Archive for Απρίλιος, 2010

Εντοπίστηκε νερό σε μορφή πάγου πάνω σε αστεροειδή »

Για πρώτη φορά στα χρονικά Αμερικανοί επιστήμονες παρατήρησαν νερό σε παγωμένη μορφή στην επιφάνεια του αστεροειδούς «24 Θέμις». Εκτός από νερό, οι ερευνητές εντόπισαν και πολύπλοκες οργανικές ουσίες στο γιγάντιο βράχο, με διάμετρο 200 χιλιομέτρων. Ο αστεροειδής «24 Θέμις» βρίσκεται σε τροχιά σε απόσταση περίπου 480 εκατ. χιλιομέτρων από τον Ήλιο, στη ζώνη μεταξύ του Άρη και του Δία. Οι επιστήμονες ξαφνιάστηκαν που ανακάλυψαν πάγο στην επιφάνεια του αστεροειδούς, καθώς κάτω από τη θερμότητα των ηλιακών ακτίνων και με ανυπαρξία ατμόσφαιρας, πίστευαν ότι τυχόν πάγος θα είχε εξατμιστεί προ πολλού.Σύμφωνα με αρκετούς ερευνητές, όταν σχηματίστηκε η Γη, η θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλή, συνεπώς δεν ήταν δυνατό να είχε ξεκινήσει τη ζωή της με πολύ νερό. Ως εκ τούτου, το νερό πρέπει να ήρθε από το Διάστημα.Οι κομήτες περιέχουν πολύ πάγο και οι προσκρούσεις τους στην αρχέγονη Γη μπορεί να έφεραν νερό. Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες υποπτεύονταν ότι δεν αρκούσαν οι κομήτες ως πηγή νερού. Τώρα πια στην «εικόνα» μπαίνουν και οι παγωμένοι αστεροειδείς, οπότε δικαιολογείται πώς ο πλανήτης μας βρέθηκε με τόσο νερό. Περισσότερα εδώ.

Τα κοράκια της Νέας Καληδονίας χρησιμοποιούν εργαλεία! »

Έχει διαπιστωθεί ότι τα κοράκια της Νέας Καληδονίας (Corvus moneduloides) είναι πολύ έξυπνα και έχουν αναπτύξει ικανότητες σχεδιασμού και μεθόδους απόκτησης τροφής που μοιάζουν με αυτές των ανθρώπων. Μία από τις μεθόδους που έχουν αναπτύξει είναι να λυγίζουν σύρματα σε σχήμα γάντζου για να πιάνουν τροφή που δεν μπορούν να προσεγγίσουν αλλιώς. Όπως διαπίστωσαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, τα συγκεκριμένα κοράκια έχουν ακόμη μεγαλύτερες ικανότητες κατασκευής εργαλείων. Μπορούν να χρησιμοποιούν τρία διαφορετικά εργαλεία για να «συλλάβουν» την τροφή τους που βρίσκεται σε σημείο όπου κάποιο εμπόδιο δεν τα αφήνει να έρθουν σε επαφή με αυτήν. Εως σήμερα η ικανότητα δημιουργίας εργαλείων θεωρούνταν αποκλειστικό προνόμιο των πρωτευόντων θηλαστικών. Το γεγονός ότι ένα πτηνό όχι μόνο έχει ανάλογη ικανότητα αλλά, όπως φαίνεται, έχει αναπτύξει σύνθετη σκέψη στη χρήση εργαλείων έχει εκπλήξει την επιστημονική κοινότητα. Τι κάνουν λοιπόν τα πολυμήχανα κοράκια;Δένουν σύρμα στο κλαδί στο οποίο βρίσκονται ή σε κάποιο άλλο σταθερό σημείο.Στη συνέχεια δένουν το σύρμα με ένα κοντό ραβδί.Τοποθετούν ένα μακρύ ραβδί στο σημείο όπου βρίσκεται η τροφή την οποία δεν μπορούν να πλησιάσουν και στη συνέχεια χρησιμοποιούν το κοντό ραβδί για να τραβήξουν πίσω το μακρύ μαζί με την τροφή.Τα κοράκια της Νέας Καληδονίας έχουν επίσης αποδείξει την ευρηματικότητά τους και με άλλες ενέργειες. Πλησιάζουν σε δρόμους και πετούν λ.χ. καρύδια (ή άλλες τροφές με σκληρό περίβλημα) και περιμένουν οι ρόδες των αυτοκινήτων να τα σπάσουν.

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=327260&dt=22/04/2010#ixzz0m9fWnQcW

Ο κακός δάσκαλος «χαντακώνει» τους καλούς μαθητές; »

Μια ασυνήθιστη γενετική μελέτη ενισχύει την άποψη ότι ένας καλός δάσκαλος μπορεί να κάνει τη διαφορά μέσα στην τάξη, ενώ αντιθέτως ένας κακός δάσκαλος μπορεί να καταστρέψει ακόμη και τους πιο προικισμένους μαθητές. Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science» ανήκει σε ειδικούς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριδας και έδειξε ότι ένας χαρισματικός δάσκαλος μπορεί να βοηθήσει παιδιά δημοτικού με «προικισμένο» γενετικό υλικό να διαβάζουν καλύτερα. Την ίδια στιγμή ένας κακός δάσκαλος μπορεί να συμπαρασύρει στον «πάτο» τα παιδιά μιας τάξης, ακόμη και εκείνα που αν είχαν τη σωστή καθοδήγηση θα… έλαμπαν. Προκειμένου να ανακαλύψουν την επίδραση των γονιδίων αλλά και του περιβάλλοντος στην απόδοση ενός μαθητή, οι επιστήμονες στράφηκαν σε ζεύγη διδύμων. Εξέτασαν για την ακρίβεια 280 ζεύγη ομοζυγωτικών διδύμων που μοιράζονται το ίδιο ακριβώς γενετικό υλικό, αλλά και 526 ζεύγη ετεροζυγωτικών διδύμων που έχουν περίπου κατά το ήμισυ το ίδιο γενετικό υλικό (ή όσο μοιράζονται δύο απλά αδέλφια). Σύμφωνα με τη θεωρία των ερευνητών, αν ένα ταυτόσημο δίδυμο έχει καλύτερη επίδοση στο σχολείο σε σχέση με το δεύτερο, λογικά η διαφορά αυτή πιθανότατα να οφείλεται στον δάσκαλο. Ολα τα παιδιά φοιτούσαν σε διαφορετικά δημοτικά σχολεία της Φλόριδας. Οπως προέκυψε, όταν ο δάσκαλος ήταν καλός, τα γονίδια του κάθε παιδιού ήταν εκείνα που έκαναν τη διαφορά. Αν και τα δύο ταυτόσημα δίδυμα είχαν έναν καλό δάσκαλο, παρουσίαζαν αμφότερα καλές επιδόσεις. Αν όμως ένα από αυτά είχε καλό δάσκαλο ενώ το δεύτερο είχε κακό δάσκαλο, τότε και οι επιδόσεις τους ήταν ανάλογες των δυνατοτήτων των δασκάλων τους. «Ο καλός δάσκαλος παρέχει στα παιδιά ένα περιβάλλον που τους επιτρέπει να αγγίξουν το ανώτατο όριο των δυνατοτήτων τους» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Τζάνετ Τέιλορ. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, παρ΄ ότι ένας χαρισματικός δάσκαλος δεν εγγυάται την επιτυχία, οι αρμόδιοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως οφείλουν να προσλαμβάνουν σωστό διδακτικό προσωπικό, το οποίο είναι άκρως σημαντικό ακόμη και για τα χαρισματικά παιδιά. Nα σχολιάσω: Λέτε να η ερευνήτρια να είχε γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνά της στην Ελληνίδα Υπουργό Παιδείας, πριν τη δημοσίευσή τους;

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=327730&dt=24/04/2010#ixzz0m0HLCIxp

«Οι άσεμνες γυναίκες φταίνε για… τους σεισμούς !» »

Σεισμολόγοι και σεισμολογικά Ινστιτούτα stop! Νέα …”κενοφανής” θεωρία για τη δημιουργία των σεισμών προσθέτει ο Ιρανός κληρικός Χογιατολεσλάμ Καζέμ Σεντιγί σύμφωνα με δημοσίευμα της εφ. Τα Νέα. Είπε στη διάρκεια των προσευχών της περασμένης Παρασκευής ότι οι πιστοί πρέπει να ακολουθούν τους αυστηρούς κανόνες σεμνότητας που υπαγορεύει η θρησκεία τους επειδή:«Πολλές γυναίκες που δεν ντύνονται σεμνά παρασύρουν τους νέους άνδρες και σκορπίζουν τη μοιχεία στην κοινωνία, κάτι που αυξάνει τους σεισμούς». Κάτι το οποίο δεν είχαν φαίνεται υπόψη στο Θιβέτ (βουδιστές όντες) με αποτέλεσμα από το σεισμό, μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε πριν από μία εβδομάδα στην επαρχία Τσινγκχάι (δες εδώ), να χάσουν τη ζωή τους 2039 άνθρωποι, να τραυματιστούν 12 315, ενώ 195 αγνοούνται ακόμη.
Είναι ή δεν είναι να τρελαίνεσαι;…

30-4-2010 Αντιδρώντας στις δηλώσεις που εκστόμισε ο Καζέμ Σεντιγί η Αμερικανίδα φοιτήτρια βιολογίας Τζένιφερ Μακ Κράιτ κάλεσε μέσω του Διαδικτύου τις γυναίκες να ντυθούν με ακόμη αποκαλυπτικότερα φορέματα για να προκαλέσουν την «εμπειρία».Για του λόγου το αληθές, η ίδια στην σελίδα της στο Facebook ποζάρει με ένα αποκαλυπτικότατο κόκκινο φόρεμα, που αφήνει να διαγράφονται δύο προκλητικά στήθη.«Καλώ όλες τις υπόλοιπες άπιστες να ενωθούν μαζύ μου και να αποδείξουν την αποκαλούμενη υπερφυσική δύναμη του στήθους τους. Ή, εναλλακτικά, να φορέσουν ένα καυτό σορτσάκι, εάν αυτός είναι ο αγαπημένος τους τρόπος να προβάλουν την αναισχυντία τους. Με τη συνδυασμένη δύναμη των σκανδαλιστικών σωμάτων μας, το δίχως άλλο θα προκαλέσουμε σεισμική δόνηση», τονίζει η Μακ Κράιτ, η οποία βάπτισε την εμπειρία αυτή Boobquake (στηθοδόνηση).Το κάλεσμά της βρήκε κάρπιμο έδαφος στο Διαδίκτυο και έως χθες το απόγευμα 55 000 άτομα (!) υποστήριξαν το Boobquake, ενώ για το βράδυ είχαν οργανωθεί και εκδηλώσεις στις ΗΠΑ. Περισσότερα εδώ.Να επαναλάβω: “Είναι ή δεν είναι να τρελαίνεσαι;”…

Διακρίσεις Ελλήνων μαθητών στην EUSO 2010 »

Ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο (όπως και πέρσι) ήταν το αποτέλεσμα από τη συμμετοχή των δύο ομάδων Ελλήνων μαθητών που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO 2010 στo Goteborg της Σουηδίας από 11 έως 17 Απριλίου 2010. Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η ομάδα των μαθητών Αναστασία Κρόμπα, Αρτέμιος Σεμένογλου και Αγγελική Φιλιππάτου του Α΄ Αρσάκειου Τοσίτσειου ΓΕΛ Εκάλης και το χάλκινο μετάλλιο η ομάδα των μαθητών Χριστίνα Κοντού, Ελευθερία Χαιρέτη και Νικόλαος Χαμπίπης του 1ου ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου. Η EUSO (European Union Science Olympiads) δημιουργήθηκε το 2002 μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας της Ιρλανδίας και την έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των φυσικών επιστημών. Για το σκοπό αυτό η EUSO διεξάγει κάθε χρόνο διαγωνισμό μεταξύ τριμελών ομάδων μαθητών (ηλικίας έως 16 ετών) από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα από τα κράτη-μέλη. Τα θέματα του διαγωνισμού είναι μόνο εργαστηριακού περιεχομένου και απαιτούν τη χρήση πειραματικών διατάξεων και τη διεξαγωγή μετρήσεων. Κάθε χρόνο η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ ) καθορίζει και διεξάγει τη διαδικασία επιλογής των δύο τριμελών ομάδων μαθητών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα στο Διαγωνισμό.

Υπάρχει στο σχολείο σας …απινιδωτής; »

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφ. Ελευθεροτυπία ένα ερωτηματολόγιο με μάλλον σουρεαλιστικές ερωτήσεις έλαβαν πριν από λίγες εβδομάδες τα σχολεία όλης της χώρας. Στην προσπάθεια αποτύπωσης των «αναγκών της σχολικής υγείας», οι διευθυντές ερωτώνται, μεταξύ άλλων, πόσα τετραγωνικά μέτρα είναι ο χώρος που διαθέτουν για την παροχή φροντίδας υγείας στους μαθητές, αν υπάρχει εξεταστική κλίνη, απινιδωτής και άλλα που δεν έχουν δει ούτε στο όνειρό τους! Το ερωτηματολόγιο είναι μέρος μελέτης για την «Αποτύπωση και εκτίμηση αναγκών της σχολικής υγείας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα», που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ (πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση») τον Ιούνιο του 2009 και (συγ)χρηματοδοτείται με 150 000 ευρώ! Στόχος της μελέτης είναι να καταγραφεί η «επάρκεια των σχολείων σε ιατρεία και ιατρικό εξοπλισμό, σε προγράμματα αγωγής και πρόληψης καθώς και σε υπηρεσίες για την πρόληψη ατυχημάτων, επιδημιών, ψυχικής υγείας και μολύνσεων». Σε επόμενη φάση θα προσδιοριστούν παρεμβάσεις για την κάλυψη αυτών των αναγκών, οι οποίες επίσης θα προταθούν για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Η διεξαγωγή της έρευνας για το επίπεδο της σχολικής υγείας ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία… Περισσότερα εδώ. Τι να πω, τώρα πλάκα μας κάνουν; Πάλι από “κώμα” ξύπνησε ο “Κολοσσός του Μαρουσιού”; Όχι βέβαια ότι δε χρειάζεται ένα υποτυπώδες “ιατρείο” (=χώρος για την παροχή φροντίδας υγείας) στα σχολεία ή /και νοσοκόμα/ος, αλλά μέχρι εκεί. Κάποτε πρέπει να τελειώσουν οι τάχα μου “έρευνες”, δίκην “της καταμέτρησης των δακτύλων της αριστεράς χειρός πριν από την υπερχείληση του ποταμού Ιλισσού “…

Πιστοποίηση α΄επιπέδου, σπεύσατε! »

Θέλατε να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα επιμόρφωσης β΄επιπέδου στις ΤΠΕ-Ε, που ήδη τρέχει, και δεν μπορέσατε ελλείψει πιστοποίησης α΄επιπέδου; Προλάβετε να δηλώσετε συμμετοχή στα προγράμματα πιστοποίησης α΄ επιπέδου που μόλις άνοιξαν (γιατί άραγε τόοοοση καθυστέρηση;) που θα υλοποιηθούν στο διάστημα Μαΐου–Ιουλίου 2010 στα Κέντρα Πιστοποίησης (ΚεΠΙΣ). Μπορούν να συμμετάσχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όλων των ειδικοτήτων. Για πληροφορίες σχετικά με τα διαθέσιμα προγράμματα, τις αιτήσεις συμμετοχής, τις σχετικές προθεσμίες κλπ., κάντε κλικ εδώ: http://b-epipedo2.cti.gr .

Ξύπνησε από κώμα και μιλούσε άλλη γλώσσα! »

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Όταν έπεσε σε κώμα ήταν μια 13χρονη Κροάτισσα που είχε μόλις, λίγο καιρό πριν, ξεκινήσει να μαθαίνει Γερμανικά. Όταν ξύπνησε από το κώμα, 24 ώρες μετά, εξακολουθούσε να είναι μια 13χρονη Κροάτισσα, στην πόλη Κνιν της Νότιας Κροατίας, η οποία, ωστόσο, είχε ξεχάσει εντελώς την μητρική γλώσσα της και μιλούσε άπταιστα τα Γερμανικά – σε επίπεδο κεγκελαρίου της Γερμανίας! Επί του παρόντος, η 13χρονη βρίσκεται σε νοσοκομείο της πόλης Σπλιτ, όπου εξετάζεται από πλήθος ειδικών. Χαρακτηριστική της κατάστασης υπήρξε η δήλωση του ψυχιάτρου Mijo Milas: «τα παλαιότερα χρόνια αυτό θα θεωρείτο θαύμα, εμείς θέλουμε να πιστεύουμε πως υπάρχει μια λογική εξήγηση απλώς δεν την έχουμε βρει ακόμη» (δες εδώ). Εγώ, αν και δεν ξύπνησα -χτύπα ξύλο- από (το) “κόμμα”, μόλις αγουροξυπνημένος διάβασα το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία (δες εδώ), πίστεψα ότι στο υπουργείο Παιδείας (…της Αγγλίας, προς αποφυγή παρεξηγήσεων) επανήλθε η Μάργαρετ Θάτσερ, ξέρετε, η κυρία (σήμερα Λαίδη) η οποία κατά τη διάρκεια της θητείας της περιέκοψε τον προϋπολογισμό για την Παιδεία (μείωση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, ελαστικές σχέσεις εργασίας, χρηματοδότηση των σχολείων μετά από αυτοαξιολόγηση κ.τ.τ), ενώ κατήργησε τη χορήγηση δωρεάν γάλακτος στα σχολεία για παιδιά επτά ως έντεκα ετών…Και για να επανέλθω στο θέμα, και στο παρελθόν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι «ξύπνησαν» από σοβαρή αρρώστια ή κωματώδη κατάσταση μιλώντας άλλες γλώσσες, ακόμη και βιβλικές γλώσσες της Βαβυλώνας ή της Αιγύπτου…Σχόλιο: Τι να πρωτοπιστέψει κανείς! Είναι να απορείς.

Τα ηφαίστεια της Αφροδίτης »

Ως σήμερα θεωρούσαμε ότι η Αφροδίτη είναι γεωλογικά ανενεργή αλλά, όπως δείχνουν τα νεότερα στοιχεία, όχι μόνο είναι ενεργή αλλά φιλοξενεί εντυπωσιακή ηφαιστειακή δραστηριότητα. Εντυπωσιακά είναι τα τελευταία ευρήματα του διαστημικού σκάφους Venus Εxpress που εξερευνά την Αφροδίτη. Πρόκειται για μια αποστολή συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) και της ΝΑSΑ, καθώς το σκάφος είναι ευρωπαϊκό ενώ η ομάδα των επιστημόνων που μελετά και αναλύει τα δεδομένα είναι της αμερικανικής υπηρεσίας και Για πρώτη φορά υπάρχουν ισχυρά στοιχεία για πρόσφατες ηφαιστειακές εκρήξεις στην επιφάνεια του πλανήτη . Έτσι, από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες δείχνουν ότι η λάμψη που εντοπίστηκε από την Αφροδίτη τον περασμένο Ιούλιο προερχόταν από μια μεγάλη έκρηξη η οποία έγινε σε ένα από τα δεκάδες γιγάντια ηφαίστειά της. Η έκρηξη έγινε στο ηφαίστειο Ιdunn Μon που έχει ύψος 2,5 χλμ. και περίμετρο 200 χλμ. και η ανακάλυψη θεωρείται πολύ σημαντική, αφού προσφέρει νέα δεδομένα που ίσως δώσουν απαντήσεις για την ιστορία του πλανήτη. Το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον πλανήτη είναι το Μaat Μons που με ύψος 8 χλμ. είναι πιθανώς το δεύτερο σε μέγεθος ηφαίστειο μετά τον Ολυμπο στον Αρη που έχει ύψος 21 χλμ. και μέγεθος ανάλογο με αυτό της Πολιτείας της Αριζόνας, ΗΠΑ. Περισσότερα εδώ.

12 Απριλίου του 1961:Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος ανθρώπος στο Διάστημα »

Στις 12 Απριλίου του 1961 στις 09:07 (ώρα Μόσχας) ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν ξεκίνησε το ιστορικό ταξίδι του στο Διάστημα με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1». Εικοσιπέντε λεπτά μετά την εκτόξευση μπήκε σε ελλειπτική τροχιά με ταχύτητα 7,61 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Η επιχείρηση του έδωσε επάξια τον τίτλο του πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε στο Διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.Το Σοβιετικό Επιτελείο τον προήγαγε, όσο ήταν στο Διάστημα, σε ταγματάρχη (ήταν πιλότος σε Mig-15), για την περίπτωση που δεν γυρνούσε. Μάλιστα, είχαν ετοιμαστεί τρία δελτία τύπου για την αποστολή πριν την εκτόξευση: ένα για την περίπτωση επιτυχίας και δυο για την περίπτωση αποτυχίας. Ο Γκαγκάριν δεν είχε τον έλεγχο του σκάφους του, επειδή κανείς δεν ήξερε πώς οι συνθήκες κατά την πτήση θα επηρέαζαν τον άνθρωπο βιολογικά και ψυχολογικά. Ο συνδυασμός για το ξεκλείδωμα του χειριστηρίου βρισκόταν μέσα σ’ ένα σφραγισμένο φάκελο που είχε μαζί του, ενώ το σκάφος ελεγχόταν από επιτελείο επιστημόνων και τεχνικών στη Γη.Μετά από 67 λεπτά σε τροχιά, το προσωπικό ελέγχου πτήσης έδωσε εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τους κινητήρες επιβράδυνσης και να αρχίσει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα. Ο Γκαγκάριν δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων, και μετά από ελεύθερη πτώση χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό του και προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τακτάροβα. Μια γυναίκα, η εγγονή της και η αγελάδα τους ήταν οι πρώτοι που είδαν τον Γκαγκάριν να επιστρέφει. Η συνολική διάρκεια της αποστολής, που τελείωσε στις 10:55 ώρα Μόσχας με την προσγείωση του Γκαγκάριν, ήταν 108 λεπτά. Σκοτώθηκε στις 27 Μαρτίου 1968, σε ηλικία 34 ετών, από την πτώση του μαχητικού του.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση