Πραγματοποιήθηκαν και δραστηριότητες με την κοινωνική λειτουργό μας. Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να τις δείτε.
Δραστηριότητες Κοινωνικού Λειτουργού- Συναισθήματα
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1,κάναμε μια γρήγορη επανάληψη των πληροφοριών που γνωρίζουμε για την υγιεινή διατροφή κι έπειτα διαβάσαμε κάποια κομμάτια από το βιβλίο “Το φαγητό δεν είναι μόνο για να χορταίνουμε” της Ελένης Χαράτση-Γιωτάκη. Επικεντρωθήκαμε περισσότερο στις τροφές που πρέπει να περιέχουν τα πέντε γεύματά μας και στις ποσότητες και δώσαμε συμβουλές σε δύο παιδάκια που δεν τρέφονταν σωστά στο βιβλίο, προκειμένου να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες και να είναι χαρούμενα και υγιή.
Φτιάξαμε τη δική μας πυραμίδα υγιεινής διατροφής. Με μεγάλη προσοχή, ζωγραφίσαμε τα κατάλληλα τρόφιμα στα αντίστοιχα κουτάκια.
Η πυραμίδα από εδώ.
Χορέψαμε “Το χοντρό μπιζέλι”.
Το τραγούδι.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, συνεχίσαμε με το θέμα της διατροφής και πιο συγκεκριμένα με τα γεhttps://www.youtube.com/watch?v=q-3ZGfjc5ZEύματα της ημέρας. Κάναμε μια σύντομη επανάληψης σε όσα είπανε εχθές-πατήστε εδώ– και ανατρέξαμε στις καρτέλες παρατήρησης της διατροφής μας που αφορούσαν όσα καταναλώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Εντοπίσαμε ποια γεύματα παραλείψαμε, ποιο ήταν το πρωινό μας την προηγούμενη εβδομάδα και αν ήταν επαρκές για να φορτίσουν οι «μπαταρίες» του σώματος μας.
Έπειτα από αυτή την σύντονη αξιολόγηση, επιστρέψαμε στο κουκλοθέατρο για να παρακολουθήσουμε τη συνέχεια της ιστορίας του Ρούλη και του Φίκι. Το αυξημένο σωματικό βάρος του Φίκι δεν του επέτρεψε να ξεφύγει από την γάτα που τον κυνηγούσε και γενικά τον δυσκόλευε στην καθημερινότητά του. Ο Ρούλης σαν καλός φίλος του μίλησε για τους κινδύνους της παχυσαρκίας και του έδωσε διατροφικές συμβουλές με τη βοήθεια εκπαιδευτικών βίντεο που παρακολουθήσαμε όλοι μαζί. Ποια προβλήματα δημιουργεί το αυξημένο σωματικό βάρος στους ανθρώπους; Συζητήσαμε σε σχέση με το παραπάνω ερώτημα ενώ διακόπταμε συχνά την παρακολούθηση των βίντεο για αναστοχασμό και συζήτηση.
Με αφορμή τα βίντεο κάναμε ένα σύντομο πείραμα. Δοκιμάσαμε για 5 λεπτά ν’ αναπαραστήσουμε την ενασχόλησή μας με δραστηριότητες σε οθόνη. Έπειτα προσπαθήσαμε να νιώσουμε τους χτύπους της καρδιάς μας. Πώς χτυπάει;
Έπειτα θυμηθήκαμε ποιες δραστηριότητες κάνουμε όταν είμαστε εκτός σπιτιού, στο πάρκο , στην εξοχή κτλ και τις αναπαραστήσαμε κινητικά.
Δοκιμάσαμε πάλι να νιώσουμε την καρδιά μας και παρατηρήσαμε ότι χτυπάει δυνατά και γρήγορα. Επίσης, νιώσαμε ζεστοί και ιδρωμένοι. Όταν λοιπόν γυμναζόσαστε, γυμνάζεται και δυναμώνει και η καρδιά μας ενώ ταυτόχρονα «καίγεται» το περιττό λίπος στο σώμα μας. Αύριο, θα συνεχίσουμε με περισσότερες σχετικές δραστηριότητες.
Τα παιδιά των ολοήμερων τμημάτων ακούσαμε την αστεία περιπέτεια ενός μάγειρα που μπέρδεψε στην κατσαρόλα τα τρόφιμα απ’όλες τις ομάδες γιατί είχε χάσει τη συνταγή. Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, χορέψαμε την ιστορία.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, αναγνωρίσαμε σε ποιες ομάδες ανήκαν τα τρόφιμα και μαντέψαμε ποια ταιριάζουν με ποια. Το βίντεο μας επιβεβαίωσε.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, πήραμε ιδέες για πρωινό γεύμα μέσα από τα παρακάτω βίντεο και συζητήσαμε ποια τρόφιμα από αυτά που είδαμε γνωρίζουμε και έχουμε δοκιμάσει.
Πήραμε τα υλικά μας και σχεδιάσαμε τον δικό μας σεφ. Του φορέσαμε ποδιά με το διατροφικό μήνυμα της υγιεινής διατροφής.
Το φύλλο εργασίας, δημιουργία της κας Βάνας. Η ποδιά από εδώ.
Στη συνέχεια δημιουργήσαμε το τηγάνι με το αβγό μάτι. Παιχνίδι γι’ αμέτρητες προσπάθειες πετάγματος του αβγού και πιασίματός του μέσα στο τηγάνι.
Οι προσπάθειές μας.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, συμπληρώσαμε φύλλο γραφής με τον Φρουτένιο. Γράψαμε στα κουτάκια από ποια φρούτα είναι κατασκευασμένος. Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, θα το συμπληρώσουμε αύριο.
Το φύλλο εργασίας του Φρουτένιου, δημιουργία της κας Βάνας. Ο σεφ και ο Φρουτένιος αποτελούν σελίδες του βιβλίου μας για τις ομάδες τροφών. Πατήστε εδώ, εδώ, εδώ,και εδώ για να δείτε και τις προηγούμενες σελίδες μας.
Πρόσφατα σχόλια