Τους αριστεύσαντες και τους πρωτεύσαντες μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Σταυρουπόλεως Ξάνθης, καθώς επίσης και τους επιτυχόντες στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ενίσχυσε και φέτος, για ενδέκατη χρονιά, με δικά το χρήματα, ο δημοσιογράαφος και συγγραφέας Τάσος Κοντογιαννίδης.Στην ειδική τελετή που διοργανώθηκε ανήμερα της εθνικής μας επετείου στο σχολικό συγκρότημα της Σταυρούπολης, ο συγγραφέας παρέδωσε σε δεκαπέντε μαθητές το ποσό των 6000 ευρώ.Επίσης πρόσφερε στο Γυμνάσιο και το Λύκειο έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για τις ανάγκες τους, χρηματοδότησε τα βιβλία των Αγγλικών που επιβαρύνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες, ενώ διέθεσε σημαντικό χρηματικό ποσό για τα συσσίτια των απόρων της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης.Περισσότερα εδώ.
Archive for Οκτώβριος, 2012
Χορηγία από Τ. Κοντογιαννίδη στους μαθητές της Σταυρούπολης »
by N. on Οκτ 30, 2012 in Εκπαίδευση, Κοινωνία, Πρόσωπα | 0 Comments
Αριστεία 2012 »
by N. on Οκτ 30, 2012 in Εκπαίδευση, Πρωτιές | 0 Comments
Tην Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012 στο χώρο του υπουργείου Παιδείας θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση βράβευσης «Αριστεία 2012».Σύμφωνα με την Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή Θεσμού Αριστείας 2012, η δράση «Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση» του Υπουργείο Παιδείας βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και σημείωσε μεγάλη επιτυχία για 3η συνεχόμενη χρονιά, αφού κατατέθηκαν 470 έργα από 850 εκπαιδευτικούς.Η κατανομή της αξιολόγησης των υποβληθέντων έργων έγινε λαμβάνοντας υπόψη το θεματικό πεδίο ανά ειδικότητα και η αξιολόγησή τους ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια μη αμειβόμενης Επιστημονικής Επιτροπής, αποτελούμενης από 210 μέλη. Τα μέλη της ανωτέρω επιτροπής αποτελούνταν από Καθηγητές Πανεπιστημίου, Παρέδρους του (πρώην) Παιδαγωγικού Ινστιτούτο, Σχολικούς Συμβούλους, καθώς και εκπαιδευτικούς με αυξημένα προσόντα.Η διαδικασία αξιολόγησης προέβλεπε διπλή ανώνυμη κρίση και βαθμολόγηση, ενώ η τελική βαθμολογία κάθε έργου προέκυψε από το άθροισμα της βαθμολογίας των 2 κριτών. Κάθε κριτής μπορούσε να βαθμολογήσει ένα έργο από 1 μέχρι 180 μονάδες, στηριζόμενος σε συγκεκριμένα κριτήρια και προδιαγραφές. Στις περιπτώσεις που η διαφορά ανάμεσα στους δύο κριτές ήταν μεγαλύτερη των 80 μονάδων και ο ένας εκ των δύο κριτών είχε καταθέσει βαθμολογία μεγαλύτερη των 150 μονάδων, υπήρξε επαναξιολόγηση των έργων από 3ο κριτή αντίστοιχης ειδικότητας. Η τελική βαθμολογία των έργων αυτών προέκυψε από το διπλασιασμό της βαθμολογίας του 3ου κριτή. Η τελική κατάταξη των έργων προέκυψε από τη συνολική βαθμολογία ανά έργο, ανεξαρτήτως ειδικότητας ή θεματικού πεδίου.Δείτε τα ονόματα των βραβευθέντων εκπαιδευτικών εδώ. Συγχαρητήρια σε όλους κι όλες! Πάντα τέτοια.
Μειώθηκε η τρύπα του όζοντος »
by N. on Οκτ 25, 2012 in Κλίμα, ΝΑSA, ΟΙΚΟ-λογία, Περιβάλλον, Χημεία | 0 Comments
Διαβάζω (δες εδώ) ότι τα δορυφορικά δεδομένα που συνέλεξαν και μελέτησαν οι επιστήμονες της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ δείχνουν ότι η μέση έκταση της τρύπας του όζοντος στην Ανταρκτική ήταν η δεύτερη μικρότερη τα τελευταία 20 χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η θετική εξέλιξη είναι προϊόν των αυξημένων θερμοκρασιών που επικράτησαν τη φετινή χρονιά στα κατώτερα στρώματα της στρατόσφαιρας πάνω από την Ανταρκτική. Ως γνωστόν το στρώμα του όζοντος μπλοκάρει τη βλαβερή και καρκινογόνο υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 διαπιστώθηκε ότι το στρώμα έχει “τρυπήσει” και έκτοτε γίνεται στενή παρακολούθηση του. Το μέγεθος της τρύπας του όζοντος αυξομειώνεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις κλιματικές και άλλες ατμοσφαιρικές συνθήκες επικρατούν στον πλανήτη. Το ρεκόρ μεγέθους της τρύπας είχε καταγραφεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2000, όταν η έκτασή της είχε μετρηθεί στα 29,9 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα. Το μέσο μέγεθός της φέτος διαμορφώθηκε στα 17,9 εκατ. τετρ. χλμ που είναι το δεύτερο μικρότερο των τελευταίων 20 ετών.Σύμφωνα με τους ειδικούς η θερμοκρασία παίζει καθοριστικό ρόλο στην αυξομείωση της τρύπας του όζοντος. Οι χρονιές που υπάρχουν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε συνδυασμό με την παρουσία πολύ ισχυρών ανέμων ανέμους ευνοούν τη μεγέθυνση της τρύπας. Οταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες και οι άνεμοι μικρότερης ισχύος (συνθήκες που υπήρξαν τη φετινή χρονιά) συμβαίνει το αντίθετο.
Το μαγείρεμα ανέπτυξε τον ανθρώπινο εγκέφαλο; »
by N. on Οκτ 23, 2012 in Βιολογία, Διατροφή, Εξέλιξη, Νευροεπιστήμη | 0 Comments
Eρευνητές του Ινστιτούτου Βιοατρικών Επιστημών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο υποστηρίζoυν ότι η ανακάλυψη της τεχνικής του μαγειρέματος των τροφών έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνεχή διόγκωση του ανθρώπινου εγκεφάλου και, κατά συνέπεια, στην ανάπτυξη των πιο εξελιγμένων νοητικών ικανοτήτων και του ανθρώπινου πολιτισμού! Υπολόγισαν (δες εδώ) ότι αν οι άνθρωποι έτρωγαν μόνο ωμές τροφές, χωρίς να τις μαγειρεύουν, τότε θα έπρεπε να τρώνε τουλάχιστον επί εννιά ώρες κάθε μέρα προκειμένου να συντηρήσουν τους περίπου 86 δισεκατομμύρια νευρώνες του σημερινού ανεπτυγμένου εγκεφάλου. Οι ανθρώπινοι νευρώνες είναι πολύ περισσότεροι σε αριθμό σε σχέση με τα εγκεφαλικά κύτταρα των μεγάλων πιθήκων: ο χιμπατζής έχει περίπου 28 δισεκατομμύρια νευρώνες και ο γορίλας 33 δισεκατομμύρια.Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν οι πρόγονοί μας δεν είχαν εφεύρει το μαγείρεμα στη φωτιά ως μέθοδο για να αυξάνουν σε μικρό χρόνο τον αριθμό των θερμίδων που κατανάλωναν, ο εγκέφαλός τους δεν θα ήταν δυνατό να μεγαλώσει τόσο πολύ. Το γεγονός αυτό εξηγεί, όπως αναφέρουν, γιατί οι μεγαλόσωμοι γορίλες, που έχουν έως τριπλάσιο σωματικό βάρος σε σχέση με τους ανθρώπους, διαθέτουν σημαντικά μικρότερους εγκεφάλους – ακριβώς επειδή συνεχίζουν να εξαρτιούνται από τις ωμές τροφές. Όμως υπάρχει και ο επιστημονικός αντίλογος ότι οι αρχαιότερες εστίες φωτιάς που έχουν ανακαλυφθεί, χρονολογούνται μόνο πριν από 800 000 χρόνια περίπου, ενώ η τακτική χρήση της φωτιάς για μαγείρεμα, σύμφωνα με τα παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα, φαίνεται πως εξαπλώθηκε πολύ πιο πρόσφατα. Σε αυτή την περίπτωση, λένε οι σκεπτικιστές, είναι αμφίβολο αν το μαγείρεμα έπαιξε όντως καθοριστικό ρόλο στην πρώτη «έκρηξη» του ανθρωπίνου εγκεφάλου που συνέβη πριν από 1,6 έως 1,8 εκατ. χρόνια, αν και το μαγείρεμα μπορεί να έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δεύτερη φάση ταχείας εγκεφαλικής ανάπτυξης, που σημειώθηκε πριν από περίπου 600 000 χρόνια.
Παραγωγή βενζίνης από…τον αέρα! »
by N. on Οκτ 22, 2012 in Επιστήμη, Περιβάλλον, Χημεία | 0 Comments
Βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν τον αέρα σε βενζίνη! Το επίτευγμα ίσως μελλοντικά αποδειχτεί ορόσημο για την μαζική παραγωγή καθαρής ενέργειας και αποτελέσει απάντηση τόσο στην ενεργειακή κρίση όσο και στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος με «αέρια του θερμοκηπίου», εφόσον όμως στην πορεία ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια.Παραγωγός η μικρή βρετανική εταιρεία Air Fuel Synthesis (δηλαδή «σύνθεση καυσίμων από αέρα»), χρησιμοποιεί μια επαναστατική τεχνολογία και έχει καταφέρει να παράγει πέντε λίτρα βενζίνης από τον Αύγουστο, όταν έθεσε σε λειτουργία μια μικρή μονάδα που παράγει καύσιμα από διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς του αέρα.Η εταιρεία ελπίζει ότι μέσα στην επόμενη διετία θα δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο, μαζικής παραγωγής, εργοστάσιο που θα παράγει ένα τόνο «αερο-βενζίνης» την ημέρα. Επίσης, σχεδιάζει να παράγει «πράσινα» καύσιμα για τις αεροπορικές εταιρίες, ώστε τα αεροπορικά ταξίδια να εκλύουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.Περισσότερα εδώ.
Θα ξαναχρησιμοποιούνται τα σχολικά βιβλία!… »
by N. on Οκτ 15, 2012 in Βιβλία, Εκπαίδευση, Σχολικά βιβλία | 0 Comments
Την επεξεργασία σχεδίου ώστε τα σχολικά βιβλία να μην πετιούνται, αλλά να επαναχρησιμοποιούνται, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας.«Μελετάμε έναν τρόπο ώστε αυτά τα βιβλία να μην τα πετάμε στο τέλος του χρόνου, να δίδονται πάλι για χρήση, όπως γίνεται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα» είπε ο υπουργός Παιδείας K. Aρβανιτόπουλος και πρόσθεσε: « Στη Γερμανία χρησιμοποιούν τα ίδια βιβλία για τρία χρόνια, εμείς γιατί να τα πετάμε, τι είδους σπατάλη είναι αυτή της τάξης των 20-30 εκ. ευρώ το χρόνο. Θα το χρεώνεται η κάθε οικογένεια το βιβλίο και θα υπάρχει μια μεμβράνη σε κάθε σελίδα η οποία δεν κοστίζει τίποτα και δεν μουτζουρώνεται και στο τέλος της χρονιάς με ευταξία θα τα παραδίδουμε στους επόμενους» (δες εδώ).Για να δούμε.
Βραβεία Νόμπελ 2012 »
by N. on Οκτ 14, 2012 in Βιολογία, Βραβεία Νόμπελ, Πρωτιές, Φυσική, Χημεία | 0 Comments
Εβδομάδα Βραβείων Νόμπελ η εβδομάδα που πέρασε.Έτσι, τη Δευτέρα 8 του μηνός, ο 79χρονος Βρετανός Τζον Γκέρντεν (John Gurdοn) και ο 50χρονος Ιάπωνας Σίνια Γιαμανάκα (Shinya Υamanaka) μοιράστηκαν το εφετινό Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής. Καταδεικνύοντας ότι τα κύτταρά μας μπορούν, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να αλλάξουν ταυτότητα, έθεσαν τη θεμέλια λίθο για την αναγεννητική ιατρική που στοχεύει σε θεραπείες βασιζόμενες στη χρήση κυττάρων των ασθενών. Την Τρίτη 9 του μηνός, απονεμήθηκε το εφετινό Βραβείο Νόμπελ Φυσικής στον 68χρονο Γάλλο Sergre Haroch και τον συνομήλικό του Αμερικανό David Wineland για το επιτυχές κυνήγι φωτονίων και ιόντων στο οποίο διέπρεψαν (δες κι εδώ). Τέλος, την Τετάρτη 10 του μηνός δύο Αμερικανοί καθηγητές, ο 69χρονος Ρόμπερτ Λέφκοβιτς (Robert J. Lelfkowiz) και ο 57χρονος Μπράιαν Κομπίλκα (Brian K. Kobilka), αν και δεν είναι χημικοί (ο πρώτος είναι καθηγητής Ιατρικής και ο δεύτερος Βιοχημείας), εξεπλάγησαν ευχάριστα με την πληροφορία ότι λαμβάνουν το εφετινό Βραβείο Νόμπελ Χημείας για την «αποκωδικοποίηση των υποδοχέων της πρωτεΐνης G» που έριξε φως στην κυτταρική επικοινωνία.Περισσότερα εδώ.
Πανελλήνιοι Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών »
by N. on Οκτ 11, 2012 in Εκπαίδευση, ΠανελλήνιοιΜαθητικοίΔιαγωνισμοί, Φυσική | 0 Comments
Αύριο και μεθαύριο, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012, 9 π.μ. – 8 μ.μ. και το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012, 9 π.μ. – 2 μ.μ. στο Ε.Κ.Φ.Ε. Αιγάλεω, που στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα του 6ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω (πρώην ΕΠΛ), Μίνωος και Προόδου 1, Αιγάλεω, θα διεξαχθούν 7ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών με θέμα: «Ξεπερνώντας τα σύνορα στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών» (είσοδος ελεύθερη). Η εκδήλωση οργανώνεται από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω και την Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage – Europe). Περιλαμβάνει έκθεση με 65 εργασίες από 45 ομάδες, αποτελούμενες από 188 μαθητές και 67 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (κατασκευές, πειράματα, προσομοιώσεις, video, cd-rom, λογισμικά και θεατρικές παραστάσεις). Οι αγωνιζόμενοι προέρχονται από τις πόλεις: Αγιάσος Λέσβου, Αθήνα, Ανδρούσα Μεσσηνίας, Βόλος, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Ίναχος Αργολίδας, Ιωάννινα, Ιωλκός Μαγνησίας, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Κόρινθος, Κως, Λέρος, Λιβαδειά, Πειραιάς, Σαλαμίνα, Φιλιατρά και Χίος. Περισσότερα εδώ. Οι 7οι Πανελλήνιοι Αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά κα μέσω Διαδίκτυου στην διεύθυνση: http://vod.sch.gr/video/iptv/646
Παγκόσμια πρωτιά Έλληνα μαθητή στην έκθεση! »
by N. on Οκτ 10, 2012 in Διεθνείς Διαγωνισμοί, Εκπαίδευση, Πρωτιές, ΤηςΟλυμπιάδας | 0 Comments
O 14χρονος Μάριος Χατζηδήμου, από τα Γιαννιτσά, μαθητής της Β’ τάξης Γυμνασίου διέπρεψε στο διεθνή διαγωνισμό έκθεσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης με θέμα: «Γράψτε μια επιστολή σε έναν αθλητή ή μια μορφή του αθλητισμού που θαυμάζετε, για να εξηγήσετε τι σημαίνουν για εσάς οι Ολυμπιακοί Αγώνες» (δες την έκθεση εδώ).Η βράβευσή του έγινε στο Κατάρ, στις 9 Οκτωβρίου 2012, Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων.Στο σχόλιο της Επιτροπής βράβευσης αναφέρεται: «Η σύνθεση είναι πρωτότυπη, πολύ προσωπική και δημιουργική, ενώ αναδεικνύονται έντονα οι Ολυμπιακές αξίες». Στο διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από 1 εκατομμύριο νέοι από 55 χώρες, μέσω των ταχυδρομείων τους.