Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ξεκινήσαμε τη μέρα μας φτιάχνοντας μια χιονονιφάδα από μπατονέτες και προσθέσαμε γύρω-γύρω χιόνι βουτώντας το δαχτυλάκι μας σε άσπρη τέμπερα.
Συμπληρώσαμε το παρακάτω φύλλο εργασίας που αφορά τον αριθμό 4. Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Το φύλλο για τον αριθμό 4.
Παίξαμε παντομίμα με λέξεις που αρχίζουν από την φωνούλα/ γράμμα Γ,γ και γίναμε γάτες, γυαλιά, γιαγιάδες, γοργόνες, γεράκια, γερανοί, γάλα και ότι μπορεί να χωρέσει η φαντασία μας!
Τέλος, ζωγραφίσαμε στον πίνακα τις λέξεις που είχαμε γράψει και που ξεκινάνε από Γ,γ.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, ξεκινήσαμε την ημέρα μας χορεύοντας τραγούδια με θέμα τον Χειμώνα.
Και το εικονόλεξο του τραγουδιού.
Άκουσε το τραγούδι μας μια χιονονιφάδα και ήρθε στην τάξη μας για να μας πει την ιστορία της. Διαβάσαμε λοιπόν το βιβλίο « Η μικρή Χιονονιφάδα».
Παρατηρήσαμε ότι η ιστορία ήταν γεμάτη με συνθέτες λέξεις όπως «χιονάνθρωπος», «βουνοπλαγιά» κα. Μιλήσαμε για τις συνθέτες λέξεις και σκεφτήκαμε κάποιες δικιές μας. Ακολούθησαν δυο παιχνίδια εξάσκησης στις συνθέτες λέξεις με πρώτο συνθετικό τη λέξη «χιόνι». Ως εποπτικό υλικό αξιοποιήθηκαν εκτυπωμένες καρτέλες με τις δυο προτεινόμενες λέξεις και το αποτέλεσμα της σύνθεσής τους. Πατήστε εδώ για να βρείτε τις καρτέλες.
Στο πρώτο παιχνίδι, κάθε παιδί άνοιγε μια τυχαία κάρτα, προσπαθούσε να βρει τη συνθέτη λέξη και στο τέλος την τραγουδούσε κουνώντας ρυθμικά το μουσικό όργανο της επιλογής του.
Παίξαμε «μπουκάλα» με συνθέτες λέξεις. Τα παιδιά βρίσκονται στον κύκλο, ένα παιδί γυρίσει το μπουκάλι και όποιον δείξει του ζητάει να συνθέσει δυο λέξεις, όπως τις μάθαμε στο προηγούμενο παιχνίδι πχ , χιόνι και νερό. Ο άλλος μαθητής πρέπει να βρει τη σύνθετη λέξη και να τη φωνάξει δυνατά για να γυρίσει και αυτός με τη σειρά του τη «μπουκάλα».
Όταν τα παιχνίδια ολοκληρώθηκαν, το κάθε παιδί έφτιαξε ένα μικρό αυτοσχέδιο βιβλιαράκι στο οποίο, με τη βοήθεια της καρτέλας, έγραψε τη συνθέτη λέξη της επιλογής του και τις λέξεις που την απαρτίζουν.
Τέλος, κατασκευάσαμε τη φιγούρα ενός χιονάνθρωπου από γλωσσοπίεστρο, που το βάψαμε άσπρο και με κολάζ προσθέσαμε τα βασικά χαρακτηριστικά του.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, μιλήσαμε για τα ρούχα που φοράμε τον Χειμώνα και κάναμε κατασκευή σκουφάκια. Σχεδιάσαμε, κόψαμε και κολλήσαμε στα σκουφάκια που είχαμε ετοιμάσει διάφορα σχήματα. Για φούντες, τους κολλήσαμε νήμα.
Συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας με τη γραμματόσουπα που είχε συστατικό τα γράμματα του Χειμώνα και γράψαμε τη λέξη Χειμώνας. Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Συμπληρώσαμε μαθηματικό φύλλο εννοιών ίδιο-διαφορετικό.
Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας για το γράμμα Χ,χ, συζητώντας τις διαφορές του κεφαλαίου και του πεζού-μικρού γράμματος. Το αναγνωρίσαμε μέσα σε κείμενο και γραμματοσαλάτα.
Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Στη συνέχεια μετρήσαμε πόσα κουμπιά έχει ο κάθε χιονάνθρωπος, θυμηθήκαμε τη γραφή των ανάλογων αριθμών και τους καταγράψαμε στο σωστό κουτάκι.
Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Στη συνέχεια, στο επιδαπέδιο πλέγμα μας, διαμορφώσαμε τη διαδρομή που πρέπει να προγραμματιστεί η Beebot ώστε να συλλέξει τις γραμμές του Χ και να το συναντήσει.
Τελειώσαμε μ’ έναν ενθουσιώδη διαγωνισμό διαμόρφωσης του γράμματος Χ με υλικά της τάξης μας. Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και τ’ όνομά μας το πήραμε από την περιοχή που θα φτιάχναμε τα Χ μας-τραπέζι, μοκέτα, πλακάκι. Η ομάδα τραπέζι έπρεπε να φτιάξει Χ με κουζινικά. Η ομάδα μοκέτα, με lego. Η ομάδα πλακάκι με αυτοκινητάκια. Μέσα σε 5 λεπτά ποια ομάδα θα φτιάξει τα περισσότερα διακριτά Χ; Νικήτρια η ομάδα τραπέζι!!!
Τα παιδιά του διευρυμένου προγράμματος κάναμε το πρώτο μας γράφημα.
Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Διαβάσαμε το βιβλίο του Όσκαρ Ουάιλντ ο Εγωιστής Γίγαντας και παρατηρήσαμε πώς περιγράφεται στο βιβλίο η εναλλαγή των εποχών. Παρατηρήσαμε ακόμη την αλλαγή που έφερε στην καρδιά του εγωιστή γίγαντα η αγάπη και πώς ο συγγραφέας παρομοίασε αυτή την αλλαγή με την εναλλαγή των εποχών.
Πρόσφατα σχόλια