Η UΝΕSCΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει το διάσημο μεσογειακό «ορντέβρ» σε πολιτιστική κληρονομιά!Δεν αποκλείεται, αν ψηφιστεί, να συμπεριληφθεί η μεσογειακή διατροφή στη λίστα με την Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία περιλαμβάνει ήδη παραδόσεις, μορφές τέχνης και γιορτές από όλον τον κόσμο. Η πρόταση για την αναγνώριση της μεσογειακής διατροφής ως παγκόσμιου μνημείου κατατέθηκε από κοινού από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και το Μαρόκο πριν από έναν χρόνο και η τύχη της θα κριθεί από τα μέλη της UΝΕSCΟ τον Νοέμβριο στο Ναϊρόμπι. Τον όρο «μεσογειακή διατροφή» εφηύρε ο Αμερικανός διατροφολόγος Ανσελ Κιζ κατά τη δεκαετία του ΄50, εννοώντας μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και φτωχή σε κρέας και ζάχαρη. Στη δεκαετία του ΄90, όμως, η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ τον εξειδίκευσε ως τις «διατροφικές συνήθειες που χαρακτήριζαν την Κρήτη, το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ελλάδας και τη Νότια Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του ΄60». Η διατροφή αυτή μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά και άλλα προβλήματα υγείας. Στη μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνονται πιάτα όπως η δική μας χωριάτικη σαλάτα, η ιταλική καπρέζε (μοτσαρέλα-ντομάτα), οι μακαρονάδες, τα μαροκινά ταζίν, η ισπανική παέγια και δεκάδες άλλα εδέσματα. Υπάρχει, όπως πάντα, και ο αντίλογος. «Το να υποστηρίξουμε την εξιδανικευμένη δίαιτα μιας αδιευκρίνιστης επακριβώς περιοχής επειδή τυγχάνει της μόδας δεν προσθέτει τίποτα στον πλούτο της κοινής μας κληρονομιάς» έγραψε ο Τιμ Χέιγουορντ στον βρετανικό «Guardian». Η λίστα με την παγκόσμια Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά εγκαινιάστηκε πριν από δύο χρόνια και περιλαμβάνει 178 «πολιτιστικές εμπειρίες» – καμία μέχρι στιγμής από την Ελλάδα. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη λίστα για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που περιλαμβάνει από την Ακρόπολη της Αθήνας ως τους ορυζώνες των Φιλιππινών.
Πηγή:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=350188&dt=25/08/2010
You must be logged in to post a comment.