Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ξεκινήσαμε μαθαίνοντας τα νέα μας και συνεχίσαμε με την αφήγηση των παραμυθιών που δανειστήκαμε την Παρασκευή. Τη δεύτερη διδακτική ώρα είχαμε Αγγλικά.
Έπειτα παρακολουθήσαμε κάποια δελτία καιρού στο διαδραστικό πίνακα, κάναμε συχνές παύσεις προκειμένου να σηκωθούμε και να δείξουμε τα καιρικά φαινόμενα, τους βαθμούς κελσίου, τα μποφόρ και να συζητήσουμε τι καταλαβαίνουμε από τα λεγόμενα του κάθε μετεωρολόγου. Έκπληξη μας προκάλεσε το γεγονός ότι στο παρακάτω βίντεο παρατηρήσαμε ότι σε δύο διαφορετικές περιοχές της χώρας μας, είχαμε εντελώς διαφορετικό καιρό! Ζέστη στο Ηράκλειο της Κρήτης και παγωνιά στη Φλώρινα. Γενικότερα εντυπωσιαστήκαμε από τα δελτία καιρού, αλλά και από τους εαυτούς μας που ήταν σε θέση να κατανοήσουν όσα άκουγαν κι έβλεπαν και να λύσουν τυχόν απορίες αν μπορούσε να ταξιδέψει ένα πλοίο με 3-4 μποφόρ, τι ρούχα θα φορούσαμε με θερμοκρασία κάτω από το 0 κ.ά. Τελειώσαμε με την αναδιήγηση μερικών παραμυθιών ακόμα.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, ξεκινήσαμε την πρώτη διδακτική ώρα με το μάθημα των Αγγλικών. Έπειτα επιστρέφοντας στη ενασχόληση μας με τα καιρικά φαινόμενα, χορέψαμε το τραγούδι «Φέρτε χιόνι».
Στο τέλος του τραγουδιού γίναμε λιωμένοι χιονάνθρωποι.
Με αφορμή αυτό το τραγούδι διαβάσαμε το βιβλίο «Η μικρή χιονονιφάδα» για να μάθουμε πώς δημιουργείται το χιόνι.
Παρακολουθήσαμε βίντεο με πραγματικές φωτογραφίες χιονονιφάδων από μικροσκόπιο για να τις συγκρίνουμε μεταξύ τους και να εντοπίσουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους.
Επίσης παρατηρήσαμε και το φαινόμενο της συμμετρίας που τις χαρακτηρίζει.
Προσπαθήσαμε ν’ αποδώσουμε τα περίτεχνα σχέδια των χιονονιφάδων στο χαρτί μας διατηρώντας το στοιχείο της συμμετρίας. Χρησιμοποιήσαμε νερομπογιές σε χρώματα του νερού και ζωγραφίσαμε σε διπλωμένο χαρτί αλλά μόνο στη μια του πλευρά. Όταν το διπλώσαμε είδαμε τις γραμμές που σχεδιάσαμε να τυπώνονται συμμετρικά στο υπόλοιπο χαρτί.
Τέλος ξεκινήσαμε τις αναδιηγήσεις των παραμυθιών που δανειστήκαμε την Παρασκευή.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, σε συνέχεια της ενασχόλησης μας με τον Χειμώνα με τον οποίο είχαμε ασχοληθεί τις προηγούμενες ημέρες, διαβάσαμε το παραμύθι: Το δώρο της παπλωματούς. Αναφερθήκαμε σε καινούριες λέξεις που υπήρχαν στο κείμενο του παραμυθιού. Όπως “εξαίσια”, ” ξυλιασμένος”, ” ριπή του ανέμου”, ” συμπονετικά” κ.α. Έπειτα τα παιδιά αναδιηγήθηκαν την ιστορία με σκοπό την εμπέδωση της. Επικεντρωθήκαμε στο μήνυμα που θέλει το παραμύθι να δώσει και σε έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η προσφορά και η συμπόνια. Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε ό,τι μας έκανε εντύπωση από το παραμύθι.
Παίξαμε με τα αινίγματα που αναφέρονταν στα δώρα της παπλωματούς, καλλιέργεια λεξιλογίου. Τα αινίγματα από εδώ.
Τέλος γίναμε εμείς μικροί παπλωματάδες και φτιάξαμε με την τεχνική της “υφαντικής” τα δικά μας “παπλώματα” για να τα χαρίσουμε σε κάποιον που τα έχει ανάγκη. Με τον τρόπο αυτό εξασκήσαμε την λεπτή μας κινητικότητα και παράλληλα καλλιεργήσαμε την ενσυναίσθηση μας.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, αφιερώσαμε τη μέρα μας σε πειράματα για τη σχέση νερού λαδιού και τις ιδιότητες του νερού(διάθλαση). Είχαμε φέρει μια ζελατίνα εγγράφου, μέσα στην οποία βάλαμε τη ζωγραφιά που φτιάξαμε περιμένοντας τη βροχή. Ζωγραφίσαμε μια συννεφιασμένη πόλη.
Στη συνέχεια η κυρία άλειψε τις ζελατίνες με λάδι και στάξαμε μερικές σταγόνες χρωματισμένου νερού. Φυσώντας με πλαστικό καλαμάκι στις σταγόνες δημιουργήσαμε τη συμπύκνωση-γεμίσαμε με σταγόνες τα σύννεφα. Στη συνέχεια φυσώντας από τα σύννεφα προς τα κάτω δημιουργήσαμε τη βροχόπτωση και συγκέντρωση του νερού ξανά στη γη. Δοκιμάσαμε και με ξύλινο καλαμάκι σύροντας τις σταγόνες αλλά διαπιστώσαμε ότι ήταν πιο κουραστικό.
Αξιοποιώντας τη σχέση του νερού με το περιβάλλον και το φως πειραματιστήκαμε με τη διάθλαση του φωτός. Πατήστε εδώ για πληροφορίες. Όπως και εδώ.
Η κυρία είχε εκτυπώσει τρεις εικόνες. Τις παρατηρήσαμε προσεκτικά.
Όταν όμως οι εικόνες τοποθετήθηκαν πίσω από το ποτήρι με το νερό άλλαξαν φορά.
στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τα δικά μας τόξα και επαναλάβαμε το πείραμα. Άλλαξαν και αυτά κατεύθυνση.
Τέλος παρατηρήσαμε το μολύβι και το χάρτινο καλαμάκι μόλις τοποθετηθούν στο ποτήρι με το νερό να “σπάνε”.
Πρόσφατα σχόλια