RSS Feed for This PostCurrent Article

Καφεΐνη vs Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ

Ειδικοί από τα Πανεπιστήμια της Λισαβόνας και της Κοΐμπρα στην Πορτογαλία σημειώνουν ότι η τακτική μακροπρόθεσμη κατανάλωση καφεΐνης φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, καθώς και με μειωμένα επίπεδα εκφύλισης του νευρικού συστήματος και προβλημάτων μνήμης στα ζώα.Το όφελος για τον οργανισμό ήταν εμφανές όταν γινόταν μέτρια κατανάλωση καφεΐνης (περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα) για μακρό χρονικό διάστημα, σημειώνουν οι ερευνητές. Αλλη μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Ντακότας,ΗΠΑ, επικεντρώνεται στη δράση της καφεΐνης ενάντια στη χοληστερόλη, η οποία προκαλεί σκλήρυνση των νευρώνων. Πειράματα σε κουνέλια έδειξαν ότι όσα εξ αυτών κατανάλωναν καφεΐνη ενώ παράλληλα είχαν υψηλή χοληστερόλη δεν εμφάνισαν προβλήματα στη βάδιση, αλλά και σε τεστ μνήμης. Δεν συνέβη όμως το ίδιο στα πειραματόζωα που δεν κατανάλωναν καφεΐνη. Σημαντικό ήταν επίσης το εύρημα ότι η καφεΐνη αναστέλλει την έκφραση κατεστραμμένων από τη νόσο Πάρκινσον εγκεφαλικών κυττάρων βελτιώνοντας την κίνηση των ασθενών, καθώς και ότι αναστρέφει στα ποντίκια συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως η απώλεια μνήμης.

Πηγή:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=334211&dt=28/05/2010

Trackback URL



You must be logged in to post a comment.

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων