Archive for Ιανουάριος, 2010

Ρυθμός αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα επιμόρφωσης β΄επιπέδου »

Χαμηλοί είναι οι ρυθμοί υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (φιλόλογων, μαθηματικών και φυσικών, χημικών, βιολόγων, γεωλόγων) στο πρόγραμμα επιμόρφωσης β΄επιπέδου, που ξεκινά από τις 8 Φεβρουαρίου 2010 .Η κάλυψη για τις προσφερόμενες θέσεις για φιλόλογους και μαθηματικούς είναι στο 60% ενώ για τους εκπαιδευτικούς κλΠΕ04 είναι μόλις 46% (στοιχεία μέχρι 30-1-2010: νεώτερα εδώ). Αντίθετα, η κάλυψη για δασκάλους και νηπιαγωγούς φτάνει το 127%! Γρηγορείτε λοιπόν…υπάρχουν θέσεις. Υποβολή αιτήσεων μέχρι την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, ώρα 12 το μεσημέρι, ηλεκτρονικά από την πύλη της Πράξης εδώ: http://b-epipedo2.cti.gr/mis> Είσοδος, με τη χρήση των κωδικών που είχαν αποδοθεί κατά την πιστοποίηση στο α’ επίπεδο.

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τα προγράμματα β΄επιπέδου μέχρι την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου »

Παρατείνεται μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010, 12:00 το μεσημέρι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ02,ΠΕ03,ΠΕ04 και ΠΕ60/70 για τη συμμετοχή τους στα επιμορφωτικά προγράμματα β’ επιπέδου της 1ης επιμορφωτικής περιόδου, που ξεκινούν τη δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010. Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ΕΣΠΑ (2007-2013), στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://b-epipedo2.cti.gr/mis, με χρήση των κωδικών που τους είχαν αποδοθεί κατά την πιστοποίησή τους στο α’ επίπεδο. Συμπληρωματικά δες εδώ κι εδώ.

Οι δεινόσαυροι είχαν χρώμα πορτοκαλί; »

Μέχρι τώρα, τα απολιθώματα δεν είχαν αποκαλύψει το χρώμα των δεινοσαύρων. Οι επιστήμονες έκαναν απλώς εικασίες και οι απεικονίσεις τους ήσαν συνήθως πιο “άχρωμες” με γκρι ή καφέ αποχρώσεις.Τώρα, η νέα έρευνα από τον παλαιοντολόγο Μάικλ Μπέντον και τους συνεργάτες του στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, καθώς επίσης παλαιοντολόγους από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, δείχνει ότι ένας πρόγονος των πουλιών, ο Κομφουκιοσόρνις, ο οποίος ζούσε στη σημερινή Κίνα πριν 125 εκατ. χρόνια, είχε καφε-πορτοκαλί χρώμα, καθώς επίσης μαυρόασπρα τμήματα. Επίσης βρέθηκε ότι ο μικρός σαρκοφάγος δεινόσαυρος Σινοσαυροπτέρυξ, μήκους περίπου ενός μέτρου, από την ίδια περίοδο (Κρητιδική) και περιοχή, είχε κοκκινο-καφέ τρίχωμα στην ουρά, το κεφάλι και την πλάτη του. Ορισμένοι άλλοι επιστήμονες πάντως, όπως ο Άλαν Φεντούτσια από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, εξέφρασαν το σκεπτικισμό τους κατά πόσο όντως οι δεινόσαυροι είχαν έγχρωμα φτερά στο σώμα τους και είπε ότι το χρώμα που βρέθηκε, ίσως προέρχεται από βακτήρια.Από την άλλη, έχω την εντύπωση ότι το εύρημα είναι συνεπές(;) με την ιδέα ότι τα πουλιά συνεχίζουν την εξελικτική γραμμή των δεινοσαύρων (δες εδώ κι εδώ).

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11512&subid=2&pubid=9838826

Επίκειται ο εντοπισμός «δεύτερης» Γης; »

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι επιστήμονες θα έχουν εντοπίσει ένα δεύτερο πλανήτη, έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος θα είναι ο πρώτος που θα μοιάζει πραγματικά με τη Γη, δήλωσε ένας από τους κορυφαίους αστρονόμους, ο καθηγητής Μισέλ Μαγιόρ του πανεπιστημίου της Γενεύης. Ο Μαγιόρ ήταν ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών που ανακάλυψαν τον πρώτο εξωπλανήτη το 1995. Μιλώντας στη διημερίδα με θέμα «Η ανίχνευση εξωγήινης ζωής και οι συνέπειες για την επιστήμη και την κοινωνία», που διοργανώνει αυτή την εβδομάδα η Ακαδημία Επιστημών της Βρετανίας, η γνωστή Royal Society, για την επέτειο των 50 ετών από την έναρξη του προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης ζωής (SETI), δήλωσε βέβαιος ότι θα ανακαλυφθεί σύντομα ένας πλανήτης που θα έχει το μέγεθος και τη σύνθεση της Γης.Αναγκαία προϋπόθεση θα είναι ο εξωπλανήτης να βρίσκεται σε κατάλληλη απόσταση από το άστρο-ήλιο του, ώστε να μην είναι ούτε καυτός, ούτε παγωμένος και παράλληλα να διαθέτει υγρό νερό. Σύμφωνα με τον Ελβετό αστρονόμο, το αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ», το μεγαλύτερο που έχει ποτέ σταλεί πέρα από την τροχιά της Γης, θα είναι το πρώτο που σύντομα θα βρει τον «σωστό» εξωπλανήτη. Ίδωμεν.

Πηγή:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=311743&dt=26/01/2010

ΟΣΚ-χαμός Α.Ε. »

Στον Οργανισμό Σχολικών Kτηρίων (ΟΣΚ Α.Ε.) πήγε για έλεγχο κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης–μετά από σχετική καταγγελία– και προέκυψε το «έλα να δεις»… Σύμφωνα με δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης esos (τα στοιχεία από την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης), προκύπτει ότι ο ΟΣΚ, από της μετατροπής του (με το ΠΔ 414/1998,ΦΕΚ 291 Α’) σε Α.Ε. μέχρι σήμερα, έχει αυξήσει το προσωπικό του σχεδόν κατά 50% και τις δαπάνες προσωπικού (μισθοί, επιδόματα, αποζημιώσεις) κατά περίπου 200%! Ενδεικτικά, υπάρχουν διπλές μισθοδοτικές καταστάσεις (!), οι μικτές καταβαλλόμενες αποδοχές με βάση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι υψηλότερες των αντιστοίχων μικτών αποδοχών του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων κατά 85% περίπου για τους Διευθυντές, κατά 70% περίπου για τους τμηματάρχες και 60% για τους λοιπούς υπαλλήλους του και διπλασιασμός της δαπάνης για υπερωρίες στη 3ετία 2006-2008. Επίσης, από τον έλεγχο προέκυψε ότι, στην πλειοψηφία των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στον ΟΣΚ Α.Ε., καταβλήθηκε, κατά το (εξετασθέν) έτος 2008, το επίδομα πληροφορικής… Λεπτομέρειες εδώ. Να σχολιάσω; Τι να σχολιάσω; Πάνε 20+ χρόνια που συνάδελφος στο σχολείο μού έλεγε ότι συγγενικό του πρόσωπο, υπάλληλος του ΟΣΚ, άμα τη μετατροπή του Oργανισμού σε Α.Ε., διπλασίασε τις μηνιαίες αποδοχές του. Και πάλι, όλα αυτά τα χρόνια, κυριολεκτικά γινόταν χαμός για μια -κομματική- τοποθέτηση στο ΔΣ του Οργανισμού… Γνωστές οι ιστορίες στην «πιάτσα», τουτέστιν προς τι η έκπληξη, αν φαίνεται σήμερα ότι κάτι (ένα ή πολλά) είναι «ολίγον νόμιμο»; Επί του προκειμένου, για την αύξηση των αποδοχών μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δε λέω, συμφωνώ (η ΟΛΜΕ κάπου έχει καταχωνιάσει το αντίστοιχο αίτημα). Αλλά που να πάρει ευχή, εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, ολημερίς χτυπιόμαστε στον υπολογιστή, μα πού «επίδομα πληροφορικής», τι κι αν σήμερα πρέπει να διδάξεις στην Ψηφιακή Τάξη Α΄ γυμνασίου…Για την ιστορία, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΟΣΚ Α.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 6 του ΠΔ 414/1998, αποτελείται από μία (1) μετοχή, η οποία αναλαμβάνεται και καλύπτεται από το Ελληνικό Δημόσιο. Μέχρι το τέλος του 2009 ο ΟΣΚ Α.Ε. υπαγόταν στην εποπτεία και χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας, αλλά από φέτος υπάγεται στο Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Επικαιροποίηση 26-1-2010: Τι απαντά ο ΟΣΚ Α.Ε.

Άνοιγμα του Υπουργείου Παιδείας στα blogs#2 »

Σε παλαιότερη ομότιτλη ανάρτηση σχολιάζαμε το «άνοιγμα» του υπουργείου Παιδείας στα blogs και τους bloggers …Κατά πως φαίνεται λίγοι προσφέρθηκαν, μια και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου (δες εδώ) στο διάστημα των 15 ημερών που η λίστα εγγραφής έμεινε ανοικτή, πιστοποιήθηκε η ηλεκτρονική εγγραφή -μόνο- 375 blogs… Φαίνεται ότι οι πολλοί δεν «τσίμπησαν», άγνωστο γιατί – κι εγώ μαζί τους. Εξάλλου τι να την κάνω την κατά-λάθος-ανθρώπινο-σφάλμα “δημόσια κοινοποιήση της διαπίστευσης”; Αφού δεν επιθυμώ ούτε θέση …γραμματέα υπουργείου, ούτε καν απόσπαση…

Να χρησιμοποιούν το Ίντερνετ, κάλεσε τους κληρικούς ο Πάπας! »

Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, σε σημερινό του μήνυμα, κάλεσε τους κληρικούς να χρησιμοποιούν τη σύγχρονη ψηφιακή τεχολογία, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου, για να επικοινωνούν με το ποίμνιο και να προσηλυτίζουν! Όπως είπε ο Πάπας «ο λόγος του Ιησού μπορεί να διαβεί τα πολλά σταυροδρόμια που δημιουργούνται στις διαφορετικές λεωφόρους, οι οποίες συνθέτουν τον κυβερνοχώρο και δείχνουν ότι ο Θεός έχει τη σωστή θέση του σε κάθε εποχή, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας». Tώρα αν είπε και κάτι για τη «Ψηφιακή Α΄ τάξη γυμνασίου» των σχολείων μας, δεν ξέρω…Πάντως, από τότε που ο 82χρονος Βενέδικτος εξελέγη Πάπας, το 2005, το Βατικανό έχει αυξήσει την παρουσία του στο Ίντερνετ και έχει δημιουργήσει μία ιστοσελίδα αφιερωμένη στον Ποντίφικα, www.pope2you.net, στο Youtube και στο Facebook. Άντε και στα δικά μας.

Πηγή:http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/01/2010_319917

Πριν 1,2 εκατ. χρόνια υπήρχαν μόλις 55 000 άτομα στη Γη… »

Αμερικανοί γενετιστές του Πανεπιστημίου της Γιούτα, ΗΠΑ, μελετώντας τη σύνθεση του γονιδιώματος του σύγχρονου ανθρώπου,υπολόγισαν, για πρώτη φορά, το συνολικό ανθρώπινο πληθυσμό πριν 1,2 εκατ. χρόνια σε 55 000 άτομα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τα «ενεργά» άτομα (δηλαδή σε ηλικία αναπαραγωγής) ήσαν το 1/3 (18 000 άτομα).Συγκριτικά, την ίδια εποχή υπολογίζεται ότι υπήρχαν 21 000 χιμπατζήδες και 25 000 γορίλες. Από βιολογική άποψη, σύμφωνα με τους ερευνητές, εκείνη την εποχή οι άνθρωποι δεν ήσαν κανένα ιδιαίτερα επιτυχημένο είδος και η «στρατηγική» επένδυσης σε μεγαλύτερους εγκεφάλους σε σχέση με τα άλλα πρωτεύοντα (μεγάλους πιθήκους) δεν είχε αρχίσει ακόμα να αποδίδει καρπούς.Ο ανθρώπινος πληθυσμός δεν αυξήθηκε ουσιαστικά παρά μετά την εμφάνιση της γεωργίας. Οι γενετιστές έχουν ανακαλύψει ότι κάποια εποχή κατά τα τελευταία 100 000 χρόνια δεν υπήρχαν πάνω από 10 000 άνθρωποι πάνω στη Γη, πιθανώς εξαιτίας κάποιας μεγάλης φυσικής καταστροφής (έκρηξης ηφαιστείου, κλιματικής αλλαγής κ.α.) ή σοβαρής ασθένειας. Αν όμως η τελευταία εκτίμηση είναι σωστή, τότε το μέγεθος του πληθυσμού φαίνεται πως ήταν πάντα μικρό κατά το τελευταίο εκατομμύριο χρόνια, συνεπώς ίσως δεν είναι ανάγκη να καταφύγει κανείς σε κάποιο καταστροφικό γεγονός για να εξηγήσει τον χαμηλό αριθμό των ανθρώπων μέχρι σχετικά πρόσφατα.Πριν ένα εκατομμύριο χρόνια στην Αφρική ζούσε κυρίως ο Homο ergaster και στην Ασία ο Homo erectus. Η εκτίμηση για τον αριθμό των μόλις 18 000 αναπαραγωγικών ατόμων παγκοσμίως ισχύει με την προϋπόθεση ότι υπήρχαν επιμειξίες μεταξύ των προγόνων μας από όλες τις ηπείρους. Αν αυτό δεν συνέβαινε και αν οι σύγχρονοι άνθρωποι κατάγονται μόνο από έναν από αυτούς τους επιμέρους και απομονωμένους πληθυσμούς (λ.χ. από τον αφρικανό homo ergaster), τότε η νέα πληθυσμιακή εκτίμηση ισχύει μόνο για αυτή την υπο-ομάδα και όχι για το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, που θα ήταν μεγαλύτερο.

Πηγή:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=310330&dt=19/01/2010

Από 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα επιμόρφωσης β΄επιπέδου »

Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου ξεκινούν τα προγράμματα επιμόρφωσης β΄ επιπέδου και από αύριο, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010, οι αιτήσεις συμμετοχής.Δικαίωμα αίτησης συμμετοχής έχουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70 που έχουν πιστοποίηση α΄επιπέδου.Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους διδάσκουν στην Ψηφιακή α΄ τάξη Γυμνασίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα προγράμματα της ειδικότητάς τους που θα υλοποιηθούν στο/στα ΚΣΕ (Κέντρα στήριξης Επιμόρφωσης) στην περιοχή τους και να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του έργου με χρήση των κωδικών που τους είχαν αποδοθεί κατά την πιστοποίησή τους στο α΄ επίπεδο (περισσότερες λεπτομέρειες εδώ).Η διάρκεια κάθε προγράμματος επιμόρφωσης είναι 96 ώρες, οι οποίες πραγματοποιούνται εκτός σχολικού ωραρίου, σε δύο τρίωρες επιμορφωτικές συνεδρίες ανά εβδομάδα.Η επιμόρφωση συμπληρώνεται με την εφαρμογή γνώσεων και δεξιοτήτων μέσα στη σχολική τάξη από τους επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς (18 ώρες από τις 96), ως οργανικό κομμάτι της επιμορφωτικής διαδικασίας, με την υποστήριξη και καθοδήγηση των επιμορφωτών και των υποστηρικτικών δομών της Πράξης. Όσοι οι «πιστοί» των ΤΠΕ στην εκπαίδευση σπεύσατε λοιπόν! Κι αν δεν έχετε πιστοποίηση α΄ επιπέδου, αλλά είσαστε γνώστες και φαν της Ψηφιακής τάξης και επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα, για δοκιμάστε στο ΚΣΕ της περιοχής σας μήπως μπορούν να σας δεχθούν ως ακροατές…

29-1-2010 Παράταση υποβολής αιτήσεων μέχρι την Τετάρτη 3 Φεβρουρίου και ώρα 12 το μεσημέρι.

Έδεσαν το φως σε κόμπους! »

Βρετανοί φυσικοί κατόρθωσαν να ελέγχουν πλήρως το φως, σε σημείο μάλιστα που να δέσουν κόμπο τις δέσμες του! Το αξιοσημείωτο αυτό επίτευγμα κατέστη εφικτό χάρη στον έλεγχο του φωτός με την χρήση ολογραμμάτων και θεωρείται σημαντικό, καθώς θα βοηθήσει σημαντική στην εξέλιξη της τεχνολογίας των λέιζερ. Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό Nature. Έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων του Μπρίστολ, του Σαουθάμπτον και της Γλασκώβης υπό τον δρα Mark Dennis.Τέτοιου είδους κόμποι μέχρι τώρα είχαν περιγραφεί μόνο με μαθηματικά, αλλά για πρώτη φορά οι φυσικοί μπόρεσαν να υλοποιήσουν την αφηρημένη θεωρία στην πράξη. Σύμφωνα με τον Dennis σε μια ακτίνα φωτός η ροή του φωτός μέσα από το χώρο είναι παρόμοια με αυτή του νερού που κυλάει σε ένα ποτάμι. Αν και το φως συχνά ρέει σε ευθεία γραμμή – όπως συμβαίνει για παράδειγμα μέσα από ένα φακό – μπορεί επίσης να ρέει σε στροβίλους και δίνες, σχηματίζοντας γραμμές στο χώρο, τους λεγόμενους “οπτικούς στροβίλους”.Κατά μήκος αυτών των γραμμών, η ένταση του φωτός είναι μηδενική και το οπτικό αποτέλεσμα μαύρο. Σύμφωνα με τον Dennis, “ολόγυρά μας το φως είναι γεμάτο από αυτές τις σκοτεινές γραμμές, αλλά εμείς δεν μπορούμε να τις δούμε”. Οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν κόμπους σε αυτούς τους “οπτικούς στροβίλους”, χρησιμοποιώντας ολογράμματα για να κατευθύνουν τη ροή του φωτός.O Miles Padgett από την Γλασκώβη που καθοδήγησε το πείραμα, λέει: “Η σχεδίαση του πειράματος με το ολόγραμμα είναι τέτοια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις μελλοντικές συσκευές λέιζερ”.

Πηγή: http://www.livescience.com/technology/tying-light-knots-100117.html και http://www.physics4u.gr/blog/?p=1573

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση