Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ξεκινήσαμε κάνοντας ανασκόπηση της ιστορίας που είχαμε διαβάσει την Πέμπτη με το εργαστήριό μας για την αναζήτηση και εύρεση λύσεων, «Η μικρή γοργόνα πώς να ζήσει στο Σκουπιδονήσι;»-πατήστε εδώ να δείτε τις δραστηριότητες. Έτσι, εστιάσαμε στις έννοιες ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση (γνωστές από την έναρξη του προγράμματος), αντικατάσταση πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης με άλλα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά και οικονομία, συζητώντας για τους τρόπους μείωσης των πλαστικών.
Σ’ αυτό μας βοήθησαν, εκτός από τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, και τρεις αφίσες, σχετικά με το πόσο χρόνο χρειάζεται να αποσυντεθεί το κάθε υλικό στη θάλασσα, τρόπους για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και βήματα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Γνωρίζουμε πλέον τη χρησιμότητα των πολύτιμων σκουπιδιών και προωθούμε την ανακύκλωση υιοθετώντας καλές συνήθειες, ανακυκλώνονται όμως όλες οι πλαστικές συσκευασίες και τα αντικείμενα;
Επεξεργαστήκαμε μια παρουσίαση για να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα και να βρούμε απαντήσεις, προς αποφυγή λαθών. Πατήστε πάνω στην παρακάτω εικόνα για να δείτε ποιες συσκευασίες δεν ανακυλώνονται.
Για εμπέδωση των πληροφοριών και γνώσεών μας, παίξαμε δύο ψηφιακά παιχνίδια. Στο πρώτο διαχωρίσαμε τα απορρίμματα του μπλε απ’ αυτά του πράσινου κάδου, ταξινομώντας τα. Στο δεύτερο, κάναμε ψηφιακή διαλογή των χρήσιμων σκουπιδιών μας.
Πατήστε στις παρακάτω εικόνες για να παίξετε.
Κάνοντας, λοιπόν, λόγο για την επαναχρησιμοποίηση, ξεκινήσαμε την κατασκευή των δικών μας γοργονών, με χάρτινες αβγοθήκες. Ακολουθήσαμε μοτίβο δύο χρωμάτων της επιλογής μας. Τα αφήσαμε να στεγνώσουν κι αύριο θα συνεχίσουμε τις ατομικές κατασκευές μας, όπου ο καθένας θα αποκαλύψει και το περιβαλλοντικό μήνυμα – όνομα της γοργόνας του. (κοινή κατασκευή με το τμήμα 2).
Σήμερα, τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος 2, ολοκληρώσαμε την ανάγνωση της ιστορίας «Η μικρή γοργόνα πώς να ζήσεις το σκουπιδονήσι;» και με συζήτηση επαναλάβαμε όσα μάθαμε στα προηγούμενα εργαστήρια σχετικά με τους τρόπους προστασίας της θαλάσσιας ζωής από τη μόλυνση των πλαστικών-
πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις δραστηριότητές του εργαστηρίου.
Έπειτα ξεκινήσαμε την κατασκευή των δικών μας γοργόνων με επαναχρησιμοποίηση χάρτινων αβγοθηκών. Οι αβγοθήκες βάφτηκαν σε δυο χρώματα και αύριο θα ολοκληρωθεί η κατασκευή μας. Στο μεταξύ τα παιδιά καλούνται ν’ αποφασίσουν ποιο θα είναι το όνομα- μυστικό μήνυμα της γοργόνας τους, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, οικονομία ή αντικατάσταση;

Πρόσφατα σχόλια