Πραγματοποιήθηκαν και δραστηριότητες Αγγλικών. Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να τις δείτε.
Παγκόσμια ημέρα ζώων με το παραμύθι του Eric Carle, Brown Bear, Brown Bear, what do yoy see?
Σήμερα το πρωί μας περίμενε μια έκπληξη! Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, παίξαμε και κάναμε την πρωινή παρεούλα μας μαζί με τα παιδιά του διπλανού τμήματος. Περάσαμε τόσο όμορφα με τους φίλους μας και συμφωνήσαμε να το ξανακάνουμε! Έπειτα πήγαμε στην τάξη μας για το μάθημα των Αγγλικών και στη συνέχεια είδαμε ένα πολύ περίεργο ζωάκι, προσπαθήσαμε να μαντέψουμε τι είναι, με τι μοιάζει κι αφού ακούσαμε προσεχτικά όλες τις απόψεις, αποφασίσαμε να ακούσουμε την ιστορία του. Πρόκειται για το βιβλίο “Ο Ιπποπόκαμπος” της Κατρίνας Τσάνταλη.
Συζητήσαμε για το πόσο ξεχωριστός είναι ο Ιπποπόκαμπος και για τις συμπεριφορές των υπόλοιπων ζώων στην ιστορία και με αφορμή το βιβλίο μιλήσαμε και για την παγκόσμια ημέρα των ζώων που είναι σήμερα. Τι ανάγκες έχουν τα ζώα, πώς μπορούμε να τα προστατέψουμε και να τα φροντίσουμε, αναφερθήκαμε και στα ζωάκια που έχουμε στο σπίτι μας και πώς τα προσέχουμε και τα αγαπάμε. Ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας ζώο και πώς εκδηλώνουμε την φροντίδα μας (πολλά παιδιά έβαζαν δίπλα στο ζωάκι νερό και φαγητό, άλλα τους έφτιαχναν σπιτάκια ή καρδούλες για να δείξουν την αγάπη τους). Τέλος, ζωγραφίσαμε το μοναδικό ιπποπόκαμπό μας όπως τον φανταστήκαμε-η φιγούρα του Ιππόκαμπου από εδώ– και πήραμε τα αρκουδάκια “Μπαμπαλού” από τη χθεσινή ιστορία-πατήστε εδώ.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, συνδέσαμε τις δύο μας θεματικές: ο εαυτός μου και η Παγκόσμια Ημέρα ζώων, συζητώντας ότι όπως κι εμείς είμαστε μοναδικοί και ξεχωριστοί έτσι και τα ζώα. Έχουν κι αυτά ανάγκη από αγάπη, στοργή, ένα σπίτι, τροφή, νερό, φροντίδα. Είναι κι αυτά ξεχωριστά, το καθένα με τις ιδιαίτερες ικανότητές του και τα χαρακτηριστικά του. Σαν επιλογή, διαλέξαμε τον παρεξηγημένο λύκο που στα περισσότερα παιδικά παραμύθια περιγράφεται σαν “κακός”. Εξηγήσαμε ότι δεν είναι “κακός” αλλά άγριο ζώο του δάσους που τρέφεται με κρέας και ο αγαπημένος του μεζές είναι τα προβατάκια και τα κατσικάκια που εκτρέφουν οι άνθρωποι. Αν ένας λύκος επιτεθεί σ’ ένα κοπάδι και φάει τα πρόβατα θα προκληθεί μεγάλη ζημιά στον κτηνοτρόφο αλλά και σε εμάς στους υπόλοιπους ανθρώπους γιατί θα μειωθεί το πρόβειο κρέας. Ο λύκος Ζαχαρίας της ιστορίας μας ήθελε ν’ αλλάξει χρώμα αλλά συνειδητοποιεί ότι δεν είναι και τόσο εύκολο.
https://www.youtube.com/watch?v=-HgHd8tPURI
Δημιουργήσαμε δαχτυλόκουκλες λύκους διαφορετικής τεχνοτροπίας και προσπαθήσαμε να συνθέσουμε σε ζευγάρια μια ιστορία με το λύκο Ζαχαρία και τον φίλο του Βρασίδα. Ο λύκος Ζαχαρίας ανοιγοκλείνει και το στόμα του. Τις δαχτυλόκουκλες φεύγοντας τις πήραμε σπίτι για ατελείωτο παιχνίδι.
Τα πατρόν των λύκων από εδώ και εδώ.
Δημιουργήσαμε μια ζεστή πολύχρωμη κουβέρτα για τον δικό μας ξεχωριστό λύκο. Ζωγραφίσαμε με ξαπλωμένες κιμωλίες διαφόρων χρωμάτων ένα Α4 και πάνω του κολλήσαμε τον λύκο μας Ζαχαρία. Μάλιστα γράψαμε για πρώτη φορά τον τίτλο της εργασίας μας. Η κυρία, μας ανέφερε ένα ένα τα γράμματα, πώς γράφονται και τι φωνούλα έχουν. Προσπαθούσαμε να τ’ αντιγράψουμε κι εμείς στην εργασία μας από τον διαδραστικό μας πίνακα.
Ο λύκος της εργασίας μας.
Τελειώσαμε ακούγοντας το τραγούδι του λύκου Ανέστη που έγινε χορτοφάγος.
Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 1, συνεχίσαμε τις σελίδες του βιβλίου με πληροφορίες για τον εαυτό μου-πατήστε εδώ, στο τέλος της ανάρτησης, για να βρείτε τις σελίδες.
Ακούσαμε το τραγούδι: Εγώ είμαι εγώ.
Παρακολουθήσαμε το παραμύθι: Εγώ, ο Απίθανος.
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των ζώων, τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, διαβάσαμε την ιστορία «Έχασα το χρώμα μου και ψάχνω να το βρω». Στη συνέχεια συζητήσαμε σχετικά με τα παρακάτω ερωτήματα. Τελικά, χρειάζεται ν’ αλλάξουμε για να μοιάζουμε στους άλλους; Μήπως η ευτυχία κρύβεται στην αποδοχή του εαυτού μας όπως είναι;
Έπειτα ακολούθησε δραστηριότητα STEAM. Κατασκευάσαμε διαδραστική κατασκευή στην οποία φαίνεται ο χαμαιλέοντας ν’ αλλάζει χρώματα. Βάψαμε χάρτινα πιάτα σε διάφορα χρώματα και από πάνω προσθέσαμε ένα άσπρο πιάτο με κομμένη τη φιγούρα του χαμαιλέοντα. Προσαρτήσαμε στο κέντρο των πιάτων ένα διπλόκαρφο ώστε να περιστρέφεται το χρωματιστό πιάτο και να αλλάξει χρώματα ο χαμαιλέοντας.
Ιδέα από το παρακάτω βίντεο.
Πρόσφατα σχόλια