Σήμερα, τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ξεκινήσαμε με το παιχνίδι “Βρίσκω λέξεις που ξεκινάνε από τη φωνούλα ΄Φ΄. Είχαμε στη διάθεσή μας ένα λεπτό να σκεφτούμε λέξεις και μετά, όπως καθόμασταν σε κύκλο, έπρεπε πολύ γρήγορα, ο ένας μετά τον άλλον να πει τη λέξη που σκέφτηκε, χωρίς να χαλάσει η αλυσίδα του κύκλου μας. Έπειτα, σκεφτήκαμε κατηγορίες όπως χρώμα, φαγητό, ρούχο, δέντρο, όνομα που να ξεκινάνε από ‘Φ’. Ανακαλύψαμε και δύο ονόματα παιδιών στην τάξη που μπορεί να μην ξεκινάνε από αυτό το γράμμα, αλλά το περιέχουν.
Συνεχίσαμε με το παρακάτω φύλλο εργασίας. Το φύλλο θα το βρείτε εδώ.
Παρατηρήσαμε ότι στον πίνακα που είχαμε γράψει λέξεις από ‘φ’, το συγκεκριμένο γράμμα έλλειπε από παντού! Πού να πήγε και ποιος μας τα πήρε; Εμείς, αναλάβαμε να τα επαναφέρουμε με ένα μαγικό μελάνι!
Είδαμε τα συμβόλαια που υπογράψαμε για τη δανειστική βιβλιοθήκη, συζητήσαμε για τους κανόνες σωστής χρήσης των βιβλίων, επισκεφθήκαμε τη δανειστική βιβλιοθήκη και αναφερθήκαμε στον τρόπο με τον οποίο θα διαλέξουμε αύριο τα βιβλία μας. Επίσης, δείξαμε σ’ ένα τυχαίο βιβλίο, το εξώφυλλο και τι υπάρχει πάνω σε αυτό. Τίτλος, συγγραφέας, εικονογράφος, εκδόσεις, ποιοι είναι όλοι αυτοί και τι ακριβώς κάνουν.
Τέλος, παίξαμε ένα παιχνίδι συνεργασίας που το γνωρίσαμε στο εργαστήριο δεξιοτήτων για τη συνεργασία. Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες και χωρίς να μιλάνε, αλλά μόνο με τα μάτια συνεννοούνται και αλλάζουν θέσεις. Ένα παιδί είναι όρθιο και προσπαθεί να προλάβει μια κενή θέση από τα παιδιά που σηκώνονται.
Ξεκινήσαμε προσπαθώντας να βρούμε την απάντηση στο αίνιγμα «Φίλος σου είναι, σου κρατάει συντροφιά. Αεροπλάνο δεν είναι όμως σε πάει μακριά. Τι είναι;». Δεν είναι άλλο από το βιβλίο . Μόλις βρήκαμε την απάντηση, παίξαμε ψηφιακό παιχνίδι αναγραμματισμού της λέξης «Βιβλίο», δημιουργία της κας Ελένης, για να τη μάθουμε καλύτερα. Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να παίξετε.
Έπειτα απαντήσαμε και γραπτά στο αίνιγμα γράφοντας τη λέξη «Βιβλίο» και ζωγραφίζοντάς το.
Συζητήσαμε για ένα ακόμη σημαντικό όφελος από την ανάγνωση βιβλίων. Μας βοηθούν να βρίσκουμε έξυπνες λύσεις στα προβλήματά μας, χωρίς τσακωμούς. Διαβάσαμε την ιστορία «Μακάρι να μπορούσα να διαβάσω».
Με αφορμή την ιστορία συζητήσαμε για τους κανόνες σωστής χρήση των βιβλίων. Έπειτα κάθε παιδί ανέλαβε να εικονογραφήσει έναν κανόνα. Στη συνέχεια τους κολλήσαμε στην αγκαλιά μιας κουκουβάγιας η οποία αναρτήθηκε δίπλα στη βιβλιοθήκη της τάξης για να μας θυμίζει τους κανόνες του υπευθύνου αναγνώστη.
Αφού μάθαμε πώς να τα χρησιμοποιούμε σωστά, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε από κοντά τα βιβλία της δανειστικής μας βιβλιοθήκης. Αφού ακούσαμε τους τίτλους των βιβλίων, είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε το εξώφυλλο τους ώστε να επιλέξουμε με το μυαλό μας εκείνα που μας έκαναν εντύπωση. Έτσι διευκολύνεται η αυριανή μας επιλογή και αυξήθηκε η προσμονή μας για την αυριανή ημέρα!
Χορέψαμε και τραγουδήσαμε το τραγούδι «Το παραμύθι».
Τα παιδιά των ολοήμερων τμημάτων συνεχίσαμε με 2 ακόμη σελίδες του βιβλίου για το φθινόπωρο.
Η μία σελίδα είναι από εδώ και η δεύτερη δημιουργία της κας Βάνας.
Παρακολουθήσαμε βίντεο για το γράμμα Φ και απαντήσαμε στις ερωτήσεις τους.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1 παίξαμε τους γρίφους του φθινοπώρου από εδώ.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, ξεχωρίσαμε τους ήχους του Φ, όπως Φθινόπωρο και Β, όπως Βιβλίο λόγω της έναρξης της Δανειστικής μας Βιβλιοθήκης. Σκεφτήκαμε υπέροχες λέξεις που αρχίζουν από τα γράμματα τα οποία γράψαμε, κεφαλαία και πεζά, με άνεση στο διαδραστικό πίνακα, αφού πρώτα είχαμε κατανοήσει τον τρόπο γραφής τους.
Τέλος παίξαμε αρκετά online παιχνίδια για το Φθινόπωρο. Πατήστε στις παρακάτω εικόνες για να παίξετε.
Πρόσφατα σχόλια