Σήμερα, τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, κολλήσαμε μικρά χαρτάκια και φτιάξαμε την καμηλοπάρδαλη από το βιβλίο “Η Σκάλα της Αγάπης” που είχαμε διαβάσει την προηγούμενη βδομάδα-πατήστε εδώ. Προσθέσαμε χορτάρι κάνοντας ευθείες γραμμές (προγραφική άσκηση) και κάποια παιδιά πρόσθεσαν ένα δέντρο κι έναν ήλιο.
Συνεχίσαμε τα εργαστήρια δεξιοτήτων με θέμα τη “Συνεργασία”. Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες, όπου έπρεπε να συνεργαστούμε προκειμένου να φτιάξουμε μια σειρά από σωλήνες στους οποίους θα κυλούσαν τα μπαλάκια. Ακολούθησε συζήτηση με κάθε ομάδα ξεχωριστά για το αν υπήρχε συνεργασία μεταξύ τους, αν τα κατάφεραν σαν ομάδα, αν υπήρχαν δυσκολίες κτλ. Στη συνέχεια, κάθε παιδί αξιολόγησε τον εαυτό του.
Τέλος, χωριστήκαμε σε μικρότερες ομάδες και κληθήκαμε να συνεργαστούμε για το πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα δράκο με τα σώματά μας, ο οποίος θα πρέπει να είναι και ευκίνητος γιατί θα πάει να χορέψει στο πάρτι των δράκων. Ακολούθησε και πάλι συζήτηση μιας και τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύτηκαν να συνεργαστούν μεταξύ τους, είτε στο αρχικό στάδιο, είτε στο τελικό, εντοπίσαμε τα λάθη που έγιναν, συζητήσαμε για δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και για το πώς θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε καλύτερα την επόμενη φορά.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, συνεχίζοντας τα εργαστήρια δεξιοτήτων με θέμα τη συνεργασία, σήμερα κληθήκαμε να ανταποκριθούμε σε μια νέα πρόκληση. Να συνεργαστούμε με μικρές και μεγαλύτερες ομάδες και να φτιάξουμε μια ομαδική κατασκευή από χάρτινους σωλήνες στους οποίους θα κυλάνε μπαλάκια μέχρι να μπουν σε ένα καλάθι. Παίξαμε αρχικά σε ομάδες των 5 ατόμων και έπειτα σε δυο ομάδες των 10 ατόμων. Σε κάθε περίπτωση αφιερώναμε αρκετό χρόνο ώστε κάθε ομάδα να συζητήσει και να αποφασίσει δίκαια σχετικά με την κατανομή των ρόλων και των υλικών. Σε περίπτωση που δεν υπήρχε αρχική συμφωνία τότε προτείνονταν από τα παιδιά εναλλακτικές προτάσεις διανομής ρόλων και υλικών μέχρι να συμφωνήσουν όλα τα μέλη της ομάδας. Αλλά και η εφαρμογή της δραστηριότητας ήταν αρκετά απαιτητική καθώς τα παιδιά έπρεπε να συντονιστούν και να συνεργαστούν ώστε να μην πέσουν τα μπαλάκια κατά τη διαδρομή τους. Όμως τα καταφέραμε!
Στο τέλος κάναμε και την αξιολόγησή μας σχετικά με την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μας. Και σε αυτό το σημείο αφιερώθηκε αρκετός χρόνος για να εκφράσουν τα παιδιά τις δυσκολίες που προέκυψαν στο παιχνίδι και τις εναλλακτικές λύσεις.
Γνωρίσαμε τον «Τεμπέλη Δράκο» τραγουδώντας την ιστορία του αν και τελικά διαπιστώσαμε ότι δεν είναι και τόσο τεμπέλης.
Μάθαμε ότι πού και πού χορεύει σε παραστάσεις κινέζικα τραγούδια! Μάλιστα παρακολουθήσαμε και ένα σχετικό βίντεο.
Βάση του βίντεο συζητήσαμε εφαρμόζοντας τη ρουτίνα σκέψης «Βλέπω, σκέφτομαι, αναρωτιέμαι» με την εκπαιδευτικό σε ρόλο γραφέα να καταγράφει τις ιδέες των παιδιών.
Έπειτα, μ’ ένα ακόμη βίντεο αποκαλύφθηκε το μυστήριο αυτού του χορευταρά δράκου.
Παρατηρήσαμε πόση συνεργασία, συντονισμό και συγκέντρωση χρειάζονται οι άνθρωποι-χορευτές που τον χειρίζονται ώστε να χορέψει τόσο ωραία η χάρτινη κατασκευή του δράκου. Έπειτα προσπαθήσαμε να το κάνουμε και εμείς.
Πρόσφατα σχόλια