Σήμερα, τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, θυμηθήκαμε την ιστορία του Γενάρη ή αλλιώς Ιανουαρίου (όπως τον αποκαλούσε η μητέρα του η Παγωνιά όταν έκανε σκανταλιές) και κάναμε κι εμείς μια. Ανακατέψαμε τα γράμματα στις δύο ονομασίες του μήνα και κληθήκαμε να τα ξεμπερδέψουμε και να τα βάλουμε στη σωστή σειρά.
Το φύλλο εργασίας, δημιουργία της κας Ιωάννας.
Συνεχίσαμε ζωγραφίζοντας τους στόχους μας για το σχολείο και το σπίτι την καινούργια χρονιά.
Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Κάναμε κολλάζ με το αρχικό γράμμα του Γενάρη (Γ). Στην τάξη υπήρχε ποικιλία χρωμάτων και υφών από μικρά χαρτάκια προηγούμενων κατασκευών (γκοφρέ, κάνσον, γλασέ κ.ά.) τα οποία κολλήσαμε μεταξύ τους και σχηματίσαμε το γράμμα Γ.
Τέλος, βρήκαμε λέξεις που ξεκινάνε από τη φωνούλα/γράμμα Γ,γ και μερικές από αυτές τις γράψαμε στον πίνακα. (Για να είναι πιο εύκολο στα παιδιά δίνονται κατηγορίες όπως ζώα, χρώματα, φυτά, φαγητά κ.τ.λ.)
Την πρώτη ώρα τα παιδιά του τμήματος 2, έκαναν μάθημα αγγλικών και συμπλήρωσαν το παρακάτω φύλλο εργασίας.
Σήμερα, τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2. συνεχίσαμε την ανάγνωση της ιστορίας «Οι σκανταλιές του Γενάρη»-την οποία είχαμε ξεκινήσει εχθές– και με αυτή σαν αφορμή γράψαμε στον πίνακα το όνομα του Ιανουαρίου. Έπειτα το αντιγράψαμε ένα γράμμα σε καρτέλες τις οποίες σκορπίζαμε στο πάτωμα. Στη συνέχεια, παίξαμε κινητικό παιχνίδι στο οποία τα παιδιά σε κάθε γύρο πρέπει να κάθονται πάνω στην καρτέλα με το σωστό γράμμα ανά σειρά. Οποίος προλαβαίνει να κάτσει στο σωστό γράμμα, αποσύρεται να ξεκουραστεί και συνεχίζουν οι υπόλοιποι μέχρι να καλυφθούν όλα τα γράμματα στη σωστή σειρά.
Μάθαμε να ζωγραφίζουμε βήμα βήμα μια εντυπωσιακή χιονονιφάδα, σαν αυτές που σκόρπισε ο Γενάρης στη γη στην ιστορία που διαβάσαμε. Μέσα στο σχέδιο της χιονονιφάδας όμως κρυβόταν και ένα μυστικό. Το γράμμα «Ι» του Ιανουαρίου και το γράμμα «Χ» του Χειμώνα. Ολοκληρώσαμε την εργασία μας αντιγράφοντας τη λέξη «Ιανουάριος».
Τέλος, προετοιμάσαμε την κατασκευή μας που όταν ολοκληρωθεί θα γίνει μια τρισδιάστατη χιονονιφάδα- στολίδι. Αρχικά χρωματίσαμε με λευκή και γαλάζια τέμπερα, κομμάτια από ρόλο υγείας (κάθε ρόλο ήταν κομμένο σε 6 κομμάτια). Κάθε παιδί διάλεξε και μέτρησε 6 κομμάτια τα οποία έβαψε μέσα και έξω και τα τοποθέτησε στο χαρτί ακτινωτά για να δοθεί το αρχικό σχήμα της χιονονιφάδας. Η κατασκευή μας θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, ξεκινήσαμε με παιχνίδι μνήμης. Με τη σειρά έπρεπε να βρούμε ποιον αριθμό ή αριθμούς είχε αφαιρέσει η κυρία από το 2024.
Τα παιδιά και των δύο ολοήμερων τμημάτων ολοκληρώσαμε το βιβλίο με δραστηριότητες για το 2024. Τη Δευτέρα θα το πάρουμε μαζί μας φεύγοντας. Μπορείτε να βρείτε τις προηγούμενες σελίδες του βιβλίου μας πατώντας εδώ, εδώ, εδώ και εδώ προς το τέλος των αναρτήσεων.
Οι σημερινές σελίδες που συμπληρώθηκαν από εδώ.
Τα παιδιά του διευρυμένου ωραρίου διαβάσαμε το βιβλίο “Ο αέρας”. Μιλήσαμε για τις μορφές που μπορεί να πάρει ο αέρας: αύρα, άνεμος ,τυφώνας. Καθώς και τη χρησιμότητα του στην ζωή μας : μας βοηθά ν’ αναπνέουμε, να φτιάχνουμε αλεύρι στον ανεμόμυλο, να πετάμε με το αερόστατο, να ταξιδεύουμε με ιστιοφόρο κτλ. Μιλήσαμε για τις καταστροφές που μπορεί να δημιουργήσει ένας τυφώνας και πώς μπορούμε να προστατευθούμε. Ακόμη είπαμε πως στην χώρα μας δεν είναι συχνό φαινόμενο οι τυφώνες.
Με πηλό δημιουργήσαμε πηλό το 2024.
Συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας αντιστοίχισης του πρώτου γράμματος μιας λέξης και της λέξης που είχε σχέση με τα ρούχα που φοράμε τον Χειμώνα.
Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Πρόσφατα σχόλια