Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ξεκινήσαμε το εργαστήριο δεξιοτήτων “Ανθρώπινα δικαιώματα – Ψάχνοντας την πατρίδα της καρδιάς μας”. Προκειμένου να δεθεί η ομάδα βάλαμε απαλή μουσική και περπατούσαμε ο καθένας μόνος του. Στη συνέχεια, κοιτούσαμε στα μάτια όποιον συναντούσαμε στο δρόμο μας. Μετά χαιρετούσαμε όποιον βλέπαμε, του σφίγγαμε το χέρι και συστηνόμασταν. Τα ζευγάρια που γνωρίζονταν μεταξύ τους, ενώνονταν με άλλα ζευγάρια και στο τέλος δημιουργήσαμε ένα μεγάλο κύκλο.
Όπως είμαστε όλοι πιασμένοι χέρι-χέρι ακούσαμε το “Αν όλα τα παιδιά της Γης” και χορέψαμε όλοι σε ένα μεγάλο κύκλο.
Έπειτα, ζωγραφίσαμε σε χαρτί τους στίχους που τραγουδήσαμε.
Τον χρόνο που μας απέμεινε τον αφιερώσαμε στην πρόβα της καλοκαιρινής μας γιορτής.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, συνεχίσαμε το ταξίδι μας στον πλανήτη Γη (πρόγραμμα για το ηλιακό σύστημα)-πατήστε εδώ για να δείτε τις μέχρι τώρα δραστηριότητές μας. Επόμενη μας στάση η Ωκεανία. Αρχικά είδαμε εκπαιδευτικό βίντεο για την Ωκεανία.
Είδαμε φωτογραφίες των Αβορίγινων των πρώτων κατοίκων της Ωκεανίας και μιλήσαμε για τον τρόπο ζωής τους.
Ακούσαμε τη μουσική και απολαύσαμε τους χορούς των Αβορίγινων.
Είδαμε τη σημαία της Αυστραλίας και σχολιάσαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές της με την Αγγλική.
Αναφερθήκαμε στα δυο ζώα που ζουν στην Αυστραλία: στο κοάλα και στο καγκουρό.
Ακούσαμε το παραδοσιακό παραμύθι Αυστραλίας ο Μπουάμι και ο Κούριας. Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να το ακούσετε.
https://www.youtube.com/watch?v=WKcLorV3GN8
Και στη συνέχεια ζωγραφίσαμε ό,τι μας άρεσε από το παραμύθι.
Ξεκινήσαμε με πρόβα χορού και ποιημάτων για την σχολική μας γιορτή.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, ξεκινήσαμε την επεξεργασία του νέου κύκλου εργαστηρίων δεξιοτήτων με τίτλο «Ανθρώπινα δικαιώματα – Ψάχνoντας την πατρίδα της καρδιάς μας». Αρχικά πραγματοποιήθηκαν δρώμενα «δεσίματος» της ομάδας. Περπατούσαμε στον χώρο ο καθένας μόνος του σε δικό του δρόμο. Στο σταμάτημα της μουσικής χαιρετούσε όσους συναντούσε, στο επόμενο σταμάτημα, χαιρετούσε με το χέρι, μετά με ένα άγγιγμα, μετά περπατούσαμε σε ζευγάρια, μετά σε τριάδες, σε τετράδες κτλ. Αυτές οι «αλυσίδες της φιλίας” που κινούνται στο χώρο δεν έπρεπε να σπάσουν αλλά ούτε και να τρακάρουν με άλλες.
Ήταν μια δραστηριότητα που απαιτούσε πολύ καλή συνεργασία και συντονισμό ανάμεσα στα μέλη της αλυσίδας. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε να κάνουμε ακόμη και «γέφυρες». Στο τέλος οι αλυσίδες της φιλίας μεγάλωσαν τόσο που ενώθηκαν και έγιναν μια. Δημιουργήθηκε ένα μεγάλος κύκλος από τον οποίο δεν έλειπε κανείς. Και ξαφνικά ακούστηκε το τραγούδι σε μελοποιημένη του Γιάννη Ρίτσου «Αν όλα τα παιδιά της γης».Έτσι είδαμε πώς με μικρά γενναία βήματα μπορούμε να οδηγηθούμε από το «Εγώ» στο «Εμείς».
Το τραγουδήσαμε και το χορέψαμε στον κύκλο. Συζητήσαμε τι μπορεί να είδε ο ποιητής και να εμπνεύστηκε για να γράψει αυτούς τους στοίχους. Τα παιδιά είπαν πολλές ιδέες όπως πχ ότι είδε ένα όνειρο, πέρασε έξω από ένα σχολείο και είδε τα παιδιά, είδε εμάς που χορεύαμε κα. Γίναμε εικονογράφοι και αποτυπώσαμε στο χαρτί τα λόγια του τραγουδιού. Στον κυκλικό χορό μας προσθέσαμε παιδιά και μεγάλους με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ζώα, πουλιά, λουλούδια. Όλοι… σε μια αέρινη αρμονία, σ’ έναν ονειρεμένο ιδανικό χορό.
Το φύλλο εργασίας είναι δημιουργία της κας Ελένης.
Στο χρόνο που μας απέμεινε κάναμε πρόβες για την καλοκαιρινή μας γιορτή.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, συνεχίσαμε τις δραστηριότητές μας για το Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα: ” Το ανθρώπινο σώμα, ένα εργοστάσιο 24ης λειτουργίας”. Σήμερα ακούσαμε σε δύο εκδοχές το παραμύθι “Η κούκλα που ήθελε ν’αποκτήσει μωρό” σαν συνέχεια των δραστηριοτήτων μας για την κύηση-πατήστε εδώ προς το τέλος της ανάρτησης. Εστιάσαμε γιατί η τελευταία κούκλα είχε μουστάκι και αναφέραμε τους λόγους-είναι αγόρι, δεν μπορεί να φέρει στην κοιλιά του έμβρυο και να γίνει μαμά.
Ακούγοντας τ’ αρχικό όνομα της κούκλας που ήθελε μωρό και τ’ ονόματα των επόμενων που ήταν κατά ένα γράμμα-συλλαβή, “μικρότερα”, τα παρουσιάσαμε στον διαδραστικό μας πίνακα. Κάθε φορά που η κυρία αφαιρούσε ένα γράμμα προσπαθούσαμε να διαβάσουμε αυτό που έμενε. Έτσι από το Άνουσκα καταλήξαμε στο α.
Συμπληρώσαμε μαθηματικό φύλλο εργασίας ταξινομώντας τις κούκλες από τη μικρότερη στη μεγαλύτερη γράφοντας και τον ανάλογο αριθμό τους.
Το φύλλο με τις κούκλες από εδώ.
Το φύλλο ταξινόμησης είναι δημιουργία της κας Βάνας.
Τελειώσαμε με πείραμα. Παρακολουθήσαμε πώς τα νεφρά μας φιλτράρουν το αίμα μας, συγκρατούν τα θρεπτικά συστατικά και τ’απόβλητα είναι τα ούρα μας-πατήστε εδώ για δραστηριότητες έναρξης σχετικά με το ουροποιητικό μας σύστημα προς το τέλος της ανάρτησης. Χρησιμοποιήσαμε 2 κομμένα πλαστικά μπουκάλια 1/2 λίτρου για τα νεφρά μας, 2 πλαστικά καλαμάκια για την αποβολή ούρων, ένα μικρό χωνί για την ουρήθρα μας και ένα μικρό πλαστικό δοχείο για την τουαλέτα. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν 2 φίλτρα καφέ και ρύζι μαζί με φακές για τα θρεπτικά συστατικά που δεν αποβάλλονται.
Παρακολουθήσαμε με πολύ ενδιαφέρον τη διαδικασία και παρατηρήσαμε τη συγκράτηση των θρεπτικών υλικών. Τέλος παρατηρήσαμε και τη ροή των ούρων από την ουροδόχο κύστη στην τουαλέτα.
Αφήστε μια απάντηση