Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1,ξεκινήσαμε κάνοντας επανάληψη στα απειλούμενα θαλάσσια είδη και στις αιτίες απειλής εξαφάνισής τους –πατήστε εδώ. Επιλέξαμε ατομικά ένα από τα απειλούμενα ζώα και τα σχεδιάσαμε μέσα στη θάλασσα να κολυμπούν στεναχωρημένα και να καλούν σε βοήθεια. Γράψαμε το όνομα του ζώου που απεικονίζουμε και τη λέξη «ΒΟΗΘΕΙΑ!!», που φωνάζουν για να ακουστεί το πρόβλημά τους σε όλους εμάς που, αντί για προστασία, αποτελούμε απειλή τους.
Τώρα όμως, που μέσα από την έρευνά μας αυτές τις ημέρες, γνωρίσαμε το πρόβλημα μαθαίνοντας για τους λόγους και τις αιτίες της θαλάσσιας ρύπανσης αλλά και της μόλυνσης ολόκληρου του πλανήτη και τις τρομερές επιπτώσεις στα ζώα και στον ίδιο τον άνθρωπο, ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε και να προτείνουμε λύσεις. Εμείς λοιπόν από τη μεριά μας, τι μπορούμε να κάνουμε; Ξεκινώντας, λοιπόν, το εργαστήριό μας «Για ένα πλαστικό καλαμάκι-Αναζητούμε και προτείνουμε λύσεις», διαβάσαμε, αρχικά, και συζητήσαμε για το νόημα της ιστορίας «Η μικρή γοργόνα πώς να ζήσει στο Σκουπιδονήσι;».
Εκτός από τη συζήτηση που κάναμε για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση (με την οποία έχουμε ήδη ασχοληθεί στην αρχή του προγράμματος), μέσω της ιστορίας, κάποιες λέξεις του παραμυθιού, όπως «γυάλινο μπουκάλι» και «πάνινη τσαντούλα» (προς αντικατάσταση των πλαστικών), στάθηκαν η αφετηρία για να προβληματιστούμε και να εκφράσουμε τις ιδέες μας στην ολομέλεια για τους πιθανούς τρόπους μείωσης και αντικατάστασης πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης με άλλα υλικά. Σ’αυτό μας βοήθησαν και κάποια αντικείμενα που επεξεργαστήκαμε στον κύκλο (καλαμάκια, σακούλες, τσάντες, μπουκάλια). Αφού αναγνωρίζαμε ή μαθαίναμε τα υλικά, κάναμε υποθέσεις για το ποιο θα μπορούσε να αντικαταστήσει ποιο, όπως π.χ. το καλαμάκι μιας χρήσης να αντικατασταθεί από το χάρτινο, το μεταλλικό ή το βιοδιασπώμενο. Τα ταξινομήσαμε σε δύο ομάδες, των προτεινόμενων και των μη προτεινόμενων.
Παρακολουθήσαμε και σχολιάσαμε κάποια ολιγόλεπτα βίντεο, τα οποία μας έδειχναν το πρόβλημα και μας παρακινούσαν με προτάσεις και λύσεις αντικατάστασης των πλαστικών μιας χρήσης με άλλα υλικά και ενδεδειγμένους τρόπους συμπεριφοράς, για την αλλαγή της στάσης μας απέναντι στο πλαστικό και τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων μιας χρήσης.
Επίσης, επεξεργαστήκαμε μια παρουσίαση από την ιστοσελίδα της WWF και μια σχετική αφίσα της-πατήστε εδώ για να δείτε τις πληροφορίες.
Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ατομικά τις δικές μας προτάσεις και λύσεις γι’ αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Έτσι, ο καθένας μας έφτιαξε τον εαυτό του που στο ένα χέρι κρατάει ένα πλαστικό αντικείμενο μιας χρήσης και στο άλλο αυτό που προτείνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε σε αντικατάσταση του πρώτου, που προορίζεται όμως για την ίδια χρήση. Προς διευκρίνιση, βάζαμε «Χ» δίπλα στο πλαστικό και τικ «ν» δίπλα στο άλλο. Η κυρία κατέγραφε τα υλικά που κατονομάζαμε. Τέλος, παρουσιάσαμε τα φύλλα με την εικαστική απεικόνιση και την καταγραφή μας στην ολομέλεια.
Το φύλλο απεικονιστικής καταγραφής, είναι δημιουργία της κας Ελίνας.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, ξεκινήσαμε τραγουδώντας δυνατά το σύνθημα «Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα, θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα».
Το παράπονο των ζώων ακούστηκε με το τραγούδι και τις αφίσες που φτιάξαμε εχθές-πατήστε εδώ, προς το τέλος της ανάρτησης. Τώρα όμως είναι ώρα για δράση. Διαβάσαμε τη συνέχεια της ιστορίας «Μια θάλασσα πλαστικά» από την οποία μάθαμε μερικές ακόμη λύσης για το περιβαλλοντικό ζήτημα των πλαστικών. Γνωρίζαμε για την ανακύκλωση, τώρα μάθαμε για εναλλακτικούς τρόπους για να μειώσουμε τη χρήση των πλαστικών μιας χρήσης. Ανακαλύψαμε και παρατηρήσαμε μεταλλικά καλαμάκια, χάρτινα, βιοδιασπώμενα, πάνινες τσάντες, επαναχρησιμοποιούμενες, χάρτινες, βιοδιασπώμενες, μπουκάλια πολλών χρήσεων κα.
Έπειτα ο καθένας μας δεσμεύτηκε στην ολομέλεια να αλλάξει συνήθειες και από πλαστικά μιας χρήσης να το υιοθετήσει μια από τις παραπάνω προτεινόμενες λύσεις.
Αποτυπώσαμε τις δεσμεύσεις μας σε φύλλο εργασίας, όπως και οι φίλοι μας του πρωινού τμήματος 1-κοιτάξτε παραπάνω.
Τέλος, ξεκινήσαμε να διαβάζουμε την ιστορία «Η μικρή γοργόνα πώς να ζήσει στο σκουπιδονήσι;».
Η ιστορία πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με την υπερκατανάλωση και την έννοια «οικονομία». Λόγω αυτού η ιστορία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη .
Πρόσφατα σχόλια