Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1,ξεκινήσαμε συζητώντας για το χθεσινό μας πείραμα με αφορμή το βιβλίο «Το χάος που δημιουργήσαμε»-πατήστε εδώ. Έτσι, επαναλάβαμε τις αιτίες της θαλάσσιας ρύπανσης που έχουμε μάθει έως τώρα, όπως οι πλαστικές συσκευασίες και τα σκουπίδια, τα μικροπλαστικά, οι πετρελαιοκηλίδες. Ξεκινήσαμε να αποτυπώνουμε εικαστικά το δικό μας «χάος», ζωγραφίζοντας με λαδοπαστέλ ζώα της θάλασσας με τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Στη συνέχεια, κόψαμε κομμάτια από πλαστικά απορρίμματα που χρησιμοποιήσαμε και στο πείραμά μας και με την τεχνική του κολάζ, τα προσθέσαμε στο σκηνικό μας. Ρίψαμε από πάνω καφέ και χοντρή σκόνη γκλίτερ σε διάφορα χρώματα (υλικά του πειράματος) για να προσομοιάζουν σε πετρελαιοκηλίδες και μικροπλαστικά, τα οποία ήταν διάσπαρτα γύρω αλλά και μέσα στο σώμα των ζώων της θάλασσας. Στην απεικόνισή μας, τα μεγάλα ψάρια είχαν μικρότερα μέσα τους γεμάτα μικροπλαστικά, τα οποία φαίνονταν να τα τρώνε τελικά κι οι άνθρωποι που ήταν στην παραλία (τροφική αλυσίδα). Τέλος, γράψαμε τη λέξη «ΧΑΟΣ!!», από τον τίτλο της χθεσινής ιστορίας μας, τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Συνεχίζοντας την έρευνα μας μας και επιδιώκοντας να καλυφθούν οι προβληματισμοί και τα ερωτήματά μας, μιλήσαμε για τα θαλάσσια είδη που απειλούνται να εξαφανιστούν λόγω των αιτιών αυτών, αλλά και κάποιων επιπλέον αιτιών, που δε γνωρίζαμε. Σ’ αυτό μας βοήθησαν κάποια βίντεο και παρουσιάσεις, που τα επεξεργαστήκαμε σταματώντας στα σημεία που μας ενδιέφεραν. Για τις παρουσιάσεις με θαλάσσια είδη που κινδυνεύουν πατήστε εδώ και εδώ.
Μιλήσαμε για την έννοια του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου και παρακολουθήσαμε την ταινία κινουμένων σχεδίων του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, με θέμα τη θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα και τη μεσογειακή φώκια μονάχους μονάχους.
Παίξαμε ψηφιακό παιχνίδι μνήμης με τα ζώα της θάλασσας που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να παίξετε.
Εστιάζοντας στα πέντε πιο γνωστά απειλούμενα υπό εξαφάνιση είδη των θαλασσών και των ωκεανών και κατονομάζοντάς τα, συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας, όπου κυκλώσαμε και χρωματίσαμε μόνο αυτά.
Σ’ ένα ακόμα φύλλο εργασίας, αντιστοιχίσαμε το κάθε είδος με τ’ όνομά του. Έπειτα, εξασκηθήκαμε στη γραφή τους, γράφοντας το κάθε όνομα κάτω από την αντίστοιχη λέξη.
Ταφύλλα εργασίας από εδώ.
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, ξεκινήσαμε διαβάζοντας την ιστορία « Μια θάλασσα πλαστικά» στην οποία τα ζώα της θάλασσας φωνάζουν «βοήθεια» καθώς το καθένα για διαφορετικό λόγο κινδυνεύει από τα πλαστικά της θάλασσας.
Με αφορμή το βιβλίο αναλάβαμε να βοηθήσουμε τα ζώα για ν’ ακουστούν οι φωνές τους και το πρόβλημά τους. Ανακαλέσαμε όσα καινούρια μάθαμε στα προηγούμενα μαθήματα και χωριστήκαμε σε 3 ομάδες. Αποτυπώσαμε σε μέγεθος αφίσας το οικολογικό πρόβλημα των μικροπλαστικών που καταπίνουν τα ζώα, των σκουπιδιών και πετρελαιοκηλίδων που βρομίζουν τη θάλασσα και των πλαστικών συσκευασιών στις οποίες παγιδεύονται τα ζώα. Κάθε ομάδα συνεργάστηκε και αποτύπωσε ένα από τα παραπάνω ζητήματα.
Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε βίντεο που μας ταξίδεψαν στο μέλλον για να μάθουμε πώς η ανεξέλεγκτη χρήση πλαστικών μιας χρήσης μπορεί να επηρεάσει και τη ζωή των ανθρώπων.
Συζητήσαμε και συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας με σειραθέτηση εικόνων από το σκουπίδι … στο πιάτο.
Οι εικόνες από εδώ.
Πρόσφατα σχόλια