταύρωσης του ανθρώπου με το Νεάντερνταλ και δεν εύρισκαν τίποτα. Περίπου το 1% έως 4% του DNA ο σύγχρονος άνθρωπος από την Ευρώπη και την Ασία το έχει κληρονομήσει από τους Νεάντερνταλ, «Είναι μια μικρή, αλλά πολύ πραγματική αναλογία των προγόνων μας”, λέει ένας από τους ερευνητές David Reich του Γενικού Ινστιτούτου του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ στο Κέμπριτζ. Η σύγκριση του ανθρώπινου γονιδιώματος και των Νεάντερνταλ είναι επίσης αποκαλυπτική πώς οι άνθρωποι εξελίχθηκαν ώστε να γίνουν οι μόνοι ανθρωπίδες που ζουν σήμερα στον πλανήτη. Κάτι παραπάνω από μακρινά μας ξαδέρφια είναι οι Νεάντερνταλ, καθώς για πρώτη φορά, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, εντοπίστηκε «ροή γενετικού υλικού» από τους Νεάντερνταλ προς τους πρώτους Homo Sapiens που μετανάστευσαν από την Αφρική! Επί πολλά χρόνια η ιδέα ότι οι Νεάντερνταλ ζευγάρωναν με τους Homo Sapiens θεωρούνταν απίθανη, όμως η ανάλυση του γονιδιώματος των Νεάντερνταλ, που λήφθηκε από οστά 40 000 ετών, έδειξε ότι υπήρχε περιορισμένη διασταύρωση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η ανάλυση του γονιδιώματος των Νεάντερνταλ, το οποίο αποτελείται από περίπου 3 δισ. «γράμματα» γενετικού κώδικα και το οποίο ανακατασκεύασαν κομμάτι κομμάτι χρησιμοποιώντας υλικό από κόκαλα που βρέθηκαν σε Κροατία, Ισπανία, Ρωσία και Γερμανία, συγκρίθηκε με το γονιδίωμα πέντε σύγχρονων ανθρώπων και σε όλους τους μη Αφρικανούς εντοπίστηκαν κοινά κομμάτια στον κώδικα γενετικού υλικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι ομοιότητες με το γονιδίωμα των Νεάντερνταλ παρουσίασε και ένας άνθρωπος από την Παπούα – Νέα Γουϊνέα, μέρος στο οποίο δεν είχε ζήσει ποτέ ο άνθρωπος του Νεάντερνταλ. Ο εντοπισμός κοινών μερών στο γονιδίωμα των σύγχρονων ανθρώπων εκτός της αφρικανικής ηπείρου και των μακρινών… πατεράδων τους καταδεικνύει ότι η περιορισμένη διασταύρωση ανάμεσα στα δύο είδη ανθρώπων ξεκίνησε λίγο μετά το πρώτο μεταναστευτικό κύμα των Homo Sapiens από την Αφρική, δηλαδή περίπου 50 000 με 80 000 χρόνια πριν. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι στο γονιδίωμα των Νεάντερνταλ δεν βρέθηκαν αντίστοιχα κομμάτια του γονιδιώματος των Homo Sapiens, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρχε «ροή γενετικού υλικού» προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή κατά κύριο λόγο αρσενικοί Νεάντερνταλ ζευγάρωναν με θηλυκές Homo Sapiens και αποκτούσαν απογόνους. Περισσότερα εδώ.

Αναβαθμίζονται οι πτυχιούχοι των κολεγίων »

Προαγωγές και μισθολογικές αναπροσαρμογές από το 1991 ως σήμερα δικαιούνται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι πτυχιούχοι ιδιωτικών κολεγίων – παραρτημάτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Με επείγουσα εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών ζητεί απ΄όλες τις δημόσιες υπηρεσίες καταγραφή και άμεση προαγωγή σε θέσεις πανεπιστημιακού επιπέδου όλων των πτυχιούχων πανεπιστημίων της ΕΕ, είτε απέκτησαν τα πτυχία τους στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα μέσω ιδιωτικών κολεγίων. Κάτι τέτοιο ανοίγει μια νέα «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του κράτους. Και αυτό γιατί όλοι εκείνοι που θα αποκατασταθούν θα ζητήσουν και αναδρομική αναπροσαρμογή των μισθών τους (περισσότερα εδώ). Και διερωτώμαι, προς τι τόσα χρόνια οι μύδροι κατά των κολεγίων από τους «υπερασπιστές» του δημόσιου πανεπιστημίου, τα ημερήσια πρόστιμα από την ΕΕ, οι καταλήψεις των πανεπιστημιακών χώρων, οι λεκτικές υπεκφυγές κυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων (και τούμπλαλιν)…

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων