Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, μετά την ώρα των Αγγλικών με την κα Ηλιάνα, ασχοληθήκαμε με την αναδιήγηση των βιβλίων της δανειστικής βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια κάναμε επανάληψη στη θεματική του χειμώνα και θυμηθήκαμε όσα είχαμε μάθει. Τέλος συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας για το γράμμα Χ και ποιες λέξεις ξεκινούν από αυτό. Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Για παιδιά του πρωινού τμήματος 2, τις πρώτες διδακτικές ώρες έγινε αναδιήγηση των παραμυθιών που δανειστήκαμε την Παρασκευή.
Συνεχίσαμε επαναλαμβάνοντας όσα είπαμε την Παρασκευή για τα ζώα που πέφτουν σε Χειμερία νάρκη-πατήστε εδώ προς τη μέση της ανάρτησης– και παίξαμε κινητικό παιχνίδι γνώσεων και ακουστικής μνήμης. Τα παιδιά κινούνται στο χώρο και στο σταμάτημα της μουσικής μπαίνουν σε μια φωλιά (στεφάνι). Για να πέσουν σε χειμερία νάρκη και να κερδίσουν στον γύρο του παιχνιδιού πρέπει να απαντήσουν στην ερώτηση « Ποιο ζώο είσαι;». Τότε πρέπει να πουν τ’ όνομα ενός ζώου που πέφτει σε χειμερία νάρκη αλλά δεν πρέπει να επαναλάβει κάποιο από τα ζώα που έχουν είδη πει οι προηγούμενοι παίκτες.
Συνεχίσαμε μ’ επιτραπέζιο παιχνίδι με κάρτες ζώων. Χωριστήκαμε σε δυο ομάδες και κάθε ομάδα τραβούσε εναλλάξ μια τυχαία κάρτα από τη στοίβα στη μέση του τραπεζιού. Αν το ζώο που τράβηξαν πέφτει σε χειμερία νάρκη κερδίζουν 1 πόντο. Στο τέλος μετρήσαμε τους πόντους για να βρούμε την νικήτρια ομάδα.
Τέλος, χρωματίσαμε ρολά από χαρτί υγείας με καφέ τέμπερα για να φτιάξουμε φωλίτσες που θα πέσουν τα ζωάκια μας σε χειμερία νάρκη. Την κατασκευή μας θα τη συνεχίσουμε αύριο.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, διαβάσαμε την ιστορία του Χιονάνθρωπου που δεν ήθελε να λιώσει.
Ζωγραφίσαμε εικόνες από το βιβλίο για να δημιουργήσουμε ανάλογο βιβλίο με τη δική μας εικονογράφηση.
Λύσαμε σταυρόλεξο με χειμωνιάτικες λέξεις (φύλλο εργασίας Γλώσσας). Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Συμπληρώσαμε μαθηματικό φύλλο. Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε ομαδική κατασκευή με θέμα ”Η χιονισμένη πόλη μας”. Ζωγραφίσαμε με ξυλομπογιές, κόψαμε και κολλήσαμε σπίτια, πίστα πατινάζ και την θάλασσα μ’ ένα καράβι.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, κάναμε εισαγωγή στα ζώα των πόλων σε αντιπαράθεση με τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Γνωρίσαμε στην υδρόγειο σφαίρα τους δύο πόλους(Βόρειο και Νότιο) και μάθαμε ότι έχουν και επιστημονικό όνομα Βόρειος πόλος= Αρκτική και Νότιος πόλος=Ανταρκτική. Ο Βόρειος πόλος πήρε το επιστημονικό του όνομα από την αρχαία ονομασία της αρκούδας, άρκτος καθότι η βασίλισσα των πάγων είναι η πολική αρκούδα που συναντάται μόνο στο Βόρειο πόλο. Εντυπωσιαστήκαμε από την πληροφορία ότι η πολική αρκούδα δεν γνωρίζει την ύπαρξη του πιγκουίνου ούτε ξέρει πώς είναι, αλλά και ο πιγκουίνος αγνοεί την ύπαρξη της πολικής αρκούδας καθότι κατοικεί μόνο στον Νότιο πόλο. Μάλιστα δεν περιμέναμε ν’ ακούσουμε ότι η θηλυκή πολική αρκούδα πέφτει σε χειμερία νάρκη κατά τη διάρκεια του πολικού χειμώνα ώστε να γεννήσει με ασφάλεια τα μικρά της σε αντίθεση με την αρσενική πολική αρκούδα. Παρακολουθήσαμε βίντεο για τη ζωή των δύο πολικών ζώων και λάβαμε αρκετές πληροφορίες.
Συζητήσαμε για την έκταση των πάγων της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, την ύπαρξη ανθρώπων και για τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν. Μάθαμε και είδαμε στην υδρόγειο σφαίρα του σχολείου μας πόσο κοντά στην Αρκτική είναι το νησί Γροιλανδία που επιτρέπει την κατοίκηση ανθρώπων και την ύπαρξη των Εσκιμώων στα ιγκλού. Επίσης γνωρίσαμε ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ανταρκτική είναι ακραίες για την κατοίκηση μόνιμων ανθρώπων και στον Νότιο πόλο ανταλλάσσονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μόνο επιστήμονες. Επιβεβαιώσαμε τις πληροφορίες που λάβαμε μέσα από το παρακάτω βίντεο.
Τελειώσαμε τη μέρα μας με συμπλήρωση φύλλου εργασίας τοποθετώντας τα πολικά ζώα ανάλογα με το αρχικό τους γράμμα. Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Πρόσφατα σχόλια