Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1, ξεκινήσαμε με ένα παζλ στον διαδραστικό πίνακα, όπου ολοκληρώνοντάς το εμφανίστηκε το σήμα της ανακύκλωσης (το οποίο είχαμε δει αυτές τις μέρες στις δράσεις μας και το αναγνωρίσαμε), με τη Γη μας εσωτερικά κι όλα τα παιδιά τριγύρω ενωμένα σε μια αλυσίδα.
Συζητήσαμε για το πόσο σημαντικό είναι για τον πλανήτη μας και την ίδια μας τη ζωή, να φροντίζουμε για την αποφυγή της μόλυνσης του περιβάλλοντος, υιοθετώντας κατάλληλες ενέργειες και συμπεριφορές κι έχοντας γνώσεις για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών ως χρήσιμα σκουπίδια. Πατήστε πάνω στην εικόνα για να παίξετε.
Ακούσαμε και τραγουδήσαμε τραγούδι για την ανακύκλωση, που μας άρεσε πολύ, επεξηγώντας το νόημα του.
Παίξαμε ένα επαναληπτικό ψηφιακό παιχνίδι γνώσεων για την ανακύκλωση και ένα παιχνίδι αναγραμματισμού, όπου φτιάξαμε τη λέξη «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ».
Πατήστε πάνω στις εικόνες για να παίξετε.
Ανακυκλώνουμε όμως σωστά κι ακολουθούμε τους κανόνες της σωστής συλλογής και ανακύκλωσης προϊόντων; Παρακολουθήσαμε ένα σχετικό εκπαιδευτικό βίντεο με το οποίο τονίσαμε τα σωστά και τα λάθη.
Πώς όμως ελέγχουμε αν ένα προϊόν ανακυκλώνεται, ώστε να να αποφύγουμε πιθανά λάθη; Στην ολομέλεια, αφού αναγνωρίζαμε το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα διάφορα είδη ανακυκλώσιμων συσκευασιών που έχουμε και χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας και στο σχολείο, εντοπίζαμε το σήμα της ανακύκλωσης με τη βοήθεια του μεγεθυντικού μας φακού, ως καλοί ερευνητές που είμαστε!
Συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας με τον μπλε κάδο και το σήμα της ανακύκλωσης, το οποίο σχεδιάσαμε κι εμείς. Τέλος, αντιγράψαμε τη λέξη «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ».
Το φύλλο εργασίας από εδώ.
Επιδιώκοντας να κατανοήσουμε τη διαδικασία της ανακύκλωσης, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση με την επαναχρησιμοποίηση, παίξαμε ένα παιχνίδι σειραθέτησης με έξι βήματα για το κάθε υλικό. Έτσι, χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες υλικών και προσπαθούσαμε κάθε φορά να έχουμε την πιο γρήγορη ταχύτητα από τις άλλες ομάδες. Οι καρτέλες από εδώ.
Ολοκληρώνοντας την εισαγωγή στην ανακύκλωση, ξεκινήσαμε την πρώτη δραστηριότητα του θεματικού μας κύκλου, για το πρώτο μας εργαστήριό με τίτλο «Μοιράζομαι με την ομάδα αυτά που γνωρίζω». Σε κύκλο στην ολομέλεια, πετούσε κάθε παιδί ένα μπαλάκι σε ένα άλλο κι εκείνο έπρεπε να σκεφτεί και να πει μια λέξη σχετική με τη θάλασσα. Οι ιδέες ομολογουμένως πολλές, τις οποίες η κυρία κατέγραφε. (κολύμπι, ψάρια, παιχνίδια, πλοίο, σαλάχι, καρχαρίας, γοργόνες, χελώνα καρέτα καρέτα, αστερίας, κοχύλια, φύκια, ήλιος, κάστρα στην άμμο, δελφίνια, βουτιές, γλάροι, πετραδάκια, ψάρεμα, δύτης, ψαράς, βάρκα, μέδουσα, φάλαινα, ξιφίας, χταπόδι, σφυροκέφαλος!)
Βάλαμε τα δυνατά μας και ζωγραφίσαμε ατομικά τη δική μας εικόνα για τη θάλασσα, με βάση αυτά που είχαμε εκφράσει.
Επιστρέψαμε στον κύκλο, όπου μας περίμενε η θάλασσα με την αμμουδιά! (μπλε και κίτρινο πανί). Οι ζωγραφιές μας που τοποθετήθηκαν πάνω, δημιούργησαν ένα θαλάσσιο τοπίο. Κάνοντας σειραθέτηση των εικόνων και με αρκετές αλλαγές, συζητώντας παράλληλα και ανταλλάσσοντας ιδέες, δημιουργήσαμε τη δική μας ιστορία του βυθού, την οποία αναδιηγηθήκαμε. Η κυρία την κατέγραψε και την κολλήσαμε πίσω από τις ζωγραφιές μας για να κρατήσουμε ζωντανή την ανάμνηση!
Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 2, ξεκινήσαμε μ’ επαναληπτικό ψηφιακό παιχνίδι σχετικά με τους κανόνες σωστής ανακύκλωσης.
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να παίξετε.
Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό βίντεο με τον φίλο μας τον Egg.Παρακολουθήσαμε μόνο όσα αφορούν την ανακύκλωση συσκευασιών καθώς προέκυψε μια αυθόρμητη συζήτηση σχετικά με τα σκουπίδια που τα παιδιά παρατήρησαν στη θάλασσα κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Με αφορμή όσα ειπώθηκαν από τα παιδιά , η εκπαιδευτικός έδειξε στον διαδραστικό πίνακα εικόνες από το διαδίκτυο με σκουπίδια στη θάλασσα. Τα παιδιά επέλεξαν 3 από αυτές. Τότε κάθε ομάδα πήρε στην τύχη μια εικόνα την οποία επεξεργάστηκε με την ομάδα του. Έπειτα η εκπαιδευτικός πήρε συνέντευξη από όλα τα παιδιά τα οποία περιέγραφαν όσα έβλεπαν στην εικόνα. Τα λόγια των παιδιών καταγράφηκαν ηχητικά με ψηφιακό μαγνητόφωνο. Ύστερα οι περιγραφές ακούστηκαν ξανά στην ολομέλεια.
Στη συνέχεια, τα παιδιά ρωτήθηκαν πώς θα έπρεπε να είναι η θάλασσα των εικόνων μας. Τα παιδιά ενδεικτικά απάντησαν «χωρίς σκουπίδια», «καθαρή», «γεμάτη ψάρια», « γεμάτη κολυμβητές» κα. Τότε κάθε ομάδα ανέλαβε να εικονογραφήσει την εικόνα της αλλαγμένη ,όπως την ονειρευόμαστε και όπως έπρεπε να είναι.
Πρόσφατα σχόλια