Archive for Μάρτιος, 2011

Διάκριση για τον «Ικαρομένιππο» και τον Γ. Κοντέλλη από τη Microsoft »

Ο φίλος Γιώργος Κοντέλλης, φυσικός στο 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, πάλι μας εκπροσώπησε επάξια στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για Πρωτοπόρους Εκπαιδευτικούς που φιλοξενήθηκε στο 8ο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Συνεργατών στη Μάθηση της Microsoft, εκδήλωση που διεξήχθη στη Μόσχα, από τις 22 έως τις 24 Μαρτίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 εκπαιδευτικών, οι οποίοι προήλθαν από 40 και πλέον ευρωπαϊκές χώρες. Ο Γ. Κοντέλλης παρουσιάζοντας την «Κατασκευή Εκπαιδευτικού Δορυφόρου τύπου CanSat» (δες εδώ κι εδώ), κέρδισε την τρίτη θέση στην ειδική κατηγορία «Επιλογή των Εκπαιδευτικών» (Educators’ Choice), όπου οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ψηφίζουν την καλύτερη εργασία. Η διάκριση αυτή του εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Φόρουμ Συνεργατών στη Μάθηση της Microsoft, που φέτος θα διεξαχθεί το Νοέμβριο στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Υπογραμμίζεται ότι, ο Γ. Κοντέλλης είναι ο πρώτος Έλληνας εκπαιδευτικός που βραβεύεται για δεύτερη φορά στο συγκεκριμένο Φόρουμ της Microsoft, καθώς το 2008 είχε αναδειχθεί νικητής σε διαφορετική κατηγορία του διαγωνισμού (δες εδώ). Περισσότερα εδώ.

Δύο Έλληνες μαθητές στη NASA! »

Ο Παρασκευάς Τζιτζιμπάσης από το Λύκειο Δοξάτου Δράμας και η Αλεξάνδρα Ζησιμοπούλου από το Λύκειο Σούδας Χανίων, διακρίθηκαν στο 16ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής που πραγματοποίησε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος και θα επισκεφθούν τη NASA! Οι δύο μαθητές ήταν ανάμεσα στους 13 επιτυχόντες του διαγωνισμού και επιλέχθηκαν μετά από κλήρωση να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της NASA στις ΗΠΑ φέτος τον Ιούλιο, με τη συνδρομή του Ευγενίδειου Πλανητάριου Αθηνών.

Λόγοι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη »

Δυο, από τις πολλές αναφορές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Γέρου του Μωριά, στα απομνημονεύματά του (δες κι εδώ):
«Όταν έμβηκα εις την Τριπολιτσά, με έδειξαν τον Πλάτανο εις το παζάρι όπου εκρέμαγαν τους Έλληνας. Αναστέναξα και είπα: «Άϊντε, πόσοι από το σόγι μου και από το έθνος μου εκρεμάσθηκαν εκεί», και διέταξα και το έκοψαν.»
« O Ιμπραΐμης μου επαράγγειλε μια φορά διατί δεν στέκω να πολεμήσωμεν (κατά μέτωπον). Εγώ του αποκρίθηκα, ας πάρη πεντακόσιους, χίλιους, και παίρνω και εγώ άλλους τόσους, και τότε πολεμούμε, ή αν θέλη ας έλθη και να μονομαχήσωμεν οι δύο. Αυτός δεν με αποκρίθηκε εις κανένα. Και αν ήθελε το δεχθή το έκαμνα με όλην την καρδιάν, διότι έλεγα αν χανόμουν, ας πήγαινα, αν τον χαλούσα, εγλύτωνα το έθνος μου.»
Από την ομιλία του στη Πνύκα (1838) προς τους μαθητές του Α΄ Γυμνασίου Αθήνας (δες εδώ):«Όταν αποφασήσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: «Που πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;», αλλά , ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.»

«Ικαροµένιππος», ο δορυφόρος που ήρθε από τη… Λέσβο! »

Εχει όλα τα βασικά συστήµατα ενός κανονικού δορυφόρου. Εκτοξεύθηκε τονπερασµένο Αύγουστο µε υπερηχητικό πύραυλο σε ύψος 1000 µέτρων και στη συνέχεια κατέβηκε στη Γη µε τη βοήθεια αλεξίπτωτου. Κι όµως, ο συγκεκριµένος δορυφόρος έχει διαστάσεις ενός αναψυκτικού και βάρος 350 γραµµαρίων. Κατασκευαστής του δεν είναι η NASA, αλλά 10 µαθητές του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης! Μέσα σε πέντε µέρες – τόσο χρόνο είχαν µέχρι να λήξει η προθεσµία υποβολής αιτήσεων στον Ευρωπαϊκό Οργανισµό ∆ιαστήµατος (ESA) – οι µαθητές αλλά και ο καθηγητής φυσικής του σχολείου, Γιώργος Κοντέλλης, κατάφεραν να φτιάξουν το προσχέδιο για τον «Ικαροµένιππο», τον εκπαιδευτικό δορυφόρο (δες κι εδώ)! Για δύο ώρες µετά το τέλος του µαθήµατος η νεανική οµάδα… ροµποτικής δούλευε µε πυρετώδεις ρυθµούς, προκειµένου να είναι έτοιµος ο µικρών διαστάσεων δορυφόρος. Επρεπε, άλλωστε, να κάνουν τον µικροεπεξεργαστή, την πλακέτα αισθητήρων, τον ποµπό και το GPS, τα βασικά, δηλαδή, συστήµατα του δορυφόρου, να δουλέψουν. Τελικά, η εκτόξευση έγινε µε επιτυχία στη Νορβηγία, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, και ο «Ικαροµένιππος» κατάφερε να προσγειωθεί, έχοντας φέρει πίσω στους νεαρούς ερευνητές τα δεδοµένα που κατέγραψε. «Κατά τη διάρκεια της καθόδου, λοιπόν, κατέγραψε πληροφορίες για την ατµοσφαιρική πίεση, τη θερµοκρασία του αέρα αλλά και το στίγµα του δορυφόρου – πληροφορίες που µελέτησαν και ανέλυσαν τα παιδιά στο κέντρο εδάφους που είχε στηθεί», υποστήριξε ο Γ. Κοντέλλης.Ο «Ικαροµένιππος» δεν κατάφερε µόνο να κάνει µία επιτυχηµένη εκτόξευση πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο αλλά και να διακριθεί στον φετινό Πανελλήνιο ∆ιαγωνισµό Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών της Microsoft (περισσότερα εδώ). Μάλιστα, µαζί µε άλλα δύο εκπαιδευτικά πρότζεκτ θα εκπροσωπήσουν αυτήν τη βδοµάδα την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισµό στη Μόσχα.

Πηγή:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4623326

Η θρησκεία οδεύει προς την εξαφάνιση… »

…Σύμφωνα με μαθηματικό μοντέλο επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι τείνουν να ταυτίζονται με κάποια θρησκεία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από απογραφές πληθυσμού σε εννέα ανεπτυγμένες χώρες. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία απογραφών, σε βάθος χρόνου μέχρι και ένα αιώνα πίσω, στις οποίες ο πληθυσμός είχε κληθεί να δηλώσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του, στην Ελβετία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Τσεχία, την Φιλανδία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και στις εννέα χώρες καταγράφεται μια παρόμοια κοινωνική (και μαθηματική) τάση και η θρησκεία φαίνεται να οδεύει προς εξαφάνιση. “Σε ένα μεγάλο αριθμό σύγχρονων εκκοσμικευμένων δημοκρατιών, υπάρχει μια τάση οι άνθρωποι να μην ταυτίζονται πια με κάποια θρησκεία. Στην Ολλανδία το ποσοστό αυτό είναι 40% και στην Τσεχία, όπου είναι το υψηλότερο, φτάνει το 60%», αναφέρει ο ερευνητής Ρίτσαρντ Βίνερ της Research Corporation for Science Advancement. Περισσότερα εδώ:http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=261531

Οικισμός της Εποχής του Σιδήρου ανακαλύφθηκε στην Κοζάνη »

Σημαντικότατοι οικισμοί της Νεολιθικής Εποχής και της Πρώιμης Εποχής Σιδήρου, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στη θέση Παλιοκαστανιά Σερβίων, στην Κοζάνη. Πρόκειται για τον πρώτο οικισμό της Εποχής Σιδήρου που ανασκάπτεται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, οικισμός της Αρχαιότερης Νεολιθικής περιόδου (6500-6000 π.Χ.) βρέθηκε σε υψόμετρο 1700 μ. στην Πίνδο. Περισσότερα εδώ:http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=261269

Κάντε το ιστολόγιό σας βιβλίο! »

Κάντε backup για το ιστολόγιό σας και συνάμα μετατρέψτε το σε «βιβλίο»! Η δωρεάν on line εφαρμογή BlogBooker μετατρέπει το blog μας σε «βιβλίο» αρχείων .pdf ! Επί του παρόντος(;) μόνο για ιστολόγια στις πλατφόρμες WordPress, Blogger και Livejournal.Για την μετατροπή πρέπει πρώτα το ιστολόγιο να αποθηκευτεί σε αρχείο xml. Αυτή την ειδική μορφοποίηση δεδομένων κειμένου υποστηρίζυν και τα ιστολόγιο του ΠΣΔ – μια και το ΠΣΔ χρησιμοποιεί την πλατφόρμα WordPress. Έτσι ακολουθώντας τη διαδρομή Πίνακας ελέγχου> Εργαλεία > Εξαγωγή δημιουργείται ένα αρχείο της μορφής “wordpress2011-03-20.xml”. Κατόπιν στην εφαρμογή BlogBooker κλικ στο εικονίδιο του WordPress και στη νέα σελίδα συμπληρώστε τα ζητούμενα πεδία:*Blogger XML Export … και *Blog URL… Κατόπιν κλικ στο Create your BlogBook. Μετά από 2+ λεπτά θα έχετε το ιστολόγιό σας σε μορφή .pdf ! Σε τι άλλο μπορεί να είναι χρήσιμο το BlogBook εκτός από την αποθήκευση των αρχείων; Μμμ, πιθανόν για τον …υπηρεσιακό φάκελο(!) για κατάληψη, ας πούμε, θέσης ευθύνης από τον εκπαιδευτικό(…)Και αν πάλι πρόκειται για ιστολόγιο σχολικής τάξης/ σχολείου ή το ιστολόγιο ομάδας μαθητών με την πορεία εργασίας που έχουν ακολουθήσει στο πλαίσιο μιας δραστηριότητας, μέσω της εφαρμογής BlogBooker μπορεί να πάρει τη μορφή «βιβλίου» είτε για ανάμνηση είτε για το φάκελο εργασιών (portfolio) του μαθητή, αλλά και ό,τι άλλο.Η εφαρμογή εισάγει τις αναρτήσεις, τα σχόλια, τις υπερσυνδέσεις (link) και τις φωτογραφίες της σελίδας ανάρτησης ταξινομημένα ανά ημέρα, μήνα και έτος . Δεν αποθηκεύει τα βιντεοκλίπ όπως και τις παρουσιάσεις ppt ή pps (δηλαδή αρχεία που εισάγονται στο ιστολόγιο με τη μορφή κώδικαHTML), δίνει όμως το URL τους.

via: http://nikosictedu.blogspot.com/2011/03/blogbooker-blog.html

Τα Ελληνόπουλα δεν …πάνε Ιντερνέτ! »

«Κάτω από την βάση» παίρνουν τα περισσότερα παιδιά στην Ευρώπη στην χρήση του Διαδικτύου και παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες., παρά την γενική αντίληψη ότι οι ανήλικοι «παίζουν στα δάχτυλα» την τεχνολογία.Μάλιστα, οι επιδόσεις των Ελληνόπουλων είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας του προγράμματος EU Kids Online, η οποία διενεργήθηκε σε παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου, ηλικίας 11-13 ετών, από 25 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.Όπως προκύπτει, λιγότερα από τα μισά παιδιά είναι σε θέση να εκτελέσουν σχετικά εύκολες εντολές στο Διαδίκτυο, όπως το να προσθέσουν μια σελίδα στις αγαπημένες τους (bookmarks) ή να μπλοκάρουν μη επιθυμητά μηνύματα στο email τους.Μπορεί οι έφηβοι να αποκτούν ταχύτερα τις γνώσεις που απαιτεί η ψηφιακή εποχή σε σχέση με παλιότερα, όμως, οι ικανότητες αυτές ποικίλλουν ανάλογα με το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο της οικογένειας στην οποία μεγαλώνει ένα παιδί.Έτσι, οι γόνοι πλουσίων οικογενειών, οι γονείς των οποίων έχουν υψηλή «κοινωνική θέση», έχουν περισσότερες ψηφιακές δεξιότητες από τους συνομηλίκους τους που προέρχονται από οικογένειες χαμηλότερου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου.Επιπλέον, τα αγόρια φαίνεται ότι εξακολουθούν να κρατούν τα «σκήπτρα» της τεχνολογικής γνώσης, καθώς υπερτερούν των κοριτσιών στις εν λόγω δεξιότητες.Τα παιδιά από τη Φινλανδία είναι τα πιο επιδέξια στο Ίντερνετ σε όλη την Ευρώπη, ακολουθούμενα από τα παιδιά που ζουν στην Σλοβενία. Τα Ελληνόπουλα φαίνεται ότι δεν είναι ιδιαίτερα… επιδέξια, καθώς βρίσκονται στην πέμπτη από το τέλος θέση, μετά τους συνομηλίκους τους από την Τουρκία, την Ιταλία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία.Επίσης τα παιδιά από την Ελλάδα «ανακαλύπτουν» το Ίντερνετ με καθυστέρηση 3-4 ετών σε σχέση με τους συνομηλίκους τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.Στην Σουηδία η πρώτη επαφή με το Διαδίκτυο γίνεται στις ηλικίες των 7-8 χρόνων, ενώ στην Ελλάδα ξεκινά στην ηλικία των έντεκα ετών, που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέσο όρο στην Ευρώπη.Από την έρευνα προκύπτει ότι -κατά μέσον όρο- τα παιδιά κατανοούν λιγότερες από τις μισές από τις 17 ενέργειες για τις οποίες ρωτήθηκαν, κάτι που δείχνει ότι η εξοικείωσή τους με τον ψηφιακό κόσμο δεν είναι επαρκής.Ιδιαίτερα χαμηλή είναι η αφομοίωση των «δημιουργικών και συμμετοχικών δραστηριοτήτων», όπως είναι η ανάρτηση σχολίων σε κοινωνικά δίκτυα (31%), η δημιουργία χαρακτήρων (18%) και η σύνταξη ιστολογίων (11%).Σε ό,τι αφορά δεξιότητες στο Ίντερνετ, όπως η παρεμπόδιση της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (spam), η τροποποίηση των ρυθμίσεων ασφαλείας και η ανεύρεση πληροφοριών για την ασφάλεια, τα μικρότερα παιδιά εμφάνισαν σημαντική υστέρηση.
Οι ερευνητές παροτρύνουν τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να μάθουν οι ίδιοι πώς λειτουργεί ο «θαυμαστός κόσμος» της τεχνολογίας και να μην «δαιμονοποιούν» το Ίντερνετ, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να αποκτήσουν τις σωστές βάσεις κατά την πρώτη τους επαφή με την ψηφιακή εποχή.Δείτε την έκθεση Digital literacy and safety skills, εδώ.

via: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4623044

Κίνδυνοι και μέτρα προστασίας από τη ραδιενέργια »

Η έκθεση σε ιοντίζουσα ακτινοβολία μπορεί να έχει είτε άμεσα, είτε πιο μακροπρόθεσμα βλαπτικά αποτελέσματα για την υγεία.Σημαντικές είναι οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν στο γενετικό του υλικό του κυττάρου (στο DNA), διότι αυτές συνδέονται τόσο με τη μεταβίβαση κληρονομικών ανωμαλιών στους απογόνους, όσο και με τη διαδικασία της καρκινογένεσης.Οι ακτινοβολίες περιλαμβάνονται στους περίπου 4000 γνωστούς καρκινογόνους παράγοντες, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Πιο ευαίσθητοι στη ραδιενέργεια είναι ο θυρεοειδής (καρκίνος του συγκεκριμένου αδένα) και ο μυελός των οστών (λευχαιμία).Ο κίνδυνος για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της ακτινοβολίας εξαρτάται από τη λεγόμενη ενεργό δόση, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από την απορροφούμενη στο ανθρώπινο σώμα ενέργεια, το είδος της ακτινοβολίας και το είδος του ακτινοβολούμενου ιστού (δες κι εδώ).Μονάδα μέτρησης της ενεργού δόσης είναι το Sievert (Sv-Σιβέρτ) και τα υποπολλαπλάσιά του mSv (μιλισιβέρτ) και μSv (μικροσιβέρτ).Η μέση ενεργός δόση ενός ατόμου που οφείλεται στις τεχνητές και στις φυσικές πηγές ραδιενέργειας του γήινου περιβάλλοντος, είναι 0,31 mSv και 2,4 mSv για κάθε χρόνο αντίστοιχα, ενώ η ενεργός δόση που αντιστοιχεί σε μια τυπική ακτινογραφία θώρακος, είναι περίπου 0,02 mSv, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ. Το όριο ασφαλούς έκθεσης ενός ατόμου σε ακτινοβολία είναι 1 mSv ετησίως, ενώ για τους επαγγελματικά εκτιθέμενους αυξάνει στα 20 mSv.Η ένταση της ραδιενέργειας είναι αντιστρόφως ανάλογη με το τετράγωνο της απόστασης από την πηγή της ακτινοβολίας (λ.χ. από ένα πυρηνικό αντιδραστήρα με διαρροή).Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κίνδυνος για καρκίνο αυξάνεται όταν η έκθεση στην ακτινοβολία ξεπεράσει τα 100 mSv το χρόνο και γίνεται θανατηφόρα αν φτάσει στα 5000 mSv (5 Sv) σε διάστημα μερικών ωρών. Η έκθεση σε 1 Sv ακτινοβολίας εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου κατά περίπου 5%. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις στην Ιαπωνία γύρω από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες είναι γύρω στα 400 mSv, δηλαδή δείχνουν τετραπλάσια επίπεδα σε σχέση με αυτά που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.Οι μέχρι τώρα επιστημονικές μελέτες έχουν εστιάσει κυρίως στον κίνδυνο καρκίνου λόγω μεγάλων δόσεων ακτινοβολίας και υπάρχει μικρότερη επιστημονική συμφωνία σχετικά με τις συνέπειες της έκθεσης σε μικρές δόσεις. Οι μεγάλες δόσεις προκαλούν ναυτία, εμετό, αδυναμία, διάρροια, πονοκεφάλους, πυρετό, πτώση μαλλιών, δερματικά εγκαύματα, δυσλειτουργία οργάνων, πρόωρη γήρανση και πιθανώς πρόωρο θάνατο Τα καρκινογόνα ραδιοϊσότοπα καίσιο-137 και ιώδιο-131 είναι οι κυριότερες απειλές μέχρι στιγμής από τη διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία.Το καίσιο-137, που είναι πιο επικίνδυνο, μπορεί να μολύνει την τροφή και το νερό, συσσωρευόμενο στους μαλακούς ιστούς του οργανισμού, όπως στους μυς. Έχει ημιζωή περίπου 30 ετών και αποβάλλεται σταδιακά μέσω των ούρων. Το ιώδιο-131, που αναπνέεται ή καταπίνεται, έχει πιο σύντομη ημιζωή οκτώ ετών. Συγκεντρώνεται στον θυρεοειδή και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε λίγα χρόνια, ενώ σε χαμηλές δόσεις μειώνει την παραγωγή των ορμονών του αδένα.Στους τρόπους προστασίας σε περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας περιλαμβάνονται η καταφυγή σε ένα αεροστεγώς κλεισμένο χώρο, κατά προτίμηση σε ένα υπόγειο ή ειδικό καταφύγιο, καθώς και η λήψη χαπιών ιωδίου. Η σφράγιση του χώρου διαμονής, αν πρόκειται για σπίτι, πρέπει να γίνεται σε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες με κολλητικές ταινίες και κάθε άλλο μέσο, ώστε να μην εισχωρήσει η ραδιενεργός σκόνη στο χώρο, την εισπνεύσουν οι άνθρωποι και επικαθήσει στους πνεύμονές ή το δέρμα τους.Βοηθάνε επίσης τα συχνά ντους, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν ραδιενεργά σωματίδια που έχουν εναποτεθεί στο δέρμα, αλλά δεν πρέπει κανείς να τρίβει το δέρμα του για να μην διευκολύνει την είσοδο των σωματιδίων στον οργανισμό. Το κάπνισμα, το φάγωμα των νυχιών, η επαφή των δαχτύλων με το στόμα κλπ. πρέπει να αποφεύγονται επίσης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας. Τα χάπια ιωδίου, που μοιράζουν οι αρμόδιες Αρχές, όταν κρίνουν ότι πρέπει, πλημμυρίζουν με ιώδιο τον θυρεοειδή, ώστε να μην μπορεί να απορροφήσει πια το ραδιενεργό ιώδιο. Έτσι, εμποδίζουν τον καρκίνο του θυρεοειδούς, ένα κίνδυνο που αφορά πρωτίστως τα μωρά, τα παιδιά, τους εφήβους, τις έγκυες και τις μητέρες που θηλάζουν. Κατά προτίμηση, το ιώδιο λαμβάνεται μια ώρα πριν την έκλυση της ραδιενέργειας, ενώ μπορεί να ληφθεί και 24 ώρες μετά το πυρηνικό ατύχημα, αλλά η προστασία του που παρέχει τότε, είναι μειωμένη πια κατά 25%.

via:http://selidesphysikis.blogspot.com/2011/03/blog-post_20.html

Οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν τελικά τη φωτιά; »

Οι προϊστορικοί άνθρωποι δεν είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη φωτιά προτού να εγκατασταθούν στην Ευρώπη, αλλά απλώς την εκμεταλλεύονταν… τυχαία από φυσικά φαινόμενα, σύμφωνα με νέα έρευνα που υποδεικνύει ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο στην Ευρώπη και όχι στην Αφρική, πριν από μόλις 400 000 χρόνια.Ίχνη φωτιάς που βρέθηκαν σε προϊστορικές τοποθεσίες στη Βρετανία και τη Γερμανία δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκη ότι οι άνθρωποι ήλεγχαν πραγματικά τη φωτιά, καθώς μπορεί απλώς να εκμεταλλεύονταν τις φωτιές που άναβαν τυχαία από φυσικές αιτίες, π.χ. κεραυνούς. Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι δέχονταν ότι οι πρόγονοί μας «κατέκτησαν» τη φωτιά πριν ξεκινήσουν τις μεταναστεύσεις τους προς την Ευρώπη και αλλού.Η νέα θεωρία πιθανώς ανατρέπει και την θεωρία ότι το μαγείρεμα έπαιξε το ρόλο του εξελικτικού «καταλύτη» και σπινθήρα, που πυροδότησε την μεγέθυνση του ανθρωπίνου εγκεφάλου. Ο καθηγητής Βιλ Ρόεμπρουκς του Πανεπιστημίου του Λάιντεν και η Πάολα Βίλα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φωτιά φαίνεται να κάνει την εμφάνισή της περίπου πριν από 400 000 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι -αν μετανάστευσαν πριν από ένα εκατ. χρόνια- έμειναν χωρίς φωτιά επί περίπου 600 000 χρόνια.Oι δύο ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πρώτες εστίες φωτιάς στην Ευρώπη φαίνεται να είναι συχνές σε τοποθεσίες εγκατάστασης των Νεάντερταλ, άλλη μια αναπάντεχη ένδειξη ότι οι «ξάδελφοι» του homo sapiens ήσαν πιο εξελιγμένοι νοητικά από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι επιστήμονες, που θεωρούν ότι οι Νεάντερταλ είχαν απλώς περιστασιακά ανάψει φωτιές και δεν έκαναν συνεχή χρήση της.Tώρα προκύπτει πως οι Νεάντερταλ -που εμφανίστηκαν στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία πριν από 400 000 έως 500 000 χρόνια και εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 30.000 χρόνια- όχι μόνο άναβαν συστηματικά φωτιές, αλλά και ήταν από τους πρώτους που το έκαναν στην Ευρώπη, χωρίς να αποκλείεται να μαγείρευαν κιόλας. Ενώ τα αρχαιότερα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στην Ευρώπη ανάγονται πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, οι σύγχρονοι άνθρωποι (homo sapiens) άρχισαν να έρχονται στην «γηραιά ήπειρο» πριν από 40 000 έως 60 000 χρόνια. Περισσότερα εδώ:http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=259664

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων