Η Παρασκευή 24/1/2025, ήταν η μέρα κοπής της Βασιλόπιτας του Νηπιαγωγείου μας για την καινούρια χρονιά. Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες Παναγιωτακοπούλου και Κόλλια, μητέρες μαθητριών μας, οι οποίες ανέλαβαν την έρευνα καλύτερης τιμής και ποιότητας καθώς και μεταφοράς της βασιλόπιτας από το κατάστημα στο σχολείο μας. Δύο ήταν οι Βασιλόπιτες, μία για κάθε τμήμα και με το φλουρί της η κάθε μία. Μάλιστα ήταν ήδη κομμένες σε κομμάτια τα οποία ήταν συσκευασμένα. Η κα Ιωάννα μαζί με την κυρία Μαρίνα μοιράσαμε στα παιδιά τα κομμάτια της βασιλόπιττας. Η κα Βάνα μαζί με την κα Ελένη φωνάζαμε τα παιδιά του τμήματός μας και διάλεγαν το κομμάτι τους.
Ο τυχερός ,που βρήκε το φλουρί στο τμήμα 1, ήταν ο Άγγελος που κέρδισε και ένα πολύ χρήσιμο εκπαιδευτικό βιβλίο. Όλοι μαζί τον συγχαρήκαμε και του δώσαμε τις καλύτερες ευχές μας, όπως και στα υπόλοιπα παιδιά της τάξης μας. Στο τμήμα 2 το φλουρί δεν βρέθηκε γιατί μας έλειπαν μαθητές. Το φλουρί θα είναι σε κάποιο κομμάτι αυτών των παιδιών.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ξεκινήσαμε με την επιλογή παραμυθιού από τη δανειστική βιβλιοθήκη και συνεχίσαμε με την τακτοποίηση των φακέλων μας και των συρταριών μας, αφού πολλά από αυτά δεν άνοιγαν από τη μη σωστή τοποθέτηση των εργασιών και των ζωγραφιών μας. Έπειτα, συμπληρώσαμε το παρακάτω φύλλο εργασίας για τον καιρό.
Πατήστε την παρακάτω εικόνα του αρχείου όπου ανήκει το φύλλο εργασίας.
Ακολούθησε παιχνίδι με μοτίβα στον πίνακα προκειμένου να καταλάβουμε τι είναι και να ολοκληρώσουμε την επόμενη εργασία.
Το αρχείο του φύλλο εργασίας θα το βρείτε πατώντας την παρακάτω εικόνα.
Τέλος, παίξαμε τα παρακάτω παιχνίδια στο διαδραστικό πίνακα. Πατήστε στις παρακάτω εικόνες για να παίξετε.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, γνωρίσαμε την ιστορία της βασιλόπιτας και μέσα από την αφήγηση της κας Βάνας και παρακολουθώντας δύο βίντεο. Γνωρίσαμε ότι η Βασιλόπιτα πήρε τ’ όνομά της από τον ορθόδοξο Άγιο Βασίλειο ο οποίος ήταν ένας φωτισμένος άνθρωπος. Έγινε επίτροπος της Καισάρειας και δημιουργός της πόλης Βασιλειάδας.
Επεξεργαστήκαμε τη διακόσμηση της βασιλόπιτας παρακολουθώντας πολλές εικόνες από το διαδίκτυο. Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να βρούμε από ποια υλικά είναι φτιαγμένη μια βασιλόπιτα. Τα περισσότερα τα βρήκαμε και η κυρία τα κατέγραψε στον πίνακα ώστε να κάνουμε στη συνέχεια επαλήθευση μέσω βίντεο. Το βίντεο επιβεβαίωσης πατώντας εδώ προς το τελείωμα της ανάρτησης.
στη συνέχεια γίναμε ζαχαροπλάστες και διακοσμήσαμε ο καθένας τη δική του βασιλόπιτα. Το φύλλο εργασίας είναι δημιουργία της κας Βάνας και θα το βρείτε πατώντας εδώ προς το τέλος της ανάρτησης.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, ασχοληθήκαμε με τις σύνθετες λέξεις. Αρχικά αναφερθήκαμε στο τι είναι μια σύνθετη λέξη: είναι μια λέξη που δημιουργείται όταν ενωθούν δύο άλλες λέξεις. Στη συνέχεια σκεφτήκαμε σύνθετες λέξεις με το χιόνι και από ποιες λέξεις προέρχονται. Τα παιδιά σκέφτηκαν και είπαν τις λέξεις χιονάνθρωπος, χιονοπόλεμος, χιονόμπαλα κ.α. Στη συνέχεια διαβάσαμε και άλλες λέξεις και προσπαθήσαμε να σκεφτούμε από ποιες λέξεις προέρχονται. Λέξεις όπως χιονοθύελλα, χιονονιφάδα, χιονοπέδιλα. Στη συνέχεια συμπληρώσαμε σχετικό φύλλο εργασίας.
Το φύλλο εργασίας από το Pinterest.
Συνεχίσαμε την ενασχόληση μας με τα ρούχα του Χειμώνα, θέμα το οποίο είχαμε ξεκινήσει από χθες και συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας αντιγράφοντας σχετικές λέξεις.
Τέλος κάναμε επανάληψη στα σχήματα με τα οποία είχαμε ασχοληθεί τις προηγούμενες ημέρες κάνοντας φύλλο εργασίας και αναφέροντας τα σχήματα που “στόλιζαν ” τον χειμωνιάτικο σκούφο. Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, κάναμε δραστηριότητες αφιερωμένες στις χιονονιφάδες. Παρακολουθήσαμε βίντεο τύπου time lapse και θαυμάσαμε βήμα βήμα τη διαμόρφωσή τους. Έτσι πήραμε ιδέες για το πώς θα γίνουν και οι δικιές μας χιονονιφάδες που θα φτιάχναμε στο εργαστήριο της ημέρας.
Προετοιμάσαμε το εργαστήριό μας χρησιμοποιώντας τέμπερες σε ψυχρά χρώματα για να δημιουργήσουμε ένα φόντο που να παραπέμπει σε χειμωνιάτικη νύχτα.
Έπειτα κόψαμε έναν κύκλο από χαρτί και το διπλώσαμε τρεις φορές ώστε να μοιάζει με χωνάκι παγωτού.
Στη συνέχεια κόψαμε περιμετρικά διαφορά σχήματα και όταν ανοίξαμε το χαρτί εμφανίστηκε το σχήμα μιας χιονονιφάδας. Τις κολλήσαμε στο φόντο μας και ήταν έτοιμες !
Τέλος, παίξαμε δυο ψηφιακά παιχνίδια το ένα μαθηματικών και το άλλο με συνθέτες λέξεις με πρώτο συνθετικό τη λέξη «χιόνι». Το παιχνίδι είναι δημιουργία της κας Ελένης.
Πρόσφατα σχόλια