Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1,σήμερα είπαμε τα νέα μας στην παρεούλα μας και συνεχίσαμε με δραστηριότητες που αφορούσαν το 4ο εργαστήριο δεξιοτήτων. Στο πρώτο μας παιχνίδι χωριστήκαμε σε ζευγάρια, ένας εξωγήινος που μιλούσε τη δική του γλώσσα και ένας γήινος ο οποίος καταλάβαινε όσα του έλεγε ο εξωγήινος και τα μετέφραζε στην υπόλοιπη τάξη. Στο ίδιο μοτίβο και η δεύτερη δραστηριότητα, όπου τα παιδιά τα οποία ήταν εξωγήινοι, έμαθαν τη γλώσσα μας, αλλά είχαν φέρει και τις γάτες τους και πήραν το ρόλο του μεταφραστή, ενώ τα παιδιά που ήταν πριν μεταφραστές πήραν τον ρόλο της εξωγήινης γάτας. Στόχος ήταν να επικοινωνήσουν τα παιδιά ελεύθερα με κινήσεις, ήχους, ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς, γλώσσα του σώματος σε ζευγάρια και σε μικρές ομάδες. Ακολούθησε αυτοαξιολόγηση των ζευγαριών των παιδιών με φατσούλες.
Έπειτα χωριστήκαμε σε δύο ομάδες: τους εφευρέτες που ήταν στο διάστημα και στους κατασκευαστές της εφεύρεσης. Οι εφευρέτες έδιναν τις εντολές μέσω ασυρμάτου και οι κατασκευαστές εκτελούσαν τις οδηγίες και ρωτούσαν αν είχαν απορίες, από το δικό τους ασύρματο. Η κατασκευή μας ήταν ένας υπερσύγχρονος καινούριος ασύρματος με ανακυκλώσιμα υλικά όπου όλοι θα μπορούσαμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας όποτε το θελήσουμε.
Συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας με θέμα τους “εξωγήινους” αξιοποιώντας τη ρουτίνα σκέψης “Χρώμα-Σύμβολο-Εικόνα”.
Τέλος, συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας που αφορούσε τη μαθηματική έννοια “Λίγα-Πολλά”. Το φύλλο εργασίας είναι μια συρραφή εικόνων, δημιουργία της κας Ιωάννας. Οι εικόνες από εδώ, εδώ και εδώ.
Οι εικόνες των φύλλων.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, συνεχίζοντας τα εργαστήρια δεξιοτήτων με θέμα τη συνεργασία-πατήστε εδώ για να δείτε τις μέχρι τώρα δραστηριότητές μας– ,σήμερα ζωντανέψαμε μια ιστορία με τίτλο “Ήρθαν οι εξωγήινοι!». Με κινητικό παιχνίδι μπήκαν τυχαία τα μισά παιδιά σε στεφάνια – πλανήτες. Οπότε αυτά τα παιδιά ανέλαβαν το ρόλο των εξωγήινων. Τα υπόλοιπα που είναι εκτός στεφανιών ήταν οι γήινοι. Κάθε εξωγήινος κάλεσε έναν γήινο στον πλανήτη του. Αφού αφιέρωσαν λίγη ώρα για να «γνωριστούν» καλύτερα, ακολούθησε διάλογος μεταξύ γήινου- εξωγήινου κατά το οποίο ο εξωγήινος μιλούσε σε δίκη του άγνωστη γλώσσα και ο γήινος καλεσμένος του μας μετέφραζε τα λόγια του. Αφού ακούστηκαν όλα τα ζευγάρια τα παιδιά αξιολόγησαν (βαθμολόγηση με φατσούλες) το αποτέλεσμα της συνεργασίας με το ζευγάρι τους στο προηγούμενο παιχνίδι.
Στο τέλος καταμετρήθηκαν οι ψήφοι για κάθε βαθμολογία για ν’ ανακαλύψουμε τη γενική αίσθηση επιτυχίας ή μη της συνεργασίας μας.
Ήρθε όμως η ώρα οι γήινοι να επιστρέψουν στη γη. Για να διατηρήσουν την επαφή με τους φίλους τους τους εξωγήινους έπρεπε να φτιάξουν έναν μηχανισμό διαπλανητικής επικοινωνίας. Όμως μόνο οι εξωγήινοι ξέρουν να κατασκευάζουν κάτι τέτοιο. Ξαφνικά ένα νέφος κάλυψε το διάστημα και έτσι οι εξωγήινοι δε μπορούσαν να δουν τους γήινους φίλους τους. Έτσι οι οδηγίες για την κατασκευή δόθηκαν από τους εξωγήινους στους γήινους βήμα βήμα μόνο με τη χρήση προφορικού λόγου. Οι γήινοι έπρεπε να ακολουθήσουν τις παραπάνω οδηγίες όσο πιο πίστα και προσεκτικά μπορούσαν. Οι οδηγίες που αξιοποιήθηκαν ήταν γραμμές για καλώδια και χρωματιστά σχήματα για κουμπιά.
Ακολούθησε αποχαιρετιστήριος χορός με τα ζευγάρια μας με το τραγούδι της συνεργασίας.
Τέλος, συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας με θέμα τη «συνεργασία» αξιοποιώντας τη ρουτίνα σκέψης « Χρώμα-Σύμβολο-Εικόνα».
Πρόσφατα σχόλια